Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Türk Cumhuriyetleriyle kütüphane işbirliği

Millî Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, Türk Cumhuriyetleri Millî Kütüphaneleriyle, ortak hareket etmek için teşkilât kurduklarını bildirdi. Acar, kararın, ülkelerin bakanlıklarınca resmiyete kavuşturulduktan sonra teşkilatlanma için girişimlere başlayacaklarını ifade etti.

Millî Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, Türk Cumhuriyetleri Millî Kütüphane Başkanları Konferansı’ndan olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

Acar, Azerbaycan, Başkurdistan, Hakas Cumhuriyeti, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, KKTC, Yakutistan Cumhuriyeti, Tacikistan, Tataristan ve Türkmenistan’ın Millî kütüphane başkanlarının katılımıyla 4-8 Haziran 2007 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen konferansta, iyi niyet protokolü imzaladıklarını belirten Acar, bunun resmî antlaşmalara dönüştürüleceğini anlattı.

“SESİMİZ DAHA FAZLA ÇIKACAK’’

Acar, kararın, ülkelerin bakanlıklarınca resmiyete kavuşturulduktan sonra teşkilatlanma için girişimlere başlayacaklarını ifade etti.

Orta Asya’daki Türk cumhuriyetleriyle bugüne kadar ‘’hep ikili ilişkiler’’ düzeyinde diyalog kurulduğunu kaydeden Acar, diğer ülkelerdeki kütüphanelerin bölge ve kıt’alarına göre teşkilâtlandığını anımsattı. Acar, ‘’10’a yakın Türk cumhuriyetiyiz, bir araya gelelim biz de teşkilât kuralım istedik’’ dedi.

Dünya kütüphaneci derneklerinin zaman zaman seçimler yaptığını belirten Acar, ‘’O seçimlerde Türk cumhuriyetlerinden hiç kimse teşkilâtlara giremiyor. Ortak karar aldığımız zaman içimizden çıkan bir adayı destekleyebiliriz. Sesimiz daha fazla çıkabilir’’ diye konuştu.

Acar, Ankara’daki konferansta, teşkilâtın 2 yılda bir, bir ülkede toplanması ve kütüphaneciliğe ilişkin gelişmelerin değerlendirilmesinin kabul edildiğini, Başkanlık ve Sekreteryanın da Türkiye Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi’nde olacağını bildirdi.

Tuncel Acar, ikinci toplantı için Azerbaycan’ın talip olduğunu kaydetti.

“ORTAK TÜRK DÜNYASI HAVUZU’’

İş birliği protokolü ile kütüphanecilik alanında yayın değişimi, online erişim, karşılıklı personel eğitimi, ortak havuz gibi çalışmalar yapacaklarını belirten Acar, şunları anlattı:

“Türk dünyasıyla ilgili bir ortak havuzumuz olsun istedik. Her ülke kendisindeki Türk dünyası ile ilgili bilgi ve belgeleri oraya aktarsın ve herkes buraya ulaşsın dedik.

Bizim buraya geldiğiniz zaman sadece Türkiye ile ilgili bilgiler verebiliyoruz. Diğer ülkelerle ilgili çok az bilgi oluyor. Ama böyle bir birliktelik olursa, bu ortak havuzdan bilgi almanız çok kolay olacak.

Bunu online sisteme taşıdığınızda da çok daha rahat olacak. Evdeki bilgisayardan bile bu havuzlara ulaşılabilecek.’’

Acar, dijital ortama aktarılan yazma eserlerin Türk cumhuriyetlerine de açılacağını bildirdi.

‘’KİRİL ALFABESİ KULLANMALARI SORUN’’

Tuncel Acar, Türk cumhuriyetlerinin Kiril Alfabesi kullanmasının bu konudaki en büyük sorunlardan biri olduğunu dile getirdi.

Ülkelerin web sayfasına ulaşmada bile zorluklar yaşandığını anlatan Acar, ‘’Web’te bunları ortadan kaldıracak ara yüz programları yapılmasını konuştuk. Kitapta da biz yazarlarımızın Rusçaya çevrilmiş eserleri varsa, onları bulup yollayacağız. Onlar da Latin Alfabesi ile yazılmış eserleri yollayacaklar’’ dedi.

Bahtiyar Vahabzade, Cengiz Aytmatov gibi yazarların dünyada tanındığını hatırlatan Acar, Nobel ödüllü Orhan Pamuk ile diğer bazı yazarların kitaplarını bu ülkelerin kütüphanelerine göndermek istediğini, oralardan da kitap alınacağını söyledi.

MİLLî KÜTÜPHANE’NİN DIŞ CEPHE RENGİ

Öte yandan Acar, Millî Kütüphane’nin dış cephe rengi konusunda çevreden şikâyet geldiğini, mimarî bir yarışma sonucu yapılan binanın yeniden boyanabilmesi için sürenin dolmasını beklediklerini bildirdi.

Harita Okuma Salonu’nu, yaz döneminde İnternet Salonu haline getireceklerini belirten Acar, özel okuma odalarının olduğu bölümü de yıkıp yeniden 3 odalı olarak yapacaklarını, Bilgi İşlem Merkezi’nin de yenileceğini söyledi.

20.06.2007


 

Şemsi Paşa Camiinin minaresi yenileniyor

Mimar Sinan’ın en küçük eseri olan Üsküdar’daki Şemsi Paşa Camii’nin 7 santimetre deniz tarafına yatan minaresi, aslına uygun olarak restore ediliyor.

Şemsi Paşa semtinde deniz kıyısında bulunan ve sürekli rüzgâr aldığı için kuşların konamaması sebebiyle halk arasında ‘’Kuşkonmaz Camii’’ olarak da bilinen Şemsi Paşa Camii’nin minaresi, deniz tarafına doğru 7 santimetre kaydı.

Yüzyıllardır boğazın dalgalarına direnmeye çalışan caminin minaresinin şerefesi, döşemesinden sökülerek aslına uygun olarak yeniden inşa edilmeye başlandı.

Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Yılmazlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yılmaz, camideki tadilat sebebinin minarenin 7 santimetre deniz tarafına doğru kayması olduğunu söyledi.

Cami içerisinde yapılması gereken şeylerin de bu tadilatla birlikte yapıldığını belirten Yılmaz, ‘’Caminin içerisi olduğu gibi su alıyor. Ayrıca dış yapı temizliğinin yapılması gerekiyor. Orijinaline sadık kalarak restore işlerini sürdürüyoruz’’ dedi.

Daha önce Fatih Camii, Eyüp Sultan Camii ve Edirne Üç Şerefeli Camii’nin restorasyon işlerini de şirket olarak yaptıklarını anlatan Yusuf Yılmaz, eşi Hülya Yılmaz ile Üsküdarlı oldukları için Şemsi Paşa Camii’nin restorasyonunu, herhangi bir ücret talep etmeden kabullendiklerini söyledi.

/ İSTANBUL

20.06.2007


 

İstanbul’u tabeladan okumak

Garanti Galeri, 26 Haziran - 21 Temmuz 2007 tarihleri arasında, İstanbul’u Tabeladan Okumak adlı sergiye ev sahipliği yapacak.

Sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine Bülent Erkmen ve Aykut Köksal’ın tasarımıyla yeniden biçimlendirilen, cadde ve sokakların isim ve kapı numarası tabelâlarına yer verecek. Proje bu sergiyle ilk kez kamuya aktarılacak.

Şehrin belirli semtlerinde uygulanmaya başlanan konsept, kısa bir süre sonra bütün İstanbul’un cadde ve sokaklarında görülecek. Tabelâların sergilenmesiyle, hem bütün ilçeleri içerecek bir biçimde yeni tabela sistemiyle tanışılabilecek, hem de tabelâlar bir tasarım nesnesi olarak izlenebilecek.

20.06.2007


 

Bursa Festivaline Mevlânâ damgası

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfınca (BKSTV) düzenlenen ‘’46. Uluslararası Bursa Festivali’’ devam ediyor.

‘’Gene gel! Gene gel! Her ne isen gene gel! Bu bizim dergâhımız umutsuzluk dergâhı değil, Yüz kere tövbeni bozmuşsan da gene gel!’’ gibi mesajlarıyla yalnızca Türkiye için değil, bütün Türk ve İslam dünyası ile bütün dünya için ilham kaynağı olan Hz. Mevlânâ’nın 800. doğum yılı, Bursa’da sema gösterisiyle kutlanacak.

Sema, bilinen, alışılan dünyanın ötesindeki gerçekliğe açılan bir kapıdır ve dünyada kabul görmüş sufilerin belki de en büyüklerinden biri olan Mevlânâ’nın felsefesini yansıtıyor. İstanbul Tasavvuf Müziği Orkestrası ve semazenleri, İsmail Coşar, Furkan Biçer ve Rıza Yılmaz solistliğindeki sema gösterisi, bu kapıyı aralayıp, izleyenleri Hz. Mevlânâ’nın engin dünyasında bir yolculuğa çıkaracak. Sema gösterisi, 20 Haziranda Kültürpark Açık Hava Tiyatrosunda saat 21.00’de başlayacak.

20.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004