Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

New York’ta “Mevlânâ şiir, müzik ve film gecesi”

ABD’nin New York şehrinde “Mevlânâ Şiir, Müzik ve Film Gecesi” düzenlendi. Manhattan’da “New York Open Center”da düzenlenen gecede, İsrail asıllı aktris ve oyun yazarı Tamir, Mevlânâ Celâleddin Rumî’nin şiirlerinden ve tasavvuf öğretilerinden oluşan renkli bir gösteri sundu.

Tamir’in “Kalbin Yolu-The Way of the Heart” adlı gösterisi sırasında İranlı müzisyen Amir Vahab, tambur, saz, tef ve ney eşliğinde tasavvuf müziğinden örnekler sundu. Tamir, programının sonunda kısa bir sema gösterisi de yaptı.

Gecenin ikinci yarısında Kanadalı oyuncu, senarist ve yapımcı Tina Petrova’nın Mevlânâ ve felsefesiyle tanışmasının trajik hikâyesini belgesel tarzda anlattığı film gösterildi.

Filmi daha önce BM’de düzenlenen bir gecede de gösterilen Petrova, filminin gösteriminden önce yaptığı konuşmada, Mevlânâ’nın şiirlerinin ve felsefesinin hayatını baştan aşağı değiştirdiğini, 1997 yılında geçirdiği trafik kazasından sonra çektiği bütün bedensel ve manevî acıların Mevlânâ’nın şiirleri ve felsefesiyle tanışmasıyla yavaş yavaş kaybolduğunu belirtti.

Petrova, özellikle Batı’da İslâma dar, kalıplaşmış bir açıdan bakıldığını ve İslâmın radikal bir din olarak gösterildiğini belirterek, “İslâm bilgini olarak Mevlânâ ve felsefesinin Batı’da daha çok bilinmesi, İslâmın da gerçek şekliyle tanıtımına katkıda bulunuyor” diye konuştu. Petrova, 13. yüzyılda yaşayan Mevlânâ’nın şiirlerinin ABD’de en çok satılanlar listesinde olduğunu ve eserlerinin 28 dile çevrildiğini kaydetti.

Aktris ve oyun yazarı Tamir ise yaptığı açıklamada, tasavvuf felsefesiyle eşi Dr. Andrew Vidich’in doktora tezi dolayısıyla tanıştığını ve iki kez Türkiye’ye gittiğini söyledi. Tamir, Konya’da semazenlerle birlikte çalıştığını da belirterek, “Onlardan çok şey öğrendim. Davet edilirsem Türkiye’de de sahneye çıkmayı çok isterim” diye konuştu. UNESCO 2007 yılını Mevlânâ Celâleddin Rumî’nin doğumunun 800. yılı dolayısıyla “Mevlânâ Yılı” olarak ilân etmişti.

19.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ali Emiri Efendi sizi Pera Müzesi’nde bekliyor

  New York’ta “Mevlânâ şiir, müzik ve film gecesi”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004