Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İnsanlık Ayasofya’sız, Süleymaniye’siz ve Sultanahmet’siz olamaz

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Yeryüzü ve insanlık Ayasofyasız, Süleymaniyesiz ve Sultan Ahmetsiz olamaz. Bu üç yapının bulunduğu semtler ve mahallelerin etrafının temizlenmesi, korunması, her yıl arsızca ilâve edilen kaçak yapıların yıkılması gerekir” dedi.

Türkiye ve dünyanın dikkatini Eminönü ilçesine çekmek ve bölgenin tarihî, ticarî, sosyal, kültürel, turistik açıdan cazibe merkezi olmasını sağlamak amacıyla düzenlenen ‘’2. Uluslararası Eminönü Sempozyumu’’ başladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis salonunda düzenlenen sempozyumda konuşan Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, yeryüzündeki en eski metropollerden biri olan İstanbul’un problemlerinin günden güne katlanarak büyüdüğünü anlatarak,

İstanbul’a her yıl gelen 400 bin kişinin sorumsuzca yerleştiğini ve bilmedikleri şehri tahrip ettiklerini söyledi. İstanbul’un bugün küçük bir çekirdeğin etrafında gelişen bir şehir olduğunu ifade eden Ortaylı, ‘’Yeryüzü ve insanlık Ayasofyasız,

Süleymaniyesiz ve Sultan Ahmetsiz olamaz. Bu üç yapının bulunduğu semtler ve mahallelerin etrafının temizlenmesi, korunması, her yıl arsızca ilâve edilen kaçak yapıların yıkılması gerekir’’ diye konuştu.

İstanbul’un bütün insanların ‘’göz bebeği’’ olduğunu söyleyen Ortaylı, herkesi millî ve tarihî eserleri korumaya çağırdı.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da Eminönü ilçesinin tarih boyunca çok sayıda imparatorluğa ev sahipliği yaptığını belirterek, ‘’Eminönü’ne baktığımızda bir tarih görüyoruz, bir tarihin birikimini görüyoruz. Dolayısıyla Eminönü bizim sahip olduğumuz kültür mirasımızın bir anlamda özüdür’’ diye konuştu.

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ise göreve geldikleri dönemden itibaren bölgeyi ele aldıklarını belirterek, 3 etaplı yenileme projesi başlattıklarını söyledi.

17.06.2007


 

İslahiye’de Yeni Asya kitap sergisi açıldı

Yeni Asya Neşriyat tarafından İslahiye Belediyesi yanındaki park’ta sergi açıldı. Belediye Başkanı Mehmet Uludağ´ın da açılışına katıldığı kitap sergisinde 1000’den fazla kitap kitapseverlerin beğenisine sunuldu.

Yayınevi temsilcisi Osman Yiğit, ‘’Gaziantep’te ikincisini düzenlediğimiz Geleneksel Kitap sergisi’nin uzantısı olarak, sergiye katılamayanların ayağına gelelim istedik, bu yüzden bu güzel kültür hizmetinden faydalandırmak adına İslahiye’ye geldik’’ dedi. Sergide kitap, dergi, ansiklopedi, romanlar, hikayeler yer alırken en ilginç eserlerden biri olarak 4 Hattat tarafından yazılmış ve dünya üzerinde yalnız Türkiye’de yazılmış bulunan Tevafuklu Kur’ân-ı Kerim (Gözle Görülen Mucizevi Kur’ân) dikkati çekti. Sergide satılan kitaplar yüzde 20-30 arasında indirimli fiyatla satılıyor. Parka gelenler ilk defa kitap sergi ile karşı karşıya gelmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Sergisiyi gezen B. Bülent Erdoğan isimli vatandaş ilk kitap fuarının Ankara Kocatepe’de gördüğünü ve İslahiye’de böyle bir serginin ilk defa uygulandığını belirtti. Erdoğan, sergideki kitapları çok beğendiğini ve İslahiye ilçesinde kültür hayatına böyle güzelliklerin renk kattığını söyledi. Belediye Başkanı Mehmet Uludağ da, serginin ilçe sosyo-kültür hayatına zenginlik kattığını belirtti. Sergide Yeni Asya Neşriyatın yayınlarının yanı sıra 6 yayınevinin kitapları ilgi gördü.

/ İSHALİYE

17.06.2007


 

“Süsleme” ödülleri sahiplerini buldu

14. Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışmasında dereceye giren 12 yarışmacıya ödülleri törenle verildi. Seçici kurul tarafından sergilenmeye değer görülen, 41 san’atçının 47 eserinin yer aldığı sergi de aynı yerde açıldı.

Devlet Güzel Sanatlar Galerisindeki törende konuşan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar vekili Mustafa Büyük, Bakanlığın Türk Süsleme San’atlarının tanıtılmasına, gelecek nesillere aktarılmasına ve san’atçıların desteklenmesine büyük önem verdiğini söyledi.

Büyük, ilki 1986 yılında başlatılan ve geleneksel olarak yapılan Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışmasının 14’üncüsünü düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi:

‘’Türk Süsleme Sanatları Sergisine gösterilen yoğun ilgi, yarışma sonucunda dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan eserlerin seçkin nitelikleri bu serginin ve yarışmanın gerekliliğini, bakanlığımızın bu alanda yüklenmiş olduğu misyonun önemini açıkça ortaya koymaktadır.’’

Büyük, yarışmanın Hüsn-i Hat, Tezhip, Minyatür, Çini Deseni ve Ebru olmak üzere 5 dalda düzenlendiğini kaydederek, kendi alanlarında uzman seçici kurulun, eserler üzerindeki özenli çalışmalarıyla serginin ortaya çıktığını ifade etti.

Daha sonra, Tezhip, Minyatür, Çini ve Ebru dallarında başarılı olan 12 yarışmacıya ödülleri verildi.

Ödül töreninin ardından konuşan Güzel Sanatlar Müdürü Mustafa Atalar da Türk Süsleme San’atına katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Öte yandan, seçici kurul tarafından sergilenmeye değer görülen, 41 san’atçının 47 eserinin yer aldığı sergi de aynı yerde açıldı.

Sergi, 30 Haziran Cumartesi gününe kadar sanatseverlerin ilgisine açık kalacak.

17.06.2007


 

“Din ve Toplum” Dergisi’nin ilk sayısı çıktı

Diyanet-Sen’in ilmi, bilimsel, akademik ve sosyal hayata katkı sağlamak amacıyla hazırlattığı “Din Ve Toplum” dergisi yayın hayatına başladı.

Sendikacılığın eğitim ve bilimin ışığında yapılması gereken bir hizmet olduğu görüşüyle yola çıkan Diyanet-Sen bütün dünyada dinin etkisinin daha çok görülmeye başladığı bu günlerde “Din ve Toplum” dergisi ile genelde din, özelde İslâm- toplum ilişkilerini bilimsel olarak ortaya koymayı ve konuyla ilgili meseleleri tartışarak paylaşmayı hedeflemektedir. İlk sayısıyla okurları ile buluşan Diyanet-Sen’in Akademik dergisi “Din ve Toplum” gerek akademik yayın kurulu, gerek danışma kurulu, gerekse ele aldığı konularıyla gündem oluşturacak ve sorunlara farklı bakış açısı getirecek bir dergi. Geniş bir akademik kadronun katkılarıyla hazırlanan Din ve Toplum” dergisi 4 aylık periyotlarla ve farklı konularla okurların karşısına çıkacak.

Bilimsel, ilmi, akademik ve sosyal hayata büyük katkılar sağlayacağı bildirilen “Din ve Toplum” dergisinin din konusunda mevcut bilgi kirliliğini gidermek yönünde çok önemli hizmetler sunacağı ifade edildi.

Recep GÖREN

17.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004