Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Libya’dan büyük jest

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Libya’da 439 çocuğa kasten HIV’li kan vermekten ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Bulgar hemşirelerle Filistinli doktorun Bulgaristan’a dönüşlerine izin verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Libya ile ilişkilerimizin daha da normalleştirilmesi arzusundayız” dedi.

Barroso, düzenlediği basın toplantısında, başta Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eşi olmak üzere, Libya’nın bu kararında katkısı olan herkese teşekkür ederek, AB dayanışmasını ve ortak çalışmaları halinde başarı potansiyellerini gösterdiklerini söyledi. Bir Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkesi olan Libya ile ilişkilerde bugüne dek, tutuklu Bulgar hemşireler sorununun bir engel olarak ortaya çıktığını ifade eden Barroso, önceki gece uzun bir telefon görüşmesi yaptığı Libya lideri Kaddafi’ye, “bu sorunun aşılması halinde ilişkilerin normalleştirilmesi açısından elinden gelenin en iyisini yapacağı” taahhüdünde bulunduğunu aktardı. Barroso, AB’nin Akdeniz ülkeleriyle işbirliği ve dayanışma için tasarladığı Barselona sürecine Libya’nın da dahil edilebileceğinin işaretlerini verdi.

BULGARİSTAN’A ULAŞTILAR

Bu arada, Libya’da 439 çocuğa kasten HIV’li kan vermekten ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 5 Bulgar hemşireyle Filistinli doktor, Bulgaristan’a geldi. Sofya Havalimanı’nda Libya’dan gelenlerin karşılanması sırasında açıklama yapan Dışişleri Bakanı İvaylo Kalfin, Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov’un hemşireler ve Filistinli doktorun cezalarıyla ilgili af kararı aldığını bildirdi. Fransa Cumhurbaşkanlığı uçağı ile Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin eşi Cecilia ve AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner tarafından getirilen sağlık personeli, Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, Başbakanı Sergey Stanişev, Dışişleri Bakanı İvaylo Kalfin, Parlamento Başkanı Georgi Pirinski ve Avrupa Parlamentosundaki Bulgar milletvekilleri ile yakınlarının katıldığı törenle karşılandı. Libya’da 2004 ve 2006 yıllarında iki kez ölüm cezasına çarptırılan söz konusu sağlık personelinin cezaları Libya Yüksek Yargı Konseyi tarafından ömür boyu hapse çevirilmişti.

Sağlık personelinin kurtarılmasında kilit rol oynayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Libya lideri Muammer Kaddafi ile defalarca görüşmüş, son olarak eşi Cecilia da araya girerek görüşmeleri başarıyla sonuçlandırmıştı. Sofya Havaalanı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Kalfin, 5 Bulgar hemşire ile Filistinli doktorunun 8 yıl sonra mutlu bir şekilde sonuçlandığını söyledi.

Kalfin, sağlık personelinin kurtarılması için emeği geçen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin eşi Cecilia ve AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner’e özel olarak teşekkür etti. Basın toplantısında sözü alan Ferrero-Waldner de, “Biz Avrupa Birliğinin ortak başarısının kutlandığı mutlu bir günü yaşıyoruz” dedi. Bu arada, Sarkozy mahkûmların kurtarılması için kuruş fidye ödemediklerini söyledi.

/ BRÜKSEL

25.07.2007


 

İran ve ABD ikinci defa buluştu

Irak’ta giderek kötüleşen güvenlik durumuyla ilgili ABD ile İran arasında ilk kez Mayıs ayında yapılan görüşmelerin ikincisi dün Bağdat’ta büyükelçiler düzeyinde yapıldı.

İran ve ABD’nin Bağdat Büyükelçileri Hasan Kazımi Kumi ile Ryan Crocker’ın görüşmeleri, başşehre Amerikan güçlerinin çok sıkı koruması altındaki Yeşil Bölge’de yapılırken, Bağdat’ın 100 kilometre güneyindeki Hille şehrinde kalabalık bir pazar yerine bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Polis, saldırıda 26 kişinin öldüğünü, 70 kişinin yaralandığını bildirdi.

10’dan fazla aracın da alev aldığı patlamada, 14 dükkânın harap olduğu kaydedildi. Hille’de Şubat ayında düzenlenen bir başka kanlı saldırıda 60’tan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

ABD ile İran arasında yaklaşık 30 yıldır yapılmayan diplomatik temasın ilki olan 28 Mayıs’taki Bağdat toplantısından sonra dün ikinci toplantıda bir araya gelen Crocker ile Kumi, önceki gün de ayrı ayrı Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir araya geldi.

Zebari ile yapılan görüşmelerin dünkü toplantı için hazırlık olduğu belirtilirken, toplantının gündemiyle ilgili henüz ayrıntı verilmedi. Washington, Tahran’ı Irak’taki Şiilere destek vererek şiddeti körüklemekle suçluyor. Suçlamaları reddeden İran da Irak’ta Şiiler ile Sünnî Araplar arasında kan dökülmesine ABD işgalinin sebep olduğunu kaydediyor.

Yine de Irak’taki kaos ortamının, 1979 İran Devriminden kısa süre sonra diplomatik ilişkileri kesilen İran ile ABD’yi ortak zemin arayışına ittiği belirtiliyor. Crocker ve Kumi, 28 Mayıs’taki toplantıyı olumlu olarak nitelemiş, Irak da iki tarafa yeniden bir araya gelmeleri çağrısında bulunmuştu.

/ BAĞDAT

25.07.2007


 

ABD: Erdoğan hükümetiyle uyumlu çalıştık

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Washington’un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetiyle çok iyi bir çalışma ilişkisi bulunduğunu ve ABD’nin, Türkiye’deki seçimlerin galibi AKP ile Başbakan Erdoğan’ı resmen kutlamak için resmi seçim sonuçlarının ilân edilmesini beklediğini söyledi.

McCormack, Türkiye’deki seçimle ilgili bir soru üzerine, “resmî seçim sonuçlarının henüz gelmediğini sanıyorum, dolayısıyla sonuçlar resmen gelene kadar bekleyeceğiz. Ancak Türk halkını, hür ve adil bir seçim düzenlenmesinden dolayı kutluyoruz” dedi. Sözcü, “Başbakan Erdoğan ve hükümetiyle çok iyi bir çalışma ilişkimiz oldu ve Türkiye’nin laik demokrasisine, anayasası ve yasaları doğrultusunda ileriye yöneleceği gerçeğine inancımızvar” diye konuştu. McCormack, ABD’nin Başbakan Erdoğan’ı resmen kutlayıp kutlamadığının sorulması üzerine, resmî sonuçların henüz gelmediğini tekrarlayarak, “Resmî sonuçlar geldiğinde seçimin galibi, ABD hükümeti tarafından kutlanacak” dedi.

Sözcü McCormack, neden açıklamasında sadece “demokrasi” değil de “laik demokrasi” teriminikullandığının sorulması üzerine, bunun, Türk demokrasisinin temellerinden biri olduğunu söyledi.

/ WASHINGTON

25.07.2007


 

İngiltere’deki sel, tarihî felâket

Çevre Ajansı, İngiltere’nin kuzey ve orta kesiminde etkili olan selin, modern tarihin en önemli felâketi olduğunu bildirdi. Çevre Ajansı yetkilileri ve bilim adamları ayrıca, bu tür doğal felaketlerin gelecek yıllarda alışılmış hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Bu arada felâketin etkileri sürüyor. Severn ve Thames nehirlerinde taşkın tehlikesi devam ederken, dün gün boyunca binlerce kişinin kurtarma ekiplerince bulundukları yerlerden alınarak güvenli bölgelere nakledildikleri bildirildi.

Önceki gün itibariyle selden etkilenenlerin sayısının 1 milyona ulaştığını duyuran İngiliz basını, bunların 500 bininin susuz, elektriksiz kaldıklarını yazdı. Uzmanlara göre, bu sayı, halen yükselmekte olan nehirlerde taşkın olması durumunda katlanarak artabilir.

Bu arada, nehirlerin çevresinde batı, merkezi ve güney İngiltere’de yaşayan yüz binlerce kişi muhtemel sel felâketine karşı uyarıldı.

Sel sularının kullanılamaz duruma getirdiği ev sayısının 10 bin olduğu, bu rakamın da artabileceği bildirildi.

Thames ve Severn nehirlerinde su seviyesindeki artışın, 1947 yılındaki sel felâketindeki seviyenin de üzerinde olduğunu belirten uzmanlar, su seviyesinin, normalin 6 metre üzerine çıkmasının beklendiği uyarısında bulundu.

/ LONDRA

25.07.2007


 

ABD halkı Bush’a değil, Kongre’ye güveniyor

Amerikan halkının büyük bir kısmının, Irak Savaşı konusunda ABD Başkanı George W. Bush’un fazlasıyla istikrarsız olduğuna inandığı ve sadece Demokratların çoğunlukta olduğu Kongre’ye güvendiği ortaya çıktı.

Halkın aynı zamanda savaş bölgesinden askerlerin çekilmesi ile ilgili son sözü Kongre’nin söylemesi gerektiğini düşündüğü belirtildi. Washington Post ve ABC News tarafından yapılan bir ankette, Amerikalıların yüzde 80’e yakınının Bush’un Irak savaşı konusunda istikrarsız olduğunu ve ABD askerinin savaş bölgesinden çekilmesi ile ilgili son sözü Kongre’nin söylemesi gerektiğini düşündüğü ortaya çıktı.

/ WASHINGTON

25.07.2007


 

ABD, 2009’a kadar Irak’ta

Irak’taki Amerikan komutanlığının, Savunma Bakanlığına (Pentagon) Amerikan birliklerinin 2009 yazına kadar kalmalarını öngören plan sunduğu öne sürüldü.

New York Times gazetesinin yazdığına göre, planda Amerikan birliklerinin Bağdat ve bazı bölgelerde 2008 yazına kadar asayiş ve güvenliği tesis edebileceği, bütün ülkede kalıcı güvenliğin sağlanabilmesi için de ondan sonra bir yıl daha gerekeceği görüşü savunuluyor. Gazete, planın Irak’taki Amerikalı komutan General David Petraeus ve Büyükelçi Ryan Crocker tarafından hazırlandığını yazdı.

/ WASHINGTON

25.07.2007


 

Hüseyniye şehri kuşatma altında

Irak ve Amerikan askerlerinin, başkent Bağdat’ın kuzeydoğusunda Şii milislerin 3 gündür topraktan siperlerin arkasına saklandıkları bir şehre giriş çıkışları kapattığı bildirildi.

Polis, şehre halkına şehri terk etme çağrısı yaparken, şehirde gıda ve benzin sıkıntısı yaşandığı belirtiliyor. Irak devlet televizyonu, Amerikan ve Irak askerlerinin ablukaya aldığı Huseyniye’de ciddî gıda ve yakıt sıkıntısı yaşandığını duyurdu. Konuya ilişkin haberde şehrin kuşatma altına alınmasının, “halkın üzerinde ciddî etkileri olacağı” belirtildi. AP ajansına konuşan 51 yaşında Huseyniyeli bir kadın, polisin büyük bir saldırı beklediğini; bu yüzden de kendilerini eğer yapabiliyorlarsa şehri terk etmelerini söylediğini kaydetti.

/ HUSEYNİYE

25.07.2007


 

Uzayda çöp dökme yürüyüşü

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) görevli iki astronot çöp dökmek için uzay yürüyüşüne çıktı.

Rus kozmonot Fyodor Yurçhikhin ve ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) uçuş mühendisi astronot Clay Anderson, Amerikan uzay kıyafetleriyle 726 kilogram çöpü dökmek ve teknik çalışmada bulunmak üzere istasyonun dışına çıktı. İki astronotun 6,5 saat süren uzay yürüyüşü sırasında üçüncü astronot Oleg Kotov robot kolu çalıştırmak için istasyonda kaldı. Astronot Anderson ilk etapta istasyonun kullanılmayan, buzdolabı büyüklüğündeki amonyak tankını uzaya bıraktı. Tank, Dünya atmosferine girmeden önce en az 300 gün uzayda başıboş halde dolaşacak. Çöpü oluşturan ve en fazla 18 kilogram ağırlığındaki diğer parçalar da Dünya atmosferinden geçebilirse yere düşecek. Askerî radarlar, Dünya’ya düşecek çöplerin yerlerini tesbit edecek.

/ CAPE CANAVERA

25.07.2007


 

Evin üstüne uçak düştü

İsviçre’de Fransa sınırına yakın Bale şehrinde bir evin üstüne küçük uçak düştü.

Pilot hayatını kaybetti. Polis yetkilileri, Fransa tarafından gelen küçük uçağın, üç katlı binanın çatısına düştüğünü, kazada yerde iki kişinin yaralandığını bildirdi. Tek kişilik uçaktaki yakıtın alev almasıyla yangın çıktığı ve bir kısmı çöken binanın harabeye döndüğü belirtildi. Enkaz altında kalanlar olabileceği kaydedildi.

/ BALE

25.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004