Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kira stopajla vergilendirilecek

Maliye Bakanlığı, menkul kıymet araçlarında olduğu gibi, kira gelirlerinin de stopaj yoluyla vergilendirilmesi üzerinde duruyor. Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, başlatığı çalışmada, mevcut sistemde, kirada tek evi olanların genellikle kira geliri için beyanname vermediği, ev sayısı arttığında da beyanname düzenlense bile gerçek gelirin buraya yansıtılmadığını tesbit etti.

Genel Müdürlük’te, kira gelirlerinin hem daha basit vergilendirilmesi hem de buradaki vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi için, sistem değişikliğine gidilmesi görüşünü benimsedi. Bu çerçevede kira gelirleri için her yılın Mart ayında beyanname düzenlenmesi uygulamasından vazgeçilmesi, bunun yerine kira gelirlerinin de menkul kıymet araçlarında olduğu gibi stopaj yoluyla vergilendirilmesi gündeme geldi.

Düşünülen yeni modele göre, ev ya da işyerini kiraya verecekler, önce bankada söz konusu gayrimenkul için özel hesap açtıracaklar. Kiracılar da, kiraları her ay bu hesaba yatıracaklar. Bankalar ise aylık kira gelirinden yüzde 15 oranında stopaj keserek, bunu Hazineye aktaracaklar. Söz konusu işlem için önce Borçlar Kanunu’nda bir değişiklik yapılacak. Bu değişiklikle, banka kanalıyla ödenmeyen kiralara ilişkin belgeler, ispat vesikası sayılmayacak. Böylece kira ödenmediğini belgeleme, kiracıyı tahliye gibi işlemler için kiranın bankaya ödenmesi zorunlu olacak. Aksi halde kiracılara yönelik hukuken hiçbir yapt

/ ANKARA

29.05.2007


 

Açlık sınırı 626 YTL’ye geriledi

Türk-İş, 4 kişilik ailenin açlık sınırının Mayıs’ta, geçen aya göre yüzde 0.77 oranında gerileyerek 631 YTL 24 YKr’den 626 YTL 37 YKr’ye düştüğünü bildirdi.

Konfederasyon tarafından her ay düzenli olarak yapılan hesaplamalara göre, Mayıs ayında 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra, kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgari tutarı ifade eden yoksulluk sınırı ise aynı dönemde 2 bin 56 YTL 15 YKr’den 2 bin 40 YTL 28 YKr’ye geriledi. Türk-İş’e göre, mevsim şartları dolayısıyla özellikle sebze fiyatlarındaki ucuzlama, aile bütçesini nispeten rahatlattı.

/ ANKARA

29.05.2007


 

500 milyar metreküp suyumuz iyi yönetilmeli

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’nin sahip olduğu yıllık yaklaşık 500 milyar metre küp suyun iyi yönetilmesi gerektiğini, mevcut durumda ise sahip olunan suyun 112 milyar metre küpünün kullanılabildiğini belirtti.

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji alanında yaptıkları çalışmalarla ‘’su akar, Türk bakar’’ anlayışını tersine çevirdiklerini söyledi. Bakan Güler, Baraj Güvenliği Derneği, Devlet Su İşleri (DSİ), Su Vakfı ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından DSİ’de ortaklaşa düzenlenen 1. Ulusal Baraj Güvenliği Sempozyumunun açılışında konuştu.

Bakan Güler, Türkiye’nin sahip olduğu yıllık yaklaşık 500 milyar metre küp suyun iyi yönetilmesi gerektiğini, mevcut durumda ise sahip olunan suyun 112 milyar metre küpünün kullanılabildiğini belirtti. Türkiye’nin su ihtiyacının yaşandığı bir bölgede yer aldığını ifade eden Bakan Güler, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığına vurgu yaptı. Güler, “2013 yılına kadar suyu son damlasına kadar projelendirip kullanma imkanına kavuşacağız” dedi.

/ ANKARA

29.05.2007


 

‘Kontörde haksız kazanç var’

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazım Kaya, sabit telefonda kontör bazındaki ücretlendirmede haksız kazanç olduğunu belirterek, ”Türk Telekom, ücretlendirmede hemen saniye hesabına geçmelidir” dedi.

Kaya, yazılı açıklamasında, Türk Telekom’un sabit hat görüşmelerini kontör bazında ücretlendirdiğini belirterek, “Bir kontör, altmış saniye görüşmeye tekabül etmektedir. Bu durumda tüketici, bir saniye dahi konuşsa, altmış saniye parası ödemekte, altmışbir saniye konuşan tüketici, iki kontör parası ödemektedir. Dolayısıyla, tüketici kullanmadığı hizmetin bedelini ödemek zorunda kalmaktadır” dedi.

Görüşme ücretlerinin kontör bazında tahakkuk ettirilmesi sebebiyle tüketiciden yüzde 35 daha fazla bedel tahsil edildiği, haksız yere alınan bu bedellerin toplamının da, yıllık 3 milyar dolar olduğunu öne süren Kaya, makul bir süre sonunda süre bazında ücretlendirmenin sağlanmaması halinde Telekomünikasyon Kurulu yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

/ İSTANBUL

29.05.2007


 

100 günlük reform süreci olmalı

Ekonomideki gelişmeler ve seçim sürecinin piyasalara yansımalarını değerlendiren Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, seçimlerin ardından tek parti iktidarı ya da koalisyon hükümeti kurulması durumunda, 100 günlük bir reform sürecinin ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

AKP iktidarı döneminde ertelenen sosyal güvenlik yasasının çok önemli olduğunu vurgulayan Serdengeçti, “Bu yasanın çıkmaması canımızı acıtacak. Sosyal güvenlik ve diğer reformlar 100 günlük reform süreci kapsamında hemen yaşama geçirilmeli” dedi.

/ ANKARA

29.05.2007


 

10 işçi çalıştırana vergi indirimi

Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan, IMF’nin karşı çıktığı teşvikleri 49 ile yayan tebliğ Resmî Gazete’de yayınlandı.

Tebliğe göre, Teşvik kapsamındaki il ve ilçelerde işverenler 10 işçi çalıştırma şartıyla istihdam ettikleri bütün işçiler için Gelir Vergisi stopajından yararlanabilecek. Gökçeada ve Bozcaada da teşvik kapsamına alınırken, vergi teşviki uygulaması Mayıs 2007 ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi için geçerli olacak.

/ ANKARA

29.05.2007


 

Demirdöküm, Vaillant’a satılıyor

Koç Topluluğu, şirketlerinden Demirdöküm’deki yüzde 72,56 oranındaki hissesini Vaillant’a satacak.

Koç Holdingden yapılan yazılı açıklamada, Topluluğun, Demirdöküm’deki yüzde 72,56 hissesini 2002 yılından bu yana uygulamakta olduğu stratejik plan doğrultusunda Alman Vaillant Grubuna 291 milyon avro şirket değeri üzerinden satma konusunda anlaştığı bildirildi.

/ İSTANBUL

29.05.2007


 

Kordsa, 200 milyon dolar harcayacak

Sabancı grubunun, Kordsa’nın dünyanın en büyük araç lastiklerine yönelik takviye bezi üreticisi konumunu sağlamlaştırmak amacıyla 200 milyon dolarlık yatırımı yapacağı bildirildi.

Kordsa Ceo’su Mehmet Pekarun da, şirketin 2006 yılında 707 milyon dolar olan satışlarını 2010 yılında 1.2 milyar dolara çıkartmayı hedeflediğini söyledi. Financial Times gazetesi, “Türkiye’nin en büyük sanayi gruplarından biri” olarak nitelendirdiği Sabancı grubunun, dünyanın en büyük takviye bezi üreticisi konumunu sağlamlaştırmak amacıyla 200 milyon dolarlık yatırım yapacağını bildirdi.

/ LONDRA

29.05.2007


 

Cezaevini, çini atölyesine çevirdiler

Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevindeki mahkûmlar, yılda yaklaşık 6 bin çini ve seramik üretiyor. Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi Muhasibi Agah Gülseven, yaptığı açıklamada, cezaevinde oluşturulan çini atölyesinde, 50 tutuklu ve hükümlünün katılımıyla eğitim kursları düzenlediklerini bildirdi.

Cezaevinde yapılan çini tabak, seramik ile vazoların Türkiye’nin çeşitli merkezlerinde sergilendiğini ve büyük beğeni topladığını ifade eden Gülseven, bu tür faaliyetlerin, mahkûmların rehabilite edilmeleri açısından da faydalı olduğunu kaydetti.

Mahkumların ürettiği çini tabakların bölgenin temel kültürel birikimlerini de yansıttığını belirten Gülseven, ‘’Mahkûmlara, günlük 7 YTL yevmiye veriliyor. Sigortalı çalıştıkları için ailelerine de sosyal güvence imkânı tanınıyor. Mahkûmlarımız yılda yaklaşık 50 çeşit ve 6 bin parça çini ve seramik üretiyor. Çinilerin fiyatı ise 6 ile 400 YTL arasında değişiyor’’ dedi.

/ NEVŞEHİR

29.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004