Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Merkez sağın hafızası bu listede

Milletvekili adaylarının tanıtım toplantısında konuşan Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, “Türkiye’nin çizdiği yolda demokrasisine devam edeceğini ifade etti. Ağar, “Bu yolda Demokrat Parti’nin önemi bir kez daha ortadadır. İnanarak vücudumuzun her zerresinde hissederek yolumuzun her noktasında bir büyük hatıraya bağlı, ama o hatıranın ışığında modern büyük Türkiye’yi kurmak yolunda olduk” dedi.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, ‘’Adalet Partisi’nden Doğru Yol Partisi’ne bu dâvânın en zor dönemlerde çilesini çekmiş bütün kesimleri, Demokrat Parti geleneğini, aday listelerinde buluşturduk’’ dedi.

DP’nin 23. Dönem Milletvekili Adayları tanıtım toplantısı dün İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın katılımıyla yapıldı. DP lideri Mehmet Ağar, toplantıda yaptığı konuşmada, takvim sıkışıklığı sebebiyle gerçekleştirilemeyen bütünleşmenin listelerde önü açık bir şekilde sağlandığını söyledi.

Ağar, seçim sürecine değinerek, Türkiye’nin bir büyük tarihî döneme girdiğini söyledi. DP’nin Türkiye’nin zor günleri aşmak için var olduğunu ifade eden Ağar, “61 yıllık demokrasi mücadelesi kolay olmamıştır. Yolun önüne hep engeller çıkmıştır. Bütün bu engelleri aşarken Allah’a sığınıp millete güvenerek yola devam etmişizdir” dedi.

DP’nin, duruşuyla, ağırlığıyla Türkiye’yi yönetmeye hazır olduğunu belirten, Ağar, “Türkiye 2012’ye kadar olan başbakanını seçecektir. Türkiye, yeniden huzuru bulacak, yeniden parlak ve muhteşem geleceği görecek. Ülkenin ezilen küçük esnafını çaresizlikten kurtaracak. Emeklinin umudunu yeni baştan taşıyacak, vize kapılarında değil, Türkiye’nin bereketli alanlarında hayata yeniden başlayan gençlerin umudu olacak” diye konuştu.

“Türkiye 22 Temmuz’da Türkiye’yi kutuplaştıran değil kucaklaştıran, güvendiği bir başbakanı seçecek” diyen Ağar şunları kaydetti:

“Türkiye, sokakların güvenliğini sağlayan, çiftçinin alın terini veren, küçük esnafın ve sanayicinin sıkıntılarını çözen, akan ana gözyaşını durduran, emeklilerin yüzünü güldüren bir başbakanı seçecek. Adalet Partisinden Doğru Yol Partisine bu dâvânın en zor dönemlerde çilesini çekmiş bütün kesimleri, Demokrat Parti geleneğini, aday listelerinde buluşturduk.’’

Demokrat Parti’nin ülkenin, milletin değerleriyle çağın değerlerini buluşturan bir parti olduğunu vurgulayan Ağar, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin modern ve büyük geleceğini kurma gayesiyle Demokrat Parti vardı. Bugün de bu çizginin iktidarına ihtiyaç vardır. Horlanan millet Demokrat Parti ile itibar kazanmıştır. Bizim kaderimiz Türkiye’nin muhteşem kaderiyle birleştiği vakit Türkiye hep güçlü hep büyük olmuştur” diye konuştu.

BAĞIRARAK ÇÖZÜLMEZ

Konuşmasında terör konusuna da değinen Mehmet Ağar, “Kim bağırıp çağırıyorsa o terörü çözer sanıyor. Terör bağırmayla çözülmez” dedi. DP lideri Mehmet Ağar, Türkiye’nin çizdiği yolda demokrasisine devam edeceğini ifade ederek, “Meydanları bıraktık bir haftada konuşsunlar diye. Ortaya çıkan manzara, hepsi daha fazla bağırmaya çalışıyorlar. Söyledikleri bir söz, ortaya koydukları bir çözüm yok” şeklinde konuştu.

“Bizim işimiz kanı, acıyı durdurmaktır” diyen Ağar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizim işimiz ülkenin bütünlüğünü, birliğini, beraberliğini sağlamaktır. Kan üzerinden gelen oy bize haramdır. Bizim işimiz değildir. Bizim inancımız budur ki musalla taşlarına şehit gelmesin. Bu topraklarda büyüyen insanlar, sonu gelmeyen çatışmalar içinde olmasınlar.”

Başbakan Erdoğan’ın televizyonda terör olaylarına ilişkin açıkladığı istatistik rakamlarına da değinen Ağar, “Başbakan televizyonda birşeyler söylemek istedi. O dönemde verilen mücadele toplumun bütün kesimlerinde kabul görmüştür. 1993 ila 1996 yılları arasında Türkiye’ye karşı en büyük kalkışmaya gereken cevap verilmiştir. Söyleyeceklerimi meydanlarda söyleyeceğim. Meydanlara geliyorum” şeklinde konuştu.

İsim vermeden MHP lideri Devlet Bahçeliyi de eleştiren Ağar, “Türkiye’de Fırat’ın ötesine geçemeyeceksin. Sonra meydanlarda bağıracaksın. Nereye kadar? 23 Temmuz’a kadar” dedi.

İLK MİTİNG AYDIN'DA

DP’nin ilk mitingi bugün Aydın’da ikinci mitingi ise yarın Antalya’da gerçekleştirilecek. Bu seçim döneminde DP 27 ilde miting yapacak.

Mustafa GÖKMEN / İSTANBUL

19.06.2007


 

Karanlık senaryo

Neocon kadroların kontrolündeki bir “thinktank” kuruluşu olduğu belirtilen Hudson Enstitüsünce tertiplenen bir toplantıda, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Tülay Tuğcu’ya suikast, İstanbul Beyoğlu’nda en az 50 kişinin ölümüyle sonuçlanacak bir terör saldırısı ve 50 bin Türk askerinin Kuzey Irak’a girmesi gibi senaryoların konuşulduğuna ilişkin haberlere Türk kamuoyundan yükselen tepkiler artarak devam ediyor.

ERDOĞAN: DELİ SAÇMALARIYLA UĞRAŞMAYIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hudson Enstitüsü’nün Türkiye’ye yönelik senaryosuyla ilgili olarak ‘’Deli saçmalarıyla uğraşmayın’’ dedi.

Erdoğan, ‘’İslâm Başkentleri ve Kentleri Teşkilâtı’’nın (OICC) Sheraton Oteli’nde düzenlenen 11. Genel Kurul Toplantısı’na gelişinde, gazetecilerin sorularını cevapladı. Başbakan Erdoğan, Hudson Enstitüsü’nün Türkiye’ye yönelik senaryosuyla ilgili soruya, ‘’Deli saçmalarıyla uğraşmayın’’ cevabını verdi.

Basına yansıyan bazı haberlerde, Hudson Enstitüsü’nde düzenlenen kapalı toplantıda, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun bir suikasta kurban gitmesi, İstanbul’da terör örgütü PKK’nın bir saldırısı ve Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesi gibi ihtimallerinin gerçekleşmesi durumunda ABD’nin tepkisi ve Türkiye’de neler olabileceği üzerinde tartışıldığı ileri sürülmüştü.

TUĞCU: YETKİLİLER AÇIKLASIN

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu da konuya ilişkin sorularını cevaplarken olayı basından öğrendiğini, ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını söyledi. Tuğcu, ‘’Ancak öncelikli olarak orada bulunduğu ileri sürülen Türk yetkililerinin açıklama yapmasını bekliyorum. Hayatını hukuka adamış birinin, hukuksuzluğa uğraması beni üzdü’’ dedi.

Senaryoya ilişkin yorumda bulunmak istemediğini belirten Tülay Tuğcu, senaryoda hedef gösterilmesiyle ilgili herhangi bir hukuki yola başvurmayacağını söyledi.

GÜL: ASKER, O TOPLANTIYI TERK ETMELİYDİ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de, ABD’deki muhafazakâr Hudson Enstitüsü’nde Türkiye üzerine “felâket senaryolarının” konuşulduğu toplantıya Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi’nin (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri ile Washington Askerî Ateşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu’nun katıldığının iddia edilmesiyle ilgili “Askerlerin toplantıyı terk etmeleri gerekirdi” dedi.

Gül, Hürriyet’e Hudson’daki toplantı ve son dönemdeki diğer gelişmelerle ilgili şu açıklamaları yaptı:

“ABD’deki gibi birçok ülkede böyle düşünce kuruluşları var. Birçok ülke ile ilgili fantaziler yaparlar. Uzakdoğu, Latin Amerika ülkeleri de dahildir bu fantazilere. Bunların bazıları, yönetimle de ilişkilidir. Birçoğu da zaten bu iş için para alırlar. Bir tür halkla ilişkiler çevreleridirler. Gerekirse en aykırı görüşleri dile getirirler. Çok fazla ciddiye almamak lâzım. Gazetelerden okuduğumuz doğruysa Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının böyle deli saçması şeylere gereken tepkiyi koyup, ağızlarının payını verip, salonu terk etmeleri gerekirdi. Bilemiyorum, belki de terk etmişlerdir.

USAK BAŞKANI: TÜRK VE

ABD’Lİ ŞAHİNLERİN UZLAŞISI

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Asya Araştırmaları Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Seyfi Erol da, Hudson senaryosunun psikolojik savaş aracı olduğunu söyledi. Erol şunları kaydetti:

“Türkiye üzerinde son dönemde yoğun bir psikolojik savaş yürütülüyor. Türkiye’deki şahinlerle, ABD’deki şahinlerin bir uzlaşı girişimi sözkonusu. Bunun harekât alanı olarak Irak’ın kuzeyi ortaya çıkıyor. Amaç mevcut hükümeti devirmek ve Türkiye’yi kaosa taşımak. Senaryoyu bir süredir uygulamaya geçirenler var. Sınır ötesi ve PKK tartışmalarıyla hükümetin yıpratılması sözkonusu. Bunlarla hükümetin yıpratılamayacağı açık. Hükümet bu tartışmalardan daha güçlü çıktı.”

‘SENARYO ZATEN BİR SÜREDİR UYGULANIYOR’

Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru da senaryonun geleceğe dönük değil, zaten bir süredir uygulanan gerçeklere ilişkin olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Tartıştıkları senaryo fazla yabancımız değil aslında. İstiklal Caddesi değil, ama Ankara Ulus’taki Anafartalar Çarşısı’nda bir bomba patladı ve çok sayıda insanımız hayatını kaybetti, sakat kaldı. Kapalı toplantıdan dışarı sızan bilginin tek yanlışı bence şu: Hudson Enstitüsü’nde ileriye dönük beklentiler ele alınmış değil, vaktiyle öngörülenin ne kadarının hayata geçirildiğiyle ilgili bir gözden geçirme yapılmış. Amerikalı senaristler, senaryolarının bir süredir Türkiye’de uygulandığından emin olabilirler.

PLÂNIN PARÇASI MI?

İddialara göre senaryoda anlatılan ‘olaylar’ın Türkiye’de yaşananlarla aynı olması akıllara ‘bunlar büyük bir planın gerçekleşen parçaları mı?’ sorusunu getirdi. Senaryodaki olaylarla Anafartalar patlaması, Suriye’ye giden treninin bombalanması olayının örtüşmesi, ‘bu terör eylemleri Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesini sağlamak için mi düzenlendi’ kuşkusunu oluşturuyor. Senaryoda 50 bin Türk askerinin Kuzey Irak’a girmesi ve Barzani peşmergeleriyle çatışması, peşmergelerin arasında İsrail ve ABD askeri çıkması durumunda neler olabileceği üzerinde duruluyor. Ele alınan önemli konulardan birinin de kimin ne tepki vereceği olduğu ileri sürüldü.

/ ANKARA

19.06.2007


 

4 terörist ölü ele geçirildi

Siirt ve Şırnak’ta terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda PKK’lı 4 terörist ölü ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Şırnak ile Siirt’in Eruh ve Pervari ilçeleri arasında bulunan Cırav Dağları eteklerinde, terör örgütü PKK üyeleriyle güvenlik güçleri arasında sıcak temas yaşandı. Çıkan çatışmada, 3 terörist, ölü olarak silâhlarıyla ele geçirildi.

Şırnak Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada ise, Şırnak-Beytüşşebap bölgesindeki askeri birliklere patlayıcı madde kullanarak eylem yapmak maksadıyla bölgeye gelen teröristlerle temas sağlandığı, çıkan çatışmada, 1 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Açıklamada, ‘’Etkisiz hale getirilen teröristin üzerinde 1 kalaşnikof piyade tüfeği, 1 el dürbünü, 1 sırt çantası, 1 battaniye, 1 telsiz, 5 şarjör ve hazırlanmış patlayıcı madde düzeneği ele geçirilmiştir. Kaçan teröristlerin ele geçirilmesi maksadıyla bölgede operasyonlara devam edilmektedir’’ denildi. Bu arada, Tunceli’nin Hozat ilçesinde tesbit edilen patlayıcı düzenekleri imha edildi. Bölgede operasyonların sürdüğü bildirildi.

Tunceli’de mayınlı saldırı: 3 yaralı

Bu arada Tunceli şehir merkezinde askeri aracın geçişi sırasında mayın patladı. Saldırıda 1’i ağır 3 kişi yaralandı.

/ ŞIRNAK

19.06.2007


 

Diyarbakır’da bomba alarmı

Diyarbakır’da 7 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırın ardından Emniyet Müdürlüğü alarma geçti. Şehrin dört bir yanında uygulamalarını yoğunlaştıran emniyet, 31 kişiyi gözaltına aldı.

Diyarbakır’ın en kalabalık semtlerinden Ofis’teki Gevran Caddesi’nde gerçekleştirilen bombalı saldırı emniyet birimlerini alarma geçirdi. Terör olayları ve özellikle büyükşehirlerde bombalı eylemler yapan terör örgütü PKK’nın Diyarbakır’da yeni bir bombalı eylem yapacağı ihtimaline karşı güvenlik tedbirleri artırıldı. Şehrin giriş ve çıkışlarında kontrollerini artıran Diyarbakır polisi, şüpheli şahıslara göz açtırmıyor.

Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından çeşitli suçlardan aranan şüpheli şahıslar üzerinde yapılan kimlik kontrollerinde; iki gün içinde 31 şüpheli şahıs yakalandı.

Yakalanan şüpheli şahıslar doktor raporlarıyla birlikte Aranan Şahıslar Büro Amirliği’ne teslim edildi. Gece geç saatlere kadar Diyarbakır’ın değişik noktalarında uygulama ve arama yapan emniyet, muhtemel saldırılara karşı da ekipleri uyardı. Güvenliğin ön planda tutulmasını dile getiren emniyet yetkilileri, çelik yeleksiz göreve çıkılmama talimatı verdi. Polis kamu binaları ve özellikle halkın yoğun olduğu alış veriş merkezlerine yönelik emniyet tedbirlerini arttırdı.

/ DİYARBAKIR

19.06.2007


 

Önce YÖK’ü halletmek gerekiyor

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Önce bu YÖK olayını hep birlikte halletmemiz gerekiyor. Bunu halledeceğiz. İnşallah Anayasa’da yapılacak değişiklikle bunun da halli gerekiyor. Bunu da halletmeye mecburuz’’ dedi.

Erdoğan, AKP seçim mitinglerinin dördüncüsünde önecik gün Şanlıurfa’nın Topçu Meydanı’nda vatandaşlara hitap etti. Türkiye’nin batısıyla doğusu, kuzeyi ile güneyi arasında ayrımcılık yapmadıklarını vurgulayan Erdoğan, modern Türkiye’nin sadece İstanbul, Ankara ve İzmir değil, Şanlıurfa, Kars, Ardahan başta olmak üzere 81 il ile modern olacağını ifade etti.

Konuşmasında, YÖK konusunda anayasa değişikliği yapacaklarını bildiren Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

‘’Hedef, inşallah şu anda üniversitelere alınan öğrenci miktarını artırmak. Ama bu hükümetlerden çok, bildiğiniz gibi YÖK’ün sorunudur, YÖK’ün. Önce bu YÖK olayını hep birlikte halletmemiz gerekiyor. Bunu halledeceğiz. İnşallah Anayasa’da yapılacak değişiklikle bunun da halli gerekiyor. Bunu da halletmeye mecburuz.’’

/ ŞANLIURFA

19.06.2007


 

Meclis, 5 yılda 914 kanun çıkardı

TBMM Başkanı Bülent Arınç, 22. Dönem Meclisinin her bakımdan takdire şayan olduğunu ve görevini hakkı ile yapmanın gururunu taşıdığını belirterek, ‘’22. Dönemde verilen bin 110 kanun tasarısı ve bin 43 kanun teklifinden, 914’ü kanunlaşmıştır’’ dedi.

Arınç, TBMM Tören Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Meclisin 22. Dönem yasama, denetim ve yönetim faaliyetlerinin değerlendirmesini yaptı.

Değerlendirme toplantısının 5 yıllık çalışmaların özetini kapsadığını belirten Arınç, detaylı bilgilerin, dağıtılan faaliyet kitabı ile TBMM’nin internet sitesinde yer aldığını söyledi. Bülent Arınç, TBMM ile ilgili 2004 yılında aylık ortalama 2 bin haber yayınlanırken, bu rakamın yüzde 500 artarak, 2007 yılında 10 bine ulaştığını kaydetti. ‘’Siyaset, parlamentoda üretilmeli ve oradan yönlendirilmelidir’’ diyen Arınç, siyasetin denetiminin parlamentodan sağlanması gerektiğini, gerçek demokrasinin bunu zorunlu kıldığını ifade etti.

Meclisin gösterdiği performansın takdire şayan olduğunu belirten Arınç, 22. Dönemin bir reform Meclisi olduğunu ifade ederek, bu dönemde çıkartılan 9 uyum paketinin Türkiye’nin kaderini değiştirecek nitelikte reformlar olduğunu söyledi.

Arınç, 22. Dönemde verilen bin 110 kanun tasarısı ve bin 43 kanun teklifinden, 914’ünün kanunlaştığını söyledi. 22. Dönemde Cumhurbaşkanı tarafından 61 kanunun iade edildiğini, bunların 32’sinin aynen, 17’sinin de üzerinde değişiklik yapılarak Cumhurbaşkanına gönderildiğini kaydeden Arınç, Cumhurbaşkanı tarafından iade edilen 12 kanunun ise yeniden görüşülmeyi beklediğini bildirdi. Arınç, “Genel Kurul, 617 birleşim, 2 bin 366 oturum yaparak, 3 bin 384 saat 25 dakika çalıştı, yapılan tüm bu çalışmalar için 158 bin 465 sayfa tutanak tutuldu. 22. Dönemde Meclisi, 38 devlet başkanı, 47 meclis başkanı, 25 başbakan, 144 büyükelçi ziyaret etti” dedi. Arınç, ziyaretçi kabul salonlarından Meclise 5 yıl boyunca 4 milyon 36 bin 13 vatandaşın giriş yaptığını bildirdi.

/ ANKARA

19.06.2007


 

Listeler kesinleşiyor

YSK’nın seçim takvimine göre, birleşik oy pusulasının basımına; basım tamamlandıkça dağıtımına bugün başlanacak.

Milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibariyle ilan edilmek üzere; bugün il seçim kurullarına, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda yayınlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek. Seçim çevrelerine ilişkin kesin aday listeleri de aynı gün il seçim kurullarına gönderilecek.

Birleşik oy pusulası basımına; basım tamamlandıkça bir plan dahilinde dağıtımına bugün başlanacak. Gümrük kapılarında kullanılacak oy pusulalarının basımı ve diğer araç ve gereçlerle birlikte ilgili seçim kurullarına gönderilmesine de aynı gün başlanacak. Bağımsızlar dahil milletvekili kesin aday listeleri radyo, televizyon, Resmî Gazete ve illerde yarın ilan edilecek. Gümrük kapılarında oy verme 25 Haziran Pazartesi günü başlayacak.

/ ANKARA

19.06.2007


 

Süre kısaltmaya veto

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer anayasa değişikliklerinin referanduma götürülmesindeki süreyi düşüren kanunu bir kez daha görüşülmek üzere TBMM Başkanlığına iade etti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5682 Sayılı “Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’u, bir kez daha görüşülmesi için TBMM’ye geri gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer’in, 5682 sayılı ‘’Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanu’’u bir kez daha görüşülmesi için, Anayasa’nın değişik 89. ve 104. maddeleri uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na geri gönderdiği bildirildi. Kanun, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için öngörülen 120 günlük süreyi 45 güne indiriyordu.

/ ANKARA

19.06.2007


 

Anayasa Mahkemesi iptal isteğini görüşecek

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin, ‘’Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, seçimlerin 4 yılda bir yapılması’’ yönünde Anayasa’da değişiklik yapan 5660 sayılı Kanun’un iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebini bugün görüşecek.

CHP, Anayasa’da değişiklik yapan ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını içeren 5660 sayılı Kanun’un ikinci görüşmesinde oluşturulan düzenlemelerin, ‘’Anayasa’ya aykırı eylemli İçtüzük değişikliği’’ olduğu iddiasıyla yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Yüksek Mahkeme, bugün yapacağı toplantıda Anayasa değişikliği paketiyle ilgili başvuruyu esastan ele alacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5660 sayılı ‘’Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’’u iade etmiş, kanunun TBMM’de bir kez daha görüşülmesini istemişti. TBMM, kanunu 5678 sayılı Kanun olarak aynen kabul etmişti. Sezer, 5678 sayılı Kanun’u, Anayasa’nın 175. maddesi uyarınca, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermiş, ayrıca Anayasa Mahkemesinde dava açacağını bildirmişti.

/ ANKARA

19.06.2007


 

MGK, yarın toplanacak

Millî Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında yarın toplanacak.

Alınan bilgiye göre, MGK’nın iki ayda bir yapılan olağan toplantısı, Çankaya Köşkü’nde saat 13.30’da başlayacak. Toplantıda, iç ve dış gelişmeler değerlendirilecek.

/ ANKARA

19.06.2007


 

Güvenlik bölgesi yasağı

Şırnak’ta güvenlik bölgesinde kalan bazı bölgelere girilmemesi için uyarı levhaları asıldı. Genelkurmay Başkanlığınca bir süre Siirt, Şırnak ve Hakkari’nin kırsal kesimlerindeki bazı yerlerin ‘’güvenlik Bölgesi’’ olarak ilân edilmesinden sonra başlatılan çalışmalar da devam ediyor.

Edinilen bilgilere göre, Mehmetçiğin terör örgütü PKK’nın temizlenmesine yönelik başlattığı operasyon sürüyor. Zaman zaman hava destekli devam eden operasyonlarda bölgenin iç kesimleri ve sınır bölgelerinde teröristlere ait sığınaklar ortaya çıkarılarak imha ediliyor. Genelkurmay Başkanlığınca bir süre Siirt, Şırnak ve Hakkari’nin kırsal kesimlerindeki bazı yerlerin “güvenlik Bölgesi’’ olarak ilan edilmesinden sonra başlatılan çalışmalar da devam ediyor. Çalışmalar kapsamında vatandaşların daha dikkatli olmaları amacıyla bazı bölgelere güvenlik bölgesi ile ilgili lehvalar asılmaya başlandı.

/ ŞIRNAK

19.06.2007


 

Kardeşleri için duâ ettiler

“3. Uluslararası Çocuk Buluşması”’na katılan çocuklar büyük bir coşkuyla hazırladıkları gösterileri sundu. Programın sonunda ise Filistin, Irak ve bütün dünyadaki çocuklar için duâ edildi.

İHH İnsanî Yardım Vakfı’nın düzenlediği “3. Uluslararası Çocuk Buluşması” önceki gün İstanbul Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi. On yedi ülkeden yetim çocukların yerel gösterilerini sergilediği program, büyük beğeniyle izlendi. Programın sonunda küçükler, bütün çocuklar için duâ ederken, izleyicilerin hepsi duâlara eşlik etti.

İHH İnsanî Yardım Vakfı’nın yetim çocuklarla ilgili çalışmalarının bir parçası olan “Uluslararası Çocuk Buluşması”nın üçüncüsü de büyük bir coşkuyla geçti. Dört bin beş yüz kişilik İstanbul Gösteri Merkezi’nin tamamının dolduğu programda on yedi ülkenin çocukları folklorik gösterilerini sergiledi. Hüseyin Goncagül ve ekibinin sunduğu programın başlangıcı ise Kur’ân-ı Kerim tilâvetiyle oldu. Etiyopya (Habeşistan)’dan gelen yetim çocuğun okuduğu âyetlerin mealini Türkiye’den Elif Nur adlı küçük kız okudu.

Azad Keşmir Başbakanı Serdar Atik Ahmed Han’ın da katıldığı 3. Uluslararası Çocuk Buluşması’nda İHH İnsanî Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım bir açılış konuşması yaptı. Yetimleri gözetmenin önemine değinen Yıldırım, Peygamberimizin de (asm) bir yetim olduğunu hatırlattı. Programda ilk gösteriyi Patani’den gelen çocuklar sergiledi. Patanili çocukların ardından sahneye çıkan Etiyopyalı çocuklar da kendi dillerinde ilâhiler söyledi. Lübnan’dan gelen çocuklar ise oynadıkları küçük piyesle “Bizim de var olma, yaşama hakkımız var. Savaş istemiyoruz” mesajları verdi.

Ürdün mülteci kampından gelen Filistinli çocuklar oynadıkları yöresel oyun ile izleyicileri coştururken Filistin’de yaşananları da kendi dillerinde aktardı. Pakistan’dan gelen yetimler ise ‘Cive Pakistan’ adlı şarkılarıyla salona neşe getirdikten sonra Türkçe okudukları yetimlerle ilgili bir şiirle herkesi duygulandırdı.

Doğu Türkistanlı kızlar ülkelerinde yaşananlara ve bütün dünyadaki çocukların çektiği acılara okudukları şiirle dikkat çekti. Irak’tan gelen çocuklar ise ülkelerinde hergün yaşananlara benzer bir olayı sergiledi. Program, Kosova, Afganistan, Bosna ve Kamboçya’dan gelen misafir çocukların ilâhileriyle ve Çeçenistan’lı çocukların Kafkas oyunu ile devam etti.

San’atçı Ömer Karaoğlu’nun ezgileriyle katıldığı Uluslararası Çocuk Buluşması’nın sonunda ise bütün ülkelerin çocukları Karaoğlu’na “Lailaheillallah” ezgisinde eşlik etti. Program, Elif Nur’un ve Ürdün’den gelen Filistin’li çocuğun duâsıyla son buldu.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

19.06.2007


 

Televizyon propagandası 15 Temmuz'da başlayacak

Seçime girecek siyasi partilerin radyo ve televizyon propaganda konuşmaları 15 Temmuzda başlayacak.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim takvimine göre, siyasî partiler, radyo ve televizyon propagandası için başvurularını ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcilerini YSK’ya 8 Temmuza kadar bildirecek.

Siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda sıralarının belirlenmesi için 10 Temmuzda YSK’da kura çekilecek.

Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları 15 Temmuzda başlayacak. Seçim propaganda dönemi 21 Temmuz saat 18.00’de sona erecek.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un ‘’Radyo ve Televizyonla Propaganda’’ başlıklı 52. maddesine göre, siyasi partilere ilk gün 10, son gün 10 dakikayı geçmemek üzere, programlarını ve yapacakları işleri anlatan iki konuşma hakkı tanınacak. Mecliste grubu bulunan siyasî partilerin her birine ilaveten 10’ar dakikalık propaganda, iktidar partisine 20 dakikalık ilâve propaganda, anamuhalefet partisine ilaveten 10 dakikalık propaganda hakkı verilecek.

Buna göre, iktidar partisi AKP’nin toplam 50 dakika, anamuhalefet CHP’nin ise toplam 40 dakika propaganda süresi olacak. Seçime giren diğer partiler, Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Emek Partisi, Türkiye Komünist Partisi’ne ise toplam 20’şer dakikalık propaganda hakkı tanınacak.

Kanuna göre, sürelerinin yarısını aşmamak üzere siyasi partiler bu ropagandalarını görüntülü olarak da verebilecek.

/ ANKARA

19.06.2007


 

Afrika sıcakları geliyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye genelinde hava sıcaklığı güney ve iç kesimler başta olmak üzere Haziran ayı normallerinin 2-4 derece üzerinde seyrediyor.

Günlük en yüksek sıcaklık değerleri, gölgede Güneydoğu Anadolu’da 38-39, Ege Bölgesi’nde 36-37, Akdeniz Bölgesi’nde 34-36, Marmara Bölgesi’nde 30-34, İç Anadolu’da 31-33, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde ise 28-30 derecelerde gerçekleşiyor. Sıcaklık değerlerinde, Kuzey Afrika üzerinden gelmesi beklenen sıcak hava kütlesinin etkisiyle 22 Haziran Cuma gününden itibaren 5-6 derece artış bekleniyor. Sıcaklıkların, 22-24 Haziran tarihleri arasında Marmara, Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu’da, 24-26 Haziran tarihleri arasında da güney ve iç kesimlerde etkili olması tahmin ediliyor. Sıcak hava kütlesine bağlı olarak tahmin edilen en yüksek sıcaklık değerleri şöyle:

Ege Bölgesi (İzmir, Manisa, Denizli, Aydın) 40-43 derece, Marmara Bölgesi (İstanbul, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Sakarya) 37-39 derece, Akdeniz Bölgesi (Adana, Isparta, Burdur, Muğla, Antalya) 36-40 derece, İç Anadolu Bölgesi (Ankara, Eskişehir, Konya, Kayseri, Kırıkkale) 36-37 derece.

VATANDAŞLARA TEDBİRLİ OLUN UYARISI

Açıklamada, etkili olması beklenen sıcak hava kütlesine bağlı olarak görülecek yüksek sıcaklık değerlerinin oluşturacağı olumsuzluklara karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olması gerektiği belirtildi.

/ ANKARA

19.06.2007


 

İstanbul’da su alarm veriyor

Meteoroloji verilerine göre İstanbul’da sıcaklıklar hafta ortasından itibaren daha da artacak. Buharlaşmanın da yoğunlaşmasıyla barajlardaki doluluk oranındaki düşüş hızlandı ve uzun yıllardır ilk kez yüzde 40’ların altına düştü.

İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı geçen hafta sonu yüzde 40.45 iken bugün itibarıyla yüzde 39.68’e geriledi.

Geçen yıl İstanbul’daki barajların toplam su ortalaması 747 milyon metreküp iken bu yıl bu ortalama son rakamlara göre 342 milyon metreküpe düşerek yarı yarıya azaldı. İstanbul’da barjlardaki doluluk oranı geçen yıl Haziran ayında yüzde 86.50 iken bu yıl 18 Haziran tarihi itibarıyla yüzde 39.68 olarak belirlendi.

/ İSTANBUL

19.06.2007


 

Kırık camlar yüzünden, tarla kül oldu

Kayseri’de kırık camların mercek görevi yapması sebebiyle çıkan kıvılcım, buğday ekili tarlayı yaktı.

Edinilen bilgiye göre, önceki gün saat 12:00 sıralarında, İncesu İlçesi Kızılören kasabası Korudağı mevkiinde Süleyman Çıtırık’a ait 10 dönümlük buğday ekili tarlada, kırık camların mercek görevi yapması sonucunda yangın çıktı. Yangın çevredeki vatandaşların imkanları tarafından söndürülürken, 5 dönümlük bölüm tamamen kül olduğu öğrenildi.

/ KAYSERİ

19.06.2007


 

Topbaş’tan Darülacezelilere ziyaret

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak hayatlarını sürdürürken gördükleri fizik tedavi sonucu yeniden yürümeye başlayan 19 Darülaceze sakinini ziyaret etti.

Kayışdağı Darülaceze’ye yaptığı ziyarette konuşan Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılan Darülaceze yerleşkesinde, halen yaklaşık 750 vatandaşın yaşadığını hatırlattı. Burada yaşayan vatandaşların sadece yürüme engelleri ile değil, psikolojik problemlerine kadar her türlü sorunları ile ilgilenildiğini belirten Topbaş, çeşitli aletlerle, fizik tedavi ve akupunktur tedavileri uygulanarak 19 vatandaşın tekerlekli sandalyeden kurtarıldığını söyledi.

/ İSTANBUL

19.06.2007


 

Selâmlaşma barışın anahtarı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, iletişimin anahtarı olan selâmlaşmayla insanların birbirlerine ilk olumlu sinyali vererek, diyalog kapısının açılmasını sağladıklarını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, Diyanet Avrupa Aylık Dergisi’nin Haziran sayısında ‘’Barışın Anahtarı: Selâmlaşma’’ konulu makalesinde, selâmlaşmanın önemine dikkat çekti.

Dinî açıdan selâmlaşmanın önemini anlatan Ünal, iletişimin anahtarı olan selâmlaşmayla insanların birbirlerine ilk olumlu sinyali vererek, diyalog kapısının açılmasını sağladıklarını ifade etti.

SELÂMLAŞMADAN YILLARCA YAŞIYORUZ

Hazreti Muhammed’in Medine’ye hicretinde insanlara yaptığı ilk tavsiyelerden birisinin ‘’selâmı yayınız’’ talimatı olduğunu hatırlatan Ünal, bireysel hayat tarzının egemen olduğu günümüzde insanların aynı binalarda birbirlerini tanımadan, tanışmadan, selâmlaşmadan, birbirinin yüzüne bile bakmadan yıllarca yaşadıklarını vurguladı.

‘’İnsanların tanışıp bilişmediği için birbirinden korkar hale geldiğini’’ ve bu yüzden de yüksek duvarlarla çevrili ileri teknoloji ürünü güvenlik sistemleriyle donatılmış ve özel korumaların görev yaptığı modern sitelerde bütün insanî ilişkilerin asgariye indirildiği görüşünü savunan Ünal, şunları kaydetti:

HUZURLU TOPLUMUN ŞİFRESİ

“İşte selâm bu duvarları yıkmak, insanı insan olduğu için kucaklayan, mensuplarını bir bedenin uzuvları gibi gören bir dinin, huzurlu toplum idealini gerçekleştirmek için önerdiği tılsımlı bir şifredir. Amaç bir iletişim ve sıcaklık sağlamak olduğuna göre selâmlaşmada kullanılan lâfızlara takılmak yerine, ondan elde edilecek sonucu dikkate almak daha önemlidir. İslâm kültüründe sembol haline gelmiş ve Allah’ın selâm, rahmet ve bereketini dilemeyi ifade eden geleneksel selâmımız son derece güzel ve anlamlıdır. Ancak günümüzde farklı kültür ve alışkanlıklara sahip insanların bir arada yaşadıkları dikkate alınırsa toplumda sıkça görülen değişik selâmlaşma biçimlerini kullanmak da selâmlaşmanın amacına hizmet edecektir. Dolayısıyla, yerine göre ‘merhaba’, ‘günaydın’, ‘hayırlı sabahlar’, ‘iyi günler’, ‘iyi akşamlar’, ‘hayırlı geceler’ gibi selâmlama kalıplarının kullanılması ve selâm verenin tercih ettiği kalıba göre karşılık verilmesi, iletişimin sağlıklı olması bakımından önemlidir’’

19.06.2007


 

Güneş enerjisi ile yemek pişirme şenliği

Hacattepe Üniversitesi Yeni ve Tükenmez Enerjiler Araştırma Merkezinin (YETAM), güneş enerjisinin verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla düzenlediği “Güneş Enerjisi ile Yemek Pişirme Şenlik” başladı

Hacettepe Üniversitesi Güneş Evi ve Bahçesi’nde başlayan şenlikte, öğrenciler tasarımını ve yapımını üstlendikleri ocaklarda yemek pişirdiler.

Hacattepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Temiz Tüketim Enerjisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demir İnal, sistemle asıl hitap etmeyi amaçladıkları kitlenin kırsal kesimdeki insanlar olduğunu söyledi. Özellikle tarlalarda çalı çırpı toplanıp ateş yakılarak yemek pişirildiğini anlatan İnal, “Bu anlamda güneş enerjisi sistemi UNESCO’nun ilkelerine de uyuyor” diye konuştu.

/ ANKARA

19.06.2007


 

Havuzlarda enfeksiyonlara dikkat!

Biytaş Şirketler Grubu Başkanı Suat Gülçimen toplu olarak girilen havuzlarda doğru tekniklerle hijyen sağlanmadığı takdirde çeşitli sağlık sorunları yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Gülçimen havuz sektöründe 20 yıllık birikimleri ile europol cihazını ürettiklerini ve dünyanın en gelişmiş havuz otomasyon sistemi olan cihazın havuzlarda hijyenin garantisi olduğunu söyledi.

Serinlemek için girilen havuzlarda hijyen kurallarına uyulmaması durumunda çeşitli sağlık sorunları yaşanabileceğine dikkat çeken Gülçimen, “Havuz keyfiniz kabusa dönmesin. Serinlemek için tercih ettiğiniz havuzlarda hijyen kurallarına uyulup uyulmadığını mutlaka kontrol edin” uyarısında bulundu. Gülçimen havuzlarda hijyenin çeşitli kimyasal maddelerle sağlandığını da belirttiği açıklamasında, “Bu kimyasallar uzmanlar tarafından takip edilmezse girilen havuzda hiç bakteri olmasa da, kimyasal maddelerin yol açtığı sağlık sorunları yaşanabilir” diye konuştu.

Biytaş’ın europool markası ile havuz ürettiğini ve havuzların hijyeninde kullanılan kimyasal maddelerin satış ve pazarlamasını yaptığını kaydeden Gülçimen, “Sektörde 20 yıllık tecrübemizi ortaya koyarak europool markası ile havuz otomasyon sistemi ürettik. Tamamen Biytaş mühendis ve teknisyenleri tarafından üretilen otomasyon sistemi yüzme havuzlarının 24 saat süreyle hijyen değerlerini kontrol eden ve kimyasal maddeleri gerektiği kadar havuzlara veren tam bir otomasyondur” diye konuştu.

KLOR MİKTARI ÖNEMLİ

Suat Gülçimen yüzme havuzuna verilen klorun miktarının çok önemli olduğuna da dikkat çekti. Havuza verilen klorun aşırı miktarda olmasının gözü tahriş ederek kızarma, yanma gibi sorunlara yol açtığını belirten Gülçimen, “Sadece klor atılması havuz temizliği için yeterli olmaz. Başka kimyasal maddelere de ihtiyaç var” dedi.

Topluca girilen havuzlarda gerekli tedbirler alınmadığı zaman göz ve kulakta iltihaplara yol açtığının bilindiğini kaydeden Suat Gülçimen, “Unutmayın, temizlik kurallarına uymayan havuzlar kirli olarak adlandırılan denizlerden daha tehlikelidir. Bu nedenle temiz olduğundan emin olduğunuz havuzları tercih edin. Her şeye rağmen enfeksiyonlara yakalanmamak için yüzme sırasında deniz gözlüğü kullanın ve kontakt lens kullanıyorsanız, yüzme sırasında kesinlikle lenslerinizi çıkarın” dedi.

Suat Gülçimen Biytaş’ın ürettiği europool cihazının havuz kullanıcılarına havuzdaki parametreleri dijital ekranı ile sürekli verdiğini, söz konusu verilerin yöneticinin bilgisayarında depolandığını, havuz hijyen değerlerinin havuz yöneticilerine sms ve e-mail ile iletildiğini ve cihaza uzaktan sms ve e-mail ile müdahale edilebildiğini belirterek, “Havuzlupark, Yıldırım Belediyesi Sosyal Tesisleri ve Aqua Kaydırak’ta europool cihazımız bunuyor. Bu nedenle sözünü ettiğim havuzlarda havuz hijyeni en üst düzeydedir” diye konuştu.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

19.06.2007


 

Okullar tatile girdi, sünnet mevsimi başladı

Okulların kapanmasıyla birlikte sünnet mevsimi de başladı. Belediyelerin dargelirli aileler için yürüttüğü sünnet kampanyaları Bağcılar Belediyesi’nin gerçekleştirdiği sünnet şenliği ile start aldı.

Bağcılar Belediyesi ilçede yaşayan yaklaşık bin çocuğu sünnet ettirdi. Bütün masrafları belediye tarafından karşılanan sünnet şenliğinde 1000 çocuk doktorlar tarafından tek tek sünnet edildi.

Sünnet çocuklarının kirveliğini Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ile AkP 3. Bölge Milletvekili Adayı Feyzullah Kıyıklık yaptı. Çağırıcı ve Kıyıklık sünnetin ardından çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

Toplu sünnet şenliğinde güle oynaya sünnet olan çocukların yanı sıra sünnetten korkup kaçanlar da vardı. Belediye ekiplerini uzun süre peşinden koşturan çocuklar sünnet olmamak için uzun süre gözyaşı döktü. Hijyenik ortamda uzman doktorlar tarafından sünnet olan çocuklar delikanlılığa da ilk adım atmış oldu.

Yeni Asya / İSTANBUL

19.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004