Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Yanlış politikalar

Dün İstanbul Çağlayan’da teröre karşı ‘ sessiz yürüyüş’ yapıldı. Ancak ‘ cumhuriyet mitingleri’ ile kıyaslandığında katılım çok azdı.

Acaba niye? Bunun nedeni hava sıcaklığı ya da vatandaşın teröre karşı ilgisizliği olmasa gerek.

Belli ki dünkü yürüyüşün başını çeken “ Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği “ ile diğer “ sivil devlet kuruluşları “ arasında çatlak var.

Emekli askerlerin yönettiği ya da yönlendirdiği sivil görünüşlü kimi ‘paramiliter’ dernekler, ÇYDD Başkanı Türkan Saylan’a “ Biz olmazsak, siz fazla bir şey yapamazsınız “ mesajını mı gönderiyor?

Hatırlayın: Miting öncesinde, ısrarla “ Ne şeriat, ne darbe “ diyen Türkan Saylan, İzmir’de konuşturulmamıştı. Şimdi o ayrılık iyice su yüzüne çıkmış oluyor.

Sloganları karşılaştırmak dahi yeter: Mesela “Genç siviller rahatsız” diyen demokrat ‘ Siyasal Ufuk Hareketi’, “Ne darbe, ne darbe” sloganını atıyordu... İki arada bir derede kalan Prof. Saylan, “ne o, ne öteki” pozisyonunu almıştı... Sözünü ettiğim emekli askerler ise, tam da bir darbe atmosferi oluşturmayı amaçladıkları için konu o noktaya geldiğinde özenle susuyordu...

Dünkü mitingin medyaya yansıyan ilginç görüntülerinden biri de “Kalpaklı Mustafa Kemal” maskeleri takmış, eli bayraklı gençlerdi.

Sıcak havada, eteği mini, göğüs kısmı dekolteli elbiseler giymiş kızların o maskeyi taşıması, “ altı kaval, üstü şeşhane” bir durum yaratıyordu. (Deyimin doğrusu budur: ‘ Şişhane’ değil, ‘ şeşhane’ yani ‘ 6 haneli’, ‘ 6 bölümlü’.)

Popüler kültür böyledir: Başka başka alanlara ait öğeleri bir araya getirerek şaşırtıcı imgeler yaratabilir.

Olaya siyasi tarih açısından baktığımızda da aşuresel bir durumla karşılaşıyoruz: Yürüyüşte Atatürk maskesi taşıyarak terörü durduramadığı için hükümeti suçlayan bu gençler, önemli bir gerçeğin farkında değil.

Atatürk’ün iktidar olduğu 1923-1938 döneminde, irili ufaklı 16 Kürt ayaklanması meydana geldi. Yani değil “Atatürkçü” olmak, Atatürk’ün kendisi bile o isyanları engelleyememişti.

Demek ki izlenen politikalar yanlıştı!

Sabah, 24 Haziran 2007

Emre AKÖZ

25.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yanlış politikalar

  Refleks harekete geçmedi

  Rejimin değişen “in”leri ve “out”ları

  Olup biteni nasıl okumalı?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004