Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Yine suikast, yine Suriye suçlandı

Uğradığı suikast sonucu önceki gün hayatını kaybeden Lübnan Parlamentosu’ndaki Hariri grubuna mensup yargıç Velid Eido’nun cenazesi, on binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi. Cenaze dolayısıyla Beyrut boş sokaklarıyla hayalet şehri andırırken, devlet dairelerinin yanı sıra çarşı esnafı da kepenk indirdi.

On binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde “Lübnan’a uzanan eller kırılsın” sloganları atan Lübnanlılar, faillerin bir an önce yakalanması için yetkililere çağrıda bulundu.

Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri suikastı dâvâsındaki sanıkların kurulacak uluslararası mahkeme tarafından yargılanmasının BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilmesinin ardından gerçekleşen ilk suikast olması sebebiyle Lübnan’daki iktidar yanlıları, Eido’nun öldürülmesinden Suriye’yi sorumlu tuttu. Suikastın ardından önceki gece bir açıklama yapan Lübnan Başbakanı Fuad Senyora, Arap Birliği’ni göreve çağırarak, terör üretmekle suçladığı “bir bölge ülkesi”ni boykot etmesini ve olanlara “dur” demesini istedi. El Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri de, konuşmasında, dünüLübnan’da genel yas günü ilan etmiş ve bütün Lübnanlılar’ın İydo’nun cenazesine katılmasını istemişti.

Bu arada, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün, Lübnan İçişleri Bakanı Hasan El Sabih’e, Beyrut’ta düzenlenen ve milletvekili Velid Eido’nun da hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili olarak taziyelerini bildirdiği öğrenildi.

Öte yandan, Ürdün Kralı Abdullah da Lübnan’da Suriye karşıtı milletvekili Velid Eido’nun ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınadı. Ürdün Kraliyet Sarayı’ndan yapılan açıklamada, resmi ziyaret kapsamında Macaristan’da bulunan Kral Abdullah’ın Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora’ya telgraf gönderdiği ve saldırıyı şiddetle kınadığı belirtildi.

Açıklamada, Kral Abdullah’ın Ürdün’ün bu kritik dönemde Lübnan’a destek verdiğini belirttiği de ifade edildi. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen saldırıda 65 yaşındaki Suriye karşıtı milletvekili Velid Eido, oğlu ve iki korumasının yanı sıra 6 kişi ölmüş, 11 kişi yaralanmıştı.

/ BEYRUT

15.06.2007


 

Gazze’de şiddet dursun

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin Başbakanı İsmail Haniye’yi telefonla arayarak, Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların bir an önce durdurulması gerektiğini de ifade etti.

Hamas ve El Fetih arasındaki çatışmalar özellikle Gazze şehrinde yoğunlaşırken, her iki grup, medya üzerinden de büyük savaş veriyor. Hamas’a bağlı El Aksa Televizyonu ve El Aksa radyosu, sürekli olarak, Gazze’de, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı kuvvetlerin toplandığı Tel El Hava’yı ele geçirdiklerini duyururken, El Fetih’e bağlı radyolar, bu iddiaları yalanlıyor. Hamas’a bağlı sitelerde Gazze’deki Tel El Hava (Havalı Tepe) bölgesinin, İzzeddin El Kassam Tugayları’nca “Tel İslâm” (İslâm Tepesi) haline getirildiği, bölgenin tümüyle ele geçirildiği savunuldu. Haberlerde, burada tutuklamalar yapıldığı belirtildi. Hamas’ın, gece boyunca roketatarlarla vurduğu bölgedeki özel timlerin komutanı Yusuf İsa ise El Fetihli radyolara, 4 büyük saldırıyı püskürttüklerini ve savunmaya sonuna kadar devam edeceklerini bildirdi.

Öte yandan, Hamas’a bağlı sitelerde ve radyolarda açıklamaları yayımlanan Nizar Rayyan, bugün Cuma namazını Tel İslam’da kılacaklarını iddia etti. Hamas’a bağlı radyolar, son birkaç gündür, Kassam Tugaylarını kast ederek, “Abdestli ellerin” sabah namazını, öğle namazını veya akşam ya da yatsı namazını Tel El Hava’da kılacakları yönünde yayın yapıyor.

Önceki gece, deniz kıyısına yakın bölgede güvenlik güçlerinin birimlerinin bulunduğu yerdeki El Fetihlilere yardım için, İsrail donanmasına ait gemilerin geldiği de öne sürülmüştü.

Görgü şahitlerinin, Tel El Hava bölgesindeki çatışmalarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu belirtmesine karşın, bölgeye ulaşmakta ve daha detaylı bilgiler edinmekte zorluk çekiliyor. Abbas’a bağlı Filistin televizyonu ise halka, Hamas’a bağlı televizyon ve radyoları dinlememesi, “buradaki yalanlara inanmaması” yolunda çağrı yaptı.

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın, kendisine bağlı başkanlık muhafızlarına, özel timlere yardımcı olmalarının yanı sıra bugüne kadar savunma pozisyonunda kalan tüm güvenlik güçlerine saldırı emri verdiği iddia edildi. Abbas’ın ayrıca, Gazze’deki güvenlik güçlerine Hamas’a karşı çarpışmak üzere destek birimleri gönderdiği öne sürüldü. Ancak, bu konuda resmen bir doğrulama yapılmadı. Abbas’ın, Gazze’deki çatışmaların bir türlü durmaması ve Gazze’de kendisine bağlı güçlere yönelen saldırılar karşısında önemli kararlar almak için FKÖ’yü toplantıya çağırmasının ardından, Hamas’ın, Lübnan’daki Temsilcisi Usame Hamdan, Abbas’ı “yanlış kararlar almaması” konusunda uyardı.

Hamdan, Abbas’a, “Herhangi bir yanlış adım atarsanız, olaylar daha da kızışacak” diye seslendi.

Hamdan, alınacak yanlış kararların mevcut krizi çözmeyeceğini ifade etti. Hamaslı milletvekillerinden Müşir El Masri ise Hamas hareketinin El Fetih ile bir ateşkese ve görüşme masasına dönmeye hazır olduğunu bildirdi.

/ GAZZE

15.06.2007


 

Irak’ta bir gazeteci daha öldürüldü

Irak’ta, Esvat El Irak haber ajansında çalışan bir gazeteci, yol kenarına yerleştirilen bombanın patlamasıyla öldü.

Ajanstan yapılan açıklamada, Arif Ali adlı gazetecinin, Diyala vilayetinde görev yaparken Halis kasabası yakınında düzenlenen saldırıda öldüğü bildirildi. Bu son saldırıyla birlikte, son iki hafta içinde öldürülen ajans çalışanı sayısı üçe çıktı. Irak’ta geçen ay 12 gazeteci öldürülmüştü. 2003’teki işgalden beri ölen basın çalışanı sayısının 182 olduğu belirtiliyor.

/ BAĞDAT

15.06.2007


 

Dahlan, Gazze’ye döndü

Gazze’de El Fetih’e bağlı radyolar, El Fetih’in önde gelen liderlerinden Muhammed Dahlan’ın Gazze’ye geldiğini duyurdu.

Radyolar, Dahlan’ın El Fetih’e bağlı güvenlik birimlerinin operasyonlarını bizzat yöneteceğini de bildirdi.

Dizindeki bir rahatsızlık yüzünden uzun süredir Gazze dışında bulunan Muhammed Dahlan, önce Almanya’da, sonra Mısır’da tedavisini sürdürmüş, yaklaşık bir ay önce, El Fetih ile Hamas arasındaki çatışmaların ardından Kahire’de bir araya gelen Filistinli grupların toplantılarına katılmıştı.

El Fetihli milletvekili olan ve aynı zamanda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından Ulusal Güvenlik Konseyinin danışmanlığı görevine atanan Dahlan’ın Gazze’ye geldiği haberleri yerel radyolarca büyük sevinç ve kahramanlık türküleri eşliğinde duyuruldu. Radyolarda, aynı zamanda Dahlan adına yazılmış şarkılar da çalındı. Dahlan, Hamas tarafından, içteki karışıklıkların en başta gelen sorumlularından biri olarak görülüyor ve ağır eleştirilerine uğruyordu.

Öte yandan Filistin televizyonu, El Fetih bağlı güvenlik kuvvetlerinin, Mahmud Abbas’ın evine doğru yönelen bir tünel keşfettiğini duyurdu.

/ GAZZE

15.06.2007


 

Türbeye saldırı ABD’yi vurdu

ABD’nin Irak’taki kuvvetlerinin komutanı General David Petraeus, Irak’ın Samarra şehrinde Şiî Askeriye türbesine düzenlenen saldırının, ABD’-nin Irak’taki çabalarına ciddî bir darbe olduğunu söyledi.

Irak’ta Samarra şehrindeki Şii türbesinin bombalanmasının ardından, dün sabah erken saatlerde, Bağdat’ın güneyinde Sünnilerin gittiği üç camiye saldırı düzenlendiği bildirildi.

Polis, İskenderiye’de 2, yakınlarındaki Mahavel’de bir caminin kimliği belirlenemeyen saldırganlar tarafından yakıldığını açıkladı. Üç camide de ağır hasar meydana geldiği belirtildi. Bağdat’ın kuzeyindeki Samarra kentinde bulunan Askeriye Altın Kubbe Türbesinin iki minaresi de dün düzenlenen saldırıda yıkılmıştı. Aynı türbeye geçen yıl düzenlenen saldırının ardından, Irak’ta iç savaş endişelerini artıran mezhep çatışmaları tırmanmıştı.

Bu arada, Birleşmiş Milletler (BM), Irak’ın Samarra şehrindeki Şii türbesi Askeriye’ye düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadı. BM Sözcüsü Michelle Montas tarafından dün okunan açıklamada, ‘’BM Genel Sekreteri Ban, açıkça ülkedeki mezhep çatışmasını körüklemeyi ve ülkedeki barış ve istikrarı bozmayı hedefleyen saldırıyı şiddetle kınamaktadır’’ denildi. Açıklamada Iraklılar’ı intikam almaya dayalı kısır döngüden uzak durmaya ve saldırı karşısında birlik ve dayanışma içinde olmaya davet eden Ban, BM’nin Irak halkına ulusal uzlaşma ve diyaloğu geliştirme konularında yardımcı olmak için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

/ BAĞDAT

15.06.2007


 

HAMAS, uluslar arası güce karşı

Hamas, Gazze-Mısır sınırına uluslar arası güç konuşlandırılmasına karşı olduğunu bildirdi.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zühri, Hamas’ın Gazze Şeridi’ne yabancı güçler yerleştirilmesine karşı olduğunu söyleyerek, böyle bir gücün, hangi milletlerden oluşursa oluşsun kendileri için İsrail’den farkı olmayacağını ve işgal gücü olarak görüleceğini belirtti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas’ın artan direncine karşılık, Filistinli militanların silâh kaçakçılığı için tüneller açtığı Gazze-Mısır sınırına uluslar arası güç konuşlandırılmasının ciddî olarak düşünülmesi gerektiğini belirtmişti.

Olmert ve bu fikri destekleyen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bu yöndeki taleplerini BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a da iletmişti.

/ GAZZE

15.06.2007


 

İran, Taliban bağlantısı yalanlandı

Afganistan Savunma Bakanı Abdülrahim Vardak, İran’ın Taliban’ı silahlandırdığı yönündeki ABD iddiasını yalanladı.

Vardak, Associated Press’e yaptığı açıklamada, “İran’la iyi ilişkiler içindeyiz ve Afganistan’ın güvenlik ve istikrarının İran’ın da çıkarına olduğuna inanıyoruz” dedi. Savunma Bakanı, Taliban’a gönderilen silahları İran’a bağlamanın zor olduğunu, bunların El Kaide’den, uyuşturucu mafyasından veya diğer kaynaklardan gelmiş olabileceğini söyledi.

/ BRÜKSEL

15.06.2007


 

Müşerref’e karşı gösteriler durmuyor

Pakistan’ın Lahor kentinde Devlet Başkanı Pervez Müşerref aleyhinde yine gösteri yapıldı. Ülkenin ikinci büyük şehrinde toplanan yaklaşık 3 bin kişi, “Çek git Müşerref...” diye slogan attı.

Aralarında çok sayıda avukat da bulunan göstericiler, erken seçim yapılmasını istedi. Bir baro yetkilisi, konuşmasında, “Müşerref gidene kadar sokaklarda olacağız” dedi. Müşerref, 9 Mart’ta yüksek mahkeme başkanını azledeli beri muhalefet tarafından protesto ediliyor. Müşerref, iktidara geldiği 1999 yılından bu yana en ciddi siyasi krizle karşı karşıya bulunuyor. Karaçi’de geçen ayın ortalarında yapılan protesto gösterisinde kan akmış, yaklaşık 40 kişi hayatını kaybetmişti.

/ LAHOR

15.06.2007


 

Çinliler, işe tişörtle gidecek

Çin’de, klimalardan enerji tasarrufu sağlamak için, iş yerlerine yaz boyunca tişörtle gidebilecek.

China Daily’nin haberine göre, bakanlar kurulu, iş yerlerine resmî kıyafetler yerine, tişört gibi daha rahat giysilerle gelinmesi, böylece klimaların çalıştırılmak zorunda kalınmayacağı yönünde karar aldı.

Çin’de, yazın kapalı yerlerde ısının 26 dereceden az olmamasını öngören enerji tasarrufu kuralının, iş yerlerinin yanı sıra okullarda, alış veriş merkezlerinde, lokantalarda da geçerli olduğu bildirildi. Yetkililer, yazın iş yerlerindeki enerji tüketiminin yüzde 30 ila 50’sinin klimalardan kaynaklandığını belirtiyorlar.

/ PEKİN

15.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004