Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kanatlanacaklar sandım

‘Açık Hava Mevlevî Gösterileri’ni izleyen Maria Badescu isimli turist, daha önce hiç bu kadar dinlendirici bir melodi duymadığını söylerken, kanatlanıp uçacağını sandım, çok etkileyiciydi” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kültür AŞ. tarafından organize edilen, “2007 Mevlânâ Yılı” faaliyetleri ilk kez gerçekleştirilen ‘Açık Hava Mevlevî Gösterileri’yle devam ediyor. İlki Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleşen ‘Açık Hava Mevlevî Gösterileri’ni 2000 yerli ve yabancı turist izledi.

‘Açık Hava Mevlevî Gösterileri’ “Gel, gel, gel… Ne olursan ol yine gel” başlığıyla 7 Temmuz’da Sultanahmet Meydanı’nda, start aldı. Özellikle yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği gösteriyi 2.000 kişi izledi. Gösterinin her anını kaydeden Maria Badescu isimli turist, daha önce hiç bu kadar dinlendirici bir melodi duymadığını söylerken, “Beyazlara bürünmüş ve dönen o insanların birden kanatlanıp uçacağını sandım, çok etkileyiciydi” dedi.

25 Ağustos’a kadar devam edecek gösteriler Eyüp, Bakırköy, Taksim, Kadıköy ve Beşiktaş meydanlarında devam edecek.

Fotoğrafçılara eşsiz kareler

Faaliyet açık havada gerçekleşen ilk Mevlevi gösterisi olması açısından özellikle fotoğraf meraklılarına unutulmaz bir görsel şölen sundu. Profesyonel ve amatör yüzlerce fotoğraf meraklasının objektifleri Ayasofya ve Sultanahmet Camii’nin ortasında gerçekleşen gösteriyi ölümsüzleşti.

19 Haziran’da Rumî Senfonik gösteriyle başlayan, 30 Haziran’da Mercan Dede Ensemble ile devam eden “2007 Mevlânâ Etkinlikleri” 17 Aralık’a kadar devam edecek olup, halka açık ve ücretsizdir.

Gel, Gel, Gel... Ne Olursan Ol Yine Gel!”

(Açık Hava Mevlevi Gösterileri)

14 Temmuz 2007 Cumartesi,

19:30 Eyüp Sultan Meydanı

28 Temmuz 2007 Cumartesi,

19:30 Bakırköy Meydanı

04 Ağustos 2007 Cumartesi,

19:30 Taksim Meydanı

11 Ağustos 2007 Cumartesi,

19:30 Kadıköy Meydanı

18 Ağustos 2007 Cumartesi,

19:30 Beşiktaş Meydanı

25 Ağustos 2007 Cumartesi,

19:30 Sultanahmet Meydanı

11.07.2007


 

Tarihî Tosya evleri onarılıyor

ÇEKÜL Vakfı’nın girişimi ve Tosya Belediyesi’nin desteğiyle, Kastamonu’nun Tosya ilçesinde bulunan tarihî evler onarılıyor, tarihî evlerin bulunduğu sokaklarda ise, sağlıklaştırma çalışmaları yapılıyor.

ÇEKÜL Vakfı Ankara Temsilcileri Faruk Soydemir, Vedat Ağca ve ÇEKÜL Vakfı Ankara Temsilciliği mimarlık öğrenci grubu, 30 Haziran–1 Temmuz 2007 tarihinde, hem nitelik, hem de nicelik bakımından zengin bir tarihî ve kültürel mirasa sahip olan Kastamonu’nun Tosya ilçesini ziyaret ettiler. Soydemir, Ağca ve öğrenciler, bir dönem Bizans ile Osmanlı egemenliğinde kalan, dolayısıyla tarihi ve kültürel doku çeşitliliğine sahip olan Tosya’da yapılacak koruma çalışmalarını planlamak, “yol haritasını” belirlemek amacıyla incelemeler yaptılar.

ÇEKÜL Vakfı Ankara Temsilcileri, ilçede hayata geçirilmesi düşünülen koruma uygulamalarını paylaşmak için Tosya Belediye Başkanı Sait Gülbacı ve İmar Müdürü Erdal İpoğlu ile görüştüler. Bundan sonraki uygulamalar, ÇEKÜL Vakfı ve Tosya Belediyesi’nin işbirliğiyle yürütülecek. İlk olarak tarihi Tosya evlerinin yaşatılması için dört evde onarım çalışması yapılacak. Şu anda dört evin rölöveleri hazırlanıyor. Aynı zamanda iki sokakta da sağlıklaştırma çalışması yapılacak.

Abdurrahman Camii, Dere Çeşmesi, Halim Baba Çeşmesi, Ali Osman Ağa Çeşmesi, Büyük Hamam, Tekke Hamamı ve Çifte Hamam ilçedeki birbirinden önemli tarihi yapılardan birkaçı. Tosya’da 180 civarında sivil mimarlık örneği bulunuyor ve bunlar hâlâ varlığını koruyor. Ancak bu sivil mimarlık örneklerinden sadece 47 yapı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilmiş durumda.

11.07.2007


 

“Yeni 7 harika” seçimine eleştiri

Gezginler Kulübü Kurucusu Prof. Dr. Orhan Kural, dünyanın yeni 7 harikası seçimine ilişkin ‘’Bu seçimde de dinî ve politik faktörlerin rol oynadığına inanıyoruz’’ dedi.

Prof. Dr. Kural, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın 7 harikasının uzun bir çalışma sonucu internette oylama ile yeniden tesbit edildiğini hatırlattı.

Kurucusu olduğu Gezginler Kulübü’nün de bu organizasyonda yer aldığını belirten Kural, açıklamasında şunları kaydetti:

‘’Ancak oldukça yeni tarihli bir beton yığını olan Rio De Janerio’daki İsa Heykeli’nin yer almasını şiddetle kınarken, en büyük haksızlık kurbanı olarak Kamboçya’daki Angkor Watt Ören sahası, Elhamra Sarayı (İspanya) ve Ayasofya’yı görüyoruz. Bu seçimde de dinî ve politik faktörlerin rol oynadığına inanıyoruz.’’

Portekiz’in başşehri Lizbon’da, Ürdün’deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya’daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru’daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika’daki Chichen Itza Piramidi, İtalya’nın Roma şehrindeki Kolezyum ve Hindistan’daki Taç Mahal anıt mezarı, dünyanın yeni 7 harikası olarak açıklanmıştı.

11.07.2007


 

5 bin yıllık sur turizme açılacak

Kayseri’nin Develi ilçesinde 5 bin yıllık sur yapısı bulundu. Erken Tunç Çağı’ndan kalma eserlere rastlanan kazı çalışmalarının bu yılki ilk etap çalışmaları tamamlandı.

Yapının üzerindeki toprak kalıntılarının tamamen temizlenip açığa çıkartıldıktan sonra turizme açılması amaçlanıyor. Kayseri Arkeoloji Müzesi ile Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün çalışmaları sonucu tesbit edilen sur yapısında Nisan ayından beri kazı çalışmaları yapılıyor.

10 kişilik uzman ekip tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında ilk etapta bin metrekarelik alanın açıldığını kaydeden Çukurova Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Bileç Höyük Kazısı Bilimsel Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, bu yılki çalışmaların tamamlandığını açıkladı.

Çalışmaların 2008 yılında da devam edeceğinin altını çizen Girginer, tarihi dokuya zarar vermemek için çok ince ve hassas aletlerle titiz bir çalışma yürüttüklerini ve en kısa zamanda yapıyı tamamen kurtararak turizme açmayı hedeflediklerini belirtti.

/ KAYSERİ

11.07.2007


 

Seçim kararı,kaçak inşaatı arttırdı

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, ‘’Seçim kararının alınmasının ardından adeta hortlayan kaçak yapılaşma sebebiyle günde 10’a yakın inşaata müdahale ediyoruz’’ dedi.

Gonca, ilgili kanunla kaçak yapılaşmaya 1-5 yıl hapis cezası getirilmesine rağmen, seçim kararı alındıktan sonra vatandaşların kaçak inşaata yöneldiklerini söyledi.

Kaçak binaların can ve mal güvenliği açısından tehlikelerin yanı sıra devleti zarara uğrattığını belirten Gonca, şöyle konuştu: ‘’Sürekli mahallelerimizi geziyoruz. İmar ekiplerimiz ruhsatsız binalara anında müdahale ediyor ve yıkım yapıyorlar. İnşaat sahipleriyle ilgili de tutanaklar tutuluyor. Ancak ayrıldığımız noktalarda hemen ardımızdan yeniden kaçak inşaatlar başlıyor. Bununla ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca Belediye Encümeninden de karar çıkartıp gerekli cezaî işlemi uygulamaya başlayacağız.’’

/ ZONGULDAK

11.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004