Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Borçla büyüme yoksullaştırıyor

İktisatçı Mustafa Sönmez, doğrudan yabancı yatırımlardaki artışa rağmen, dış borçlanmanın da sürdüğüne dikkat çekerek, “Sıcak paraya dayalı, yüksek faiz maliyetli büyümenin sürmesinde düşük reel ücretin kemikleşmesi ve yedek işsiz ordusunun durmaksızın büyümesi etkili. Dolayısıyla, büyüme, bölüşüme gelince yoksullaşmayla at başı gidiyor” dedi.

Sönmez, ilk çeyrek büyüme sonuçlarını değerlendirdi. Büyümenin 2007’nin ilk çeyreğinde de sürüyor görünmesinin, uzun zamandır olduğu gibi, yine yabancı kaynak girişiyle bire bir ilişkili olduğunu kaydeden Sönmez, “Türkiye ekonomisine yüksek boyutlu dış kaynak girişi, temposu biraz düşse de sürüyor. Sonraki çeyreklerde bu büyüme temposunun sürüp sürmeyeceği ise ‘taşıma su’yun yani dış kaynak girişine bağlı” dedi.

SICAK PARA ÇIKIŞA GEÇTİ

Yabancı kaynak girişinde, sıcak paranın giriş yerine çıkışa geçtiği, bu boşluğu da doğrudan yabancı sermayenin doldurduğunu belirten Sönmez, şu değerlendirmede bulundu: “2007’nin ilk dört ayında 10 milyar dolara ulaşan doğrudan yabancı yatırımlar, büyüme değirmenine taşınan suyun ana kaynağı oldu ama, çoğu banka, KİT satışlarından gelen bu paranın akışının daha ne kadar süreceği belli değil. Sıcak para trafiği ‘çıkış’ yönünde gelişirken mevcut stokun 70 milyar doları aştığı ve ani dalgalanmalarla bu stoktaki çıkışın artmasının nasıl bir kabus oluşturduğunu ve kalmak için hükümeti ve tabii sıcak para morfinmanlarını yüksek faize mecbur tuttuğunu unutmayalım.”

BÜYÜME İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLMADI

Doğrudan yabancı yatırımlardaki artışa rağmen, dış borçlanmanın da sürdüğünü belirten Sönmez, “Sıcak paraya dayalı, yüksek faiz maliyetli büyümenin sürmesinde düşük reel ücretin kemikleşmesi ve yedek işsiz ordusunun durmaksızın büyümesi etkili. Dolayısıyla, büyüme, bölüşüme gelince yoksullaşmayla at başı gidiyor” dedi. Reel ücretlerin hala 2001 kriz sırasındaki düzeyine gelemediği, büyümenin ücretlilere yansımadığının altını çizen Sönmez, “Büyüme, sürse de işsizliğe çözüm üretmiyor. Resmi kent işsizliği yüzde 13 bandının üstüne çıktı yine. Bunun gayriresmi boyutunun yüzde 20’nin üstü olduğunu da akılda tutmalı” dedi.

/ ANKARA

04.07.2007


 

Borsa rekor kırdı, dolar 1,29’a indi

ABD’den gelen verilerle yurtdışındaki olumlu hava ve risk iştahı borsayı rekor düzeye taşırken, dolar 1,29 YTL’nin altına kadar geriledi.

Dün güne 47 bin 730 puandan başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansta 1.048 puan artışla 48 bin 778 puana yükselerek tarihi zirveye ulaştı. Endeksin seans içinde gördüğü zirve de 48 bin 778 puan oldu. Hisse senetlerinin değer kazancı yüzde 2.2 olurken, toplam işlem hacmi 960 milyon YTL olarak gerçekleşti. İMKB seans içinde daha önceki en yüksek seviyesini 48 bin 569 puanla 26 Nisan’da görmüştü. Kapanış zirvesi ise 25 Nisan’da 48 bin 32 puanla olmuştu.

DOLAR 1,29 YTL’NİN ALTINI GÖRDÜ

Dolardaki düşüş de devam ediyor. Enflasyondaki düşüş beklentisinin ve doların dış piyasalardaki değer kaybının devam etmesinin etkisiyle bankalararası piyasada en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.29 YTL’nin altına indi. Dolar dün sabah 1,2895 YTL’yle Mart 2005’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.

/ İSTANBUL

04.07.2007


 

Pozantı yolu bu yıl tamamlanacak

Türkiye’nin güneyi ve Orta Doğuya ulaşımı sağlayan otoyolun en önemli zincirini oluşturan Pozantı-Ankara arasındaki bölümünde çalışmalar sürdürülürken, ek ödenek alınması durumunda yolun 66,4 kilometrelik kısmının bu yıl trafiğe açılmasının planlandığı bildirildi.

Karayolları Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Ankara-Pozantı otoyoluna ek ödenek sağlanması durumunda, yıl içinde Ereğli-Pozantı kavşağı arasındaki 66,4 kilometrelik kesminin, Ereğli bağlantı yolu tek yol gidiş-geliş ve Kemerhisar-Pozantı kavşağı arası otoyol kesimi olmak üzere devlet yolu standardında trafiğe açılmasının planlandığı bildirilirken, kalan kesimlerin tamamının ise 2008 ve sonraki yıllarda bitirilmesi hedefleniyor.

Genel müdürlük tarafından bugüne kadar 2 bin 573 kilometre otoyol ve bağlantı yolunun ihalesinin yapıldığı, bunun 2 bin 330 kilometresinin ise tamamlandığı vurgulandı.

/ ADANA

04.07.2007


 

Vergi sistemi sil baştan

Yüksek Planlama Kurulu’nca hazırlanan Malî Planı’nda, vergi yasalarında yer alan istisna, muafiyet ve vergi indirimi hükümlerin yeniden değerlendirilerek, vergi mevzuatının sadeleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Mali Plan’da, kayıt dışı ile mücadelenin kapsamının genişletilmesi öngörülürken, buradan sağlanacak kaynakların da istihdam üzerindeki mali yüklerin düşürülmesinde kullanılması hedefleniyor.

Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edilen Orta Vadeli Mali Plan Resmî Gazete’de yayımlandı. YPK’nın Mali Planı’nda, makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin süreceği tahminine yer verilirken, AB ile sürdürülen müzakere sürecinde uyum çalışmalarında önemli mesafelerin alınması ve buna bağlı olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında artış eğiliminin devam edeceği kaydedildi. YPK’nın Mali Planı’nda şu tespitlere yer verildi: “Kamu mali yönetimi ve kontrol sisteminin etkin bir şekilde işlemesi açısından önemli rolü olan strateji geliştirme birimlerinin tüm fonksiyonları ile birlikte faaliyet göstermesi için gerekli personel ve donanıma sahip olmaları sağlanacak. Gider öncelikleri belirlenecek, kaynaklar da buna göre tahsis edilecek.”

/ ANKARA

04.07.2007


 

Unakıtan: Asgarî ücret yüksek değil

İSTANBU- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, partilerin mazot fiyatlarına ilişkin vaatleriyle ilgili olarak, ‘’Bunlar hesapsız, kitapsız söylemler. Herhangi bir hesap yapan kimsenin bunları söylememesi lâzım’’ dedi.

Partilerin mazot fiyatlarına dair vaatlerine ilişkin bir soruya Unakıtan, ‘’Bunlar hesapsız, kitapsız söylemler. Herhangi bir hesap yapan kimsenin bunları söylememesi lazım. Demek ki seçim öncesi herkesin gözünü bir seçim hırsı büyümüş. Ondan dolayı hesapsız atıp gidiyorlar. Bunların hiçbir mesnedi yoktur. Ben bunu gayri ciddi buluyorum’’ cevabını verdi. Kemal Unakıtan, IMF’nin Türkiye’de asgari ücretin yüksek olduğuna ilişkin görüşlerine dair bir soruyu da, ‘’IMF’nin hesapları kendine göre yaptığı hesaplardır. Biz de kendimize göre hesap yaparız. Zaman zaman bazı noktalarda aynı yerlerde buluşabiliriz, zaman zaman da buluşmayabiliriz. Asgari ücret, onlardan bir tanesi. Biz inanıyoruz ki asgari ücret Türkiye’de yüksek değil’’ şeklinde cevapladı.

/ İSTANBUL

04.07.2007


 

Yapımı 125 yıl süren İnebolu Limanı açılıyor

Yapımına 19. yüzyılın sonlarında başlanan, bugüne kadar 3 Osmanlı padişahı, 58 Cumhuriyet hükümeti eskiten İnebolu Limanı’nın 6 Temmuz’da düzenlenecek törenle açılışının yapılacağı bildirildi.

İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç, 125 yıldır süren liman inşaatının tamamlandığı için mutlu olduklarını söyledi. Dönemin Kastamonu Valisi Sırrı Paşa’nın 1882’de Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit’ten talep ettiği ödenekle yapımına başlanan İnebolu Limanı inşaatı tam 125 yıl sürdü. Osmanlı’nın başlattığı liman inşaatı 3 padişah gördü. Cumhuriyet döneminde de yapımı yılan hikâyesine dönen İnebolu Limanı 10 cumhurbaşkanı ve 58 hükümet eskitti.

/ İNEBOLU

04.07.2007


 

İhracatın yüzde 87’si üç birlikten

Yılın ilk altı ayında ihracatta ipi İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMB), Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) göğüsledi.

İhracatta yüzde 87.5 oranında pay alan üç birlik toplam 34 milyar 829 milyon 66 bin dolarlık ihracat yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde en fazla ihracat İMMB, UİB ve İTKİB en fazla ihracat yapan ilk üç birlik oldu. İhracat içinde yüzde 87.5 pay alan İMMB, UİB ve İTKİB toplam 34 milyar 829 milyon 66 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk altı ayında en çok ihracatı 15 milyar 870 milyon 121 bin dolar ile İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB) yaptı.

/ ANKARA

04.07.2007


 

Şahdeniz’den gaz alımına başlandı

Türkiye, Azerbaycan ile daha önce imzaladığı doğal gaz alım-satım anlaşması çerçevesinde Şahdeniz’den gaz alımına başladı.

BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, Şahdeniz Projesi çerçevesinde Azerbaycan’dan gelen ilk doğalgaz Gürcistan sınırındaki ölçüm istasyonundan önceki gün itibariyle alınmaya başlandığını bildirdi. Anlaşma çerçevesinde Türkiye Azerbaycan’dan bu yıl sonuna kadar 1.5 milyar metreküp doğalgaz satın alacak. Bu rakam gelecek yıl 5 milyar metreküpe ulaşacak. Şah Deniz’den alınan doğalgaz, 10 Ağustos’ta açılacak olan Türkiye-Yunanistan hattından Avrupa’ya ulaştırılacak. Böylece hattan ilk ihraç da gerçekleştirilmiş olacak. Hattın daha sonra İtalya’ya kadar uzatılması öngörülüyor.

/ ANKARA

04.07.2007


 

İGDAŞ’a 54 bin yeni abone

İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş’nin (İGDAŞ), 54 bin yeni abone ile toplam 3 milyon 455 bin abone rakamına ulaştığı bildirildi.

İGDAŞ’tan yapılan yazılı açıklamada, 30 Nisan-29 Haziran 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen ilkbahar-yaz kampanyasında kredi kartıyla abone olanlara 6, nakit ödemelerde ise 3 taksit yapıldığı ve güvence bedelinin 4 takside bölündüğü hatırlatıldı. Açıklamada, kampanya kapsamında İGDAŞ’ın 54 bin yeni abone kazandığı ve toplam 3 milyon 455 bin abone sayısına ulaşıldığı kaydedildi. İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi İstanbul’da doğal gazın girmediği ilçenin kalmadığını ve amaçlarının doğal gazsız bir tek konut bile bırakmamak olduğunu vurgulayarak, ilçelerden sonra şimdi de beldelerde yatırımlarını sürdürdüklerini belirtti. Tüfekçi, teknolojik gelişmeleri verdikleri hizmetlere yansıttıklarını, online olarak abonelik, sözleşme ve fatura işlemleri gerçekleştirdiklerini, ayrıca CepGaz, SMSGaz gibi uygulamalarının söz konusu olduğunu aktardı.

/ İSTANBUL

04.07.2007


 

Kuraklık ekmek fiyatlarına yansımayacak

Aşırı sıcaklarla birlikte yaşanan kuraklığın buğdayda korkulacak miktarda kayba sebep olmadığı, yüzde 10-12’lik kaybın ise ekmek gibi buğdaya bağlı ürünlerin fiyatını etkilemeyeceği belirtildi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, TMO ve piyasada, her türlü olağan haller dikkate alınarak depolanması gereken buğdayın bulunduğunu, kuraklıktan doğan kayıptan endişe edilmemesi gerektiğini söyledi. Buğday rekoltesinde ürün kaybının yüzde 40’ı bulacağı yönündeki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını anlatan Kirişçi, ‘’kayıp, yüzde 10-12 aralığındaki gerçekleşir. Zaten Türkiye’nin ihtiyacının olduğunun bir kaç milyon ton üzerinde üretim olacak. Büyük bir sıkıntı yaşanmayacak’’ dedi. Buğdaya bağlı ekmek gibi ana ürünlerde fiyat artışlarının yaşanmayacağını belirten Kirişçi şunları kaydetti: “Ekmek fiyatlarının yükselmemesi adına, gerekli önlemler alındı. Türkiye’nin buğday açığı olursa, tüketimle ilgili bir sıkıntının yaşanmaması için mutlak yolla ithalata gidilir.’’

/ ADANA

04.07.2007


 

Çaya ‘tır’lı tanıtım

ÇAYKUR Genel Müdürlüğünce ÇAYKUR ve Türk çayının tanıtımını yapmak için ‘ÇAYKUR Tanıtım ve Reklâm TIR’ı’ hazırlandı ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, yaptığı açıklamada, TIR’ın ÇAYKUR ve Türk çayını yurt içi ve yurt dışındaki organizasyonlarda tanıtmak için hazırlandığını söyledi.

Reklam ve Tanıtım TIR’ının açılabilir platformla 60 metrekare alana sahip olduğunu ifade eden Yüce, “Bu TIR bizim bütün ürünlerimizi, ülkemizin her köşesindeki fuarlar ve festivallerde, gerek duyulduğunda da yurt dışındaki fuarlarda tanıtmak üzere hazırlandı. Bu tanıtım TIR’ı ile birlikte ÇAYKUR’un ve çayımızın bütün reklamları yapılacaktır. Yapılan organizasyonlarda şehirlerin en önemli yerlerinde, zaman zaman üniversitelerimizde, zaman zaman da şehirlerin en merkezi noktalarından çayımızın niteliklerini tanıtmaya çalışacağız’’ dedi. Tanıtım TIR’ının 250 bin YTL+KDV’ye mal olduğunu kaydeden Yüce, TIR’ın ilk yolculuğunu Trabzon’a ve tanıtım faaliyetlerini de 1. Karadeniz Spor Oyunları boyunca yapacağını belirtti.

Kahraman ALPAK / RİZE

04.07.2007


 

Sıcak, sebze-meyve fiyatını arttırdı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcağa bağlı ürünün tarlada yanması ve hale gelen ürün miktarındaki azalma sebebiyle, kavun ve karpuz başta olmak üzere bir çok sebze-meyvenin fiyatı arttı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Daire Başkanı Uğurcan Ecemiş konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, fiyatları da etkiledi. Domates, biber, salatalığın fiyatı yükseldi ve geçen yıla göre yüzde 10-15 oranında arttı. Aşırı sıcaklardan dolayı kavun ve karpuz fiyatlarında yükselme yaşanıyor. Sıcaklıkların devam etmesi, meyve ve sebze fiyatlarında tüketici aleyhine etkili olacak. Aşırı sıcakların devam etmesi halinde, önümüzdeki günlerde fiyatların daha da artacağı beklentisi var.’’

/ ANTALYA

04.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004