Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Dünya ekonomisinin yeni aktörleri

Dünya ekonomisinde G-8’in ağırlığı gerilemeye devam ederken, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, bir kısmı yükselen piyasa ekonomisi olarak da adlandırılan yeni sanayileşen ülkelerin (YSÜ) ağırlığı giderek artıyor.

Bu ülkeler içinden Çin, Hindistan, Pakistan, Arjantin, Endonezya, Türkiye, Filipinler, İran dünya ekonomisi içindeki payını artırırken, Tayland seviyesini hemen hemen korudu, Güney Kore, Polonya, Güney Afrika, Tayvan, Meksika ve Brezilya ise paylarını düşürdü. Ama bu ülkelerin payı bile G-8 ülkelerinki kadar azalmadı.

Büyük sanayi güçleri, dünyayı yöneten Grup 8 (G-8) ülkelerinden, gruba siyasi gücünü kullanarak yeni katılan ve esasen bir yükselen piyasa ülkesi sayılan Rusya hariç, 7 üyesinin dünya ekonomisindeki ağırlıkları da geriliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinden yapılan hesaplamalara göre, G-8 ülkeleri 2004 yılında dünya ekonomisinin yüzde 44,69’unu karşılıyordu. IMF tahminlerine göre, bu rakam 2008 yılında yüzde 41,39’a inecek. Buna karşın bu dönemde 15 YSÜ’nün ağırlığı ise yüzde 35,04’den yüzde 38,53’e yükselecek.

/ ANKARA

25.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İslâm ülkeleriyle ticaret ikiye katlanacak

  İstanbul şirket zengini

  Dünya ekonomisinin yeni aktörleri


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004