Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Gümrüklere AB standardı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, son dönemde yaptıkları çalışmalarla gümrükleri AB standartlarında çalışır hale getirdiklerini bildirdi. Tüzmen, Mersin Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünü ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kimi personelin ‘’mesai ücretleri’’ konusunda sıkıntı yaşadıklarını söylemesi üzerine Tüzmen, bu sorunu yeni yasama yılında kanunda yapacakları değişiklikle çözeceklerini belirterek, personelden 4 ay süre istedi.

Yaptıkları çalışmalarla Türkiye Gümrüklerini AB standartlarında çalışır hale getirdiklerini anlatan Tüzmen, ‘’Bizim için önemli bir ticaret merkezi olan Mersin’de, Gümrük Başmüdürlüğü gerek ithalat, gerek ihracat, gerekse transit ticarette olağanüstü özverili çalışarak, özellikle son dönemlerde limanın sorunun çözümünde büyük gayret gösterdi’’ dedi.

2002 yılında 87 milyar dolar civarında olan dış ticaret hacmini yaklaşık 250 milyar dolara çıkardıklarını belirten Tüzmen, şöyle devam etti: ‘’Yaklaşık 3 kat artan dış ticaret hacminde, gümrüklerde hızlı otomasyona geçilmesi, gün kart gibi paranın kullanılmadığı sistemle pilot uygulamaların yapılması, aynı şekilde gümrüklerde sayısal imza uygulanması, gümrük giriş çıkış beyannamelerin hızlı bir şekilde yapılabilir hale gelmesi etkili oldu. Bunlardan en önemlileri ise envanter ve akaryakıt tanker sistemleri ile bütün gümrüklerdeki kontrol, iletişim ve bilgi teknolojisi konusu, diğer kurumlarla yapılan ortak çalışmalar ile bu rakam buralara kadar çıktı. Biz rakamlarla övünüyoruz. Ama arkasında özverili şekilde çalışan gümrük teşkilatımız var.’’

GÜMRÜKLERDE YAŞANAN SIKINTILAR

Gümrüklerde bazı sıkıntılar da yaşandığına de değinen Tüzmen, bunların çalışan personel sayısının yetersizliği ve personelin mesai ücreti sorunu olduğunu söyledi. Bunları çözmek için gayret gösterdiklerini anlatan Tüzmen, şöyle devam etti: ‘’İlk etapta 800 yeni personel alarak takviye yaptık. Türk Gümrüklerinde 1990’larda 12 bin kişi çalışıyordu. Fakat, ilerleyen zamanda bu sayı 7 binlere düştü. İşte aldığımız personelle bunu 8 bine doğru çıkarıyoruz. Amacımız, bu rakamı ortalama 10 bin kişiye çıkarmaktır. Dünyanın en önemli dış ticaret ülkelerinden biri olan Almanya’da şu anda 44 bin kişi, Fransada ise 25 bin kişi gümrüklerde çalışmaktadır. Bu nedenle bizde yeni dönemde bu sayıyı gözden geçirerek, gümrük personelimizin hak ettiği gerek ücret gerekse, iş tanımını çok iyi yaparak yolumuza devam etmemiz lâzım.’’

/ MERSİN

07.07.2007


 

Petrol-İş Sendikası Danıştay’a dâvâ açtı

Petrol-İş Sendikası’ndan, PETKİM’in yüzde 51’inin blok satış yoluyla özelleştirilmesine ilişkin ihale komisyonu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dâvâ açıldı.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, avukatıyla birlikte Danıştay’a gelerek, dava dilekçesini sundu. Öztaşkın, burada, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’özelleştirme ve ihale sonucunun Türkiye’nin çıkarlarına olmadığı’’ görüşünü savundu.

İhaleyi kazanan konsorsiyum ile ilgili ‘’belirsizlik ve şüpheler olduğunu’’ iddia eden Öztaşkın, ‘’Özelleştirme, alıcı konsorsiyumun yapısı ve karmaşık ilişkiler ağı nedeniyle Türkiye’nin çıkarlarına değildir’’ dedi.

Stratejik önem taşıyan PETKİM ihalesine en yüksek teklifi ‘’kim olduğu ve sermaye yapısı belli olmayan bir firmanın verdiğini’’ anlatan Öztaşkın, şirketin asıl faaliyet alanının üretim değil finans olduğunu söyledi.

Öztaşkın, şirketin yapısı ve hakim ortakların durumuyla ilgili kamuoyuna bir an evvel net açıklama yapılmasını isteyerek, ‘’Yoksa 2004’te TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesi gibi yeni bir skandalla karşı karşıya kalacağız’’ diye konuştu.

/ ANKARA

07.07.2007


 

Bakan Güler: Enerjide özelleştirmeler sürecek

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji sektöründeki özelleştirme işlemlerine, teknik ve hukukî altyapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra devam edileceğini bildirdi.

Güler, CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek’in soru önergesine verdiği cevapta, enerji sektöründeki özelleştirme çalışmalarının, geçmişteki problemlerle tekrar karşılaşmamak için teknik ve hukukî altyapı çalışmalarının tamamlanması amacıyla ertelendiğini kaydetti. Bu çalışmaların sona ermesinin ardından özelleştirme işlemlerine devam edileceğini bildiren Güler, özelleştirmelerin uzun vadede gündemden çıkarılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

/ ANKARA

07.07.2007


 

Sosyal güvenlik primleri artıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının projeksiyonuna göre, sosyal güvenlik prim geliri, 2015’te emekli aylığı ödemelerinin yüzde 1.1 üzerine çıkacak.

Bakanlığın hazırladığı rapora göre, geçen yıl toplam 40.9 milyar YTL sosyal güvenlik prim geliri elde edilirken, emekli aylıklarına 44.8 milyar YTL aktarıldı. Sosyal güvenlikte elde edilen toplam prim gelirleri, geçen yılki toplam emekli aylığı ödemelerinin yüzde 91.3’ünü karşıladı.

Rapora göre, 2015’te sosyal güvenlik sisteminde elde edilecek toplam prim gelirinin, 2006’ya göre yüzde 105.9 artarak, 84.2 milyar YTL’ye ulaşması bekleniyor. Aynı süreçte emekli aylıkları için yapılacak ödemenin ise yüzde 85.9 yükselerek, 83.3 milyar YTL’ye çıkacağı tahmin ediliyor. Böylece 2015’te prim gelirleri, emekli aylığı ödemelerinin üzerine çıkarak, yüzde 101.3 olacak.

/ ANKARA

07.07.2007


 

Otomotivde satışlar geriledi

Yılın ilk 6 ayında binek ve hafif ticarî araç toplam pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,9 oranında daraldı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv pazarında 2007 yılı Ocak-Haziran ayları arasında binek ve hafif ticarî araç satışları 233 bin 169 adet olarak gerçekleşti.

Pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,9 oranında küçüldü. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde binek otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30,5 azalarak 139 bin 131 adede geriledi. Hafif ticarî araç satışları da aynı dönem için, geçen yıla oranla yüzde 26,5 gerileyerek 94 bin 38 adet olarak gerçekleşti. 2007 yılı Haziran ayında 30 bin 126 adedi binek, 18 bin 548 adedi hafif ticarî araç olmak üzere toplam 48 bin 674 adet araç satıldı.

07.07.2007


 

Yoksulluk sınırı yükseldi

Haziran ayında açlık sınırının 614 YTL 33 YKr’ye gerilediği, yoksulluk sınırının ise bin 895 YTL 94 YKr’ye yükseldiği bildirildi.

Türk Harb-İş Sendikasından yapılan yazılı açıklamaya göre, “açlık sınırı” olan 4 kişilik bir ailenin asgarî gıda harcaması, Haziran ayında, bir önceki aya göre 16 YTL 30 YKr (yüzde 2,58) azalarak 614 YTL 33 YKr olarak hesaplandı. Bu azalmada taze meyve ve sebzedeki fiyat düşüşlerinin etkili olduğu belirtildi. “Yoksulluk sınırı” olarak nitelendirilen 4 kişilik bir ailenin barınma, giyim, ulaşım gibi aylık zorunlu harcama tutarı ise geçen ay bir önceki aya göre 3 YTL 59 YKr (yüzde 0,19) artarak bin 895 YTL 94 YKr düzeyine yükseldi. Açıklamada, “tek bir çalışanın insanca yaşama koşullarında yaşayabilmesi için gerekli olan yoksulluk sınırı” harcamasının da Haziran ayında 14 YTL 31 YKr (yüzde 1,22) artarak bin 182 YTL 66 YKr’ye ulaştığı kaydedildi.

/ ANKARA

07.07.2007


 

Hazine iç borç ödeyecek

Hazine gelecek hafta, toplam 1 milyar 343 milyon YTL iç borç ödemesi yapacak.

Hazine 11 Temmuz Çarşamba günü 117 milyon YTL’si piyasaya, 3 milyon YTL’si de kamu kuruluşlarına yapılan satışların geri ödemesi olmak üzere, 120 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek. Hazine’nin ayrıca 13 Temmuz Cuma günü tamamı piyasaya ve YTL cinsinden olmak üzere 1 milyar 223 milyon YTL iç borç ödemesi bulunuyor.

/ ANKARA

07.07.2007


 

Türkiye, turizm gelirinde 9. sırada

Dünya Turizm Örgütü’nün raporuna göre Türkiye, 2006 yılında gelen turist sayısında dünyada onbirinci, turizm gelirinde dokuzuncu sırada yer aldı.

Türkiye’ye 2007 yılının Ocak-Haziran döneminde gelen turist sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.61 artarak 9 milyon 184 bin 321’e ulaştı.

/ ANKARA

07.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004