Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Eski Mücahidler Taliban saflarına katılıyor

Afganistan’da ABD ordusu ve NATO’nun sürdürdüğü operasyonlarda ölen sivil sayısını artması, Taliban’ın kendisine yandaş ve savaşçı toplamasını kolaylaştırdı.

Ülkedeki koalisyon askerlerinin hava saldırılarında sivillerin ölmesi, kamuoyunda sert tepkilere neden olurken, binlerce kızgın Afgan, Başbakan Hamid Karzai’nin istifa etmesi için geçtiğimiz günlerde protesto gösterileri düzenledi.

Afganistan’daki insan hakları örgütlerinden birisinin temsilcisi olan Nader Nadery, “Yabancı askerler bu ülkede düş kırıklığı meydana getirdi. Çoğu Afgan, koalisyon askerlerinin neden kara operasyonlarından çok hava saldırıları yaptığını soruyor” dedi.

Politikacı Vahid Mozdah ise masum Afganların öldürülmesinin Taliban’ı güçlendireceğini belirterek, “Köylerimiz ve evlerimiz Rusya tarafından bombalandığı yıllarda birleştik ve bir kutsal savaş, cihat ruhu doğdu. Şimdi yine o günlerdeki gibi masum halkın yaşadığı yerler bombalanıyor. Benzer birlik ruhu Taliban çatısı altında giderek büyüyor ve mücahitler Taliban saflarına katılıyor” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Bu ay içerisinde koalisyon askerlerinin hava bombardımanlarında sadece Herat vilayetinde 50 masum sivil yaşamını yitirdi. Uluslar arası Kızıl Haç Örgütü’nün yayınadığı raporda 173 evin yerle bir olduğu, en az 2 bin kişinin mülteci durumuna düştüğü ifade edildi. Afganistan Özgür İnsan Hakları Komisyonu raporunda ise bu yıl koalisyon askerleri ve Taliban tarafından 136 sivilin öldürüldüğü, geçtiğimiz yıl bu sayının 700 civarında olduğu kaydedildi. 1979’da başlayan ve 10 yıl süren Sovyet Rusya işgali nedeniyle 20 bin Afgan yaşamını yitirmişti.

/ KABİL

24.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD’den sinsi plan

  Amerikalı temsilciler: Irak’ı biz mahvettik

  Eski Mücahidler Taliban saflarına katılıyor

  Kürt bölgesine intihar saldırısı

  Fetih’den, Fethü’l İslâm’a müdahale

  ABD savaş gemileri Körfez’de

  Amerikalı Müslümanlar: Terör saldırıları kabul edilemez

  Iraklı çocuklar zor durumda

  Üç semavî dinden ABD Kongre’sine “küresel ısınma” uyarısı

  Uzayda Avrupa Birliği

  Ayn el Hilve’den Nehr el Bared’e destek

  Amerikan işbirlikçilerine vize kıyağı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004