Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

KOBİ’ler destek bekliyor

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İstanbul İkitelli İşletme Müdürü Mustafa Kaplan, özellikle işletmelerin kendilerini geliştirmek için KOSGEB kredileri ve desteklerinden yararlanmaları gerektiğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesi tarafından düzenlenen ‘’KOSGEB’in KOBİ’lere Teşvik ve Destekleri’’ konulu konferansta konuşan Kaplan, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için, birçok alanda destek ve kredi verdiklerini belirtti.

Rekabetin hızla artığı bir dönemde işletmelerin kendilerini sürekli yenilemeleri gerektiğini belirten Kaplan, herkesin ürettiğini üreten firmaların ayakta kalmakta zorlanacağını kaydetti. Kaplan, şunları söyledi: ‘’Özellikle işletmeler kendilerini geliştirmek için KOSGEB kredilerinden ve desteklerinden yararlanmalılar. KOBİ’lerin hedeflerine ulaşmalarını sağlamak için, her zaman katkı sağlamaya hazırız. Dünyada rekabetin kuralları değişiyor. Sabah uyandığınızda uzak doğudan gelen bir ürünün ya da hizmetin yanınızda oluştuğunu görebiliyorsunuz. Bunlarla mücadele etmek için farklılıklar sergilenmek zorundasınız. Bu anlamda (atılım hamleleri için, nasıl destek alabilirim nasıl kredi alabilirim) diye düşünmelisiniz.’’

KOSGEB Gebze İşletmesi Genel Müdürü Ferhat Öztürk ise, KOBİ’lerin uluslararası pazarda rekabet etmelerini sağlamak amacıyla çeşitli destekler ve hizmetler verdiklerini belirterek,‘’1 ile 250 arasında çalışanı olan, bilanço değeri ve net satış değeri 25 milyon YTL’nin altında olan ve 2 sene üst üste bu kriterlerin üstüne çıkmayan işletmeleri KOBİ diye nitelendiriyoruz. KOSGEB kanun gereği sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lere destek veriyor’’ dedi.

/ SAKARYA

24.06.2007


 

Parayı görünce fikir değiştirdiler

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, Oyak Bank’ın Hollandalı ING’ye satılmasına tepki gösterdi. Bolat, “Ulusalcılık ve millileşme edebiyatı yapanlar parayı görünce fikir değiştirerek sınıfta kaldılar. Sözde değil özde ulusalcı olmalı” dedi.

Bolat, Mobilya Sektör Kurulu tarafından Samsun’da gerçekleştirilen Markalaşma ve Tasarım Toplantısı’nda son siyasi gelişmeler ve Oyakbank’ın satılmasına ilişkin açıklamalar yaptı. Bankacılık sektöründeki yabancı payının yüzde 50’ye aşmaması gerektiğini belirten Bolat, yabancı payının yüksek olmasının kriz ortamında sıkıntı oluşturabileceğini belirtti. Oyak Bank’ın satılmasını tasvip etmediklerini belirten Bolat, “Ulusalcılık ve millileşme edebiyatı yapanlar parayı görünce fikir değiştirerek sınıfta kaldılar” diye konuştu.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan MÜSİAD Genel Başkanı, Oyakbank ile ilgili sorulara “Sözde değil özde ulusalcı olmalı” cevabını verdi.

Öte yandan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ‘Orman vasfını kaybetmiş arazilerin çiftçilerin ve üreticilerin kullanılması’ vaadine tepki gösteren Bolat, “Hükümetin hazırladığı 2B yasasını engellemek amacıyla yargıyı işleten Cumhuriyet Halk Partisi şimdi kanunun çıkmasını istiyor” dedi.

/ SAMSUN

24.06.2007


 

Karadeniz'e ilgi artıyor

Karadeniz’e uluslararası ilgi her geçen gün artarken, bu ilgiye paralel olarak Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) çalışmalarına ilgi gösteren ülke ve uluslararası kuruluşların sayısında da önemli düzeyde artış gözleniyor.

Uluslararası toplumun Karadeniz’e yönelik artan ilgisine işaret eden diplomatik kaynaklar, bu ilginin, bölgenin ekonomik ve insan kaynaklarından, ayrıca enerji ve ulaştırma koridorları üzerindeki stratejik konumundan kaynaklandığını belirtiyor.

Son olarak AB Komisyonu da KEİ’de gözlemcilik statüsü için başvuruda bulundu. Kaynaklar, Karadeniz’e yönelik olarak son dönemde arttığı gözlenen uluslararası ilgiden istifadeyle KEİ kapsamında yürütülen işbirliğine ivme kazandırılabileceğini düşündüklerini, KEİ üyesi ülkeler arasında genel olarak bu yönde isteklilik ve kararlılık görmekten memnuniyet duyduklarını kaydediyor.

24.06.2007


 

KEİ zirvesi yarın

Karadeniz Ekonomik İşbirliğinin (KEİ) kuruluşunun 15. yıldönümü vesilesiyle, 25 Haziranda İstanbul’da örgüt üyelerinin ve gözlemcilerinin devlet ve hükümet başkanlarının davetli olduğu bir zirve yapılacak.

Zirve, “Yeni Ufuklara Yelken Açmak” teması altında düzenlenecek. Türkiye’nin, 1 Mayıs 2007 tarihi itibarıyla devraldığı KEİ dönem başkanlığına rastlayan 15. Yıl Zirvesinin, KEİ’ye yeni bir yönelim ve canlılık kazandıracağına inanılıyor. KEİ 15. Yıl Zirvesinde, örgütün 12 asli üyesi ve 13 gözlemci üyesi temsil edilecek. Zirveye Ermenistan dışındaki tüm ülkelerin devlet başkanları ile dışişleri bakanları düzeyinde katılması, Ermenistan’ın ise dışişleri bakanı düzeyinde temsil edilmesi bekleniyor.

Toplantıya, çeşitli bölgesel ve uluslararası kuruluş temsilcileriyle KEİ’nin sektörel ortakları da iştirak edecek. Bu bağlamda, zirvede AB, BM, AGİT, OECD, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu, BM Kalkınma Programı (UNDP), BM Çevre Programı (UNEP), BM Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO), Avrasya Ekonomik Topluluğu, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği ve Uluslararası Karayolu Federasyonu temsilcileri de yer alacak.

/ ANKARA

24.06.2007


 

Tersanelerde ‘iş’ler yolunda

ürkiye’de gemi inşa sanayinin yükselen bir trend izlediği, yoğun üretim içinde olan tersanelerin 2010 yılına kadar sipariş alamayabilecekleri bildirildi.

Kocaeli Serbest Bölgesi AŞ’de (KOSBAŞ) kurulu Soli Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Gabi Nakkaş, yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesi, gemiler üzerinde çevresel ve güvenlik denetimlerinin sıklaşmasıyla gemilerin kullanım sürelerinin kısaldığını, bu durumun yeni gemilere ihtiyacı artırdığı belirtti.

Dünyadaki değişikliklere ve taleplere göre oluşturulan kuralların armatörlerin yeni gemi talebini artırdığını, bunun gemi inşa sanayisinin Türkiye’de yükselen bir trend izlemesine yol açtığını ifade eden Nakkaş, ‘’Armatörlerin çok yaşlı gemileri ticaretten soğutmaya yönelik pek çok uluslararası önlem alındığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki 10-15 sene içinde de gemi inşa sanayisinin yükselmeye devam edeceği görüntüsü var’’ dedi.

Gemilerin eskiden 25-30 yıl kullanılabildiğini belirten Nakkaş, özellikle kimyasal ve kuru yük gemilerinin azami 18-20 yıl çalıştıktan sonra yenilenmesi gerektiğini savundu. Nakkaş, şunları söyledi: ‘’Tersanelerin, Tuzla dahil olmak üzere 2010 yılına kadar dolu olduğunu düşünüyorum.’’

HEDEFLER

Nakkaş, gemilere yaptıkları yatırım hariç yaklaşık 50 milyon dolar yatırım yaparak geçen yıl üretime başladıkları tersanelerinde yılda 4 gemi üretme kapasitesine sahip olduklarını belirtti. Kızakta 3 geminin inşasına devam edildiğini ve öncelikli hedeflerinin senede 6 ile 8 arasında gemi inşa etmek olduğunu dile getiren Nakkaş, yaklaşık 800 kişi çalışan tersanede önümüzdeki üç ay içinde çalışan sayısını 1500’e çıkarmayı planladıklarını, kızak üzerindeki 20 bin tonluk kimyasal tankerlerinden birini de bu yılın sonunda denize indireceklerini sözlerine ekledi.

/ KOCAELİ

24.06.2007


 

Buğdayda yanlış politikalar aç bırakacak

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, buğdaydaki yanlış politikaların bedelinin bu yıl ödeneceğini ileri sürdü.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin batı, güney ve güneydoğu bölgelerinde buğday hasatının tamamlandığını ve kuraklıktan az etkilenen bu bölgelerde bile rekoltenin çok düşük olduğunun görüldüğünü ifade etti. Hasata önümüzdeki günlerde başlanacak İç Anadolu Bölgesinde ise rekoltede geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde düşüş yaşanacağının anlaşıldığını kaydeden Yetkin, şöyle devam etti: ‘’Ayrıca geçen yıl TMO’nun bir önceki yıla göre alım miktarını yarıya düşürmesi, ardından da bu politikanın doğal sonucu olan spekülasyon baş gösterince düşük fiyattan depolarındaki buğdayı satmasının acı sonuçları da ortaya çıkmıştır. Halen hasat edilen 6 milyon ton civarındaki buğdayın yalnızca 22 bin 600 tonu TMO’ya satılmıştır.

Bu arada uluslararası piyasalarda buğday fiyatları sürekli artmaya devam etmektedir. Bizzat TMO Genel Müdürünün açıklamasına göre 6 ay önce 150 dolardan satılan buğday, halen 250 dolardan satılmaktadır. Bu fiyatın

300 dolara çıkması beklendiğinden piyasaya buğday sürülmemektedir. Bu gelişmeler, rekolte ve fiyatın düşüklüğü karşısında öteden beri savunulan (sıkışırsak ithal ederiz) anlayışının da bir çare olmadığını en açık biçimde ortaya koymuştur.’’

/ ANKARA

24.06.2007


 

2B, çözülmesi gereken bir dert

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, ‘’2B, Türkiye’de hukuki, sosyal, ekonomik olarak çözülmesi gereken ciddi bir sorundur’’ dedi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Pepe, bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, bir canlı yayında yaptığı 2B’lerle ilgili açıklamasını anımsatması ve ‘’Sayın Baykal, 2B’lerin seçim beyannamelerinde bulunduğunu ve meseleye farklı baktıklarını açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusu üzerine şunları söyledi:

‘’Sayın Baykal’ın ne tarafa baktığını bilmiyorum ama 2B’nin Anayasa’daki tanımı belli. 2B ile ilgili bizim ortaya nasıl bir çözüm şekli koyduğumuz Türkiye’nin malumudur. 2B Türkiye’de hukuki, sosyal, ekonomik olarak çözülmesi gereken ciddi bir sorundur. Uzun yıllar kangrenleşmiş bir sorundur. Bu sorunu seçim öncesi siyaset malzemesi yaparak, bunun üzerinden siyasi rant hesabı yaparak konuşulacak bir mesele değildir.’’

/ KOCAELİ

24.06.2007


 

Türk Telekom, Innova'yı satın aldı

Türk Telekom, finanstan enerjiye pek çok farklı sektöre bilişim teknolojileri altyapı çözümleri sağlayan ve Türkiye’nin önde gelen bilişim şirketlerinden Innova’nın yüzde 100 hissesini 18.500.000 USD’ye satın aldı.

İmza töreninde bir konuşma yapan Türk Telekom İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany şunları söyledi: “Türk Telekom olarak önümüzdeki üç yılda bilişim ve iletişim teknolojilerine yönelik ciddi yatırımlar yapacağımızı açıklamıştık. Bu yönde Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şirketleri ve iş ortaklarımızla çok sayıda yeni projeye imza atıyoruz. Önümüzdeki dönemde bilişim yatırımlarımız hızla devam edecektir”

Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojileri alanında en hızlı yükselen şirketlerden biri olan ve hisse devrinden sonra da bağımsız bir şirket olarak çalışmaya devam edecek olan Innova ise Türk Telekom’un güçlü altyapısı ve sinerjisiyle uluslararası arenada yeni açılımlar yapmayı hedefliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

24.06.2007


 

OYDER'den panel

Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER), ‘Grup Muafiyeti’ yasasıyla ilgili otomotiv yetkili satıcılarını bilgilendirmek için Türkiye çapında düzenlediği toplantılardan 7’ncisi Gaziantep’de vdf Otomotiv Finansmanı sponsorluğunda gerçekleştirdi.

Gaziantep Ticaret Odası’nda yapılan Gaziantep ve çevre illerden otomobil yetkili satıcılarının, OYDER Yönetim Kurulu Üyeleri ve Rekabet Kurumu Başkan Vekili Tuncay Songör’ün katılımı ile gerçekleşen ve OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar’ın otomotiv sektörünün son durumunu özetleyen bir konuşması ile başlayan panelde, OYDER Genel Koordinatörü Müfit Ataseven, vdf Holding Genel Müdür Yardımcısı Mutlu Gür, Rekabet Uzmanı Haluk Arı ve Rekabet Uzman Yardımcısı Esin Aygün birer sunum yaptılar. Panel, yetkili satıcıların katıldığı soru-cevap kısmı ile sona erdi.

Yeni Asya / GAZİANTEP

24.06.2007


 

Baykan, Isparta’da

Isıtma sektörünün parlayan yıldızı “Baykan Kombi”, plazalarına yenilerini ekleyerek büyümeye devam ediyor.

Türkiye genelinde açılan plazalarına bir yenisini daha ekleyen Baykan, 8 Haziran 2007 tarihinde “Baykan Isparta Plaza Doğuş Mühendislik”in açılışını Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman, Baykan Kombi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kan ve halkın katılımlarıyla Isparta’da gerçekleştirdi.

Baykan Kombi, 8-11 Haziran 2007 tarihleri arasında Isparta’da düzenlenen Doğalgaz Isıtma ve Soğutma Fuarına katılarak ürünlerini doğalgaz tesisat işi yapan taahhütçü firmalara ve tüketicilere tanıtma imkânı buldu.

Kombide “üç yıldız” (verimi %93’ün üzerinde olan) kavramı ile tanıştıran, ilk defa çift taraflı kullanılabilen panel radyatörleri ile özel tasarımlı konsept ürünler sunan Baykan, bu alanda Türkiye’nin ilk ve en önemli ihtisas markası haline geldi.

Yeni Asya / ISPARTA

24.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004