Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘HAMAS devleti, varsayım’

Halit Meşal’den sonra Hamas lideri İsmail Haniye, Gazze’de bir devlet ilân etmeyi düşünmediklerini söyledi. Fransız Le Figaro gazetesinin Gazze’de bir devlet ilân edip etmeyeceklerine söyelik sorusuna Hamas lideri, “Hayır. Gazze, sadece Hamas’a değil bütün Filistinlilere ait.” dedi.

Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Başbakanlık görevinden kendisini almasını kabul etmeyen Haniye, “Ayrılık diye birşey ajandamızda yok. Asla da olmayacak.” şeklinde konuştu.

Bu arada, Filistin polisinin Gazze Şeridi’nde Hamas ile işbirliği yapması yasaklandı. Emniyet müdürü General Kemal Eşşeyh, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki polislere çalışmayı bırakmaları, İçişleri Bakanlığı ve feshedilen hükümetle işbirliği yapmamaları emri verildiğini belirtti.

Eşşeyh açıklamasında, bu emirlere karşı gelenler hakkında gerekli hukukî işlemlerin başlatılacağını ve bu kişilerin hiyerarşinin doğrudan emirlerini reddeden isyancılar olarak değerlendirileceğini ifade etti.

Bu arada, Batı Şeria’da El Fetih’e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı militanlarının, Hamas’ın bazı merkezlerini yağmaladığı bildirildi.

Görgü şahitleri, din okulu, kültür merkezi, televizyon ve radyo binalarıyla bazı yardım derneklerinin yağmalandığını belirtti.

Hamas’ın, El Fetih’le çatışmalarından sonra Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele almasının ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamaslı Başbakan İsmail Haniye hükümetini feshetmiş ve olağanüstü hal kabinesi kuracağını açıklamıştı. Abbas, ayrıca Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde olağanüstü hal ilân etmişti.

Hamas ise Abbas’ın kararlarına karşı çıkmış, Başbakan Haniye hükümetinin feshedilmesinin meşrû olmadığını duyurmuştu.

Son günlerde, Nablus, Cenin, Beytüllahim ve El Halil’de Hamas’a ait birçok merkez yağmalanmış, Nablus şehrinde dün sabaha karşı bir Hamas üyesi öldürülmüştü.

/ PARİS

17.06.2007


 

Meşal: Yaşananlardan ABD ve İsrail sorumlu

Hamas lideri Halit Meşal, El Fetih Hareketi’ni diyaloğa çağırarak, krizin çözümünün merkezi bir hükümetin kurulmasıyla sağlanabileceğini söyledi. Meşal Şam’da düzenlediği basın toplantısında, Filistin’de olup bitenlerden başta ABD ve İsrail olmak üzere uluslar arası toplumu sorumlu tuttu.

Mahmut Abbas’ı Filistin Başkanı olarak tanıdıklarını söyleyen Meşal, “El Fetih ve Hamas hareketleri arasında diyaloğun başlatılması gerekiyor. Arap ülkeleri sorunun bir parçası değil, çözüme yardımcı olmalıdır. Uluslar arası toplum, Filistin halkının demokratik seçimlerle seçtiği Hamas hükümetini tanımayarak, Filistin halkına ekonomik ambargo uyguladı. Böylece Batılı ülkelerin de iddia ettikleri gibi demokrasiye inanmadıkları ortaya çıktı. Filistinliler olarak bizim de olup bitenlerde sorumluluk payımız var. Çözüm El Fetih ve Hamas hareketleri arasında diyaloğun başlatılması ve merkezi hükümetin kurulmasıyla sağlanacaktır” dedi.

Öte yandan El Fetih ve Hamas arasında son günlerde meydana gelen çatışmalarda onlarca Filistinli hayatını kaybetti. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Filistin hükümetini feshettiğini ilân etmesi iki taraf arasındaki gerginliği doruğa çıkardı.

/ ŞAM

17.06.2007


 

HAMAS- Fetih çatışması Lübnan’a sıçradı

Lübnan’ın güneyinde, El Fetih’in denetiminde bulunan Filistin mülteci kampı Ayn El Hilve’de bir yerel Hamas yetkilisine el bombalı saldırı düzenlendi.

Güvenlik kaynakları, Hamas’ın kamptaki siyasî temsilcisi Ebu Ahmed El Faz’a evine giderken el bombası atıldığını, yetkilinin saldırıdan yara almadan kurtulduğunu belirtti. Gazze Şeridi’nde Hamas’ın El Fetih’i kanlı çatışmalarda etkisiz hale getirmesinden beri Lübnan’daki kampta da gerginlik tırmandı. Kamptaki El Fetih liderleri, kampta Hamaslıların silâhlı mevcudiyetine hoşgörü göstermeyeceklerini bildirdi.

/ AYN EL HİLVE

17.06.2007


 

Irak’ta, Sünnî camilerine saldırı

Samarra’da Şiilere ait Askeriye camisine Çarşamba günü düzenlenen saldırının ardından, dün de Basra şehrinde Sünnilere ait El Aşere-i Mübeşşere camisine saldırı düzenlendi.

Görgü şahitlerinin ifadesine göre bomba yüklü bir kamyonet cami içine sokularak patlatıldı ve yapı yerle bir oldu. Saldırganların, yıkıntıların duvarlarına Şiiler lehine sloganlar yazdıkları kaydedildi. Yakındaki evlerin de hasar gördüğü olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

Bu arada, Şiî asıllı oldukları sanılan saldırganlar meşhur sahabilerden Talha bin Ubeydullah’ın kabrine saldırdı ve kabri yerle bir etti. Saldırıda RPC silâhlarının kullanıldığı billdirildi. Benzeri bir saldırıda Ossman Camii’ni yıkan saldırganlar bekçilerini de kaçırarak infaz eti. İran-Amerikan yanlısı Malikî hükümeti ise Talha bin Ubeydullah’ın kabrine yönelik saldırıyı kınadıklarını ilân etti.

SADR’DAN BİRLİK ÇAĞRISI

Bu arada, Iraklı Şiî din adamı Mukteda Sadr, Iraklı Şiilere, ikinci kez bombalanan Askeriye türbesinde gelecek ay toplanma çağrısında bulundu.

Sadr’ın bürosundan yapılan açıklamada Şiî lider, Samarra’daki türbeye ziyaretlerin, Hz. Muhammed’in kızı ve Hz. Ali’nin eşi Hz. Fatma’nın doğum gününe rastlayan 7 Temmuzda doruk noktasına ulaşacağını belirtti.

/ BAĞDAT

17.06.2007


 

Kaddafi: Bırakın, Filistinliler kozlarını paylaşsın!

Libya lideri Muammer Kaddafi, Filistinlilerin kendi sorunlarını kendilerinin halletmesi gerektiğini söyleyerek, Arap ülkelerinden Filistinli tarafları kendi başlarına bırakmalarını istedi.

Kaddafi, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, Filistin sorununun Filistinlilere bırakılması gerektiğini belirterek, ‘’Araplar sorundan uzak durmalıdır. Araplar bugüne kadar Filistinliler için ne yaptı? Kendi çıkarları için sadece sorundan istifade ettiler’’ dedi.

Hamaslıların, Gazze Şeridi’nde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih hareketini etkisiz hale getirmesiyle ilgili bir soruya da Kaddafi, ‘’Rakip taraflar arasında çatışma o tür şartlarda normaldir. Bu mücadelenin sebebi ideolojidir’’ cevabını verdi. Kaddafi, taraflar arasındaki çatışmaların Filistin topraklarında, Gazze’nin Hamas’ın, Batı Şeria’nın da El Fetih’in kontrolünde bulunduğu iki ayrı devletçiğin oluşmasına yol açarak, bağımsız Filistin devleti umutlarının yok olabileceği korkularını da önemsemedi.

/ RABAT

17.06.2007


 

Robert Gates çatkapı Irak’ta

Irak’a sürpriz ziyarette bulunan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikalı komutanlarla bir araya geldi. Gates’in Irak’taki Amerikan askerlerinin komutanı Orgeneral David Petraus ve Korgeneral Raymond Odierno ile görüştüğü belirtildi.

Amerikalı yetkililer, görüşmeyle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. Gates’in içinde Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve diğer Iraklı yetkililerle de bir araya gelmesi bekleniyor. Amerikalı bakan, Bağdat’a gelirken yaptığı açıklamada, görüşeceği Iraklı liderlere, “Amerikan askerlerinin bu ülkede uzlaşma ve istikrar sağlanması için zaman kazandırdığı, kazanılan bu zamanın Irak yönetimince iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği yolunda daha önce verdiği mesajı yineleyeceğini” kaydetmişti.

/ BAĞDAT

17.06.2007


 

Arap Birliği inceleme komisyonu kuruyor

Mısır’ın başşehri Kahire’de biraraya gelen Arap Birliği’nin dışişleri bakanları, Gazze Şeridi’nde meydana gelen şiddet eylemlerini kınadı ve “olaylardan önceki duruma dönülmesi’’ çağrısında bulundu.

Kahire’deki toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde bakanlar, Filistin’in ulusal meşrûiyetine saygı gösterilmesi gerektiğine dikkati çektiler. Bildiride, Hamas’ın çoğunluğu elinde bulundurduğu, seçimle göreve getirilen Yasama Konseyi’ne de saygı gösterilmesi gerektiği kaydedildi. Arap Birliği’nin dışişleri bakanları, Gazze Şeridi’ndeki şiddet olaylarını incelemek üzere, Mısır ve Suudi Arabistan’ın önemli rol oynayacağı bir Arap soruşturma komisyonu kurulması kararı da aldılar.

/ KAHİRE -

17.06.2007


 

Ahmet Yasin ancak iki yılda ABD’ye girebildi

Babası Amerikan vatandaşı, annesi yeşil kartlı olan üç yaşındaki Ahmed Yasin iki yıl süren hukuk mücadelesinin ardından ABD’ye girebilecek.

Fas asıllı Amerikalı ailenin, ismi İsrail’in hava saldırısında öldürülen Filistinli lider Ahmed Yasin ile aynı olan çocuğu, Amerikan İslâmî İlişkiler Konseyi’nin (CAIR) iki yıl süren çabası sonucunda ülkeye kabul ediliyor. CAIR’in web sitesinden alınan bilgiye göre, 1997’de yeşil karta hak kazanan ve daha sonra ABD vatandaşı olan Fas asıllı Abdeloihab Boujrad, (38) eşi Leila ile 1999’da evlendi. Yasalar gereği vatandaş olduktan sonra eşini 2005’te ABD’ye getiren Boujrad, Fas’ta doğan bebeğini Virginia’ya getirebilmek için verdiği mücadelede başarısız oldu.

/ VIRGINIA

17.06.2007


 

İntihar eylemlerinin İslâmla ilgisi yok

1980’den 2006’ya kadar çeşitli ülkelerde gerçekleştirilmiş 462 intihar saldırısını inceleyen Chicago Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Robert Pape, “İntihar eylemlerinin arkasında dinî değil, politik sebepler var” sonucuna ulaştı. Saldırıların yüzde 95’i, dinî düşüncede olmayan gruplar tarafından gerçekleştirilmiş. Prof. Robert Pape’e göre, terörist saldırıların İslâma mal edilmesi temelsiz ve büyük bir yanlış.

Prof. Pape, İsrail’deki saldırılarla ilgili şu örneği veriyor: “Hizbullah bombacısı 38 kişiden sadece 8 tanesi İslâmî görüşte idi. 27 tanesi, Lübnan Komünist Partisi ve Arap Sosyalist Birliği gibi solcu siyasî gruplardandı. Bazıları Hıristiyandı.” Pape, yüzde 95 oranının dışında kalan yüzde 5 eylemlerin sebepleri arasında ise, tek kalmış, örgütten izole edilmiş, ideolojik maksatlı intihar eylemlerinin olduğunu söylüyor.

17.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004