Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Sizi hiç unutmayacağız

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), bugün Anadolu’nun birçok yerinde unutulmaya yüz tutmuş, el emeği, göz nuru zanaatları tekrar canlandırmak amacıyla, ülkenin dört bir yanında ‘’Kent Atölyeleri’’nin kurulmasına ön ayak oluyor. ÇEKÜL Vakfı Ankara Temsilcisi Faruk Soydemir, ‘’Kent atölyeleriyle birlikte, belli zanaatlarda birkaç tane kalan usta sayısı fazlalaştı, yeni ustaların yetişmesine ön ayak olundu’’ dedi.

Soydemir, Türkiye’nin, geleneksel yapı birikimi açısından önemli bir zenginliğe sahip olduğunu hatırlatarak, ülkenin kültür ve tarih mirasının önemli bir kısmını gerek anıtsal, gerek sivil mimarlık varlıklarının oluşturduğunu ifade etti.

Ancak şehirlerin, geleneksel kimliklerini yitirmeye başladığına ve ülkenin her yanında, tekdüze kentsel yüzler oluşmaya başladığına işaret eden Soydemir, ‘’Toplum, yapı san’atının ustalarını da yitirmiştir. Geleneksel yapı malzemeleriyle üreten, taşın, ahşabın ve toprağın dilinden anlayan ustalar, neredeyse kalmadı. Bu nedenle onarım ve restorasyonlar, ciddî eksikler ve hatalarla dolu’’ diye konuştu.

Soydemir, bu kapsamda ÇEKÜL Vakfı olarak, yitirilen üretim hafızasını yeniden oluşturmak ve geleneksel yapı san’atı için ihtiyaç duyulan usta ve teknik eleman boşluğunu doldurmak amacıyla, ‘’Geleneğin Usta Elleri Geleceğe Uzanıyor-Kent Atölyeleri’’ adlı bir proje geliştirdiklerini belirtti. Soydemir, söz konusu atölyelerin kurulmasında, vakfın yanı sıra, Tarihi Kentler Birliği ile özel idare ve yerel yönetimlerin de katkılarının bulunduğunu kaydetti.

Projenin amacını, ‘’Yok olma sınırında olan geleneksel yapı san’atlarımızın üretim yöntemlerinin geleceğe aktarılması, günümüz olanaklarıyla boyutlandırılarak yeni gelişmelere ortam hazır

lanması ve eğitimli, becerikli bir kuşağın yetişmesinin sağlanmasıdır’’ olarak da ifade eden Soydemir, ‘’Bugün Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerinde, 35 civarında kent atölyesi bulunuyor. Kent atölyelerinin hangi zanaat üzerine kurulacağı ise kentin yerel kültürü çerçevesinde belirleniyor’’ dedi.

ÇEKÜL Ankara Temsilcisi Soydemir, buna, Mardin, Şanlıurfa, Kayseri gibi illerdeki taş işçiliğini örnek vererek şöyle konuştu:

‘’Aynı zamanda bu atölyelerde üretilen taşlar, yöredeki yapıların onarılmasında kullanılıyor. Ahşap işçiliği ve dokuma üzerine de kent atölyeleri bulunuyor. Atölyeler, ağırlıklı olarak, bu üç dalda hizmet veriyor.’’

Faruk Soydemir, Ankara’nın Beypazarı ilçesinde kurulan atölyenin, ahşap işçiliği üzerine olduğunu da belirterek, Ayaş ilçesindeki şehir atölyesinin ise kurulma aşamasında olduğunu bildirdi.

Faruk Soydemir, atölyeler kurulmadan önce, bazı yörelerdeki geleneksel taş işçiliğinin, yok olmaya yüz tuttuğunu gördüklerini dile getirerek, ‘’Kent atölyeleriyle birlikte, birkaç tane kalan usta sayısı fazlalaştı, yeni ustaların yetişmesine ön ayak olundu. Örneğin, Şanlıurfa’da üç tane kalan taş ustası sayısı, bu proje sayesinde bir hayli arttı’’ diye konuştu.

Soydemir, bu projeyle gençlere iş alanı sağlandığına da dikkati çekerek, sözlerini, ‘’Bu sayede istihdam yaratıldı. Gençlerin de bu atölyelere ilgisi oldukça fazla. Bir çok atölyede teknik lise ve üniversite mezunu gençler çalışıyor’’ dedi.

04.07.2007


 

Ilısu Barajında kazı çalışmaları başladı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Ilısu Baraj Gölü altında kalacak höyükteki kazı çalışmaları için 4’ü yabancı 9 ekip izin aldı. Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihî yerlerdeki kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Müdürü Songül Göksü, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak eserlerin kurtarılması için 7 yıl önce başlayan kazı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde geçen yıl kazı çalışması yürüten 4’ü yabancı 9 ekibin aynı yerlerdeki kazılarını sürdürmek için onay aldığını ifade eden Göksu, “Yrd. Doç. Dr. Eyüp Ay ekibiyle Müslümantepe’de ve Prof. Dr. Vecihi Özkaya ekibiyle Körtiktepe’de bugün çalışmalarına başladılar. Doç. Dr. Tuba Ökse ekibiyle Yukarısalat’ta, Doç. Dr. Halil Tekin ekibiyle Hakemi Use’de, Doç. Dr. Gülriz Kosbe ekibiyle Kavuşantepe’de çalışmak için onay aldı. Yabancılardan ABD’li Bradley Parker Kenantepe’de, İtalyan Nicola Laineri Hırbimerdan’da, ABD’li Timothy Mathney Ziyarettepe’de ve Japon Yutaka Miyake ise ekibiyle Aşağısalat’taki kazılarına önümüzdeki günlerde başlayacaklar” dedi.

Göksu, bu yıl Çayönü’ndeki Hilar Mağaraları’nın turizme açılmasına yönelik, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nce özel idareden sağlanan ödenekle temizlik çalışması başlatıldığını da kaydetti.

Ilısu Barajı inşaatının başlaması durumunda Hasankeyf’in yanı sıra su altında kalacak Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki bazı höyüklerde tarihî kültür varlıklarının kurtarılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Devlet Su İşleri (DSİ) arasında protokol imzalanarak, 2000 yılında kazılara başlanmıştı.

Öte yandan 4 yıldır Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü görevini yürüten Songül Göksu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görev yapmak üzere 5 Temmuz’da Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevinden ayrılacak.

04.07.2007


 

Beyzade Ali Camii yenilendi

Daha önce bakımsızlığı sebebiyle gazete haberlerine konu olan Beyoğlu Bereketzade Ali Camii yenilendi.

Cami ile ilgili bilgi veren çevre esnaflarından Adem Başkaya, Galata Kulesinin bir alt sokağı olan Bereketzade Sokağı’nda bulunan Bereketzade Ali Camii’nin 10-12 yıl önce bakımsızlık sebebiyle içler acısı durumda olduğunu, Yeni Asya Gazetesi’nde konunun gündeme taşınmasıyla birlikte bakım çalışmalarının başlatıldığını hatırlattı.

1930’lu yıllarda Halk Partisi döneminde caminin gayri müslimlere kiraya verildiğini ve onların da camiyi ahır yaptığını, mezbelelik hale getirdiğini kaydeden Başkaya, gazetemizde yayınlanan haberin ardından çevredeki esnaf ve vatandaşların camiye sahip çıkarak topladıkları yardımlarla caminin yenilendiğini belirtti. Caminin işleriyle Allah rızası için ilgilenen bir kişi dışında kimse olmadığını ifade eden Başkaya, “Caminin imamı, müezzini ve kayyumu yok. Yetkililerin bu camiye imam atamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

04.07.2007


 

Ahmedinejad’tan yönetmen Stone’a red

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Oskar ödüllü yönetmen Oliver Stone’un hakkında belgesel film çekme yönündeki talebini reddetti.

Ahmedinejad’ın Fars ajansına açıklama yapan danışmanı Mehdi Kalhur, Stone’un Başkan George Bush karşıtı olarak tanınsa da ‘Büyük Şeytan’ın bir parçası olduğunu öne sürdü. Kalhur, kültürden mahrum Hollywood’un san’atı yalnızca bazı planlar için bir araç olarak kullandığını söyledi.

Cumhurbaşkanının san’at danışmanlarından Cevad Şemagdari ise İranlı bir yönetmenin Bush ve CIA hakkında film çekmesine izin verilmesi halinde kararın gözden geçirilebileceğini söyledi. Şemagdari, aynı taleple gelen birçok yönetmen olduğunu ve gece gündüz çalışan Ahmedinejad’ın yalnızca bir kişiye vakit ayırabileceğini kaydetti.

Oliver Stone ilk Oscar ödülünü Türkiye’de büyük tepki çeken 1978 yapımı ‘Geceyarısı Ekspresi’ filmiyle almıştı. Ünlü yönetmen daha önce İran’ı yenilgiye uğratan Büyük İskender, ABD başkanları John F. Kennedy ve Richard Nixon ile Fidel Castro hakkında filmler çekmişti. Stone, geçtiğimiz yıl ‘Dünya Ticaret Merkezi’ filminde 11 Eylül saldırılarını beyaz perdeye aktarmıştı.

04.07.2007


 

Yalı Hanı roman oldu

Çanakkale’de öğrencilerin uğrak yeri haline gelen tarihi Yalı Hanı, yazar İlhami Algör’ün romanına konu oldu. Yazar Algör, ‘’Çanakkale Yalı Hanı ve Han Sakinleri’’ adıyla kaleme aldığı romanında ‘’insanların gürültülü tarihlerinin taşa yazılmış sessiz belgesi niteliğinde olan bir binanın öyküsünü’’ anlattı.

Algör, Yalı Hanı’nı ilk gördüğünde kapısında ‘’askere serbest’’ yazdığını, “acaba halk için yasak mı?’’ diye düşündüğünü, çünkü mekâna gelen giden olmadığını söyledi.

Yalı Hanı’nın loş, karanlık ve kapalı bir alan olduğunu, ortamdaki tarihî dokunun ilgisini çektiğini belirten Algör, eski ahşap duvarların, kirişlerin neler görüp yaşadığını merak ettiğini, bunun üzerine ‘’Çanakkale Yalı Hanı ve Han Sakinleri’’ adlı romanı yazmaya karar verdiğini bildirdi.

/ ÇANAKKALE

04.07.2007


 

San’atın Google’nı yaptı

Dünyanın ünlü ressam, heykeltıraş ve fotoğrafçılarından oluşan san’atçılarla ilgili internet portalı oluşturan Hale Haifawi Yamakoğlu ilk sanal satış ve sergi imkânı sunan sitesini de açtı.

İnternational Hospital’ın kurucusu Said Haifawi’nin kızı olan Yamakoğlu, hastane işletmeciliği eğitiminden ve hastane koordinatörlüğü yöneticiliğinden sonra san’ata ilgisiyle böyle bir alan seçtiğini belirtiyor. Dünyanın en önemli san’atçı jürisine de sahip olan siteye girmek için bu jürinin de onayını alması gerekiyor.

Siteyle san’atçıların yanı sıra, dünyanın ünlü ekonomi rating, yatırım ve danışmanlık şirketleri olan Merryl Lynch, JP Morgan, Colombia Scool of Business, Birleşmiş Milletler, Grey Advertising, Frere Foundation gibi ekonomi birimlerinin yanı sıra Art News Magazine, Morris Associates, Jay Strongwater Inc gibi san’at ajansları da destek olduklarını açıklıyor.

04.07.2007


 

Konservatuvar öğrencileri ABD’de konser verecek

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü öğrencileri, bu yıl Amerika’nın Minnesota Eyaleti’ndeki Duluth Üniversitesinde 20 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek uluslar arası opera festivaline dâvet edildi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencilerin katılacağı festivalde, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri, ‘’Türk Gecesi’’nde, Yrd. Doç. Demet Eytemiz’in eşliğinde tamamı Türk bestecilerin eserlerinden oluşan programı yöresel kıyafetlerle seslendirecek.

DEÜ Konservatuvarı Müdürü Prof. Gülser Eryümlü, bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek, ‘’Türkiye ve İzmir’i en iyi şekilde tanıtmaya çalışacağız. 4 Hafta sürecek yoğun çalışma dönemi sonunda sahnelenecek olan operalarla Amerika’da Türk bestecilerini de tanıtacağız’’ dedi.

/ İZMİR

04.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004