Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sanayici çözüm istiyor

Sakarya Sanayici ve İş Adamları Derneği (SASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Alkan, iktidar ve muhalefetin kısır çekişmeleri bir yana bırakarak, sorunlara çözüm üretmek ve bunları uygulamaya koymak zorunda olduklarını belirtti.

Alkan, milletvekili seçimleriyle ülkeye yaraşır bir sağduyu içinde yeni parlamento oluşturulduğunu kaydetti. Seçimlerde, kazananlar olduğu gibi, kaybedenlerin de olacağını ifade eden Alkan, kazananların demokrasi gereği çoğunluğun azınlığa tahakkümünün önüne geçmesi gerektiği gibi, kaybedenlerin de azınlığın çoğunluğa tahakkümü anlamına gelebilecek davranışlardan kaçınmaları gerektiğini bildirdi.

Bundan sonra çalışmak ve sorunlarla mücadele etmek gerektiğini dile getiren Alkan, şunları söyledi: ‘’İktidar ve muhalefet kısır çekişmeleri bir yana bırakıp, ülke sorunları karşısında çözümler üretmek ve siyasî otorite olarak bunları uygulamaya koymak zorunda. Burada milletvekillerimize düşen görev; halkın vekili olmak, ülke ve millet menfaatlerini kişisel ikbal ve parti taassubu gütmeden savunmaktır.’’

Alkan, kurulacak hükümetten beklentilerini ise şöyle sıraladı: ‘’Yeni bir kur politikası izlenerek ihracatçının rahatlatılması ve ucuz ithalatın önüne geçilmesi gerekmekte. Yoksa işletmelerimiz küçülecek giderek KOBİ’lerimiz kapanacak ve işsizlik artacaktır. Uluslar arası fonların ülkemizin kaynaklarını hortumlamasının önüne geçilmesi gerekmekte. Borsaya giren yabancılar için kalma sürelerine göre çeşitli vergiler konulmalı. İstihdamın üzerindeki vergi ve sigorta yükleri azaltılmalı ya da kaldırılmalı. Ülkemizde özellikle üretimi tarafımızdan yapılmayan ve tamamen dış borçlar ile alınan (tomografi, MR, anjiyo, cep telefonu, lazer kesme vs) makine ve cihazların üretildiği ülkelerde, bu kadar yaygın ve hoyratça kullanılmadığı bilinmekte. Bunların ithalatının önlenmesi ya da zorlaştırılması gerekmekte.’’

/ SAKARYA

25.07.2007


 

Borsa coştu, dolar düştü

Seçim sonuçlarının ardından yükselişte olan borsa tarihinde ilk kez 56 bini geçti. Dolar altı yılın en düşüğünde seyrediyor. Dolar dün 1,2445 YTL’ye kadar geriledi.

AK Parti’nin genel seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkması sonrasında borsada yükseliş sürerken, dolar da altı yılın en düşüğünde işlem görüyor. Seçim sonuçları sonrasında önceki gün rekor kırılan borsada yükseliş dün de devam etti. Dün güne 55 bin 625 puandan başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi, 56 bini de geçti. Endeks ilk seans sonunda 497 puanlık artışla 56 bin 122’yle rekor düzeye çıktı. Hisse senetlerinin ortalama değer kazancı yüzde 0.89 oldu. Endeks 56 bin 309 ile yeni seans içi zirvesini gördü.

DOLAR 1,24 YTL’DE

Dolar da düşüşünü sürdürüyor. Bankalararası piyasada 1,25 YTL’nin altında açılan dolar alış kotasyonları, son 6 yılın en düşük seviyesine yakın işlem görüyor. Dolar dün 1,2445 YTL’ye kadar geriledi. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin bileşik

faizi yüzde 17.17’ye geriledi.

/ İSTANBUL

25.07.2007


 

Yumurta fiyatları artıyor

Türkiye’nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Kayseri ile Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinde, toptan yumurta fiyatları bu hafta da arttı.

Kayseri Tavukçuluk ve Yumurta Üreticileri A.Ş. (KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, yumurta talebinin canlanması sebebiyle yumurta fiyatlarının üç haftadan beri yükseldiğini söyledi. Yumurta, Kayseri’deki market ve bakkallarda tanesi 18-20 YKr’den satılıyor.

/ KAYSERİ/AFYONKARAHİSAR

25.07.2007


 

Otomotivcide faiz indirimi beklentisi

Seçimlerden önce bekleme sürecine giren otomobil sektörü, yüksek faiz oranlarının aşağı çekilmesi durumunda, sektörde canlılık yaşanacağını öngörüyor.

Seçim sonuçlarını değerlendiren Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Yüksel Mermer, koalisyon hükümetlerinin memleketi hep çok geriye götürdüğünü belirterek, ‘’AK Parti hükümeti ülkeyi güzel bir şekle getirdi. Yeni bir vitrinle daha da iyiye götüreceğine inanıyorum’’ dedi. Yeni hükümetten, özellikle faiz indirimi, 20 yaş hurda indirimi ve AB ile ilişkilere hız verilmesi gibi talepleri bulunacağını bildiren Mermer, ‘’Özellikle otomobil üzerindeki yüksek verginin kademeli olarak indirilerek AB’ye uyumlu hale getirilmesini istiyoruz’’ diye konuştu. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Tarık Taşar da, otomotiv sektöründe satışların 6 ayda, geçen yılın yüzde 30 gerisine düştüğünü hatırlatarak, perakende sektörünün, faizlerin düşmesiyle hareketlenebileceğini söyledi. Taşar, “Son çeyrekte biz de otomotiv sektöründe böyle bir hareketlilik bekliyoruz. Tek parti hükümeti bir rüzgâr getirebilir. Bunun için birkaç aya bakmak lâzım’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

25.07.2007


 

Biyobenzin, buğdayın değerini arttıracak

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Mehmet Kara, stratejik bir ürün olan buğdayın değerinin, mısır ve şeker pancarı gibi biyodizel üretiminde kullanıldığı için dünya pazarındaki değerinin daha da artacağını belirtti.

Kara, tarımsal üretim içinde önemli bir yere sahip olan buğdayın, dünyada pirinçle birlikte en temel 2 bitkisel gıdadan birini oluşturduğunu söyledi.

Besin değeri çok yüksek olan buğdayın öneminin her yıl biraz daha arttığını anlatan Kara, Türkiye’nin yıllık ortalama buğday üretim miktarının 20 milyon ton civarında olduğunu, sulama imkânlarının genişletilmesiyle bu oranın daha da artırılabileceğini vurguladı.

Dünyada fiyatı son yıllarda giderek artan buğdayın mısır ve şeker pancarı gibi biyobenzin üretiminde ham madde olarak kullanıldığına dikkati çeken Kara, AB’de biyobenzinin belli oranlarda kullanımının zorunlu hale getirildiğini, bunun da buğdayın önümüzdeki yıllarda değerinin daha da artacağı anlamına geldiğini belirtti.

/ KONYA

25.07.2007


 

Çukurova’da, ‘sebzecilik-meyvecilik’ dönemi

Pamuk tarımıyla özdeşleşen Adana’da çiftçiler, tarla bitkilerinin yanı sıra öncelikle küçük parsellerde de olsa üretim sağlanarak yüksek gelir elde edilebileceğini göstererek sebze ve meyveciliğe de yönlendirildiği bildirildi.

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, Türkiye tarımının en önemli merkezlerinden biri olan Çukurova yöresinde çiftçinin kârlı tarımsal faaliyetlere yönlendirmek için ürün çeşitliliğine gittiklerini belirtti. Çiftçilerin deneme amaçlı üretimlerini desteklediklerini ifade eden Keskin, ‘’Çiftçiye ‘yetiştir gör’ diyoruz. Çünkü, atadan, dededen çiftçilikle uğraşan bu yöre çiftçileri, sadece gördüğüne inanıyor’’ dedi.

Keskin, pamuk tarımıyla özdeşleşen, ancak, son yıllarda bu ürünün üretim alanlarında azalış görülen yörede, sebze ve meyveciliğin de kârlı bir tarımsal faaliyet olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: ‘’Özellikle son 3 yıldır, ovada turfanda sebzecilik ve seracılık, dağlık bölgede ise meyvecilik ve bağcılıkta önemli gelişmeler başladı. İl genelindeki tarla alanı şu an 445 bin 180, meyve alanı 44 bin 406, sebze alanı ise 37 bin 435 hektar düzeyinde. Sebze ve meyvecilik, sıcak para kaynağı sağlaması açısından son derece avantajlı tarımsal faaliyetler olduğundan, üreticiyi bu yönde teşvik ediyoruz. Bu nedenle sebze meyve tarımı yapılan alanların birkaç yıla kadar katlanarak artacağını tahmin ediyoruz’’

/ ADANA

25.07.2007


 

Adana’ya yeni OSB çalışması

Toros Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi (TAYSEB) bitişiğindeki 55 bin hektar hazine arazisinde yeni bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için girişimlere başlandığı bildirildi.

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, yazılı açıklamasında, Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde, petrokimya, rafineri ve tersane tesislerinin kurulabilmesi için başta ulaşım ve nakliye olmak üzere her türlü yatırım imkânı bulunmasına rağmen, arsa sıkıntısı sebebiyle olumsuzluklar yaşandığını bildirdi. Bu sebeple bölgede arsa spekülatörlerinin türediğini ve fiyatların anormal derecede yükseldiğini belirten Baş, bölgeye bitişik durumda bulunan, mülkiyeti Hazine’ye ait 55 bin hektar alanda yeni bir OSB oluşturularak yatırımlara açılabileceğini kaydetti. ATO olarak bu konuda girişimlerde bulunduklarını kaydeden Baş, “Öncelikli görev, 22 Temmuz seçimlerinde Adana ve Hatay’dan TBMM’ye giren milletvekillerimize düşmektedir. 55 bin hektar hazine arazisinde oluşturulacak OSB, Adana ve Yumurtalık’ı yatırım üssüne dönüştürebilir” dedi.

/ ADANA

25.07.2007


 

Çiftçiye SMS ile bilgi desteği

Bir yüksek lisans tez çalışmasından yola çıkılarak oluşturulan “Ceptarım’’ projesiyle, tarımsal bilgiler kısa mesajla çiftçilere ulaştırılıyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi ve Ceptarım Projesi Sorumlusu Hüseyin Doğançukuru, tarımsal bilgilerin hızlı ve doğru bir biçimde çiftçilere ulaştırılmasında, cep telefonunun kullanılabileceğini düşündüklerini aktardı. Sisteme bugüne kadar Türkiye’nin hemen hemen her ilinden 2 binin üzerinde çiftçinin üye olduğunu bildiren Doğançukuru, çiftçilere, kendileri için açıklanan desteklemeler, ürün taban fiyatları veya yetiştirdikleri ürünlerine ilişkin bir takım teknik bilgiler gibi detayların kısa mesaj yoluyla ulaştırıldığını anlatarak, bu mesajların da uzman kurulca belirlendiğini ve resmî evraka dayandırıldığını söyledi.

/ İSTANBUL

25.07.2007


 

Bolu Dağı’na plaza hazırlığı

Bolu Dağı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Daylan, Bolu Tünelinin açılmasıyla zor durumda kalan işletmeler için Bolu Dağına Plaza kurulacağını söyledi.

Şirketi, İstanbul-Ankara otobanı üzerindeki Bolu Dağı Tünelinin tamamlanmasıyla Kaynaşlı ile Abant arasında faaliyet gösteren işletmelerin iş ve istihdam kaybını önlemek amacıyla kurduklarını kaydeden Daylan, plaza için Elmalık Köyü mevkiinde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ayrılan ve üzerine tesis kurulması planlanan 500 dönümlük araziyi almak istediklerini kaydetti. Projeyi Başbakana anlattıklarını ve destek sözü aldıklarını belirten Daylan, 60 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini ve en az 2800 kişiye istihdam sağlayacaklarını bildirdi.

/ BOLU

25.07.2007


 

EKO-YORUM

Yeni hükümeti ekonomide neler bekliyor?

22 Temmuz seçimlerinde oylarını daha da arttırarak iktidara gelen AK Parti hükümetini ekonomide yine kendi hükümetinin bıraktığı sorunlar bekliyor.

4,5 yıl iktidarda kalan ve ekonomide göreceli başarılar elde eden AK Parti hükümeti, ekonomide, yeni kurulacak 60. hükümete veya ekonomi yönetimine her an patlamaya hazır bomba gibi, rekor sıcak para hacmi, yüksek cari açık, ikiye katlanmış borç stoku ve işsizler ordusu bırakıyor. İlk önce AK Parti hükümetinin 2002 yılında devraldığı ve 2007’de yeni hükümete bırakacağı ekonomi tablosunu sunalım.

2002 yılında 8.9 milyar dolar dolayında bulunan sıcak para stoku Türkiye’nin verdiği yüksek faiz sonucu 29 Haziran 2007 itibariyle 87.4 milyar dolara yükseldi. 2002’de ortalama 1.50 olan dolar kuru sıcak para girişleri sebebiyle 23 Temmuz 2007 itibariyle 1.25’e kadar düştü.

AK Parti’nin ekonomi modeli gelir dağılımını daha da bozdu. Faiz, rant ve kâr elde edenlerin yüzde 2002 yılında yüzde 53,5 olan payı 2006’da yüzde 56,1’e çıkarken, ücretlilerin payı yüzde 34,5’ten yüzde 34,4’e çiftçinin payı ise yüzde 12.1’den yüzde 9.5’e geriledi.

Merkezî yönetim iç borç stoku Kasım 2002 sonunda 91.7 milyar dolar iken, Haziran 2007’de 194,5 milyar dolara ulaştı. Dış borç stoku daha yavaş artarak 55.8 milyar dolardan 67.3 milyar dolar çıktı. Toplam borç 4,5 yılda yüzde 75 artışla 261,7 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde özel sektör dış borcu da 44 milyar dolardan, Mart 2007’de 126 milyar dolara çıktı.

2003-2006 döneminde yıllık ihracat yüzde 136 büyüyerek, 36.1 milyar dolardan 85.5 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat da kurdaki düşüşle birlikte yüzde 168 artarak 51,6 milyar dolardan 138.3 milyar dolara çıktı. Bunun sonucunda dış ticaret açığı yüzde 241’lik artışla 15,5 milyar dolardan 52.8 milyar dolara ulaştı. 2002’de sadece 1,5 milyar dolar olan cari işlemler açığı ise, yüzde 2 bin 13’lük bir büyüme ile 2006 yılında 31,7 milyar dolarak çıktı. Bunun anlamı, Türkiye 2006 yılında 100 dolarlık büyüme için 82 dolarlık cari işlemler açığı vermek zorunda kaldı. 2005’ten itibaren hızlanan doğrudan yabancı sermaye girişleri sayesinde bu rekor cari açığın finansmanında sorun yaşanmadı.

2002 yılında 75,6 milyar YTL olan bütçe gelirleri, yüzde 127 artışla 2006’da 171 milyar YTL’ye, giderleri ise yüzde 51,5 artışla 115,7 milyar YTL’den 175 milyar dolara yükseldi. Bütçe açığı yüzde 90 küçülerek 40 milyar dolardan 4 milyar dolara geriledi.

2002 yılında 4 milyon 781 bin olan geniş tanımlı işsizler ordusu, 2006 yılında 5 milyon 423 bine, bu yılın Nisan ayı için açıklanan son verilere göre de 5 milyon 210 bine ulaştı. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise, yüzde 19’un üzerinde bulunuyor.

Kısaca söylemek gerekirse, yeni kurulacak hükümet, sıcak para, yüksek cari açık, ağır borç yükü ve kronik işsizlik olmak üzere dört temel soruna çözüm bulması gerekiyor.

[email protected]

Ümit KIZILTEPE

25.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004