Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Objektiflerinde engel yok

Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) ve Gönül Turgut Özel Eğitim kurumunun ortak çalışması “Azıcık Işığın Peşinde’’ Projesi ile farklı seviyelerde görme engelli çocuklar fotoğraf çekiyor.

Proje kapsamında çoğu dürbünlü gözlük kullanan ve yüzde 10-40 arasında görme kaybı bulunan 11 çocuk ile görme kaybı olmayan bir çocuğa fotoğraf eğitimi verildi. Çocukların fotoğraflarının yer aldığı sergi, 16 Haziran’da Yüksel Caddesi’nde açılacak.

Projeye katılan çocuklardan, lise öğrencisi, yüzde 40 görme engelli ve albino hastası Oğuz Menger (17) de bu serüvene atılanlardan... Menger, sonu mutlu biten fotoğraf yolculuğunu aktarırken, engelli olmasının fotoğraf çekmesine etki etmediğini söyledi.

‘’İnsanın eli kolu bağlıysa veya zihinsel bir sorunu varsa bu tür şeyler yapamayabilir. Bunların dışında, hiçbir şey engel değildir’’ diyen Menger, kendisini engelli olarak görmenin insanın önündeki asıl ‘’engel’’ olduğunu belirtti. Uzun yıllardır fotoğrafa ilgi duyduğunu anlatan Menger, babasının makinesini kullanmayı çocukluğundan beri istediğini, projeye katıldıktan sonra da kullanabildiğini de söyledi.

DÜRBÜN KULLANIYOR

İlköğretim öğrencisi olan Dilşah Topçuoğlu (10) da bu kursa devam eden çocuklardan biri... Az gördüğü için fotoğraf çekerken özel bir dürbün kullanmak zorunda olduğunu ifade eden minik öğrenci, duygularını şöyle dile getirdi:

‘’Dürbün sayesinde uzaklar yakın oluyor. Fotoğraf çekmek, çok keyifli. Ben manzara çekimlerini çok seviyorum. Fotoğraf çekmek güzel bir duygu. Büyüyünce de bu mesleği geliştirmek istiyorum. Bol bol fotoğraf çekmek istiyorum. Fotoğrafla var olanı, gerçeği çok farklı şekilde gösterebiliyoruz.’’

“ENGELLERİ ORTADAN KALDIRAN PROJE’’

AFSAD Çocuk Atölyeleri Şefi Fazlı Öztürk ise, projenin fotoğraf konusundaki engelleri ortadan kaldırdığını söyledi.

Fotoğraf ile görmek arasında bağ kurulduğunu ifade eden Öztürk, çocukların az görmesinin tezat gibi sunulduğunu, bunu doğru bulmadıklarını ifade etti. Öztürk, ‘’Çünkü yüzde 10-40 arasında görme engeli olan çocuklarımız var. Görmenin, fotoğrafın tek kuralı olmadığından yola çıktık. Bir taraftan da bu bir meydan okuma’’ dedi.

Fotoğrafın, ayrımları ortadan kaldırabildiğini anlatmak istediklerini ifade eden Öztürk, çocuklara fotoğraf sayesinde yaklaştıklarını kaydetti.

15.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Objektiflerinde engel yok

  Miniaturk’ün Minyatür yıldızları

  Halk oyunlarında şampiyon Erzurum

  Tokatlı liseli gençler piknikte buluştu

  İbrahim Harikases’ten yeni albüm


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004