Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

AB’den Filistin’e malî destek

AB, yeni Filistin hükümetine siyasî ve malî yardımda bulunacağını duyurdu. AB dış politika şefi Javier Solana’nın sözcüsü, Lüksemburg’da bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının, Gazze Şeridi’nde yaşanan olayların ardından yeni kabineyi atayan Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve yeni hükümete siyasî ve malî olarak destekte bulunacağını kaydetti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin’de ılımlı bir hükümetin göreve gelmesinin, barış için yeniden görüşmelere başlanmasını sağlayabileceğini söyledi. Filistin’deki krizi görüşmek üzere dün ABD’ye gelen Olmert, New York’ta önde gelen Yahudi kuruluşlarının başkanlarına verdiği konferansta, “Bizimle Filistinliler arasında daimi bir anlaşmanın temelini oluşturması amacıyla, (Filistin Devlet Başkanı) Mahmud Abbas ile görüşmeye hazırız’’ dedi. Olmert, henüz çare bulunamayan küçük sorunları çözmek ve daha büyük sorunlar için çözüm aramak amacıyla Abbas ile yeniden düzenli olarak görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Olmert’in yakın çevresinden edinilen bilgiye göre, İsrail Başbakanı görüşmede, ‘’Batı Şeria’da ciddî bir hükümet olursa, İsrail ciddi bir ortak olacaktır’’ dedi. Bu arada, İsrail Adalet Bakanı Daniel Friedman, hükümetinin Gazze’den Batı Şeria’ya geçmek isteyen Filistinlilere kolaylık göstermesini istedi.

Friedman, “Hamas’ın korkusuyla Gazze’den çıkarak Batı Şeria’ya geçmek isteyenlere, İsrail’in güvenliğini tehlikeye sokmadıkça ve Hamas militanı olmadıkları sürece izin vermemiz gerekir” diye konuştu.

Sınırda sürekli makineli tüfek sesleri duyulurken, İsrail, topraklarına girmek isteyen Gazzelilere izin veriyor.

AB’DEN FETİH’E MALÎ DESTEK

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), yeni Filistin hükümetine siyasî ve malî yardımda bulunacağını duyurdu ancak doğrudan yardımların yeniden başlatılıp başlatılmayacağı konusunda bir açıklama yapmadı. AB dış politika şefi Javier Solana’nın sözcüsü, Lüksemburg’da bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının, Gazze Şeridi’nde yaşanan olayların ardından yeni kabineyi atayan Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve yeni hükümete siyasî ve malî olarak destekte bulunacağını kaydetti. Sözcü Christina Gallach, çoğunlukla bağımsız isimlerden oluşan yeni hükümete doğrudan yardımların yeniden başlatılmasının, AB bakanlarının yapacağı toplantıda karara bağlanabileceğini ifade etti. Filistin yönetiminin en büyük malî destekçisi olan AB, Brüksel’in terörist örgütler listesinde yer alan Hamas’ın geçtiğimiz yıl Mart ayında iktidara gelmesinin ardından doğrudan yardımları askıya almıştı.

AB buna rağmen 2006’da, Filistin halkının ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla, Hamas’ın eline geçmeyecek şekilde milyonlarca avro yardımda bulunmuştu.

Petrole izin, mala yasak

Filistinli Hamas grubunun Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçirmesinin ardından buraya petrol sevkiyatını durdurduğunu açıklayan İsrail şirketi, petrol göndermeye yeniden başladığını duyurdu. Gazze Şeridi’ne petrol gönderen tek şirket olan Dor Alon’dan yapılan açıklamada bir günlük aranın ardından sevkiyatın yeniden başladığı belirtildi.

İsrail Altyapı Bakanlığı, Gazze’de şu an iki hafta yetecek kadar petrol rezervi kaldığını tahmin ediyor. Altyapı Bakanı Benjamin Eliezer’in de Hamas’ın kontrolü geçirmesinin ardından Gazze Şeridi’ne elektrik, su ve petrol nakliyesini görüşmek üzere bu hafta içinde bir toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

/ NEW YORK

19.06.2007


 

İngilizlerden Mehdi Ordusuna operasyon

Bağdat’ın güneyinde, Şiî milislerle bölgede ev ev arama yapan İngiliz güçleri arasında çıkan şiddetli çatışmada ilk belirlemelere göre, 36 kişinin öldüğü bildirildi.

Irak polisi ve hastane yetkilileri, Bağdat’ın 320 kilometre güneydoğusunda bulunan Amara şehrindeki çatışmalarda 100’den fazla kişinin de yaralandığını kaydetti.

Şehirdeki hastanenin bir doktoru, hastaneye 36 ceset getirildiğini söyledi. İngiliz askerî yetkililerin henüz bir açıklama yapmadığı çatışmalarla ilgili Irak polisi, şafaktan önce çıkan ve yaklaşık 2 saat süren çatışmaların, şehrin üç mahallesi ile yaklaşık 30 kilometre batısındaki Micar bölgesinde olduğunu bildirdi. Polis, çatışmalarda radikal Şiî lideri Mukteda Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu milislerinin yer aldığını kaydetti.

Bu arada, Amara’nın yaklaşık 120 kilometre güneyindeki Nasıriye’de de Irak polisi ile Mehdi Ordusundaki Şiî milisler arasında çıkan çatışmada 2 kişinin öldüğü, 60’tan fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Nasıriye’deki çatışmanın da önceki gece bölgedeki bir polis devriyesinin saldırıya uğraması üzerine çıktığı açıklandı.

Bazı yetkililer, bazı aşiret üyelerinin Nasıriye’deki çatışmada polisin yanında yer alarak milislerin şehirden çıkarılmasına çalıştığını söyledi. Yetkililer, ölenlerin birinin polis, birinin milis olduğunu ve yaralananların çoğunun ise polis olduğunu kaydetti.

/ BAĞDAT

19.06.2007


 

En büyük rüyam, halkımın özgürlüğüdür

HH İnsanî Yardım Vakfı’nın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Azad Keşmir Başbakanı Serdar Atik Ahmet Han, İstanbul’daki Eresin Otel’de bir basın toplantısı düzenledi. Keşmir Başbakanı toplantıda topraklarının yarısı Hindistan işgali altında bulunan ülkelerinde yaşadıkları sıkıntıyı ve depremin yol açtığı felâketi anlattı.

İHH İnsanî Yardım Vakfı’nın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Azad Keşmir Başbakanı Serdar Atik Ahmet Han, İstanbul’daki Eresin Otel’de bir basın toplantısı düzenledi. İHH Başkanı Bülent Yıldırım’ın da katıldığı toplantıya çok sayıda medya mensubu da iştirak etti. Keşmir Başbakanı toplantıda topraklarının yarısı Hindistan işgali altında bulunan ülkelerinde yaşadıkları sıkıntıyı ve depremin yol açtığı felâketi anlattı. Keşmir’de özgürlük mücadelesini ilk başlatmış olan mücahidin oğlu olduğunu ifade eden Atik Ahmet Han, tam 76 yıldır Hindistan’a karşı özgürlük mücadelesinde bulunduklarını söyledi. Serdar Ahmet Atik Han’ın, Hindistan işgalini anlatırken verdiği rakamlar, işgalin dehşet verici boyutunu çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

BARIŞ İSTİYORUZ

Atik Ahmet Han, “Hindistan, 6 bin çocuğumuzu okulda yaktı. 22 bin Keşmirli kadın Hindistan askerleri tarafından tecavüze uğradı. Şuan 50 binden fazla insanımız kayıp. Binlerce insan ise hapishanelerde. Hindistan ülkemizi işgal etti, yakıp yıktı. Hâlâ bölgede savaş durumu devam ediyor. Pakistan’ın 600 bin askeri var. Hindistan’ın ise sadece Keşmir bölgesinde 600 bin askeri var. Bu zor şartlarda Hindistan’a karşı mücadele ediyoruz. Bu sıkıntılarla topraklarımızı Hindistan işgaline karşı korumaya çalışıyoruz. Biz Hindistan ile Pakistan arasındaki çatışmada siyasî olarak Müslüman Pakistan’dan yanayız” dedi. “Hindistan ve Pakistan arasında barış sağlanmadan huzur gelmez. Ama Keşmir sorunu da çözülmeden Hindistan ile Pakistan arasında barış sağlanamaz” sözleriyle Keşmir’in önemine dikkat çeken Serdar Ahmet Atik Han, bölgede barışı sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

NÜKLEER SAVAŞ UYARISI

Pakistan ile Hindistan’ın kendi aralarındaki sorunları bir an önce barışçıl yollarla çözmeleri gerektiğini ifade eden Keşmir Başbakanı, bölgede meydana gelecek muhtemel bir nükleer savaş uyarısında bulundu. Her iki ülkenin de önemli nükleer silâhlara sahip olduğuna dikkat çeken Serdar Ahmet Atik Han, “Eğer bir savaş olur da her iki ülke bu silâhları birbirlerine karşı kullanma gibi bir yanlış yaparlarsa bunda sadece iki ülke değil bütün dünya zarar görür. Temennimiz böyle bir yanlışı yapmamalarıdır. Pakistan Başkanı Pervez Müşerref’in 4 maddeden oluşan başarılı barış planı da bunu önlemeye yöneliktir. İki ülke arasındaki görüşmeler devam ediyor. İnşallah her iki ülkeyi memnun edecek bir sonuç alınır” diye konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

19.06.2007


 

Abbas, Ulusal Güvenlik Konseyini feshetti

Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Gazze’deki en etkin isimlerden Muhammed Dahlan’ın genel sekreterliğini yaptığı “Ulusal Güvenlik Konseyi”ni feshetti.

Abbas’ın, Hamas’ın Filistin Yönetimi’ne ve Dahlan’ın da üyesi olduğu El Fetih’e bağlı güvenlik güçlerini etkisiz hale getirerek Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçirmesinin ardından bu yönde bir karar alma gereği duyduğu belirtildi. Hamas’ın sevmediği isimlerin başında gelen Dahlan, konseyin genel sekreterlik görevinin yanı sıra, Mart ayında Mahmud Abbas’ın ulusal güvenlik danışmanlığına atanmıştı. Abbas’ın başkanlık ettiği konseyde, dışişleri, içişleri ve adalet bakanlarının yanı sıra başbakanlık görevinden azledilen İsmail Haniye de yer alıyordu. El Fetih milletvekili olan 45 yaşındaki Dahlan, iç güvenlik bakanlığı yapmış, ayrıca Gazze’deki güvenlik güçlerinin komutasıyla görevlendirilmişti.

/ RAMALLAH

19.06.2007


 

3 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ta, direnişçilerin önceki gün Bağdat ve civarında 3 ABD askerini daha öldürdüğü bildirildi. ABD ordusundan aktarılan bilgilere göre, askerlerin önceki günkü saldırılarda öldürüldükleri açıklandı.

Askerlerden ikisinin Bağdat’ta isyancı savaşçılarla girilen çatışmalarda öldürüldüğü, bir ABD askerinin ise ülkenin kuzeyindeki Kerkük bölgesinde gerçekleştirilen bombalı saldırıda öldüğü ifade edildi. Diğer yandan, dün sabah saatlerinde aşırı uç isyancı milisler tarafından başşehir Bağdat’taki Yeşil Hat’ta bulunan ABD ordusuna ait askerî karargâha yönelik havan topu saldırısı düzenlendi.

/ BAĞDAT

19.06.2007


 

El-Hekim taburcu edildi

Irak İslâm Yüksek Konseyi Lideri Seyyid Abdülaziz El Hekim’in Tahran’da tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildiği bildirildi.

İran Resmî Haber Ajansı (İRNA), Irak İslam Yüksek Konseyi Lideri Seyyid Abdülaziz El Hekim’in oğlu Muhsin El Hekim’e dayandırdığı haberinde, El Hekim’in tedavi gördüğü adı açıklanmayan bir hastaneden taburcu edildiğini bildirdi. İlâç tedavisi devam eden El Hekimin sağlık durumunun iyi olduğu, hastanede bulunduğu süre içinde de çalışmalarını aksatmadığı belirtildi. Öte yandan, El Hekim’in genel sağlık durumuna bakılarak Irak’a dönüp dönmeyeceğine karar verileceği belirtilirken bunun birkaç gün içinde netlik kazanacağı açıklandı.

/ TAHRAN

19.06.2007


 

Zebari: Askerî müdahaleye karşıyız

Irak Dışişleri Bakanı Hosyar Zebari, “Irak’a herhangi bir askerî müdahaleye karşı olduklarını” söyledi.

CNN televizyonunda konuşan Zebari, Türkiye’nın terör örgütü PKK’ya ilişkin güvenlik kaygılarını “meşrû” olarak nitelendirdi, ancak sorunun, Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizma çerçevesinde çözümlenmesi gerektiğini savundu. PKK’nın sınır ötesi saldırıları ve benzer konularda Türkiye’nin meşrû güvenlik kaygılarının giderilmesi için ellerinden gelenin en iyisini yaptıkları ifade eden Zebari, “Türkiye’nin askeri yığınağına gelince, biz kesinlikle kaygılıyız. Bizim konumumuz, her türlü askerî müdahaleye karşı çıkmak. Çünkü bu, daha fazla şiddete ve istikrarsızlığa yol açacak. Dolayısıyla askerî eyleme girişilmemesi yönünde defalarca çağrıda bulunduk” ifadelerini kullandı.

/ WASHINGTON

19.06.2007


 

Malikî, Erdoğan’ın dâvetini kabul etti

Irak Başbakanı Nuri El Malikî, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara davetine olumlu cevap verdi. Maliki, Kuzey Irak’taki PKK varlığı ile ilgili önümüzdeki gündeler Ankara’yı ziyaret edecek.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay, lrak Başbakanı Nuri El Malikî ile görüşerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı mesajını iletti. Edinilen bilgiye göre, hafta sonu yapılan görüşmede Kanbay, Irak Başbakanına Başbakan Erdoğan’ın davet mektubunu sundu ve ziyaret tarihine ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Görüşmeye ilişkin Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (IKYB) internet sitesinde, Başbakanlık basın bürosundan edinilen bilgilere göre verilen haberde, Başbakan Erdoğan’ın mesajında Irak’ta güvenlik ve istikrarın sağlanması konusunda Türkiye’nin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade ettiği belirtildi. Irak Başbakanı Malikî’nin de, terör örgütü PKK’nin Türkiye’ye karşı yaptığı saldırılardan kaygı duyduklarını ve Büyükelçi Kanbay’a hükümetinin terör örgütünün bölgedeki faaliyetlerini yasaklamasından ısrarlı olduğunu aktardığı kaydedildi.

/ ANKARA

19.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004