Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Müteşebbisin önü açılsın

Yeni Sanayici ve İş Adamları Derneği (YENİSİAD), siyasî ve ekonomik bağımsızlık için müteşebbisin önünün açılması, ayrıca demokrasinin bütün kurullarıyla uygulanması gerektiğini belirtti.

YENİSİAD, bahar dönemi istişare toplantısını 15 - 17 Haziran 2007 tarihleri arasında Kızılcahamam Asya Fin Tesislerinde gerçekleştirdi. Yurtiçi ve yurt dışındaki üyelerin katıldığı toplantıda, Türkiye ve dünyadaki siyasi ve ekonomik durum değerlendirilerek, sanayici, esnâf ve sanatkârın durumu tartışıldı.

Toplantının sonuç bildirisinde, siyasi ve ekonomik bağımsızlık için müteşebbisin önünün açılması, ayrıca demokrasinin tüm kurullarıyla uygulanması gerektiği belirtilirken, acımasız rekabet karşısında Türk müteşebbisinin ayakta kalması için mutlaka sermaye ve bilgi birlikteliklerine ihtiyaç olduğu vurgulandı. Bunun içinde önce tüm işletmelerin yeniden yapılanma sürecinden geçmeleri, ayrıca geçmişin ferdi başarılarının yerine birlikte kolektif şuur ve başarma kültürünün yerleşmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Dünya’da başarılı firma ve organizasyonlar incelendiğinde inovasyonun (Yenilenmenin) ön plana çıktığı, ancak, yenilikçi ve yeniliğe çok hızlı adapte olan Türk insanın bunu ortaya çıkarması için ise üniversite ve ilgili kurumların destek ve yoğun çaba göstermeleri gerektiği bildirildi.

Dernek üyelerinin gelişimini sağlamak amacıyla Prof. T.Sabri Erdil’in, girişimcilik, Yönetim Danışmanı İsmail Benek’in, İnovasyon (Yenilenme), Araştırmacı Yazar Dr. Hakan Yalman’ın da, “Varlık âleminde kâinat ve insan arasındaki sebep sonuç ilişkileri” konularında seminerlerin de verildiği toplantı, YENİSİAD üyelerinin görüş ve dileklerinin alındığı kapanış bölümleri ile sona erdi.

/ ANKARA

20.06.2007


 

Özel sektör 200 milyar dolar borçlandı

İzmit Ticaret Odasının (İTO) hazırladığı ‘’Türkiye Dış Borç Raporu’’na göre, dış borç sorunundaki asıl sebebin, kamu kesiminin ekonomide ağırlıklı payının olması, kaynak yetersizliği nedeniyle iç ve dış borçlanmaya ihtiyaç duyması olduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye’de sürekli artış gösteren kamu finansman açıklarının, dolayısıyla devlet borçlarının artışının temelde üç nedeni olduğu belirtildi. Bunların, kamu gelirlerinin yetersiz olması, kamu harcamalarının artması ve kaynak israfının büyüklüğü olarak açıklandığı raporda, kamu gelirlerinin genelde GSMH artışı ve enflasyon oranı artışından daha düşük düzeyde arttığı ifade edildi.

Türkiye’de ekonomik kriz dönemlerinde ve hükümet değişikliklerinin ilk yıllarında kamu harcamalarında belirgin artış görüldüğü kaydedilen raporda, Türkiye’de dış borç stoğunda özel sektörün payının giderek arttığı belirtilerek, reel sektörün gerek borçlanma yoluyla yatırım harcamalarında gerekse de ucuz girdiye dayanan ithalat yoluyla üretim yapısında dışarıya bağımlı hale geldiğine dikkat çekildi. 2001 krizinden bu yana kısa vadeli dış borç stoğunun yüzde 100 oranında artarak 2006 yılı sonunda 50 milyar dolara yaklaştığı ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi: ‘’2001 krizi ertesinde orta ve uzun vadeli borçlanmada reel sektör hızla dış borca yönelmiştir. Diğer bir deyişle 2001 krizinde 110 milyar dolar kadar olan, kriz ertesinde hızla büyüyerek 2006 yılı sonunda 200 milyar doları aşan toplam dış borç stoğunun neredeyse tamamı, özel sektör tarafından gerçekleştirilmiştir. En büyük borçlanmayı üreten ve üretime yatırım yapan, sanayi yani reel sektör üstlenmiştir.’’

/ KOCAELİ

20.06.2007


 

Oyak Bank yabancılara satıldı

Hollanda merkezli ING Grubu, Oyak Bank’ı 2 milyar 673 milyon dolar karşılığında satın aldı. Uluslararası Finansal Yönetim Enstitüsü Derneği Başkanı Selçuk Tümay, satış ile ilgili olarak, “Neredeyse kapanın elinde kaldı. İyi bir fiyata gittiğini düşünüyorum’’ dedi.

Türk bankacılık sektöründe yabancı sermayenin payı artıyor. Merkez Bankası ve BDDK verilerine göre, hisse devir süreci Nisan 2007 sonu itibarıyla tamamlanmış bankalar da dahil edildiğinde sektördeki yabancı payı yüzde 22.4 olarak belirlendi. Aynı dönemde merkezi kayıt kuruluşu verilerine göre halka açık paylar içindeki yabancı payları da sektörün aktif toplamına göre yüzde 16.4’lük bir büyüklüğe ulaştı. Bu paylar eklendiğinde bankacılık sektöründeki toplam yabancı payı yüzde 38.8 olarak bulundu.

OYOKBank’ın yüzde 100 hissesinin 2 milyar 673 milyon dolar bedelle Hollandalı ING Grubu’na satılmasıyla sektörün yüzde 3’ü daha yabancılara geçmiş olacak. Yabancı payı da yüzde 41.8’e ulaşacak. Mayıs ayında yapılan Halkbank’ın halka arzıyla devreye giren yabancı paylarının da eklenmesiyle bu oranın daha da yükseleceği belirtiliyor.

OYAK Bank, Ing Bank’a satılıyor

OYAK Bank, Hollandalı Ing Bank’a satılacak. OYAK Grubundan yapılan yazılı açıklamada, Oyak ve Hollanda merkezli ING Grubunun OYAK Bank’ın satışı konusunda anlaştıkları, bir süredir devam eden görüşmeler sonucunda OYAK ile dünyanın en büyük finansal hizmetler gruplarından ING’nin, OYOK Bank’ın ING Bank’a satışı konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi: ‘’Yapılan anlaşma uyarınca OYAK Bank’ın tamamı, ING Bank’a nakden 2 milyar 673 milyon dolara satılacak. Satış süreci, tarafların BDDK’dan ve diğer ilgili mercilerden gerekli resmi onayları almasından sonra gerçekleştirilecek.”

/ ANKARA/İSTANBUL

20.06.2007


 

Buğdayda kayıp yüzde 40’ı bulmaz

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, kuraklık sebebiyle, ülke genelindeki buğday rekoltesinde ürün kaybının yüzde 40’ı bulmayacağını bildirdi.

Kirişçi, buğdayda ürün kaybının ülke genelinde ‘’korkulacak’’ düzeyde olmadığını, gerek TMO ve gerekse piyasada, her türlü olağan haller dikkate alınarak depolanması gereken buğdayın bulunduğunu söyledi.

Kuraklıktan en fazla etkilenen İç Anadolu Bölgesi’ndeki ürün kaybının geçen yıla oranla yaklaşık 1,5 milyon ton olabileceğini belirten

Kirişçi, ancak Türkiye genelindeki hasat dikkate alındığında bu rakamın daha da aşağıya düşeceğini beklediklerini ifade etti. Türkiye’nin aylık buğday tüketiminin 1-1,2 milyon ton civarında olduğunu belirten Kirişçi, “Buğday üretiminde kalite ve miktar adına sevindirici haberler de alıyoruz. İç Anadolu’da değil, Karadeniz Bölgesi dışında diğer bölgelerde de buğday üretimi yapılıyor. Bunu dikkate aldığımızda, buğday rekoltesindeki kaybın sanıldığı gibi yüzde 40’ı bulacağını sanmıyoruz’’ dedi.

Kirişçi, buğday hasadı yapan çiftçilerin, ürününü bugünlerde TMO’ya ve tüccara satmayarak daha fazla kâr etme düşüncesiyle elinde tuttuğunu da bildirdi.

/ ADANA

20.06.2007


 

6 doğalgaz kuyusu daha açılacak

Merty Energy Ltd. Mühendislik Operasyonlar Müdürü Tayfun Atalay, Edirne’nin Süloğlu ilçesinde üç kuyuda buldukları doğal gazın ardından, bölgede sonbaharda 6 doğal gaz kuyusu daha açacaklarını bildirdi.

Atalay, Süloğlu çevresinde 2005 yılından bu yana sürdürdükleri doğal gaz arama çalışması çerçevesinde açtıkları ‘’Batı Umur-1’’, ‘’Köyüstü-1’’ ve ‘’Arpacı-1’’ kuyularında doğal gaza ulaştıklarını söyledi. Üç kuyuda yapılan test çalışması sonucunda yeterli doğal gaz rezervi olduğunun tespit edilmesinin ardından, bölgede yeni kuyular açmak için yaklaşık 100 personelin sismik araştırma çalışması yaptığını ifade eden Atalay, Edirne bölgesinde son baharda 6 doğal gaz kuyusu daha açılacağını kaydetti. Açılacak 6 doğalgaz kuyusunun 6 milyon dolara mal olacağını belirtan Atalay, “Daha önce açtığımız üç kuyu ve açılacak olan 6 kuyunun tamamlanmasıyla bölgeye doğal gaz üretim tesisi kurulacak. Bunu da bir yıl içerisinde yapmayı planlıyoruz’’ dedi.

/ EDİRNE

20.06.2007


 

Bilişim pazarı 20,9 milyar dolara ulaştı

Türkiye’de bilişim pazarının 2006 yılında yüzde 11,6 oranında büyüyerek 20,9 milyar dolar ciroya ulaştığı bildirildi.

İnterpromedya tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 8. kez gerçekleştirilen “Bilişim 500’’ araştırmasına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, sektörün lider şirketlerinin 26 Haziran 2007 tarihinde yapılacak tören ile açıklanacağı kaydedildi. Açıklamada, araştırma sonuçlarına göre Türkiye bilişim pazarının 2006 yılında yüzde 11,6 büyüyerek 20,9 milyar dolar ciroya ulaştığı belirtildi.

/ İSTANBUL

20.06.2007


 

Yaz ucuzluğu gelmedi

Yaz mevsimi gelmesine rağmen sebze ve meyve fiyatları düşmedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal ve Zabıta Daire Başkanı Uğurcan Ecemiş, yaz mevsiminin gelmesine rağmen hale ürün girişinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8/10 oranında düşüş yaşandığını bildirdi.

Ürün girişinde tonajın azalması ve ihracatın sürmesi sebebiyle sebze fiyatlarında artış olduğunu kaydeden Ecemiş, ‘’Bu iki sebepten dolayı sebze fiyatları yükseliyor’’ dedi. Geçen haftaya göre, dolmalık biberin fiyatı 10 YKr, muhacir biber ve sivri biberin 20 YKr, kabağın 10 YKr, lahananın 5-10 YKr, marulun 5 ile 25 YKr, pırasa ve patlıcanın 20 YKr, salatalığın fiyatı ise 5 YKr arttı.

/ ANTALYA

20.06.2007


 

‘’Türk kirazı’’ dünya markası oldu

Kiraz ihracatında dünyada önde gelen ülkelerden olan Türkiye’nin, geçtiğimiz yıl ABD’yi geride bırakarak en fazla kiraz ihracatı yapan ülke olduğu belirtildi.

Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, Türkiye’nin, içinde bulunduğu iklim kuşağı ve coğrafi avantajları nedeniyle kiraz yetiştirilmesinde uygun şartlara sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, son yayınlanan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) rakamlarına göre, kiraz üretiminde dünyada ön sırada yer alan ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Doster, ‘’Türkiye kiraz üretim miktarı yönünden yıllara göre ortalama 250 bin ton üretim ile dünyada bazen birinci bazen de ikinci sırada yer almaktadır. Dünya kiraz üretiminde ABD yüzde 14 ile birinci, Türkiye yüzde 13 ile ikinci, İran yüzde 12 ile 3. sırada bulunuyor. Bu ülkeleri Almanya, Rusya ve İtalya izliyor. Türkiye, gerek üretimde gerek ihracatta istikrarlı bir şekilde yükselmektedir. Türkiye, 2006 yılında 54 bin ton kiraz ihracatıyla dünya lideri olmuştur’’dedi.

/ KONYA

20.06.2007


 

Toplu iş görüşmeleri 25 Haziran'a ertelendi

Bugün yapılacak toplu iş sözleşme görüşmeleri 25 Haziran’a ertelendi.

Türk-İş tarafından yapılan açıklamada 21 Haziran’da toplanacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bakanlar ile bir araya gelacak olmasından dolayı toplu iş sözleşme görüşmelerinin 25 Haziran’da yapılacağı bildirildi.

/ ANKARA

20.06.2007


 

Babaya anneden çok harcandı

Kredi kartlarıyla Anneler Günü’nde 428.6 milyon YTL harcanırken, Babalar Günü’nde bu tutar 445.4 milyon YTL olarak gerçekleşti.

Bankalararası Kart Merkezi’nin Babalar Günü harcamalarına ilişkin verilerine göre, bu yıl Babalar Günü alış verişi için gerçekleştirilen harcamalar bir önceki yıla oranla ciro bazında yüzde 24.4 artışla 445.4 milyon YTL olarak gerçekleşti. 16 Haziran 2007 Cuma günü, 3.123.845 adet işlemle 2007 yılının en çok kredi kartı kullanılan günü oldu. 2007 yılı Anneler Gününde kredi kartlarıyla 428.6 milyon YTL harcanırken, Babalar Günü’nde bu rakam 445.4 milyon YTL oldu.

/ İSTANBUL

20.06.2007


 

Hazine arazileri ihale ile satılacak

Değeri yüksek Hazine arazileri açık artırma usulü ile satılacak. Maliye Bakanlığınca hazırlanan ‘’Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik’’ dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.

1 Temmuz 2007 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yönetmeliğe göre, yüksek değerli arazilerde açık artırmaya gidilecek. Araziler üzerinde kat karşılığı inşaat yaptırılabilecek. Hazine arazilerini ön izin yoluyla kullanımı 4 yılı aşmayacak. Birlikte satılmasında “Hazine yararı” bulunan Hazine arazileri için tek ihale yapılabilecek.

/ ANKARA

20.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004