Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Fabrikalar buğday bulamıyor

İç Anadolu’da yüzde 40’ın üzerinde rekolte düşüklüğünün beklenmesi sebebiyle çiftçi, hasadını yaptığı ürünü piyasaya sürmeyince fabrikalar ürün bulmakta zorlanıyor. Konya, Karaman ve Aksaray tarım il müdürlükleri ve ticaret borsalarından alınan bilgiye göre, küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık ve Haziran’da yağan dolu, hububatta büyük ölçüde zarara yol açtı.

Konya’daki ziraat odaları yüzde 80 rekolte kaybı olduğu yolunda açıklama yapsa da tarım il müdürlüğü yetkilileri, henüz zarar tesbit çalışmalarının sürdüğünü, net bir rakamın ortaya çıkmadığını bildirdiler. Konya Ticaret Borsası’na (KTB) göre, Konya’da kuraklık yüzünden 1 milyon tonun üzerinde kayıp yaşanacak.

Karaman’da ise yüzde 25-30 seviyelerinde bir rekolte düşüşü beklenirken, Aksaray Tarım İl Müdürlüğünün kuraklık tespiti için oluşturduğu komisyonun çalışmaları halen sürüyor. Aksaray’da da kuraklığın ciddi anlamda rekolte düşüklüğüne yol açacağı da belirtiliyor.

TARIMA DAYALI SANAYİ DE ETKİLENECEK

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Mehmet Kara, kuraklığın tarım kadar sanayiye de ciddî anlamda olumsuz etkisinin olacağını söyledi.

Rekolte düşüklüğü yüzünden çiftçinin hasada bıraktığı borçlarını ödeyemeyeceğini ve zincirleme zararın oluşacağını öne süren Kara, şunları kaydetti: ‘’Bu durumda mazot, gübre ve tohumunu da alamayacak. Sonuçta Eylül-Ekim döneminde tarlasını ekemeyecek ve tarlalar boş kalınca gelecek yıla rekolte daha da düşecek. Boş tarlalar erozyonu bile hızlandıracak. Kamyoncu da aracını dolduramayacak. Un, yem, makarna, bulgur ve bisküvi gibi gıda üreten birçok fabrika üretim yapamayacak.

Bu zincirin sonunda sırayla fabrikaların bile kapanabileceğini savunan Kara, Hükümetin acilen çiftçiyi desteklemesi gerektiğini bildirdi.

UNCULAR BUĞDAY BULAMIYOR

Türkiye genelinde 3-4 milyon ton buğday kaybı yaşanmasının beklendiğini vurgulayan Orta Anadolu Un Sanayicileri Birliği Başkanı Mehmet Güney de bunun 2.5 milyon ton un kaybı anlamına geldiğini kaydetti. Rekolte düşüşü olacağını bilen çok sayıda çiftçinin hasat ettiği ürününü piyasaya sürmediğini dile getiren Güney, şöyle dedi: ‘’Uncuların normalde en yoğun çalışması gerektiği bu dönemde fabrikalar boş duruyor. İç Anadolu’da hasat başlayana kadar Ege ve Çukurova’dan buğday alırdık. Şimdi Ege, Çukurova ve İç Anadolu çiftçisi ürününü piyasaya sürmüyor. Deposunda bekletiyor. Buğday piyasası tamamen durdu. Çiftçi hasat ettiği ürünü satmıyor, fiyatlar yükseliyor ve biz ürün bulmakta zorlanıyoruz. Acilen ithalat gerekiyor.’’

Güney, TMO ile görüştüklerini ve ithalat istediklerini belirterek, ‘’Ülkede buğdayda arz-talep dengesi bozuldu. Adeta bir kilitlenme dönemi yaşıyoruz. İthalat ile arz ve talep dengesi korunmalı diye düşünüyoruz’’ dedi.

/ KONYA

15.06.2007


 

Ankara’da barajlar kırmızı alarmda

Yağışların mevsim normallerinin altında kalması ve hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi sebebiyle, Türkiye’de büyük şehirlerin içme suyu barajlarında kapasitenin yaklaşık 5’te 1’i düzeyinde su bulunuyor.

13 Haziran 2007 tarihi itibariyle, 4 büyük şehir İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’daki içme suyu barajlarının aktif doluluk oranı ortalaması yüzde 19,9 düzeyinde. Geçen yıl 13 Haziranda ise içme suyu barajlarındaki aktif doluluk oranı İstanbul’da yüzde 86, Bursa’da yüzde 108,5 , İzmir’de yüzde 48 ve Ankara’da ise yüzde 26,9 düzeyinde idi. DSİ uzmanları, İstanbul, Bursa ve İzmir’de bu yıl herhangi bir içme suyu sıkıntısının yaşanmayacağını belirtiyorlar. Ankara’da içme suyu sağlayan barajlara bakıldığında ise 7 barajın şu andaki aktif doluluk oranı ortalaması yüzde 7,7. DSİ uzmanları, başşehirde bulunan barajların doluluk oranının son 30 yılın en alt düzeyinde olduğunu, dolayısıyla özellikle yaz aylarında Ankara’da içme suyu sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çektiler.

/ ANKARA

15.06.2007


 

Konvoy tedbiri, kayıpları azalttı

Türk araç sürücülerine yönelik gerçekleştirilen saldırılarda, geçen yıla kadar 100’ün üzerinde TIR şoförünün can verdiği Irak’ta, bir süredir başlatılan konvoy tedbirinin olumlu yönde etkisini gösterdiği bildirildi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Irak Çalışma Grubu Üyesi ve UND Mardin Bölgesi Başkanı Tahir Aydoğan, Türkiye’den Irak’a nakliye sırasında şoförlere yönelik gerçekleştirilen saldırıların azalmaya başladığını söyledi. Aydoğan, Habur Gümrük Kapısı’ndan çıkışın ardından Irak tarafındaki İbrahim Halil Gümrüğü’nden sonra Türk şoförlerin güvenliği için ABD’liler tarafından konvoy uygulaması başlatıldığını hatırlatarak, ‘’ABD üslerine yönelik sevkıyat yapan araçların 30-50’si bir araya gelmeden geçişe izin verilmiyor. Son bir yılda neredeyse hiç kayıp verilmemesi şoförler ve ailelerine nefes aldırdı’’ dedi. Aydoğan, ‘’Irak, Türkiye için ciddî bir pazar. Bu pazarı kesinlikle elimizde tutmalıyız’’ diye konuştu.

/ ADANA

15.06.2007


 

Sosyal güvenlikte tek çatı bozulmasın

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, memurların, sosyal güvenlik reformu kapsamından çıkarılamayacağını ifade ederek, ‘’Tek çatı bozulmamalı, memurlar da SSK ve Bağ-Kur’lularla birlikte yeni sistemin içinde yer almalıdır’’ dedi.

96. ILO Çalışma Konferansı için Cenevre’de bulunan Kudatgobilik, şunları kaydetti: ‘’Tek çatı bozulmamalı, memurlar da SSK ve Bağ-Kur’lularla birlikte yeni sistemin içinde yer almalıdır. Yeni sistem tek başına SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular için olmaz. Bu bir bütündür ve bütünden dönmememiz lâzım. Yoksa, 2, 5 ya da 10 sene sonra sorun tekrar karşımıza gelecek. Bu nedenle makro çözüm bulunmalı. Bu makro çözümü yaparken de işçilerin, memurların ve Bağ-Kur’luların birlikte ele alınması lâzım.’’

İşsizlik sigortası fonundaki paranın 25 milyar YTL’nin üzerine çıktığına dikkati çeken Kudatgobilik, fonun, atıl tutulması yerine, sanayinin ihtiyacına dönük eğitim çalışmalarına kullanılması gerektiğini belirtti. Seçimlerin ardından kurulacak hükümetten ‘’sanayi politikasına sahip olmasını’’ beklediklerini de kaydeden Kudatgobilik, bunun için ihracata yönelik sanayilerin teşvik edilmesini ve istihdam maliyeti üzerindeki yüklerin indirilmesi gerektiğini kaydetti.

/ CENEVRE

15.06.2007


 

Unilever: Yatırımlara devam

Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, “Bizim 100 milyon YTL’lik yatırımımız var. Seçim geliyor diye Türkiye’ye olan güvenimizde bir duraksamamız yok. Yatırımlarımıza devam ediyoruz’’ dedi.

Unilever’in global finansal verileri, marka ve vizyonlarının paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Karaca, Unilever Türkiye’nin geçen yılki cirosunun 900 milyon avroya ulaştığını, YTL bazında yüzde 20 büyüme yakaladıklarını vurguladı. Karaca, ‘’Unilever’in 151 ülke operasyonu içinde Türkiye 18’inci sıradan 2006’da 10’uncu sıraya yükseldi. 2006 Mayıs ayı revizyonu yaptığımız için 12’nciliğe geriledik. Ama biz kalıcı şekilde ilk 10’da, birinci ligde oynamak istiyoruz’’ dedi.

2007 yılı başında büyüme hedeflerini yüzde 15 olarak koyduklarını hatırlatan Karaca, ‘’Eğer bunu yaparsak arzu ettiğimiz 1 milyar avro ciroya avro ciroya ulaşacağız” diye konuştu. İran’ın 1 Nisan’dan itibaren Unilever Türkiye’ye bağlandığını bildiren Karaca, İran’ın da neredeyse Türkiye kadar büyük bir pazar olduğunu vurguladı.

KDV indirimini çok doğru bulduklarını ifade eden Karaca, ‘’Gıdada malzeme girişleri kategorisinin bazılarında yüzde 8 bazılarında yüzde 18

KDV vardı. Sattığımız ürünlerde yüzde 18 olduğu için KDV’de bir dengesizlik oluyordu. Giriş ve çıkışların dengede olması gerekiyordu.

Dolayısıyla hükümetin yaptığı bu ayarlamayı doğru buluyoruz’’ diye konuştu.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

15.06.2007


 

Seyrantepe’ye ‘yap-yap’ modeli

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Seyrantepe Spor kompleksinin yapımı karşılığında gelir paylaşımı yöntemi ile ihale edilen Ali Sami Yen Stadı arsasında, kazanan firmanın, 102 bin metre kare turizm ve ticarî nitelikte inşaat yapabileceğini söyledi.

Bayraktar, ‘’Ali Sami Yen Stadı için en uygun teklifi veren, Seyrantepe Spor kompleksini de yapacak. Bu yap-yap modeli olacak’’ dedi.

Proje konusunda 8-10 firma ile öngörüşme yapılarak bilgi verildiğini kaydeden Bayraktar, projeye yoğun ilgi beklediklerini belirtti.

Seyrantepe’deki 380 bin metre kare arazinin 120 bin metre karesinin spor kompleksine ayrıldığını, 46 bin metre karede TOKİ’nin gelir amaçlı proje uygulayacağını anlatan Bayraktar, burada 2 emsalli ticaret-turizm inşaatı yapılacağını, yani 92 bin metre karelik inşaat gerçekleştirilebileceğini vurguladı. Bayraktar, kalan bölümde ise hastane yapılacağını söyledi.

TOKİ’nin Mayıs sonunda satışa çıkardığı 36 bin konut için 73 binden fazla başvuru geldiğini de açıklayan Erdoğan Bayraktar, satışa çıkan konutların yüzde 80’inin satıldığını kaydetti.

İHALE 19 TEMMUZ’DA YAPILACAK

Galatasaray Seyrantepe Stadı İhalesi, 19 Temmuz 2007’de yapılacak. TOKİ Başkanlığının ihale ilânı Resmî Gazete’de yayınlandı.

TOKİ tarafından gerçekleştirilecek ihale, Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı usûlü ile yapılacak. İhaleyi alan firma, stadı 720 günde bitirerek, Galatasaray Kulübüne teslim edecek.

/ ANKARA

15.06.2007


 

Türkiye yatırımda ilk beşte

Türkiye, geçen yıl gelişmekte olan ülkelere uluslar arası doğrudan yatırımda (UDY) 20.2 milyar dolar ile ilk beşte yer aldı.

Hazine, Uluslararası Doğrudan Yatırımlar 2006 raporunu yayınladı. UNCTAD’ın henüz kesinlik kazanmayan 2006 yılı projeksiyonuna göre, 1.2 trilyon dolarlık UDY akımının, 800 milyar dolarının gelişmiş ülkelere, 368 milyar dolarının da gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştiği tahmininin aktarıldığı raporda gelişmekte olan ülkelerle ilgili olarak: “Gelişmekte olan ülkeler arasında Çin (70 milyar dolar), Hong Kong (41.4 milyar dolar), Singapur (31.9 milyar dolar), Rusya Federasyonu (28.4 milyar dolar) ve Türkiye (17.1 milyar dolar) ile ilk sıralarda yer almaktadır. UNCTAD tarafından 2007 yılı başında 17.1 milyar dolar olarak tahmin edilen Türkiye’de UDY girişi, 2006 yılında 20.2 milyar dolar olarak gerçekleşti” denildi.

/ ANKARA

15.06.2007


 

PETKİM’i özelleştirme ihalesi Temmuz’da

Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkan Yardımcısı ve PETKİM Yönetim Kurulu Başkanı Osman İlter, daha önce bu ay tamamlanması öngörülen PETKİM’in ihale sürecinin, Temmuz ayında tamamlanacağını bildirdi.

Yatırımcıların ilgisi sebebiyle PETKİM’in özelleştirme sürecinde süre uzatımına gidildiğini hatırlatan İlter, ÖİB tarafından kamu hisselerinin yüzde 51’i blok olarak satışa çıkarılan PETKİM’in özelleştirme süreciyle ilgili olarak, ‘’İhale sürecini, Temmuz’da tamamlayacağız’’ dedi.

PETKİM’in kârlılığının yüksek, önünün açık olduğunu belirten İlter, ‘’PETKİM’in performansı iyi, enerji maliyeti yarı yarıya düştü, yüksek verimliliği var ve yüksek teknolojiye ulaşmış’’ diye konuştu. PETKİM’de personel sayısının 5 binden 3 bin 500’e, personel giderlerinin maliyetler içindeki payının da yüzde 14’ten yüzde 8’e düştüğünü kaydeden İlter, iyi tekliflerin gelmesinin beklendiğini söyledi.

/ ANKARA

15.06.2007


 

Mayına karşı zırhlı araç

Kara unsurlarının lojistik gücü, tedarik edilecek ‘mayına duyarlı’, modern araç-gereçlerle donatılmış yeni zırhlı araçlarla artırılacak.

Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarını belirleyerek bir program çerçevesinde gerçekleştiren Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ‘’özel maksatlı taktik tekerlekli zırhlı araç projesi’’ ile ilgili çalışmaları başlattı.

Fizibilite çalışmalarının 1,5 ayda tamamlanması öngörülürken, zırhlı araçlar aynı zamanda en ileri teknoloji ile donatılmı sensör, destek ve radar araçları ile takviye edilecek. SSM tarafından programa alınan projeyle, toplam 336 adet taktik tekerlekli zırhlı araç, mayınlara duyarlı ve en yüksek seviye korumalı olarak NATO standartlarında üretilecek.

/ ANKARA

15.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004