Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Gazze’de sözde ateşkes, iç savaş sürüyor

Gazze Şeridi’nde iki haftadır “varmış gibi” yapılan ateşkes, bütün yenileme çabalarına karşı çöküşe doğru giderken, El Fetih ve Hamas grupları arasındaki husûmet, daha keskin hatlarla çiziliyor; cinayetlerin işleniş şekli halkı ürpertici boyutlar kazanıyor.

Gazze Şeridi’nde iki haftadır “varmış gibi” yapılan ateşkes, bütün yenileme çabalarına karşı çöküşe doğru giderken, El Fetih ve Hamas grupları arasındaki husûmet, daha keskin hatlarla çiziliyor; cinayetlerin işleniş şekli halkı ürpertici boyutlar kazanıyor; dahası Gazzeli, her iki çatışan grup arasında bugüne dek yaşananların bir hiç olduğunda birleşip, tarafların “nihaî hesaplaşmayı” yapacakları beklentisini taşıyor.

Gazze’de Filistin Ulusal Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın başkanlık muhafızlarından 24 yaşındaki bir gencin, Gazze’nin en yüksek binasından, gözleri, elleri ve kolları bağlı bir şekilde atılarak öldürülmesi, bütün halkı yasa boğdu. Muhammed Eş Şuverki adlı güvenlik görevlisi, bir diğer arkadaşı ile birlikte, aracıyla “tayın” dağıtımı yaparken kaçırıldı. Abbas’a bağlı millî güvenlik kuvvetleri, kaçırılan iki kişinin Gazze’nin en yüksek binası olan El Guferi apartmanında olduğunun belirlenmesinden sonra, bina içindekilerle binayı saran güvenlik güçleri arasında 1,5 saati aşkın çatışma oldu.

El Fetih sözcüsü Mahir Mikdat, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Hamas’ın seçimle elde ettiği başarıyı yitirdiğini, artık iktidarı “silâh zoruyla” elde tutmak istediğini belirtti.

Mikdat, “Demokrasi onlar için bir kerelik, iktidara gelene kadardı. Artık demokrasi bitti” derken, Hamas’ın asıl amacının, Gazze Şeridi’nde “hilâfeti getirmek” olduğunu öne sürdü. Mikdat, “Filistin halkının tek bir isteği var. O da özgürlük. Ama Hamas, bizim halkımızın geleneklerinin, alışkanlıklarının dışında, farklı şeyler getirmek istiyor. Ama Gazze’de asla böyle bir şey olmayacak, buna meydan vermeyeceğiz” dedi.

“Hamas içinde, Filistin Millî Birlik hükümetinin kurulmasını sağlayan Mekke Anlaşmasından zarar gören bazı gruplar olduğunu” ve Hamas’ın içte ve dıştaki liderlerinin, artık bu gruplara hakim olamadığını öne süren Mikdat, son çatışmalar sırasında Hamas’ın artık “gücünü de kaybettiğini” gördüğünü, halkı da karşısına aldığını belirtti. Mikdat, şunları söyledi:

“Onun için İsrail’e roket atıyorlar, İsrail’i işin içine çekme kararı aldılar. Hem El Fetih, hem İsrail bizi karşı diyerek, halkı tekrar kazanmaya çalışıyorlar. Roketleri atarak, Filistin halkının gözünde yitirdikleri itibarı, direniş yapıyoruz diyerek yeniden kazanma peşindeler. Eğer El Fetih’e karşı biraz başarılı olsalardı, o roketleri de İsrail’e atmazlardı. Edindiğimiz bilgiler, Filistin millî yönetiminin askerlerine ve El Fetih’e yeniden saldırmaya hazırlandıkları yönünde...”

El Fetih sözcüsü, Gazze’de son dönemlerde adı duyulan, BBC muhabiri Alan Johnston’u kaçıranlar da dahil, radikal İslâmcı grupların da “Hamas’ın içinden çıkıp büyüdüğünü” öne sürdü. Gazze’deki durumun böyle gitmesi halinde, “daha da acımasız grupları görebiliriz” diyen Mikdat, “Gazze Tora Bora’ya dönebilir” diye konuştu.

Hamas’ın Sözcüsü Fevzi Barhum da Filistin’de iç çatışmaların, İsrail ve ABD’nin siyonist planlarının bir parçası” olarak “oluşturduğunu” savundu.

/ GAZZE

12.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gazze’de sözde ateşkes, iç savaş sürüyor

  Nikolas Sarkozy’ye ilk red

  Bush’dan Kosova’nın bağımsızlığına destek

  Müşerref Karzai’ye saldırıyı kınadı

  Başbakanlıktan önce Irak’ın yolunu tuttu

  ABD’nin kayıpları 3.500’ü aştı

  İsrail, İran’ı uzaydan gözetleyecek

  ABD’li fakirleri zekât doyuruyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004