Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sarkozy de fikir değiştirecek

Son dönemde Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olumsuz bakış açılarının dile getirildiğinin hatırlatılması üzerine Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, bu konuda Fransa’nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin Türkiye’ye karşı olumsuz tavrını değiştireceğine inandığını belirtti. Schröder, Almanya’daki koalisyon hükümetinin programında da Türkiye’nin AB sürecinin desteklenmesinin yer aldığını bildirdi.

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, sadece Türkiye’nin Avrupa’ya ihtiyacı olmadığını, Avrupa’nın da siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirtti.

Koç Üniversitesi tarafından kendisine verilen şeref doktorası unvanını almak için Türkiye’ye gelen Schröder, Anadolu Ajansına verdiği demeçte,

Türkiye’nin, AB’ye üye olması gerektiği düşüncesinde bir değişiklik bulunmadığını ve müzakerelerin demokratikleşme gibi alanlarda atılan adımlardan sonra başladığını ifade ederek, ekonomik, siyasî ve kültürel sebeplerle hedefin, mutlaka tam üyelik olması gerektiğini vurguladı.

Son dönemde Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olumsuz bakış açılarının dile getirildiğinin hatırlatılması üzerine Schröder, bu konuda Fransa’nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin Türkiye’ye karşı olumsuz tavrını değiştireceğine inandığını belirterek, Almanya’daki koalisyon hükümetinin programında da Türkiye’nin AB sürecinin desteklenmesinin yer aldığını bildirdi.

Gerhard Schröder, AB ülkelerinde Türkiye’nin üyeliği konusunda bir isteksizlik bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, “bu konunun bu şekilde değerlendirilmemesi gerektiğini” ifade ederek, “2004 yılında alınan karara göre, müzakerelerin tam üyelikle sonuçlanacağını, her ne kadar uzun bir yol olsa da hedefte herhangi bir sapma bulunmadığını belirtti.

“Türkiye’deki istikrarlı siyasetin, uluslararası siyaset için önemli bir olgu olduğunu” dile getiren Schröder, ‘’Köktendinci olmayan bir Türkiye’yi Avrupa değer algılamasıyla bir araya getirdiğiniz zaman, Avrupa için de istikrarı beraberinde getirecektir. Yani sadece Türkiye’nin Avrupa’ya ihtiyacı olmakla kalmıyor, Avrupa’nın da siyasî, ekonomik ve kültürel açıdan Türkiye’ye ihtiyacı var’’ dedi. Schröder, “Türkiye-AB ilişkilerinde tam üyelik dışında akılcı bir alternatifin bulunmadığını” da ifade etti.

AB üyeliği için istikrar şart

Schröder, ‘’Türkiye’nin ekonomik gücü, şu anda bile bazı AB üyesi ülkelerden çok daha yüksek. Buna böyle baktığımız zaman AB üyeliği ön şartlarına şimdi düşündüğümüzden çok daha çabuk ulaşabilecek. Tabiî ki istikrar çok önemli ve ön koşul da istikrarın süregelmesi’’ diye konuştu.

Avrupa ülkelerindeki olumsuz tartışmaların, Türkiye’de ‘’Avrupalılar bizi istemiyor’’ şeklinde bir hava oluşturduğuna dikkat çeken Schröder, bunun AB taraftarı olanlarda bir azalma oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’AB siyaseti, Türkiye’deki tutuma karşı bir sorumluluğu olduğunu anlamalıdır. AB stratejisinin bu alanda yanlış olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Avrupa’ya olan coşkunun gerilemesi, eğer bu böyle ise Brüksel’in veya AB’nin farklı başşehirlerinin yapmış olduğu yanlış siyasetten kaynaklanmaktadır. ‘Türkiye’yi istemiyoruz’ gibi bir tutumları varsa bu aynen Türk halkına da yansıyacaktır. Dolayısıyla Avrupa’nın da belirli sorumlulukları var. Olumsuz tartışmalarla Türkiye’nin AB’ye tam üyelik isteğini bir anlamda yarı yolda bırakmamalı.’’

Schröder, ‘’Müzakereleri yapanlar şunu anlamalıdırlar; Bütün bu müzakerelerin başarıya yönelik sürdürülmesi gerekir. ‘İstemiyoruz, şunu yapmıyoruz’ gibi düşünceleri aktarmamalılar. Bu, bütün müzakere süreci için söz konusu’’ dedi.

/ İSTANBUL

03.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ANAVATAN birleşmekten vazgeçti

  Sarkozy de fikir değiştirecek

  Ağar: Kongrenin sonucunu bekliyorum

  İbadete yasak olmaz, namaz serbest olmalı

  İsveç’teki öğrenciler: İnancımıza saygı var

  Almanya’da serbest olan Türkiye’de yasak olur mu?

  CHP’de vekiller tedirgin

  Rice: AB, Türkiye ile güç kazanır

  Ayağ ve Gaydalı istifa etti

  MHP: İttifak ya da koalisyon yapmayacağız

  Göçler tehdit ediyor

  Tuksaklar serbest bırakılsın

  Genelkurmay, 291 memur alacak

  Polisin yetkileri arttırılıyor

  Referandum süresi ile ilgili teklif kabul edildi

  Silâhlar kalem olsun

  10 bin yeni korucu

  Madde bağımlılığı şiddete yöneltiyor

  ‘Kene’ ölüm sebebi

  Sıcaklar, kalbe zarar

  YSK’dan Meltem ve Mesaj TV’ye ceza

  İş kazası ve ölümleri artıyor

  İHH gezici aşevi sel bölgesinde

  Avustralyalılar, Gelibolu’da atalarını andı

  4 kişinin öldüğü otomobilde ‘hayalet silah’

  Yargıtay'dan Gülen dâvâsına bozma talebi

  Kartal, AB yolunda


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004