Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kredi kartına boykot

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Ali Er, kredi kartı sahiplerinden, haksız ve hukuksuz olarak yıllık kart ücreti ve yıllık banka işlem ücreti alındığını öne sürerek, tüketicileri 2 gün kredi kartı boykotuna davet etti.

Ali Er yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 32 milyon 500 bin kredi kartı bulunduğunu, bir kartın yıllık ortalama ücretinin 25-30 YTL olduğunu savundu. Bankaların, kredi kartlarından yılda 975 milyon YTL haksız kazanç elde ettiğini ileri süren Er, şunları kaydetti: ‘’Bankalardan yıllık kart ücretini geri talep eden tüketici sayısı yüzde 3 veya 5 civarındadır. Kalanların ya bu konuda bilgisi yoktur ya da zorla alındığından bile habersizdir.

Kredi kartında, haksız ve hukuksuz olarak alınan yıllık kart ücretlerini ve yıllık banka işlem ücretlerini protesto ediyoruz. Tüketiciyi yolunacak kaz gören ve tüketicinin sırtından haksız kazanç elde eden bankalara, tüketici sorunlarına sahip çıkmayan, ilgi göstermeyen siyasi partilere sorunumuzu bir kez daha hatırlatmak için, 21 ve 22 Haziran 20007 günlerinde, 2 gün kredi kartı kullanmayacağız, kredi kartı ile alışveriş yapmayacağız. Tüm tüketicileri bu boykota omuz vermeye, kendi sorunlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.’’

KART AİDATI MÜŞTERİYE

İADE EDİLECEK

Antalya Tüketici Mahkemesi, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin verdiği ‘’Kredi kartı yıllık kullanım ücretinin müşteriye iadesi’’ yönündeki kararına banka tarafından yapılan itirazı reddetti.

Antalya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’nın, bir müşterinin kredi kartı kullanım ücretine ilişkin yaptığı itirazda müşteri lehine aldığı kararın ardından banka avukatı Bülent Külah, kararın iptali istemiyle Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu. Külah, Tüketici Mahkemesi’ne sunduğu itiraz dilekçesinde, kredi kartı üyelik ücreti uygulamasının, Bütün dünyada geçerli olduğunu ve yasalarla uyum içinde bulunduğunu savundu.

Kredi kartı kullanıcısının avukatlığını üstlenen ve aynı zamanda Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya Şube Başkanı olan Avukat Abdullah Özçulcu ilgili kanunun, ‘’Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez’’ maddesi uyarınca, kredi kartı kullanım ücretinin hukukî olmadığını ve sözleşmede yer alsa dahi ‘’haksız şart’’ olduğundan geçersiz sayılacağını, dâvâcı bankanın talebinin reddini istedi.

Antalya Tüketici Mahkemesi Hakimliği de davanın sonucunda müşteriyi haklı bularak, Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin verdiği kararın doğru olduğuna ve kart üyelik ücretinin müşteriye iadesine karar verdi. Kredi kartı üyelik ücreti tartışmasının artık sona erdirilmesi gerektiğini bildiren Özçulcu, konuyla ilgili yargı görüşünün de ortaya çıktığını belirterek, ‘’Bankalar, kredi kartı üyelik ücreti ve benzeri uygulamalara son vermeli ve şimdiye kadar bu şekilde aldıkları haksız paraları iade etmelidirler’’ dedi.

/ İSTANBUL/ANTALYA

19.06.2007


 

Babacan: Carî açık normal

Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Ali Babacan, carî işlemler açığının, GSMH’nin yüzde 8’ine yaklaştığını, ancak Türkiye gibi hızlı kalkınan bir ülkede bu türden açıkların görüldüğünü ifade etti.

Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Ali Babacan, Türkiye’de, istihdamı daha da artıracak ve işsizliği azaltacak projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Babacan, Oxford Business Group tarafından her yıl geleneksel olarak yayınlanan ‘’Turkey 2007’’ raporunda yayınlanan açıklamasında, amaçlarının, bundan sonra istihdamı daha da artırmak olduğunu vurguladı.

İstihdamın artırılması konusunda Dünya Bankası ile birlikte çalıştıklarının altını çizen Babacan, Dünya Bankası ile birlikte üzerinde çalışılan istihdam artırıcı projelerin, mesleki eğitimden, prim sisteminden, işgücü esnekliğine kadar bir çok alanı kapsadığını kaydetti. Daha aktif bir işgücü politikası, daha esnek ve dinamik bir istihdam piyasası amaçladıklarını belirten Babacan, bunun yanı sıra, istihdam maliyetlerini de düşürerek, prim tahsilatını artırıcı çalışma içinde olduklarını ifade etti.

2002 yılına kadar Türkiye’ye giren uluslar arası doğrudan yatırımların yıllık ortalama miktarının 1 milyar dolar düzeyindeyken, geçen yıl 20,2 milyar dolara ulaştığını da belirten Babacan, uluslar arası doğrudan yatırımlardaki bu artışın, Türkiye ekonomisinin geleceğine olan güvenin bir işareti olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB) sürecindeki reformları sürdürdüklerinin altını çizen Babacan, AB sürecindeki kriterleri de yerine getirmeye devam edeceklerini ve AB yolunda açık bir şekilde yürümeye devam edeceklerini söyledi.

Cari İşlemler Açığı’nın, GSMH’nin yüzde 8’ine yaklaştığını, ancak Türkiye gibi hızlı kalkınan bir ülkede bu türden açıkların görüldüğünü ifade eden Babacan, enerji fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak, cari açığın düşmesini beklediklerini kaydetti.

/ ANKARA

19.06.2007


 

Karaparayla dört koldan mücadele

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik karapara mücadelesinin kapsamı genişletiliyor.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), ‘’Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik’’ Taslağı hazırladı. Taslağa göre, finansman ve faktoring şirketleri, yatırım fonları ve yatırım ortaklıkları, sigorta ve emeklilik şirketleri, PTT, Milli Piyango İdaresi, Türkiye Jokey Kulübü ve Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü, Spor Kulüpleri, Noterler, Tapu Sicil Müdürlüklerinin de aralarında bulunduğu 28 grup, Kanun ve Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında ‘’yükümlü’’ sıfatıyla sorumlu olacak. Yükümlü ve müşteri arasında sürekli bir iş ilişkisi gerektirmeyen 20 bin YTL, elektronik transferlerde de 2 bin YTL ve üzerindeki işlemlerde kimlik tespiti zorunlu olacak. Yükümlüler hesap açılması, kiralık kasa, finansman, faktoring, finansal kiralama ve sigortalama gibi nitelikleri itibarıyla sürekli bir iş ilişkisi tesis eden işlemlerde tutar gözetmeksizin müşterileri ile müşterileri adı veya hesabına hareket edenlerin kimliğini tespit edecek.

Siyasi nüfuz sahibi müşterilere ait işlemler sürekli izlenecek. Şüpheli işlemler, yükümlüler tarafından tutar gözetilmeksizin Başkanlığa bildirilecek. Şüpheli işlemin tespit edildiği tarihten itibaren de en geç 10 gün içinde bu durum MASAK’a iletilecek.

/ ANKARA

19.06.2007


 

Toplu iş sözleşmesinde 4’üncü tur bugün

Kamu toplu iş sözleşmelerinde sona doğru yaklaşılıyor. Yaklaşık 300 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin 4’üncü turu bugün yapılacak.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki heyet bugün saat 15.00’te Başbakanlık’ta Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile tekrar bir araya gelecek. Türk-İş Başkanı Kılıç, “Yarınki görüşmeden sonra kamu toplu iş sözleşmelerinde kesin çizgiler ortaya çıkar. Haziran ayında da sonuçlar kamuoyuna açıklanabilir” dedi.118 işyeri ve işletmede toplam 322 bin 921 kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinde hükümet, “birinci altı ay yüzde 5, ikinci altı ay yüzde 4 zam” önermişti. Türk-İş ise kamu işçilerinin ücretlerine bu yıl birinci 6 ay için yüzde 15 artı enflasyon, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de enflasyon oranı ve ekonomik büyüme kadar zam talep etmişti. Konfederasyon, sosyal yardımların da enflasyon kadar artırılmasını istemişti.

/ ANKARA

19.06.2007


 

Gıda sektörüne üniversiteli yönetici

Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten iş yerlerinde, sorumlu yönetici istihdamı esasları değiştirildi.

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre, gıda üreten ve altmış beygir gücünün üzerinde motor gücü bulunan veya 10 ve üzerinde işçi çalıştıran veya su ürünlerini işleyen veya hazır yemek üreten iş yerleri veya yemek fabrikaları veya her türlü gıda katkı karışımları üreten iş yerlerinde, en az 4 yıllık lisans eğitimi almış ziraat, gıda, kimya mühendisleri, veteriner hekimler, kimyagerler, su ürünleri mühendisleri, balıkçılık teknolojisi mühendisleri ve biyologlar ile gıda bilimi konusunda en az yüksek lisans yapmış diğer meslek gruplarına mensup kişilerin eğitim dallarına ve üretimin niteliğine göre sorumlu yönetici olarak istihdam edilmeleri her bir iş yeri için zorunlu olacak.

/ ANKARA

19.06.2007


 

TMSF’den “raf temizliği projesi”

Bugüne kadar yirmiden fazla bankaya el koyan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bu süreçte gerçekleştirilen işlemlerde saydamlık ve hesap verebilirliği arttırmayı amaçlayan “Raf Temizliği Projesi”’ni Temmuz 2007’de tamamlayacak.

Proje kapsamında hazırlanacak, “Fon Bankası Çözümleme Raporu”’nda el konulan bankaların çözümleme süreci, idarî, malî, hukukî ve denetsel yönleriyle değerlendirilecek. TMSF el konulan banka hakim ortaklarına ait mal varlıklarını bir bir satarken, diğer yandan da bu süreci bütün ayrıntılarıyla ortaya koyan “Raf Temizliği Projesi”’ni hazırlıyor. Fon tarafından 8 Aralık 2006’da başlatılan projenin 31 Temmuz 2007’de tamamlanması öngörülüyor. Proje kapsamında, gerçekleştirilen banka çözümleme süreçleri, idari, mali, hukuki ve denetsel yönleriyle değerlendirilecek. Gerçekleşen işlemlerin saydamlığı ve hesap verilebilirliğinin arttırılması hedefleniyor.

/ ANKARA

19.06.2007


 

Kars’ta maden arama çalışmaları başladı

Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki Keklik Deresi’nde maden arama çalışmaları başladı.

Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yahya Özpınar ve üç öğrencisi tarafından Sarıkamış’a 10 kilometre uzaklıkta bulunan Keklik Deresi’nde maden arama çalışmaları başlatıldı. Prof. Dr. Özpınar bölgede yapılan çalışmalar doğrultusunda, amaçlarının değerli madenlerin yerini tespit edip çıkartmak olduğunu söyledi.

Özpınar, ayrıca bölgenin uydu fotoğrafının çekilmesinin ardından sondajların vurulacağını da bildirdi.

/ KARS

19.06.2007


 

Güneydoğu’nun ihracatını tekstil sırtlıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ihracatı, tekstil ve tekstil ham maddeleri dış satımıyla gelişmeyi sürdürüyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, bölgeden bu yıl 5 ayda, 710 milyon 872 bin dolarlık tekstil ve ham maddeleri ihraç edildi. Tekstil ve tekstil ham maddeleri ihracatının bölge ihracatı içindeki payı Ocak-Mayıs 2006 döneminde yüzde 66,51 iken, bu oran bu yılın aynı dönemi için yüzde 70,13’e yükseldi.

/ GAZİANTEP

19.06.2007


 

Cer, otomotiv için çelik üretecek

TMSF bünyesindeki METAŞ’ı geçen yıl Mayıs ayında 40 milyon dolar değerle satın alan Cer Çelik, vasıflı çelik üretimine yönelme kararı aldı.

Tesise 117 milyon dolar yatırım yapan firma, yeni ürünler için de 100 milyon dolar yatırım yapacak.

Yapacakları 100 milyon dolarlık yatırımla, otomotiv sektörüne vasıflı çelik üreten bir merkez haline gelmeyi hedeflediklerini ifade eden Cer Çelik İcra Kurulu Başkanı Zeki Tanyeri, TMSF’nin sattığı tesisler arasında bataktan ayağa kalkan tek fabrika olduklarını söyledi.

/ İZMİR

19.06.2007


 

‘Dört sektöre odaklanacağız, Migros’u satıyoruz’

Dünyanın en büyük 200 şirketi arasında yer alan Koç Holding, yeni strateji planı kapsamında öncelikli sektörlerini belirledi. Holdingin 15’inci kamuoyunu bilgilendirme toplantısında konuşan Koç CEO’su Bülent Bulgurlu, dayanıklı tüketim, finansal hizmetler, otomotiv ve enerjiye odaklanmaya karar verdiklerini söyledi.

En büyük iş birimleri olan dört sektörün konsolide cironun yüzde 87’sini oluşturduğunu belirten Bulgurlu, şöyle konuştu: “Dört sektör son 5 yıldaki ciro büyümemiz içinde yüzde 88 paya sahip olmuştur. Dolayısıyla almış olduğumuz karar, portföy yapımızda çok büyük bir değişiklik değil bu yapı içerisinde zaten en büyük ağırlığa sahip olan sektörlere daha da fazla odaklanmak anlamına gelmektedir. Stratejik planımızın temel prensipleri aynen geçerli olmaya devam etmektedir. Sadece içerisinde bulunduğumuz şartlar ve gelmek istediğimiz noktanın gereği olarak daha odaklı bir yapıya geçme kararı alınmıştır.” Gıdaya yönelik perakende işini de ayrı bir gözle değerlendireceklerini ifade eden Bulgurlu, Migros’ta satış dahil her türlü alternatif için yatırım bankası JP Morgan’ı görevlendirdiklerini belirtti. Bulgurlu, Migros’un satışıyla ilgili ciro kaybının yüzde 10 dolayında olacağını söyledi.

Petkim ihalesine ilişkin dosyayı satın aldıklarını belirten Bulgurlu şunları söyledi: “Şirket doğal olarak değerlendirmesini yapacak ve kararını verecektir. Ana sektörlerimiz işinde olmaması nedeniyle çok ağırlıklı iş olarak gözükmüyor. Ama katılıp katılmama kararı çalışma sonucu ortaya çıkacaktır.”

Türkiye’nin büyüme sürecine girdiğini ve ülkenin geleceğine inandıklarını vurgulayan Koç CEO’su, “2007 seçimler nedeniyle politik risklerin artacağı bir yıl. Seçimden sonra hangi hükümet gelirse gelsin, büyüme hızı ve istikrarın değişmeden devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

AB ile müzakere sürecindeki yavaşlamayı geçici bir sıkıntı olarak değerlendirmekteyiz.”

/ İSTANBUL

19.06.2007


 

Tosya doğalgazı 2009’da yakacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, ‘’Doğal gaz, Kastamonu İli ve Tosya İlçemizde 2009 Ocak ayında yanacaktır’’ dedi.

Günay ve beraberindeki heyet, şehir doğal gaz şebekesi ve sanayi bölgesine doğal gaz dağıtımıyla ilgili çalışmaları yerinde görmek için Kastamonu’nun Tosya İlçesine geldi. 40 ile doğal gaz verilmesi konusunda yapılan çalışmaların hızla sürdüğünü anlatan Günay, bu çerçevede, Çankırı, Korgun, Kastamonu, Tosya ve Seydiler’e doğal gaz boru hattı döşeme işlemlerinin bitirildiğini belirtti.

Günay, burada yaptığı konuşmada, Çankırı-Tosya isale hattının döşenmesinin bittiği belirterek, ‘’Kastamonu ve Tosya ilçemizde doğal gaz 2009 Ocak ayında yanacaktır’’ dedi.

/ TOSYA

19.06.2007


 

Memurlara ‘banka promosyonu’ müjdesi

Hükümet, banka promosyonlarının yüzde 70’inin çalışanlara eşit olacak şekilde dağıtılmasını öngören bir düzenleme yapıyor.

Sağlık çalışanlarını bilgilendirmek amacıyla kurulan ve sağlık alanındaki her gelişmeyi kamuoyuna aktaran www.saglikcalisanlari.net adlı sitede yer alan habere göre, geçtiğimiz günlerde yapılan Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısında promosyonların çalışanlara dağıtılması için hazırlanan genelge, Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından Başbakanlığa gönderildi. Kamu çalışanlarının uzun süredir merakla beklediği söz konusu genelgenin önümüzdeki hafta yayınlanması bekleniyor. Sitenin haberine göre, Başbakanlık Genelgesi’nde banka promosyonlarının yüzde 70’inin aldığı maaş oranlarına göre çalışanlara, yüzde 30’unun ise kuruma verilmesi hükmü bulunuyor. Genelgenin yayınlanmasının ardından bütün kurumlar, genelgede belirtilen oranlarda promosyonları çalışanlara ödeyecek.

/ ANKARA

19.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004