Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sosyal güvenlikte ilâç yükü ağır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye’deki sağlık harcamalarının yüzde 42’sini ilâç giderlerinin oluşturduğunu belirterek, diğer ülkelerde bu oranın, sağlık harcamalarının yüzde 20’si civarında bulunduğunu bildirdi.

Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Haber Bülteni’ndeki yazısında, tek çatı altında toplanan sosyal güvenlik kurumlarının gelirlerinin arttığını, buna karşın giderlerin de yükseldiğini ifade etti. Türkiye’de sağlık harcamalarının da yükseldiğine işaret eden Başesgioğlu, ‘’Burada dikkat çekici nokta, söz konusu harcamanın yüzde 42’sini ilâç giderlerinin oluşturması. Diğer ülkelerde toplam sağlık harcamaları içinde ilâç masrafı yüzde 20 civarında. Ülkemiz imkanlarına göre çok yüksek harcamamız olduğu aşikar’’ değerlendirmesinde bulundu. SGK’da ilk kez sağlık bilgi bankası oluşturulacağını bildiren Başesgioğlu, vatandaşlardan, sağlık karnelerini ‘’açık çek gibi ortada dolaştırmamalarını’’ istedi.

SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ

Başesgioğlu, 15 Haziranda yürürlüğe giren SGK Sağlık Uygalama Tebliği ile sosyal güvenlik kapsamında bulunan kişilerin sağlık hizmetlerinden aynı standartlarla faydalanabileceklerini ifade ederek, böylece sağlık hizmetlerinin finansmanından, hizmetlere erişim ve kullanıma kadar tüm toplumun tek bir çatı altında toplandığını ve fırsat eşitliğinin sağlandığını kaydetti.

Bunun, sosyal devletin gereği olduğunu belirten Başesgioğlu, ‘’Tam kapasite çalışan devlet hastaneleriyle yüzde 30 kapasite kullanan üniversite hastaneleri düşünüldüğünde, kısıtlı imkanları olan ülkemizin kaynaklarının aktif hale getirilmesi de temin edilmiş oluyor’’ ifadesini kullandı.

Türkiye’de aktif sigortalı sayısının 15 milyona yaklaştığına, emekli sayısının ise 7 milyonu geçtiğine işaret eden Başesgioğlu, emekli sayısının 2015’te 10 milyon 500 bini bulacağının tahmin edildiğini kaydeti. Başesgioğlu, şu anda 2.05 düzeyinde bulunan aktif-pasif sigortalı oranının ise 2015’te ise 2.17 olmasının beklendiğini belirtti.

4 AYLIK İLÂÇ HARCAMASI

2 MİLYAR 870 MİLYON YTL

Öte yandan, SGK’nın bu yılın Ocak-Nisan dönemindeki toplam sağlık harcaması 6 milyar 560 milyon YTL’yi buldu. Bunun 2 milyar 870 milyon YTL’sini ilâç harcamaları oluşturdu. Kamunun geçen yılki sağlık harcamaları 18 milyar 67 milyon YTL olarak gerçekleşmişti.

/ ANKARA

14.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sosyal güvenlikte ilâç yükü ağır

  İş yerleri ‘kayıtsız’

  Beş aylık faiz gideri 4.4 milyar dolar

  Seçim turizmi

  Umut, İngiltere’deki gurbetçiler

  Sözleşmeler keyfî sona erdirilemeyecek

  Hazine, 4 milyar 442 milyon YTL iç borç ödeyecek

  ‘40 gün 40 gece’de 2 milyon YTL’lik alış veriş

  Arçelik, Amerikan pazarında iddialı

  Kalkınma ajansları bekliyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004