Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İş dünyası reform istiyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, seçim sonrasında yeni meclisin oluşmasıyla birlikte ilk 6 ayda yapısal reformların hızla yapılması gerektiğini söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, CNN Türk’te katıldığı programda, seçim gündemi ve ekonomiye ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu. Seçim sonrasında yeni kurulacak meclisin ilk 6 ayda yapacaklarının aslında bütün iktidarı süresince yapacaklarına eşdeğer bir noktayı kapsadığını belirten Hisarcıklıoğlu, yeni meclisin oluşmasıyla birlikte ilk 6 ayda yapısal reformların hızla yapılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir an önce yapılması, siyasi ve ekonomik reformlara başlanması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, seçim arenasında olunmasına rağmen bütün siyasî partilerin aşağı yukarı cumhurbaşkanının bir uzlaşmayla seçileceği mesajını verdiğini, bunun sevindirici olduğunu söyledi.

Türkiye gündeminden artık cumhurbaşkanlığı seçiminin düşürülmesi ve diğer önceliklere sıra gelmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu tartışma devam ettirildiği takdirde 2007’nin kayıp yıl olacağını ifade etti.

YENİ ANAYASA ŞART

Hisarcıklıoğlu, gelecek dönemde, yeni bir anayasa, Siyasi Partiler Yasası ve seçim yasası konularından sonra hukuk ve yargı reformu, kamu yönetimi ve kamu personel reformu, eğitim reformu yapılması gereğine işaret etti.

‘’Bugünkü eğitim sistemiyle Türkiye’yi ileriye götürmemiz mümkün değil’’ diyen Hisarcıklıoğlu, günümüzde 2,5 milyon kişinin işsiz olduğunu, 700 bin kişinin doğrudan istihdam piyasasına girdiğini, 9 bin kişinin köyden şehre göç ettiğini anlattı. Eğitim sisteminin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bir tarafta eleman arayan binlerce işsiz olduğunu, bir taraftan da işverenin eleman aradığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, sadece meslek eğitimi yapılmasının yeterli olmayacağını, 20 yaş üzeri kişilerin ikinci bir eğitime tabi tutularak değişen iş düzeni, iş biçimi konusunda bilgilendirilmesi, yüksek eğitim sisteminde de eğitim modeli değiştirilerek piyasaya, rekabete yönelik eğitim yapılmasını istedi.

“SOSYAL GÜVENLİK REFORMU

BİRİNCİ ÖNCELİK’’

Türkiye’nin atılım yapması için önce sosyal güvenlik reformunun gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik sisteminin, üçlü yapısı ele alındığında yılda verdiği açıktan dolayı getirdiği yükün yaklaşık 17 milyar dolar olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, ‘’Faiz ödemelerinden sonraki en önemli rakam olan sosyal güvenlik açıkları 17 milyar dolar. Faiz ve sosyal güvenlik ödemeleri olmasa Türkiye cennet vatan olacak’’ dedi.

Bu reformun yapılmasının kolay olmadığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, sürecin 35-40 yılda düzeltilebildiğini, önümüzdeki dönemde sosyal güvenlik reformu yapılmasının birinci öncelik olduğunu, bunun için anayasa değişikliği gerektiğini belirtti.

Yeni bir Türk ticaret kanununa ihtiyaç olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, ‘’Biz hâlâ 1930 model ticaret kanunuyla işimizi götürmeye çalışıyoruz’’ dedi.

Devletin veya tekelciliğin hakim olduğu sektörlerin hızla rekabete açılmasının önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bunlardan birincisinin enerji sektörü olduğunu bildirdi. ‘’Bu sektörü hâlâ rekabete açamadık’’ diyen Hisarcıklıoğlu, enerji rekabete açılmazsa verimliliğin elde edilemeyeceğini savundu.

Hisarcıklıoğlu, ‘’Yoksa, 2009’dan itibaren Türkiye enerji dar boğazına girecek” dedi.

/ ANKARA

17.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İş dünyası reform istiyor

  En çok şikâyet bankalardan

  İşsiz sayısı 14 bin kişi arttı

  Kuraklık ve seçim, alış verişi azalttı

  En büyük gaz dağıtım ihalesi 20 Temmuz’da

  500 büyük sanayi kuruluşu açıklanıyor

  Turkcell hissesi sattı, borç ödedi

  Yeni hükümet kamuda kemer sıkacak

  TMO, buğday ithal edebilir

  Kuraklığa gölet tedbiri

  TOKİ taksitleri yüzde 5,1 arttı

  Ülker Dankek’ten Magma

  Sagra Gıda satışa çıktı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004