Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Gençler Nasreddin Hoca'yı tanımıyor

Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Berat Alptekin’in Türk dili ve edebiyatı öğrencileri üzerinde yaptığı araştırma, üniversite öğrencilerinin Nasreddin Hoca’yı iyi tanımadığını ortaya koydu.

Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Berat Alptekin’in Türk dili ve edebiyatı öğrencileri üzerinde yaptığı araştırma, üniversite öğrencilerinin Nasreddin Hoca’yı iyi tanımadığını ortaya koydu.

Prof. Dr. Alptekin, Elazığ ve Selçuk Üniversitelerinin Türk dili ve edebiyatı bölümlerinde eğitim gören öğrenciler üzerinde bir çalışma yaptı.

Dünyaca ünlü mizah ustasının ne kadar tanındığının belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmaya katılan öğrencilerin, Hoca konusunda verdikleri cevaplar ve yaptıkları yorumlardan aslında bu konuda fazla bir bilgiye sahip olmadığı ortaya çıktı.

100 öğrenciye sorulan ‘’Nasreddin Hoca kimdir?’’ sorusuna, ‘’Akşehirlidir’’, ‘’Bursalıdır’’, ‘’Nevşehirlidir’’, ‘’Kahramanmaraşlıdır’’ ‘’Akhisarlıdır’’ gibi farklı cevaplar geldi.

Aynı soruya verilen cevaplarda öğrencilerin bır kısmı Hoca’nın 13. yüzyılda, 14. yüzyılda, 15. yüzyılda, Timur zamanında, 16 ve 17. yüzyılda yaşayan bir mizahçı olduğunu söyledi. Bazı öğrenciler ise Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir halk bilgini olduğunu belirtti.

Alptekin, Nasreddin Hoca’yı Bursalı sanan öğrencinin muhtemelen Karagöz ile Hoca’yı karıştırdığını belirterek, öğrencilerin büyük kısmının Hoca’nın Osmanlı döneminde yaşadığını sandığını ancak ünlü mizah ustasının Selçuklular’ın son döneminde yaşadığını kaydetti.

ÖĞRENCİLER HOCA’NIN

HANGİ FIKRALARINI BİLİYOR?

‘’Bildiğiniz Nasreddin Hoca fıkralarını yazar mısınız?’’ şeklindeki soruya ise öğrencilerin yazılı cevap verdiğini ifade eden Alptekin, şunları kaydetti:

‘’Öğrencilerden fıkraları yazmalarını istedik. 1 öğrenci, yazısında ‘’bildiğim fıkraların hepsi yarım yamalak olduğu için bir şey yazamayacağım’’ dedi. En çok bilinen fıkralarının göle maya çalmak (45 öğrenci), doğuran kazan (44 öğrenci), ipe un sermek (39 öğrenci), ye kürküm ye (29 öğrenci), parayı veren düdüğü çalar (23 öğrenci), kedi burada ise et nerede (13 öğrenci), yorgan gitti kavga bitti (11 öğrenci) olduğu görüldü. Ancak öğrencilerin büyük bölümünün bildiği fıkraların, bölge ve yöre tiplerinin Hoca’ya uyarlanmış şeklinin olması çok üzücüydü.’’

Alptekin, ‘’Nasreddin Hoca’nın fıkralarının önemi nedir?’’ sorusuna ise öğrencilerin ‘’Hoca’nın fıkraları önemlidir çünkü’’den sonra, fıkranın özetini yazmasının da düşündürücü olduğunu bildirdi.

Nasreddin Hoca sayesinde Akşehir, Konya ve Türkiye’yi dünyanın tanıdığını, ancak gençliğin tam anlamıyla bilgi sahibi olmadığını dile getiren Alptekin, şöyle devam etti:

‘’Ben öğrencilerimiz üzerinde küçük çaplı bir araştırma yaptım, sonuçlar bu şekilde çıktı. İlk ve orta öğretim öğrencilerine Nasreddin Hoca fıkraları hakkında yeterli bilgi vermiyoruz. Bu eksikliği hemen gidermeliyiz. Yöre ve mahalli tiplerle karışan Nasreddin Hoca fıkraları ayıklanmalıdır. Bazı kesimlerin Nasreddin Hoca’yı müstehcen fıkralarla anmaktan vazgeçmesi gerekiyor. 712 yıl önce ölen bir insanın kemiklerini sızlatmaya kimsenin hakkı yoktur. Küçük yaşlardan itibaren Nasreddin Hoca’nın en iyi şekilde tanınması için çalışmalara zaman geçmeden başlanması gerekir.’’

17.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gençler Nasreddin Hoca'yı tanımıyor

  Güney Kore’de İstanbul rüzgârı esecek

  Şanlıurfa’daki koruma çalışmaları hızlandırılıyor

  Yedi Tepeli şehri, “1453” anlatıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004