Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

AKP iktidarda, ama muktedir değil

Yeni Asya’ya konuşan Emekli Askerî Hakim Ümit Kardaş, “AKP, 301. madde konusunda demokratik açılım getiremedi, Şemdinli dâvâsında savcıyı feda etti. Son dönemde AB sürecinde durağanlığın yaşanması büyük kırılmalara neden oldu. Aslında bunlar iktidardalar, ama muktedir değiller” dedi. Kardaş, 27 Nisan muhtırasıyla ilgili olarak da, “Burası bir demokrasiyse bir başbakanın muhtıradan sonra yapacağı şey Genelkurmay Başkanını çağırıp muhtıranın sorumlularını sormasıydı” yorumunda bulundu.

Türkiye Cumhuriyetinin söylendiği gibi “laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti” olmadığını kaydeden Kardaş, “Muhtıralar verildiğine göre demokrasi değil, din Diyanet İşleri’yle devlet tekelinde ise laiklik söz konusu olmaz. Bu kadar işsizliğin, gelir uçurumlarının olduğu bir devlet, sosyal devlet olamaz. Siyasete alet edilen, bağımsızlıktan yoksun, âdil yargılama sağlanamamış bir hukuk sisteminde hukuk devletinden bahsedilemez. Bunlar olmayan, ama anayasada yazılan özellikler” diye konuştu.

DEVAMI RÖPORTAJ SAYFASINDA

Hasan Hüseyin KEMAL

21.05.2007


 

ÜNİVERSİTELİLERE SESLENDİ

Amerikan Temsilciler Meclisi eski Başkanı Newt Gingrich, üniversite öğrencilerine, radikal sekülarizme karşı Hıristiyan değerleriyle meydan okumaları çağrısında bulundu. Cumhuriyetçi Parti’nin 2008 başkan adaylığı yarışına katılacağı konuşulan Newt Gingrich, Liberty Üniversitesinin mezuniyet törenine katılan 17 bin kişiye seslenirken, radikal ve fanatik laikçiliğin savunucularına yüklendi.

Amerikan Temsilciler Meclisi eski Başkanı Newt Gingrich, üniversite öğrencilerine, radikal sekülarizme karşı Hıristiyan değerleriyle meydan okuma çağrısında bulundu. Cumhuriyetçi Parti’nin 2008 başkan adaylığı yarışına katılacağı konuşulan Newt Gingrich, geçen hafta hayatını kaybeden Evanjelik Vaiz Jerry Falwell’in kurduğu Liberty Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katılan 17 bin kişiye hitap etti.

Güçlenen sekülarizmin ülkeyi, temelindeki değerleri konuşamaz hale getirdiğini savunan Gingrich, “Okullarımızda yaratıcıya duâ edemeyeceğimiz, Tanrı vergisi doğal hukuku savunamayacağımız söyleniyor. Amerikan tarihine düşmanlık içinde, radikal sekülaristler dinî düşüncenin toplumu böldüğünü ileri sürüp, kamusal konuları seküler terimlerle ifade etmede ısrar ediyorlar.” şeklinde konuştu.

Falwell’siz ilk mezuniyet töreninin konuşmacılığını yapan Gingrich, başkan adaylığı konusunda karar vermek için sonbahara kadar bekleyeceğini ifade etti.

Öte yandan Liberty Üniversitesi yetkilileri, Jerr Falwell’in cenaze töreninin Salı günü (yarın) yapılacağını duyurdular.

/ VİRGİNIA

21.05.2007


 

Su kaynaklarını iyi koruyalım

Türkiye’nin yüzey ve yer altı suları (tatlı su) açısından günümüzde ‘’su fakiri’’ ülkeler arasında olduğu ifade edilirken, denize boşalan akarsuların tabiî dengeyi bozmayacak kadar, belli bir miktarında geri kazanımının araştırılması gerektiği bildirildi.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘’Küresel Isınma ve Ülkemiz Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı’’ başlıklı raporda, dünya iklim şartlarının değişmesiyle, su kullanımının önemi ve potansiyelin daha verimli kullanılmasının gündeme geldiğine işaret edildi.

Türkiye’de de bu kapsamda kullanıma yönelik, geleceğe dönük kapsamlı projelerin oluşturulması gerektiği vurgulanan raporda, kayıpların minimuma indirilmesi, denize boşalım yapan akarsuların geri kazanımı gibi çalışmaların yapılması, mevcut su kaynaklarının kirletici unsurlardan uzak tutulması gibi tedbirlerin bu tür çalışmaların başında geldiği kaydedildi.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE, 2005) verilerine göre, 2030 yılı için Türkiye’nin nüfusunun 100 milyon olacağının öngörüldüğü belirtilen raporda, şöyle denildi: “Bu durumda 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1000 metre küp/yıl civarında olacağı söylenebilir. Mevcut büyüme hızı, su tüketim alışkanlıklarının değişmesi gibi faktörlerin etkisi ile su kaynakları üzerine olabilecek baskıları tahmin etmek mümkündür. Ayrıca bütün bu tahminler mevcut kaynakların 25 yıl sonrasına hiç tahrip edilmeden aktarılması durumunda söz konusu olabilecektir. Dolayısıyla, küresel ısınma etkisi ile bütün dünya iklim şartlarının değiştiği bugünlerde, Türkiye’nin gelecek nesillerine sağlıklı ve yeterli su bırakabilmesi için kaynakların çok iyi korunup, akılcı kullanılması gerekmektedir.’’

/ ANKARA

21.05.2007


 

Elektrikte kesinti riski

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı ve Ak Enerji Genel Müdürü Önder Karaduman, arz-talep dengesindeki sıkışık seyir sebebiyle bu yıl içinde elektrik kesintisi riski bulunduğunu belirterek, yaz aylarında yoğun klima kullanımının şebekeye vereceği yükün de bu riski daha çok artırdığını bildirdi.

Soruları cevaplayan Karaduman, Türkiye elektrik sektörünü değerlendirirken, Elektrik Piyasası Kanununun yayımlandığı 2001 yılından itibaren, sektörde liberal bir yapı kurulmasına yönelik yeterli adımların atılamadığını, bundaki en büyük sebebin ise kamunun serbest piyasa şartlarına olan inançsızlığı ile yüzde 85’in üzerindeki piyasa hakimiyeti olduğunu söyledi. Elektrik piyasasında geçmiş yıllardaki sıkıntıların artarak devam ettiğini anlatan Karaduman, 2003-2006 yılları arasında elektrik enerjisi fiyatı yüzde 5 azalırken, doğal gazın satış fiyatının yüzde 70 arttığına dikkat çekti. Karaduman, sektör üzerinde artan maliyetler sebebiyle 2006 yılı Temmuz ayı sonundan itibaren bir çok özel sektör elektrik üreticisinin tesislerini kapatma kararı aldığını kaydetti.

/ ANKARA

21.05.2007


 

Bayar ve Özfatura DP’den aday

DYP ve ANAVATAN'ın Demokrat Parti'de birleşmesi, bu partiye yönelik adaylık başvurularını hareketlendirdi.

DP’ye adaylık için başvuru yapanlar arasında Mehmet Ali Bayar ve eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura gibi popüler isimler de bulunuyor.

21.05.2007


 

Seçmen listeleri iniyor

22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimi için muhtarlıklarda askıya çıkarılan seçmen listeleri, bugün saat 17.00’de askıdan indirilecek.

Türkiye’de ilk kez Bilgisayar Destekli Seçmen Kütük Sistemine göre oluşturulan seçmen listeleri, 9 Mayıs 2007 tarihinden beri askıda bulunuyor.

21.05.2007


 

TBMM bu hafta da yoğun çalışacak

TBMM, bu hafta da gündemindeki önemli konular için yoğun mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulunda, AKP Bursa Milletvekili Şevket Orhan ile Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali’nin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda değişiklik öngören kanun teklifi ele alınacak. Teklif, sit ve koruma alanları içinde bulunan ve tapuda kayıtlı olmayan taşınmazların zilyetliğinin mümkün olmasını öngörüyor. Konut Edindirme Yardımında (KEY) biriken kesintilerin hak sahiplerine ödenmesini öngören tasarı bu hafta Genel Kurulda görüşülecek. Genel Kurulda bu hafta, Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunda değişiklik yapan yasa tasarısı da ele alınacak. TBMM Genel Kurulunda, 19 Temmuz 1987 ile 30 Kasım 2002 tarihleri arasında OHAL ilân edilen illerde terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddî zarara uğrayan kişilerin uğradıkları zararın tazmini için tanınan başvuru süresinin uzatılmasını öngören kanun tasarası da ele alınacak. Genel Kurulda, yeni kurulan 17 üniversite de dahil olmak üzere, yeni üniversitelere rektör atamasını düzenleyen yasa teklifi ile belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan ve 1 Ocak 2003’ten önce kesinleşen imar planları içinde yerleşim yeri olarak işgal edilerek mera, yaylak ve kışlak olarak kullanılamayan yerlerin tahsis amacı değiştirilerek Hazine adına tescillerinin yapılmasını öngören yasa teklifinin de görüşülmesi bekleniyor. İmar Bankası tarafından ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarların, devlet iç borçlanma senetleriyle nakden ödenmesini öngören kanun tasarısı ile orman kadastrosunda karşılaşılan sorunları gidermeye yönelik yasa tasarısının da ele alınması öngörülüyor. TBMM Genel Kurulu, yarın 15.00-24.00, 23 Mayıs Çarşamba ve 24 Mayıs Perşembe günü ise 11.00-24.00 saatleri arasında çalışacak.

/ ANKARA

21.05.2007


 

AB Organize Suç Raporunda ‘Türk mafyası’ suçlandı

Avrupa Birliği 2006 Organize Suç Tehdit Değerlendirme Raporu’nda Türk organize suç birimlerinin Avrupa’da eroinin dağıtım ve “ithalinden” sorumlu olduğu belirtildi.

Raporda, Türk çetelerin Almanya’daki etkinliğine de dikkat çekildi. Avrupa Birliği’nde suç istihbaratı elde edip diğer ülke emniyet güçleriyle paylaşmak ve suça yönelik bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla oluşturulan EUROPOL’ün OCTA 2006 (Organize Suç Tehdit Değerlendirme Raporu 2006) yayınlandı. 26 sayfalık raporun, “AB’de Organize Suç Ortamı” bölümünde, Türkiye’den ise iki yerde söz edildi.

Raporda Türk kökenli organize suç örgütleri için “Balkan bölgesinden gelen organize suç grupları AB üyesi ülkelerin büyük bölümünde doğrudan ya da dolaylı etkiye sahiptir. Geleneksel olarak Türk organize suç grupları, Balkan rotasındaki suçlularla işbirliği içinde, AB’de eroinin dağıtımı ve ithalinden sorumludur. Etnik Arnavutluk organize suç gruplarının da şimdiden eroin kaçakçılığında önemli bir bağlantısı olduğu görülmüştür, Romen ve Bulgar organize suç grupları etnik yağma ve soygun tarzı suçlara ve insan kaçakçılığına daha fazla angaje olmuşlardır” denildi.

Türk kökenli organize suç örgütlerinin Almanya’daki durumundan sözedilirken de “Tarihsel mirası, genişlemesi ve coğrafi konumundan dolayı, Almanya durumu en karmaşık olanlardan biridir. Balkan suç sistemini öne çıkaran, Türkiye, İtalya ve Sırbistan ve Karadağ’dan organize suç gruplarının güçlü etkinlikleri bulunmaktadır” ifadesi kullanıldı.

21.05.2007


 

“GAP” otoyolunda geri sayım

Hizmete alınan Karadeniz Sahil yolundan sonra, GAP otoyolu olarak bilinen Gaziantep-Şanlıurfa otoyolu ve çevre yolu bağlantılarını da içine alan projede geri sayım başladı.

Karayolları Genel Müdürlüğünce yapımına 1989 yılı başında 4 ayrı kesim olarak başlatılan söz konusu otoyol için bugüne kadar 461 milyon dolar harcama yapıldı. Bu harcama karşılığında inşatta gerçekleşme oranı yüzde 82 düzeyinde oldu. Bu yıl içinde verilen ödeneklerle proje kapsamında yer alan kesimlerin hizmete açılması ile GAP otoyolunda gerçekleşme yüzdesi yüzde 90’lara çıkarken yolun tamamının da gerekli ödenekler verilmesi halinde en geç 2008 yılına kadar tüm üniteleri ile hizmete alınmış olacak. Karayolları Genel Müdürlüğünün programına göre Gaziantep-Birecik kesiminin bu yıl içinde kalan 19 kilometrelik bölümünün tamamlanarak trafiğe açılması planlanıyor. Bu yıl ayrıca Birecik-Suruç kesimi için de 3 milyon YTL ek ödenek sağlanması halinde projenin tamamlanması hedefleniyor.

/ ANKARA

21.05.2007


 

Askeri araca saldırı: 2 er yaralı

Van’ın Muradiye ilçesinde devriye görevini yürüten Jandarma Komutanlığı ekiplerinin aracına terör örgütü PKK mensuplarınca açılan ateş sonucu 2 er yaralandı.

Alınan bilgiye göre, devriye görevini yürüten jandarma ekiplerinin aracına, ilçenin Karahan Köyü ile Unseli beldesi arasında, terör örgütü PKK üyeleri tarafından uzun namlulu silâhlarla ateş açıldı. Jandarma ekipleri ile PKK’lı teröristler arasında çıkan çatışma sırasında teröristler kaçtı.

Çatışmada, jandarma erler Selim Dere ve Mustafa Ökten, kol ve bacaklarından yaralandı.

Yaralıların hastahanede tedavi altına alındığı, kaçan teröristlerin yakalanması için geniş çaplı operasyon başlatıldığı bildirildi.

/ MURADİYE

21.05.2007


 

AKP, İstanbul’da temayül yoklaması yaptı

AKP, İstanbul milletvekillerini belirlemek amacıyla parti içi temayül yoklaması yaptı.

Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan ve 7 bin delegenin oy kullandığı temayül yoklamasında 596 milletvekili aday adayı yarıştı.

İstanbul 1’inci, 2’inci ve 3’üncü bölge milletvekili aday adaylarını belirlemek için delegelerin kullandığı oy sonuçları, daha sonra değerlendirilmek üzere AKP Genel Başkanlığına gönderilecek.

Temayül yoklamasında 1’inci bölge gözlemcisi olarak AKP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Selma Kavaf, 2’inci bölge gözlemcisi olarak AKP yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Ergün, 3’üncü bölge gözlemcisi olarak da eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek yer aldı.

/ İSTANBUL

21.05.2007


 

Yağışlar etkisini sürdürecek

Yurdun iç ve batı bölgelerinde sağanak yağışların etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Orta Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı hava yurdun iç ve batı kesimlerinde etkisini sürdürüyor.

Dün Marmara ve iç kesimlerde görülen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların hafta sonuna kadar yurdun iç ve batı bölgelerinde aralıklarla etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığı, yağış alan kesimlerde 1-3 derece azalırken, diğer kesimlerde ise önemli bir değişiklik olmayacak.

Açıklamada, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların oluşturabileceği sel, su baskını ve taşkın gibi olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması istendi.

/ ANKARA

21.05.2007


 

Askerî gemi turizm için batırıldı

‘’Y 111 PINAR 1’’ adlı askeri gemi, yapay resif oluşturularak, dalış turizmine katkı sağlanması amacıyla Muğla’nın Bodrum ilçesi Karaada açıklarında batırıldı.

Deniz Kuvvetleri tarafından Bodrum Sualtı Derneğine (BOSAD) bağışlanan 37 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğindeki askeri gemi, Bodrum Karaada açıklarında batırıldı.

Geminin batırılma işlemini, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Bodrum Garnizon Komutanı Çağatay Erdoğan, Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, Bodrum Sualtı Derneği Başkanı İhsan Küçükünsal ve Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri izledi.

Batırma işlemi, su altı robotuyla takip edildi. Gemi batırıldıktan sonra, bir grup balıkadam batığa daldı.

Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Levent Temel tarafından 14 Mayısta BOSAD Başkanı İhsan Küçükünsal’a teslim edilen ‘’Y 111 PINAR 1’’ adlı geminin 1938 yılında Almanya’da yapıldığı, 1939 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına katıldığı ve uzun yıllar hizmet verdiği bildirildi.

‘’TCSG 115 Sahil Güvenlik Gemisi’’ de 16 Mayısta Karaada açıklarında aynı amaçla batırılmıştı.

/ BODRUM

21.05.2007


 

“Seçme ve seçilme en önemli tüketici hakkı”

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, seçme ve seçilmenin en önemli tüketici hakkı olduğunu belirterek, seçimlerde mutlaka oy kullanılması çağrısında bulundu.

Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, kendisini bilen, yeterli bilgi ve birikimi olduğuna inanan herkesi siyasete girmeye çağırdı.

Seçme ve seçilmenin en önemli tüketici hakkı olduğunu ifade eden Göktaş, şunları kaydetti:

“Herkes temiz toplumun temiz siyasetten geçtiğini bilmeli. Zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dönem demokrasinin varlığı ve devamlılığı için olduğu kadar Cumhuriyetimizin varlığı ve devamı için de önemlidir. ‘Yaz tatili, ben dinleniyorum, yayladayım, denizdeyim, yurt dışındayım’ gibi davranış ve tutum içine girmeyiniz. Mutlaka oyunuzu kullanınız. Bu hem Anayasa, hem de vatandaşlık görevidir.’’

/ MERSİN

21.05.2007


 

Umuda yolculuk Van’da bitti

Van’da İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzenlenen operasyonda, yabancı uyruklu 61 kaçak yakalandı.

Zernek Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, Gürpınar ilçesine bağlı Ortaköy köyü girişinde park halindeki 07 CMK 91 plakalı kamyonetin durumundan şüphelenerek operasyon başlattı. Jandarma Komutanlığı ekiplerini kamyona yaklaştığı sırada fark eden kamyonet sürücüsü ile yanında bulunan kişi kaçtı.

Güvenlik güçlerinin kamyonetin kasasında yaptığı aramada, sınırı yasa dışı yollardan geçerek yurda giriş yapan 11’i çocuk, 9’u kadın Afganistan uyruklu 43 kişi ile Pakistan uyruklu 18 kişi olmak üzere toplam 61 kişi yakalandı.

Zernek Jandarma Karakol Komutanlığına getirilen yabancılar, 3 hafta önce Afganistan’dan yola çıktıklarını ve 5 gün önce İran üzerinden Türkiye’ye giriş yaptıklarını belirttiler.

Afganistan uyruklu Safar Sadakat, grupta bulunan Afganistan uyruklu Fatıma Mohammadi’nin İran’da bulundukları sırada doğum yaptığını ve bebeğin 9 gündür kendileriyle birlikte yolda olduğunu söyledi.

Sadakat, Afganistan’dan Van’a gelinceye kadar gece gündüz demeden yürüdüklerini ve Gürpınar’da araçla yola devam edecekleri sırada askerlerin kendilerini yakaladığını kaydetti.

/ VAN

21.05.2007


 

DYP’ye ilgi, aday adaylığı başvuru süresini uzattı

DYP Genel Başkan Yardımcısı Mahmud Nedim Bilgiç, özellikle Anadolu’dan gelen yoğun talep sebebiyle aday adaylığı başvurularının bir gün uzatıldığını açıkladı.

Bugüne kadar yapılan başvuruların sayısını 2 bin 760 olarak açıklayan Bilgiç, “Rakamın 3 bin 500 civarında olabileceğine inanıyoruz.” dedi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Mahmud Nedim Bilgiç, parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. 10 Mayıs’ta başlayan milletvekilliği aday adaylığı başvuru süresinin dün sona erdiğini hatırlatan Bilgiç, “Anadolu’dan gelen telefonlar var. Bugün (dün) yola çıkmış vatandaşlarımız var. Yoğun talep nedeniyle başvuru süresini Pazartesi günü 17:00’a kadar uzattık” dedi.

DYP’nin yüzde 27.5 oy aldığı 1991 seçimlerinde toplam milletvekili aday adaylığı başvurusunun 935 olduğunu hatırlatan Bilgiç; yapılan başvuruların aynı zamanda partiye olan ilginin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Bugün itibariyle 530’u kadın olmak üzere, aday adaylığı başvurusunda bulunanların sayısının 2 bin 760’ı bulduğunu belirten Bilgiç, “DP birleşmesi halka güven verdi. Kararsız olan vatandaş partimize yöneldi” ifadesini kullandı.

Bilgiç, telâfuz edilen yüzde 16 oranını aşacaklarını belirterek, “Çünkü çok fazla talep var” diye konuştu.

Aday adaylığı başvurularının 3 bin 500’leri bulacağına inandığını kaydeden Bilgiç, “DP mayası ciddî bir biçimde tuttu. Ülkedeki alternatif iktidar arayaşını giderdi. Merkez sağda boşluk doldu” dedi.

Bilgiç, Cumhurbaşkanı seçim sürecinde ‘’iktidarın tutumunu’’ da eleştirdi.

Öte yandan, Genç Parti’de (GP) de milletvekili aday adaylığı başvuruları 22 Mayıs Salı gününe kadar uzatıldı.

/ ANKARA

21.05.2007


 

3-5 slogan ezberlemekle milliyetçillik olmaz

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ‘’3-5 slogan ezberleyip meydanlara çıkıp ulusalcılıktan ve milliyetçilikten söz etmek kesinlikle samîmî değildir’’ dedi.

Bakan Çelik, Bahçeşehir Koleji Spor ve Sosyal Tesisleri Kompleksi’nin açılışında, göreve geldiklerinden bu yana eğitime büyük önem verdiklerini ifade etti. Eruh’taki çocuğun elektronik posta adresinin bulunmasının Türkiye’de nereden nereye gelindiğini gösterdiğini vurgulayan Bakan Hüseyin Çelik, şöyle devam etti:

‘’Yarasalar aydınlıkta dolaşmak istemezler. Aydınlık gözlerini kamaştırır. Bizim hizmetlerimiz de bazılarını rahatsız ediyor. Biz aydınlık gelecek için çalışıyoruz. En büyük milliyetçilik ve vatanperverlik bu ülkenin insanlarının yüzünün gülmesi için çaba harcamaktır, taş üstüne taş koymaktır. Asıl milliyetçilik, vatanperverlik budur. 3-5 slogan ezberleyip meydanlara çıkıp ulusalcılıktan ve milliyetçilikten söz etmek kesinlikle samîmî değildir. Gerçek milliyetçi biziz. Gecemizi gündüz, çıramızı yıldız yaparak millete hizmet ediyoruz.’’

Çelik, eğitime destek yapan hayırseverlere sonsuz teşekkürler sunduğunu ifade ederek, ‘’Adamlığı olmayan zenginden ise zengin olmayan adam lâzım. Sosyal sorumluluk taşımayan bencil olanın varlığı bizim için önemli değildir’’ diye konuştu.

Spor kompleksinin açılışını yaptıktan sonra spor salonunda sema gösterisini ve öğrencilerin sunduğu aktiviteleri izleyen Çelik, tesisleri gezerken, ‘’Selçuk Üniversitesi çok kalabalık bir üniversite. Bölünmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönem Karatay Teknik Üniversitesini Konya’da açacağız’’ dedi.

/ KONYA

21.05.2007


 

Şener: Birbirimizi sevmesini bilmeliyiz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ‘’Bu ülkenin insanları birbirini sevmesini, aynı cumhuriyete sahip olma duygusunu paylaşmasını bilmelidirler’’ dedi.

Abdüllatif Şener, Samsun Atatürk Kültür Merkezi’nde AKP Gençlik Kolları tarafından düzenlenen ‘’Gençlik ve Değişim’’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin gençlere emanet edildiğini belirten Şener, Türk ulusunun tarih boyunca elde ettiği kazanımların en büyüğünün Türkiye Cumhuriyeti olduğunu kaydetti. Şener, ‘’Bu ülke bizimdir. Bu Cumhuriyet bizimdir. Bu ülkenin insanları birbirini sevmesini, aynı cumhuriyete sahip olma duygusunu paylaşmasını bilmelidirler’’ diye konuştu.

“FARKLILIKLAR AYRILIK GETİRMESİN”

Toplum içinde farklı düşünenler olabileceğini ifade eden Şener, farlılıkların ayrılık getirmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

‘’Çeşitli farklılıklar aslında büyük bir beraberliği anlatır. Büyük bir orkestranın farklı sazları gibidir. İşte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı dediğimiz farklı partiler, farklı duygular ve farklı düşünceler de bir orkestranın enstrümanlardır.’’

Dünyanın zor bir dönemden geçtiğini ve savaşlar yaşandığını anlatan Şener, Türkiye’nin de zor bir coğrafyada bulunduğunu vurguladı. ‘’Bu nedenle beraberlik içinde birbirimize inanmalı ve güvenmeliyiz’’ diyen Şener, bunun ülkenin geleceği açısından önemli olduğunu dile getirdi.

“GENÇ KUŞAKTAN UMUTLUYUM”

Genç kuşaktan umutlu olduğunu, Türkiye’nin gelecekte, genç kuşağın çabalarıyla daha önemli bir ülke olacağına inandığını da belirten Şener, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’Ben, bizim jenerasyondan umutlu değilim. Soğuk savaş dönemi, insanların sürekli birbirini sağcı ve solcu diye yorduğu bir dönemdir. Sizler, gençler olarak daha değişik ortamda gençlik dönemini tamamlıyorsunuz. Bizim jenerasyonun gerçekleştiremediği seviyeye dayalı Türkiye’yi, genç neslin gerçekleştireceğine inanıyorum.’’

Şener, insanların kin ve nefret duymadan, sevgiyle birbirini kucaklaması gerektiğini ifade ederek, ‘’Sevgiyle, dostlukla ve kardeşlikle farklılıkları kucaklayarak cumhuriyete sahip çıkacağız’’ diye konuştu.

/ SAMSUN

21.05.2007


 

Sokak çocukları meslek sahibi oluyor

Gaziantep’te sayıları her geçen yıl artan sokak çocuklarını topluma ve sosyal hayata kazandırmak için Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan çalışmalara bir yenisi eklendi. şehire bulunan rehabilitasyon merkezleriyle gençleri, suçtan ve bağımlılıktan korumaya çalışan yöneticiler son olarak çocuklara meslek kazandırmak için kurslar düzenledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin sokakta çalışan ve yaşayan çocukları topluma kazandırmak için düzenlediği ‘Taş ustalığı’ kursu ilk mezunlarını verdi. Büyükşehir Belediyesi’ne ait Akınal Rehabilitasyon Merkezi’nde bulunan 4 sokak çocuğunun katıldığı taş ustalığı kursuna katılan çocuklar, usta öğreticiler rehberliğinde taşa şekil vermeyi öğrendiler. Sokaklardan kurtularak meslek sahibi olan çocuklar, taşa şekil vermenin keyfini yaşadılar. Taş ustalığı kursunda yaptıkları eserleri Büyükşehir Belediye binası önündeki parkta sergileyen çocuklar, meslek sahibi olmanın verdiği mutlulukla sokakta kalan diğer arkadaşlarına da çağrıda bulundular.

/ GAZİANTEP

21.05.2007


 

300 hektar orman yandı

Muğla’nın Fethiye ilçesinde çıkan yangında 300 hektarlık ormanlık alan zarar gördü.

Önceki gün akşam saatlerinde başlayan yangın, dün sabah saatlerinde kontrol altına alınabildi. Edinilen bilgiye göre, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kemer beldesi Dereköy, Çatak arası ve Dereboğazı köylerinde dün akşam saatlerinde çıkan orman yangını bugün sabah saatlerinde kontrol altına alınabildi. Rüzgârın da etkisiyle hızla büyüyen yangında 300 hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Yangın söndürme çalışmalarına Muğla, Denizli, Antalya, Aydın ve Manisa Orman Bölge Müdürlükleri’ne ait 130 arazöz, iş makinesi, 4 helikopter ve yaklaşık bin orman işçisi katıldı. Olay yerinde incelemelerde bulunan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ihmal ve dikkatsizlik sebebiyle çıkan yangında 300 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü belirterek, söz konusu alanın Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulduğu ve ağaçların 25-30 yaşlarında olduğunu söyledi. Kahveci, bu yangın sezonunda bölgedeki orman yangınlarına daha hızlı müdahale edebilmek için 3 adet yangın söndürme uçağı konuşlandıracaklarını açıkladı.

/ MUĞLA

21.05.2007


 

Piknik yaparken kene ısırdı

Sivas’ta piknik yaparken kene tarafından ısırılan 3’ü üniversite öğrencisi 4 kız, tedavi altına alındı.

Alınan bilgiye göre, Cumhuriyet Üniversitesinin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören yaklaşık 30 kişilik öğrenci grubu Hafik Gölü yakınlarında pikniğe gitti. Burada arkadaşlarıyla birlikte gölün çevresindeki alanda gezinen üniversite öğrencilerinden F.D, H.D. ve H.B. adlı kız öğrenciler vücutlarının çeşitli yerlerine kene yapıştığını fark etti. Arkadaşlarıyla birlikte Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastahanesine gelen öğrencilerden ikisinin bacağına, birinin ise göğsüne yapışan kene, burada sağlık ekiplerince kontrollü bir şekilde çıkarıldı. Genç kızların vücutlarından çıkarılan keneler, incelenmek üzere tüplere konuldu.

Bu arada ailesiyle birlikte Karşıyaka Mahallesi Serpincik Göleti yakınlarında piknik yapan Ö.H. (18) piknik dönüşü evde bacağında kene olduğunu fark etti. Genç kızın bacağındaki kene babası tarafından vücuduna yapışmadan çıkarıldı. Hastahane yetkilileri son günlerde çok sayıda kene vak'asının olduğunu belirterek, özellikle piknik yapan vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını, vücutlarında kene olduğunu fark edince en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını istediler.

/ SİVAS

21.05.2007


 

İzmir'de de çamurlu yağmur yağdı

İzmir’in uzun süredir hasret kaldığı yağmur, önceki gün sağanak yağışla İzmirlileri sevindirirken, akşam saatlerinde yağmurun “çamurlu su” şeklinde yağdığı görüldü.

Daha sonra yağış normale dönerken, bazı vatandaşların otomobilleri çamur nedeniyle kirlendi. Bunun nedeninin, etkili olan lodos ve uzun süredir yağmur yağmaması nedeniyle havada biriken egzoz gazı, duman, toz gibi kirletici partiküllerin yağışla birlikte yeryüzüne inmesi olduğunu dile getiren meteoroloji yetkilileri , bunun

normal bir durum olduğunu bildirdi. Barajlarda suyun azalması ve su tasarrufu uyarılarının ardından gelen yağmurdan kimse şikayetçi olmadı. İzmir’de geçtiğimiz Cuma gecesinden itibaren başlayan yağışların ardından metrekareye 1 günde 17.6 kilogram yağış düştü.

/ İZMİR

21.05.2007


 

Hayvanat bahçesine ziyaretçi akını

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ziyaretçi akınına uğramaya başladı. Barınaklarındaki suyla oynayan jaguar Çelik ve ayı Özge, ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen 250 çeşit tür 4 bine yakın hayvan sayısıyla Avrupa’nın 4. Türkiye’nin ise en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, havaların ısınmaya başlamasıyla meraklı ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Kışlık barınaklarından çıkarılan hayvanları büyük bir ilgiyle izleyen çocuklar, televizyonda belgesellerde izledikleri hayvanları yakından görmenin heyecanını yaşadılar.

/ GAZİANTEP

21.05.2007


 

Dondurma kapmak için canlarını tehlikeye attılar

Denizli’de, dondurma şubesi açılışında çocuklar, bir külah dondurma alabilmek için birbirlerini ezdi.

Araç sürücülerine dağıtılan dondurmalardan da kapmak isteyen çocuklar, canlarını tehlikeye atarak yola çıktı. İncilipınar Mahallesi’ne açılan İrfan Usta Dondurma Dünyası Denizli şubesi tarafından bedava dondurma dağıtıldı. Dondurmacının etrafını dolduran çocuklar, öncelikle döner dondurmadan alabilmek için birbirleriyle yarıştı. Ellerine külah alarak dondurmanın kesilmesini bekleyen çocuklar, kendilerinden küçüklerin ezilmesine aldırmadan dondurmadan kapmaya çalıştı. Daha sonra çocuklar, vince asılarak havaya kaldırılan dondurmadan bir parça alabilme yarışına girdi.

/ DENİZLİ

21.05.2007


 

Yeteneğe göre eğitim

Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Sıtkı Tilmaç, ilköğretim okullarında tesbit ettikleri üstün zekâlı ve özel yetenekli çocuklara bilimsel çalışmalar yapabilecek alt yapıyı oluşturmak için eğitim verdiklerini bildirdi.

Tilmaç, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde bulunan 35 bilim ve san’at merkezinden bir tanesinin Sakarya’da olduğunu belirterek, merkezlerinin, 2006-2007 eğitim ve öğretim yılında açıldığını kaydetti.

Merkezde, 14 öğretmenin görev yaptığını ifade eden Tilmaç, şunları söyledi: ‘’Öğrencilerimiz 3 aşamada seçiliyor. İlk aşamada okullarımıza Eylül ayında resmi bir yazıyla bu öğrencilerimizi tesbit edecek formlar gönderiyoruz. Sonra bu okullardan sınıf öğretmenleri bize uygun öğrencileri bildiriyorlar. Bu yıl sadece 3-4-5. sınıflardan alabildik. Daha sonra bu öğrencileri genel müdürlüğümüzün göndermiş olduğu testlerden geçirdik.’’

Başarılı Öğrencilerin eğitim almaya hak kazandığını kaydeden Tilmaç, öğrencilerden herhangi bir ücret alınmadığını kaydetti. Eğitim görmeye hak kazanan öğrencilerin, okuldaki eğitimlerine de devam ettiklerini belirten Tilmaç, öğrencilerin okuldaki ders saatlerine göre, düzenleme yapılarak, eğitim verildiğini anlattı.

Çocuklara okul müfredatına uygun olarak destekleyici eğitim verdiklerini ifade eden Tilmaç, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Çocuklara bilimsel çalışmalar yapabilecek alt yapıyı oluşturmak için eğitim veriyoruz. Amacımız bu yetenekteki çocuklarımızı ilgi alanları doğrultusunda geliştirmek, bunlara bilimsel araştırmaların alt yapısını vermek. Kurumumuzun bir diğer önemli amacı ise bu özel çocuklarımızın toplum içinde yaşayabilecekleri sorunları burada daha önceden tesbit edip, topluma adapte olmalarını sağlamak.’’

/ SAKARYA

21.05.2007


 

ÖSS adaylarına altın öğütler

Öğrenci Seçme Sınavı’na (ÖSS) girecek adaylara, yaklaşık bir ay kalan sınav öncesi, günde 4-6 saatlik verimli çalışmaya önerildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, yaptığı açıklamada, 17 Haziranda yapılacak ÖSS’ye bu yıl 1 milyon 775 bin 100 adayın başvuruda bulunduğunu ifade etti.

Kutlu, kalan bir aylık sürenin sınavı kazanmada çok önemli olduğunu vurgulayarak, ‘’Nasıl ki bir atletizm yarışında atletler son 200 metre atağa kalkıyorsa, adaylar da bu kısa sürede atağa kalkarak, başarıyı yakalayabilirler’’ dedi. Günde 4-6 saatlik verimli çalışmanın bir soruyu çözmeye yardımcı olacağını anlatan Kutlu, ‘’Dolayısıyla adaylar, bir aylık süre içinde, mevcut duruma ek olarak netlerinde 30 soruluk artış sağlayabilirler’’ diye konuştu.

Kutlu, içinde bulunulan dönemin sınav kaygısının yoğunlaştığı bir dönem olduğuna da dikkati çekerek, ‘’Sınav kaygısı genel olarak gerekli bir duygudur. Ancak aşırı olmasında beyin fonksiyonlarını yeterince yerine getiremez. Bunun için kişi, (başaracağım, kazanacağım, iyi çalıştım, hakkımı alıp bu sınavdan çıkacağım) gibi telkinlerle kendisini olumlu yönde etkilemelidir.’’

/ ADANA

21.05.2007


 

Huzurevi sakinleri GAP gezisine çıktı

Kahramanmaraş’ta bulunan Bahar Huzurevi sakinleri, çıktıkları GAP turunda Mardin’in Midyat ilçesinin tarihî ve turistik mekânlarını gezdi.

30 kişilik huzurevi sakinleri, sırası ile Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Midyat ve Hasankeyf’in tarihî ve turistik mekânlarını gezerek adeta ikinci baharlarını yaşadılar. Etraflarına neşe saçan ve bol bol gülücükler dağıtan huzurevi sakinleri adına geziyi değerlendiren Bahar Huzurevi Derneği Başkanı Müzeyyen Kölük, gezdikleri şehirlerde kendilerine yardımcı olan herkese teşekkür etti. Kölük, gezileri sırasında yetkililerin desteğiyle çok iyi ağırlandıklarını söyledi. Huzurevi sakinleri, Ruşen Zembilören’in adlı arkadaşlarına da bir sürpriz yaparak doğum gününü kutladılar.

/ MARDİN

21.05.2007


 

Toplu ulaşımda indirim sistemi sıkıntısı

İzmir Büyükşehir Belediyesinin uygulamaya koyduğu şehir içi ulaşım araçlarına bir saat içinde ikinci binişlerin yüzde 50 indirimli olması için gerekli validatörlerin yeterli sayıda olmaması sebebiyle indirim sisteminin henüz İzmir genelinde kullanılamadığı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin metro, vapur ve otobüslerden yararlanan İzmirlilerin bütçelerine katkıda bulunmak amacıyla 12 Şubattan itibaren geçtiği aktarmalı ulaşım sistemiyle 1 saat içerisinde metro, vapur ve otobüse ikinci binişlerin yüzde 50 indirimli olması hedefleniyordu.

Bu sisteme geçilmesi ve İzmir’de şehir içi ulaşım araçlarında kullanılan kentkart uygulamasının çalışması için gerekli olan yeni validatörlerin sayısının az olmasının, indirim sisteminin bütün otobüslerde kullanılmasını engellediği belirtildi.

/ İZMİR

21.05.2007


 

Alo, otobana inek girdi

Vergi denetimi ve fatura ile ilgili şikâyetleri iletme ve vergide kayıp kaçağın önlenmesi için kurulan ‘’Alo 189 Maliye’’ servisine ilginç ve komik ihbarlar yapılıyor. Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayraktar, yaptığı açıklamada, servise, ‘’otobana inek girdi ilgilenir misiniz’’, ‘’parolamı unuttum oradan öğrenebilir miyim?’’ gibi ilginç sorular geldiği bildirildi.

Birçok ihbar ve şikâyetin Maliyeyi ilgilendirmediğini ifade eden Bayraktar, 2005 ve 2006 yıllarında yapılan toplam 17 bin 157 şikâyetin 15 bin 329’unun kurumla ilgisinin bulunmadığını belirlediklerini dile getirdi. Bayraktar, ‘’Açık adres, bilgi ve belgeye dayanmayan şikâyetleri ciddiye almıyoruz. Vatandaşlarımızın şikayetlerinde, mutlaka söz konusu işletmenin açık adresini bildirmeleri gerekir’’ dedi.

/ KOCAELİ

21.05.2007


 

Yine otobüs kazası: 6 ölü, 2 yaralı

Sivas’ın Gölova ilçesinde yolcu otobüsü ile otomobilin çarpışması sonucu ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Gölova ilçesi Çobanlı köyü yakınlarındaki rampada, İstanbul’dan Erzincan’a giden Dündar Yıldıran yönetimindeki 34 TD 3793 plakalı otobüs ile karşı yönden gelen ve sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen 25 ET 063 plakalı otomobil çarpıştı.

Kazada, otomobilde bulunan ve kimlikleri henüz belirlenemeyen 5 kişi, olay yerinde hayatını kaybetti. Bir çocuğun da kaldırıldığı Suşehri Devlet Hastahanesinde öldüğü bildirildi. Otobüste bulunan 2 kişinin yaralandığı, yaralıların Erzincan’ın Refahiye ilçesindeki hastahanelere kaldırıldığı belirtildi.

/ SİVAS

21.05.2007


 

Kâğıt ve pilleri çöpe atmayın

İstanbul Fatih’te bir grup çevreci genç kullanılmış kâğıt ve pillerin çöpe atılmasını önlemek için kampanya başlattı.

Çevreci gençler, geri dönüşümü mümkün olan kâğıtları israf olmaktan kurtarmak ve kullanılmış pillerin de çevre kirliliğine sebep olmasının önüne geçmek için böyle bir kampanya düzenlemeye karar verdiklerini söylediler. Fatih’in Kocadede Mahallesinde yaşayan çevreci gençler kullanılmış dergi, gazete, defter gibi kâğıt ürünlerin çöplerde yok olmasını engellemek, kullanım ömrü tükenmiş pillerin çevre kirliliğine sebep olmasını önlemek için geri dönüşüm kampanyası başlattılar. Sosyal sorumluluk olarak değerlendirilen kampanyaya katılmak isteyenler çöpe atmayı düşündükleri kâğıt ve pilleri Fatih Yavuzselim semtindeki Kocadede Mahallesi, Fatih Caddesi, 148 numaralı adrese götürebilirler.

YENİ ASYA / İSTANBUL

21.05.2007


 

Sıcak havalarda güneşten korunun

Tokat İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mete Bayburtlu, güneş çarpmasının kalıcı zararlara yol açabileceğine dikkat çekerek, zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarıya çıkılmaması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar; güneşten en fazla etkilenenler arasında yer alan yaşlılar, çocuklar, kalp ve şeker hastalarını mümkün olduğu sürece dışarı çıkmama konusunda uyarıyor. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mete Bayburtlu, 6 aylıktan küçük çocukların direkt güneşe çıkarılmaması gerektiğini kaydetti. Güneş çarpmasının şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterdiğini belirten Bayburtlu, “Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı ciddî bir durumdur. Tedavi edilse bile kalıcı zararlar verebilir. Bu nedenle özellikle başı direkt güneş ışınlarından korumak büyük önem taşıyor. Güneş çarpmasında hasta gölge bir yere götürülmeli, çok hızlı bir şekilde soğutulmalı ve vücut sıcaklığı takip edilerek doktor çağrılmalı” dedi.

Bayburtlu, aktif olarak çalışması gerekenlerin ise mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmaması, sık ve bol sıvı ve tuzlu gıdalar almaya dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

/ TOKAT

21.05.2007


 

Süt tüketmiyoruz

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Türkiye’nin süt üretiminde zengin olmasına rağmen tüketimde sınıfta kaldığını ifade etti.

Barut, 21 Mayıs’ın Uluslararası Sütçülük Federasyonu kararıyla 51 yıldır Dünya Süt Günü olarak kutlandığını belirterek birçok canlının doğar doğmaz aldığı ilk besinin süt olduğuna dikkat çekti.

Süte bebeklikten yaşlılığa kadar vücudun ihtiyaç duyduğunu, bu besinin kalsiyum, protein, A, B, D ve E vitamini bakımından zengin olduğunu kaydeden Barut, büyüme ve kemik sağlığı açısından mutlaka süte ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, anne adaylarının, yaşlıların, süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerektiğini kaydeden Barut, Türkiye’nin süt tüketimi bakımından gerilerde kaldığını ifade etti. Ayhan Barut, “Süt Endüstrisi Kurumu’nun (SEK) hakim olduğu piyasaya, SEK’in özelleştirilmesinin ardından süt piyasasının yüzde 70’ini eline geçiren uluslar arası sermaye gurupları hakim oldular. Piyasaya hakim olan bu gruplar sektörle istedikleri gibi oynuyorlar. Geçmişte SEK tarafından fiyat istikrarı ve pazar güvencesi oluşturularak gelişim süreci teşvik edilirken özelleştirmenin ardından bu durum ortadan kalktı. Özellikle, son 4 yılda iktidarın uyguladığı politikalar hayvancılık sektörünü bitirme noktasına getirmiştir. Süt üreticisini ve hayvancılık sektörünü uluslar arası sermayenin insafından kurtaracak, arz talep dengesini kuracak, pazar güvencesini ve fiyat istikrarını sağlayacak bir yapının kısa sürede hayata geçirilmesi gerekmektedir.” dedi. Barut, sütün tarımsal üretim ve insan beslenmesi açısından son derece stratejik ve vazgeçilmez bir ürün olduğu dikkate alındığında konunun öneminin ortaya çıktığını da belirterek çocukların sütten mahrum bırakılmamasını istedi.

/ ADANA

21.05.2007


 

Şişmanlık, çocukların akademik kariyerlerini olumsuz etkiliyor

Bilim adamları, şişmanlık hastalığı (obezite)’nin çocukların akademik kariyerlerini ve eğitim planlarını olumsuz yönde etkilediğini ortaya çıkardı.

Singapur’da bulunan Ulusal Eğitim Enstitüsü’nün Channel News Asia internet sitesinde yayınlanan araştırmasına göre, şişmanlık hastalığı gelişmekte olan çocukların beyin aktivitelerini yavaşlatıyor. Son 30 yılda büyük bir hızla yayılan obezite, sadece sağlık problemlerine yol açmayıp özellikle genç yaşlardaki çocukların kendilerinde aşağılık kompleksinin oluşmasına ve derslere konsantre olamamalarına sebep oluyor.

Enstitü yetkilileri, anne ve babaların obez olan çocuklarına sürekli kendilerine olan güvenlerini arttırıcı telkinlerde bulunmalarını tavsiye ediyor. Uzmanlar, obez çocukların diğer öğrencilerden bir farkının bulunmadığı konusunda sürekli olarak psikolojik destek alması gerektiğinin üzerinde duruyor.

/ SİNGAPUR

21.05.2007


 

Bakanlık, yılan ve akrep sokmalarına karşı uyardı

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları yılan ve akrep sokmalarına karşı uyardı. Özellikle yaz aylarında akrep ve yılan sokmalarında büyük artış yaşandığına dikkati çeken bakanlık, bazı uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de özellikle yaz aylarında yılan ve akrep sokmalarına bağlı zehirlenme ve ölümlerde artış olduğuna dikkat çekildi. Vatandaşların akrep ve yılan sokmalarına karşı almaları gereken tedbirlerin yer aldığı açıklamada, şu uyarılara yer verildi: “Zehirli akrep ve yılan sokmaları, özellikle çocuklar için öldürücü etkiye sahiptir. Vatandaşlarımızın bu nedenle çok dikkatli olmaları gerekiyor. Akrep ve yılan sokmalarından korunmak için, akrep ve yılan yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durulmalı, halkımız kamp, piknik ya da çalışma alanlarında dikkatli olmalıdır. Otluk ya da sazlık arazide bebek ve çocuklar kesinlikle yalnız bırakılmamalı, bebek ve çocukların arazide çıplak ayakla gezmelerine ve kuş ya da diğer hayvan yuvalarına ellerini sokmalarına izin verilmemelidir. Arazi yürüyüşlerinde kapalı ayakkabı ya da bot giyilmeli, yerde uyumamaya özen gösterilmelidir. Yıkıntılar, kuytu yer ve çatlaklar, evlerdeki yüklükler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Özellikle bu yerlere dikkat edilmelidir. Akrepler kesinlikle ele alınmamalı ve akreplerin fazla olduğu yerlerde ayakkabı giymeden önce içerisine bakılmalıdır.”

/ ANKARA

21.05.2007


 

Sağlık raporu ve ilâç almak kolaylaşacak

Sağlık kurulu raporu yerine tek hekimin imzasıyla ilâç almayı kolaylaştıran ve sağlık raporlarında resmî-özel ayrımını kaldıran 5565 sayılı ‘’Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’, resmî Gazete’de yayımlandı.

Kanuna göre, Devlet Memurları Kanunu, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan ‘’sağlık kurulu raporu’’ ile ‘’resmî sağlık kurulu raporu’’ ibareleri, ‘’sağlık raporu’’ olarak değiştirildi.

Böylece, kamu kurum ve kuruluşlarının, vatandaşlardan ve çalışan personelden istediği sağlık kurulu raporları yerine tek hekimin imzalayacağı sağlık raporu geçerli olacak. Raporla verilen ilâçlarda istenen sağlık kurulu raporu yerine de tek hekimin imzalayacağı sağlık raporu geçerli olacak.

Sağlık raporlarında, resmî-özel ayrımı ortadan kaldırılacak. Özel kuruluşlardan verilecek sağlık raporlarıyla da ilâç alınabilecek. 5565 sayılı Kanun ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, Esnaf ve Sanatkârlar ile Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (BAĞ-KUR) Kanunu ve Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında aylık alanların, bağlanacak aylıklarının artış oranlarında TÜFE uygulanmasını sağlayan bir madde eklendi.

Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi sigortalılardan, 2007 yılında gelir basamaklarından ilk altı basamakta bulunanlardan 6. basamak gösterge tutarının, 7 ve daha yukarı basamaklarda bulunanlardan ise bulundukları basamak gösterge tutarının yüzde 20’si oranında sağlık sigortası primi tahsil edilecek.

Bu düzenlemeler, 18 Nisan 2007 tarihinden geçerli olmak üzere, kanunun yayımlanma tarihinde yürürlüğe girecek.

/ ANKARA

21.05.2007


 

Annesi çalışan çocuklar sevilmediğini sanıyor

Psikolojik danışmanlık uzmanları eşlerin çalıştığı ailelerde en büyük sorunun çocuklarının bakımı ve onlara ayrılan zaman olduğunu söylüyorlar.

Buna göre çocuğun bakıcıya ya da kreşe bırakıldığı durumlarda çocukların olumsuz etkileneceğini söyleyen uzmanlar, annenin suçluluk duymasına sebep olan böyle bir durumda akşam, çocukla geçirilecek kaliteli birlikteliklerin sorunu çözmede bir nebze etkili olabileceğini belirtiyorlar. Özellikle annenin çalışmak durumunda olduğu ailelerin çok dikkatli davranmaları gerektiğini söyleyen psikologlar, annesi çalışan çocukların sevilmediğini sandığını ifade ediyorlar. Uzmanlar: “Çocuğu bakıcıya ya da kreşe bırakmak zorunda olduğunuzda çocuklar arkanızdan ağlayabilir, bakıcıya ‘anne’ diyebilir... Bu durum anneler için oldukça yıpratıcıdır. Annenin suçluluk duymasına sebep olabilir. Bu, istenmeyen bir durumdur; telâfi edilmelidir” diyorlar ve aksi durumlarda uzman ve bilgili kişilerden yardım istenmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

/ İSTANBUL

21.05.2007


 

suyunubosaharcama.org

Kamuoyu oluşturmada etkili yollardan biri olan internet siteleri, özellikle sivil toplum örgütlerinin, dikkat çekmek istedikleri konularda sıkça başvurdukları bir yöntem. TEMA Vakfı, ‘’Suyunu Boşa Harcama’’ kampanyasını, flaş animasyonlarla dolu bir internet sitesi yoluyla da tanıtıyor.

www.suyunubosaharcama.org internet sitesinden derlenen bilgiye göre, söz konusu internet sitesini ilk tıkladığınızda, üstü çimle kaplı bir Türkiye haritası ve üzerine bir musluktan akan su beliriyor. Bir müddet akan musluğun suyu bitince ise harita, yeşilden kahverengiye, ardından da kıraç topraklara dönüşüyor.

Giriş animasyonundan sonra karşınıza, ‘’Evde Suyu Kurtarmanın 10 Yolu’’, ‘’Ne Kadar Su Harcadığını Hesapla’’, ‘’Nasıl Tasarruf Edersin?’’ ve ‘’Evin İçinde Sanal Tur’’ bölümleri çıkıyor.

‘’Evde Suyu Kurtarmanın 10 Yolu’’ bölümünde, ‘’Musluğu açık bırakmayın’’, ‘’Bulaşıklarınızı elde değil, makinede yıkayın’’, ‘’Gereksiz yere sifon çekmeyin’’, ‘’Duş alma sürenizi kısaltın’’ gibi bir dizi öneri yer alırken, ‘’4 kişilik bir ailede, diş fırçalanırken veya tıraş olunurken boşa giden su miktarı, yılda 48 tondur’’ deniliyor.

‘’4 kişilik bir ailede her bireyin, duş süresini 1 dakika azaltmasıyla, yılda 18 ton suyun kurtarılacağı’’ ve ‘’bulaşıkların elde değil, makinede yıkanmasıyla, yılda 26-40 ton suyun kurtarılacağı’’ öneriler arasında yer alıyor.

‘’Ne Kadar Su Harcadığını Hesapla’’ bölümünde, önünüze 7 soruluk bir test geliyor. Bulaşığı elde mi, yoksa makinede mi yıkadığınız ve banyonuzu, küveti doldurarak yapıp yapmadığınız sorulurken, ailenizde yaşayan kişi sayısıyla paralel olarak gün içinde alınan duş, diş fırçalama, el yüz yıkama ve çekilen sifon sayılarıyla, çamaşır makinenizi haftada kaç kez çalıştırdığınız da harcadığınız suyun hesaplanmasına ışık tutuyor.

Hesaplama sonunda da ‘’Evde Suyu Kurtarmanın 10 Yolu başlıklı bölümü dikkatle incelemenizi öneriyoruz’’ deniyor.

EVİN İÇİNDE SANAL TUR

Sitenin en ilgi çekici bölümü, bir villanın mutfak ve banyosunda attığınız sanal tur. Mutfağa girdiğinizde musluk ve bulaşık makinesinin üzerinde beliren kırmızı noktalara tıkladığınızda, bulaşıkları elde ve makinede yıkadığınızda ne kadar su harcadığınızı öğrenirken, banyodaki kırmızı noktaları takip ettiğinizde de yine harcanan su miktarını görme şansına sahip oluyorsunuz. Sitedeki son bölümünde ise ‘’Nasıl Tasarruf Edersin?’’ testi bulunuyor. ‘’Evde kaç kişisiniz?’’, ‘’Günde kaç öğün yemeği evde yiyorsunuz?’’ ve ‘’Haftada kaç gün evde yemek yiyorsunuz?’’ sorularıyla, yaklaşık olarak yılda kaç ton ve kaç kilovat saat elektrik harcadığınız ve buna bağlı olarak da ödediğiniz faturalar hesaplanıyor.

/ ANKARA

21.05.2007


 

Semada Türkiye bayrağı oluştu

Ay ve Venüs, 500 yılda görülebilecek bir rastlantıyla önceki gece gökyüzünün tam zirvesinde Türkiye bayrağı şeklini aldı.

ABD Michigan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Sümer’in 1 hafta önce yaptığı açıklama önceki akşam gerçekleşti. Önceki akşam saat 20.00 sıralarında Ay ve Venüs’ün ender görülebilecek bir şekilde gökyüzünün tam zirvesinde Türkiye bayrağı benzeri bir oluşum sergilemesi, vatandaşların büyük ilgisini çekti. Bu görüntünün saat 22.30’da ay, saat 22.44’de Venüs batı ufkunda yitinceye kadar sürdü.

/ SAMSUN

21.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004