Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

En büyük sosyal mesele işsizlik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Türkiye’nin en büyük sosyal meselesi işsizliktir. İşsizlik sorununun çözümü ise bizde’’ dedi.

Bandırma Ticaret Odası ile Bandırma Ticaret Borsası’nca birlikte düzenlenen, yüksek düzeyde vergi ödeyen ve 2005-2006 yıllarında borsa tescilinde üstün başarı gösteren üyelerin ödüllendirildiği törende konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, son 50 yılda sürekli artan bütçe açığının son 3 yılda giderek azaldığını, bunun ‘’müthiş bir anlayış değişikliğinin’’ eseri olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, bütçe açığının 2 biçimde kapatıldığını, bunlardan birinin borç almak diğerinin de vergi almak olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

‘’Borç almayı sevmeyiz, hiç hoşumuza gitmez, fazla vergi de hiçbirimizi memnun etmez. Tekrar ediyorum, bütçe açığının kapatılması çok önemli bir gelişmedir. Vergi oranlarının çok yüksek olmasını istemiyorsak, azalmasını istiyorsak, bütçe açığının kapanması lâzım. Anadolu’da şöyle bir tabir vardır, ‘ayağını yorganına göre uzat’. Bunun öneminin bir kez daha altını çiziyoruz. Son 30 yılda borç faizi ödemeleri de azalarak gidiyor. Bu büyük bir başarıdır. Bunu gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum. Sayın Unakıtan, herhalde vergi düşüren ilk bakan oldu. Kendisini bu konuda ayriyeten tebrik ediyorum. 4.5 yıldır Unakıtan’a her götürdüğüm konuya, ‘nasıl çözebiliriz’ diye bakıyor, gerekli çalışmaları yapıyor. Bu yaklaşım çok önemli bizler için.’’

Türkiye’de 2.5 milyon işsiz bulunduğunu, 2 milyon kişinin de iş aramaktan umudunu kesmiş durumda olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, her yıl Türkiye’nin her yıl 700 bin gence ek iş bulmak zorunda olduğunu vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, köyden şehre göçün de yoğun olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: ‘’Türkiye’nin en büyük sosyal meselesi işsizliktir. İşsizlik sorununun çözümü ise bizde. Peki bu sorunları nasıl çözeceğiz? Kamu eliyle çözmemiz mümkün değil. Bu işin çözümü özel sektör. İşlerimizi büyüteceğiz, yatırımlar yapacağız ama şartlar buna uygun değil. Vergi yükü çok ağır. Bizim yatırım yapabilmemiz için sistemin değişmesi lâzım. Yüksek vergi oranları istenilmeden kayıt dışını doğruyor. Bu da beraberinde haksız rekabeti getiriyor. En çok kayıt altına girmek isteyen bizleriz aslında. Türkiye’nin hızla bu problemi çözmesi lâzım.’’

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin sanayi ve istihdam politikasına ihtiyacı bulunduğunu, bu politikaların acilen oluşturulması gerektiğini savundu. Kriz ve işsizlik sorunlarının çözülmesi, Türkiye’nin gelişmiş 10 ülke arasına girmesi, kişi başına düşen ulusal gelirin 10 bin doların üzerine çıkması için sanayi politikası oluşturulmasının şart olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şu an seçim sürecine girildiğini ama bunun gelecek dönemde halledilmesi gerektiğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, ‘’Artık büyüme asker gücüyle, silâh gücüyle olmuyor, artık büyüme şirketlerle oluyor. Eskiden asker gücünü gönderip toprak alırken büyüme sağlanıyordu, şimdi ise dünya şirketleriyle yarışarak büyüme gerçekleşiyor. Aynı şartlarda mücade edeyim ben, rakiplerimi geçiyor muyum geçmiyor muyum bir bakın’’ diye konuştu.

/ BANDIRMA

21.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  En büyük sosyal mesele işsizlik

  Kamuda tek tip promosyon

  Köprü ve otoyollardan 163,5 milyon YTL


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004