Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Baykal: İstifa yok

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti başkanlığı görevinden ayrılıp ayrılmayacağı konusunda, ‘’Herhangi bir dikkate alınmayı gerekli kılacak bir durum sözkonusu değildir. Medyamızın heyecan yaratma arayışına elbette malzeme bulması mümkündür, ama bizi siyasi bakımdan ilgilendiren, etkileyen bir durum kesinlikle söz konusu değildir’’ dedi.

Baykal, parti genel merkezinde 22 Temmuz’da yapılan genel seçimlerin sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Deniz Baykal, bir gazetecinin, ‘’parti tabanında, genel başkanlıktan istifa etmesi yönünde bir görüş oluştuğu’’ yönündeki sözleri üzerine, şunları söyledi:

‘’CHP tabanında böyle bir değerlendirme olduğuna dair benim bir gözlemim yok. CHP’li bile olmayan bir arayışı biliyoruz. Bu sırada medyamız bir heyecan ihtiyacı içinde bu olayları bir malzeme olarak kullanma eğilimi içindedir ama CHP’nin tabanı, örgütü, kadroları, partinin verdiği siyasî mücadeleyi, partinin seçimde yaptığı çalışmaları çok iyi biliyorum, ben.

Bu konuda, herhangi bir dikkate alınmayı gerekli kılacak bir durum sözkonusu değildir. Medyamızın heyecan yaratma, heyecan değerlendirme arayışına elbette malzeme bulması mümkündür ama bizi siyasî bakımdan ilgilendiren, etkileyen bir durum kesinlikle söz konusu değildir.’’

/ ANKARA

25.07.2007


 

Bu oylar AB projesine

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Başbakan Erdoğan’a gönderdiği kutlama mesajında, “Gelecek aylarda ve yıllarda yakın ve birlikte çalışmak zorunda olduğumuz çok alan var’’ dedi. Solana, seçim sonuçlarını, izlenen siyasal ve ekonomik reform yoluna ve AB ile Türkiye tarihinin en yakın işbirliğine duyulan güvenin yansıması olarak yorumladı.

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği kutlama mesajında, ‘’Gelecek aylarda ve yıllarda yakın ve birlikte çalışmak zorunda olduğumuz çok alan var’’ dedi.

‘’Liderliğiniz altında AKP’nin elde ettiği kayda değer seçim zaferi için sizi kutlamam gerekiyor’’ diyen Javier Solana, ‘’Çok önem taşıyan bu seçimlerde alınan sonuç, hükümetinizin izlediği siyasal ve ekonomik reform yoluna ve AB ile (Türkiye tarihinin) en yakın işbirliğine duyulan güvenin yansımasıdır’’ değerlendirmesinde bulundu.

Solana, mesajında, ‘’Gelecek aylarda ve yıllarda yakın ve birlikte çalışmak zorunda olduğumuz çok alan var. Türkiye’nin katılım müzakerelerini sürdürülebilir biçimde ilerletmek, bu zorlu gündemimizin merkezinde duruyor. Bu kapsamda özellikle, gereken reformları gerçekleştirerek Türkiye’nin AB hedefini yakalaması konusundaki kararlılığınızdan memnuniyet duyuyorum’’ diye konuştu. Solana, Ortadoğu’dan Balkanlara, Güney Kafkasya’dan Afganistan’a bütün bölgelerde barış ve güvenliğin güçlendirilmesi için AB ve Türkiye arasındaki yakın işbirliğinin sürmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, politikasını sürdürme sözü verdi

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de, AKP’nin seçim zaferiyle ilgili olarak Fransız Le Figaro Gazetesi’ne konuştu.

Şimon Peres, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsrail ve yeniliklere açık, gelişmiş bir ülke olan Türkiye arasındaki mükemmel ilişkilere yansıyan politikasını sürdürme sözü verdiğini söyledi. Peres’in İran, Suriye ve Filistin’e de değindiği demeci gazetenin yarınki sayısında yer alıyor.

/ BRÜKSEL

25.07.2007


 

Baykal hakkında suç duyurusu

Tekirdağ’ın Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hakkında, seçim yasaklarına uymadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Alınan bilgiye göre, Baykal hakkında, 21 Temmuz Cumartesi günü Çorlu Atatürk Meydanı’nda düzenlenen mitingde seçim yasaklarına uymadığı gerekçesiyle hazırlanan tutanak, Çorlu Cumhuriyet Savcılığına gönderildi. İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliğince düzenlenen tutanakta, ‘’Baykal’ın seçim yasaklarının başlamasından sonra mitinge devam ettiği ve yasağı yaklaşık 40 dakika aştığı’’ belirtildi.

/ TEKİRDAĞ

25.07.2007


 

Günay: CHP halka güvenmiyor

AKP’den milletvekili seçilen Ertuğrul Günay, ‘’CHP, Türkiye toplumunu geri bir toplum sanıyor ve halka güvenmeyen, tepeden inme yöntemlerle bir düzen tutturmaya çalışıyor’’ dedi.

AKP Genel Merkezi önünde gazetecilerin sorularını cevaplayan Günay, seçim sonuçlarının, Türk halkının demokrasiyi sahiplendiği, ekonomik gelişmeyi önemsediğini gösterdiğini belirterek, ‘’Türk halkı, ekonominin ve demokrasinin gelişmesinin sonuçlarının adaletli bir yaşama dönüşmesinin talebini dillendirdi’’ görüşünü kaydetti.

Türkiye’nin demokrasi tarihine bakıldığında ekonomik ve toplumsal gelişmenin, adaletli hayatın Türk halkı tarafından çok önemsendiğinin görülebileceğini ifade eden Günay, bir gazetecinin CHP’nin seçimde aldığı sonucu değerlendirmesini istemesi üzerine de ‘’CHP maalesef bu gerçeği algılayamadığı için her seçimde ne yazık ki kötü sonuçlar alıyor. Türkiye toplumunu geri bir toplum sanıyor ve halka güvenmeyen, tepeden inme yöntemlerle bir düzen tutturmaya çalışıyor. Bunlar doğru yöntemler değil. O yüzden CHP’nin yönetimi dışında politikalarıyla da ilgili ciddi bir değerlendirme yapması gerekiyor’’ dedi.

‘’CHP Genel Başkanı Deniz Baykal istifa etmeli mi?’’ şeklindeki soruya karşılık ise Günay, başka partilerin iç işlerine karışmadıklarını ifade ederek, ‘’Ancak seçimden önce Sayın Başbakanımız batı demokrasilerindeki şu kuralı hatırlattı; Batı demokrasilerinde yaygın olarak kazanan partiler yönetime iktidar olur. Kaybeden partilerin yönetimi ise değişir. Batı demokrasilerinde, demokrasilerde bu yaygın bir kuraldır. Umarım bir gün bu demokrasi kuralı Türkiye’deki bütün partiler tarafından da anlaşılır. O zaman Türkiye demokratik bir ülke olma yolunda önemli adımlar atmış olacaktır’’ dedi.

/ ANKARA

25.07.2007


 

CHP’de muhalifler ayakta

Eski CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, ‘’Parti içinde gürültüye patırtıya fazla neden olmadan, partimizin daha fazla hırpalanmasına, toplum nezdinde itibar kaybetmesine sebebiyet vermeden, ülkesini, partisini, insanını seven yöneticilerimizden, vakit geçirmeden emaneti kurultaya teslim etmelerini bekliyoruz’’ dedi.

CHP’li muhalifler, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün İran Caddesi’ndeki ofisinde toplandı. Toplantı öncesi gazetecilere bir açıklama yapan eski CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, 22 Temmuzda yapılan milletvekili genel seçimlerinin en temel sonucunun; ‘’CHP açısından hüsranla bitmiş olması olduğunu’’ belirterek, bu seçimlerde CHP’nin temel felsefesini ve temel tercihlerini rotasından saptıran yönetim kadrosunun mağlup olduğunu söyledi.

Keskin, ‘’Bu seçimlerle ilgili bir gerçek ortaya çıkmıştır; ‘Cumhuriyet’in temel tercihlerine sahip çıkıyoruz’ koruma duygusuyla hareket eden sayın Genel Başkanımızın bu değerlerin halk tarafından korunması önünde en büyük engel olduğu gerçeği de görülmüştür. İnsanların toplumla uyumlu yaşamasında temel vasıflarından birisi de ar duygusuna sahip olmasıdır. Hele önderliğe soyunmuş olan, insanlarda bu duygu çok çok üst noktalarda olması gerekmektedir. Ben CHP’yi yöneten sayın Genel Başkanın ve yöneticilerinin bu duyguyu taşıdıklarına inanıyorum, vakit geçirmeden bu duygunun gereği olarak gerekli davranışları sergileyeceğini umut ediyorum’’ diye konuştu.

CHP’nin 15 yıl daha bekleyip iktidar özlemini gidermeye tahammülü olmadığını belirten Keskin, ‘’Parti içinde gürültüye patırtıya fazla neden olmadan, partimizin daha fazla hırpalanmasına, toplum nezdinde itibar kaybetmesine sebebiyet vermeden, ülkesini, partisini, insanını seven yöneticilerimizden vakit geçirmeden emaneti, kurultaya teslim etmelerini bekliyoruz’’ dedi.

/ ANKARA

25.07.2007


 

Gül, cumhurbaşkanlığı için hâlâ en uygun aday

Devlet Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı için hala en uygun aday olduğunu söyledi.

Atalay, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Gül, bir devlet adamı olarak deneyimiyle şu anda cumhurbaşkanlığı için en uygun aday” dedi. Atalay, yeni cumhurbaşkanının parlamento içinden seçilmesi konusunda kararlı olduklarını da söyledi.

/ ANKARA

25.07.2007


 

Tutuklu milletvekili mazbatasını aldı

İstanbul’dan bağımsız milletvekili seçilen ve Gebze Cezaevinde tutuklu bulunan Sebahat Tuncel’in mazbatasını avukatı aldı.

İstanbul İl Seçim Kuruluna gelen Avukat Baran Doğan, hazırlıkların tamamlanmasının ardından İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanı Tanju Halil Bilgin’den Sebahat Tuncel’in mazbatasını aldı. Baran Doğan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, müvekkilinin Türkiye tarihinin en yüksek oyunu alarak, 90 binin üzerinde rekor bir oyla seçildiğini söyledi. Aldığı mazbatayı müvekkilinin davasının görüldüğü 10. Ağır Ceza Mahkemesine götüreceğini belirten Doğan, tahliye kararının bugün verilmesini beklediklerini bildirdi.

Doğan, kararın ardından Sebahat Tuncel’in hemen tahliye olacağını savunarak, Tuncel’in dâvâ duruşmasının da 11 Ekimde yapılacağını belirtti.

/ İSTANBUL

25.07.2007


 

Müdahalesiz demokrasi

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Genel Başkanı Mürsel Turbay, 22 Temmuz’da yapılan genel seçimlerle birlikte sandıktan çıkan sonucu değerlendirirken, sandıktan halkın müdahalesiz demokrasi isteğinin çıktığını söyledi.

Yaptığı açıklamada, “Milletimiz demokrasinin değerini çok iyi biliyor ve koruyor” diyen Turbay, seçim sonuçlarının iyi değerlendirilmesi, akıl süzgecinden geçirilerek analiz edilmesi ve milletin verdiği mesajın iyi okunması gerektiğini söyledi.

Turbay, “Tarih boyunca sağduyulu davranan milletimiz yaşam biçimi olarak benimsemiş olduğu demokrasinin kusursuz işletilmesi noktasında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş ve cumhuriyetin, birlik, beraberlik ve istikrar unsuru olduğunu bir kere daha demokrasi dışı güçlerin ülkemizi kaosa götürme girişimlerine karşı gerekli toplumsal refleksi göstermiştir.Ortaya konulan refleks başta toplumsal sorumluluk mevkiinde bulunan kurum ve kuruluşların yöneticileri olmak üzere herkes tarafından iyi okunmalı millet iradesine saygı gösterilmelidir” dedi.

Turbay, yeni hükümetin, başta insan temel hak ve özgürlükleri olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının önündeki engellemelerin ve kısıtlamaların bir an önce kaldırılmasını istedi. Turbay, şunları kaydetti:

“Anayasal hakların kullanılması noktasında gerekli hassasiyetin gösterilmesini toplumsal ve çalışma barışının sağlanması hususunda ekonomik paylaşımın adil olarak dağılmasının teminini sağlamalı ve bu yolda da gecikmeden mesafe almalıdır. Ümidimiz insanımızın bu taleplerinin bir an evvel uygulamayakonulması ve hayat kalitelerine yansımasıdır.”

Ahmet TERZİ / ANKARA

25.07.2007


 

Erdoğan net tavır koymalı

Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci, seçimde AKP’nin aldığı büyük halk desteğinin ellerini güçlendirdiğini ifade etti. Seçim sonucunun AKP’nin sorumluluklarını arttırdığını da söyleyen Şekerci, “AK Parti yöneticileri ve başta Tayyip Erdoğan oligarşik dayatmaların kaynağını doğru tesbit etmek ve bunlara karşı net tavır koymak zorundadırlar” dedi.

Genel seçimlerle ilgili yazılı bir açıklama yapan Özgür-Der Genel Başkanı Şekerci, çıkan sonucun hakim bürokratik elitler açısından ağır bir yenilgi olduğunu ifade etti. “Resmî ideoloji doğrultusunda halkı biçimlendirmeye, yönlendirmeye yönelik çabalar sandığa yansıyan seçmen iradesi ile bir kere daha boşa çıkarılmıştır” diyen Şekerci, muhtıra ve darbe tehditlerinin, hukuk dışı dayatmaların, manipülasyonların ve medyanın sürdürdüğü korku kampanyalarının iflâs ettiğini dile getirdi.

AKP’nin seçimde aldığı galibiyetin daha çok siyasi alanda maruz kaldıkları saldırılara karşı halkın duyduğu öfkeden kaynaklandığını dile getiren Şekerci, halktan alınan bu büyük desteğin hem AKP’nin dayatmacılara karşı elini güçlendirdiğini, hem de sorumluluklarını arttırdığını vurguladı. “Bu açık, kitlesel destek karşısında özgürlükleri geliştirme önünde hükümetin ileri sürebileceği bir mazeretinin kalmadığını düşünüyoruz. Toplumsal mutabakat, kurumsal mutabakat ve benzeri söylemlerin bu saatten sonra kof bahaneler olmaktan başka bir anlam ifade etmeyeceği açıktır” diyen Şekerci, başörtüsü, Kürt meselesi, eğitim, kültür, siyaset ve sosyal hayattaki bütün militarist dayatmaların tasfiye edilmesi için seçmenden AKP’ye sorumluluk yüklendiğini ifade etti.

Şekerci AKP’yi, oligarşik çevrelerin dayatmalarının kaynağını doğru tesbit etmesi ve net tavır koyması konusunda da uyardı.

Yeni Asya / İSTANBUL

25.07.2007


 

DP durumu değerlendiriyor

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Vekili Nevzat Ercan, süresini doldurduğu için partisinin olağan kongresini her an yapabileceğini belirterek, ‘’Alelacele kongre yapmanın mahzurları var. Aday olmak isteyen herkese düşünmeleri için makul bir süre tanımak lazım’’ dedi.

DP Genel İdare Kurulu (GİK), Mehmet Ağar’ın genel başkanlıktan istifası ve seçimin ardından bugün genel merkezde toplanacak. DP Genel Başkan Vekili Ercan, yaptığı açıklamada, GİK’in sadece kongre kararı almak için toplanmadığını belirterek, toplantıda seçim sonuçlarının değerlendirileceğini ve yapılması gereken bazı rutin işlerin ele alınacağını söyledi. İstifalarla boşalan başkanlık divanı üyelerinin yerine yenilerinin seçileceğini ifade eden Ercan, ‘’Bundan sonraki günlerle ilgili parti bir yol haritası belirleyecek’’ dedi. Kongre kararının GİK’te alınacağına işaret eden Ercan, şunları söyledi:

‘’Kişisel olarak söylemem gerekirse, çok acele bir kongre yerine makul bir sürede bir kongre yapılması daha uygun olacaktır. Ayrıca olağanüstü kongreye gerek yok. Süresini doldurduğumuz için parti olağan kongresini her an yapabilir. Bunun ne zaman yapılacağını arkadaşlarla görüşürüz. Ramazan ayı giriyor diye alelacele kongre yapmanın mahzurları var. Bunun için pek çok neden var. Aday olmak isteyen herkese düşünmeleri için makul bir süre tanımak lazım. Kongrenin oldu bittiye getirilmesi doğru olmaz.’’

/ ANKARA

25.07.2007


 

Akay: Bildirinin hata olduğu görüldü

Bağımsız Kamu Görevleri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, ‘’27 Nisan 2007 tarihinde yayınlanan TSK bildirisinin tarihi bir hata olduğu, seçim sonuçları ile bir kez daha görülmüştür’’ dedi.

Akay, yaptığı yazılı açıklamada, halkın iradesine herkesin saygı duyması ve iktidarın da ‘halk bana yetki verdi, her şeyi yaparım’ anlayışından uzak durması gerektiğini ifade etti. Hükümetin 5 yıllık icraatının ardından oy oranını artırmasını, muhalefetin “izlediği kaygı ve endişe stratejisine’’ bağlayan Akay, “27 Nisan 2007 tarihinde yayınlanan TSK bildirisinin tarihi bir hata olduğu seçim sonuçları ile bir kez daha görülmüştür’’ dedi. Akay, halkın TSK’yı bağrına bastığını, güvenilir kurumlar arasında hep ‘’baş tacı’’ ettiğini vurgulayarak, seçim sonuçlarının, halkın, Cumhuriyet’i koruma ve kollama adı altında demokrasiye ve siyasete zorlama yapılmasına karşı hassas olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

/ ANKARA

25.07.2007


 

Hükümet resmen istifa etti

Hükümetin istifası ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in istifayı kabulüne ilişkin tezkereler, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan ‘’Cumhurbaşkanlığı yüce katına’’ hitaplı istifa tezkeresinde, ‘’22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinde ortaya çıkan TBMM aritmetiğine uygun bir hükümet teşkiline imkân sağlamak için 59. Hükümetin istifasının kabulünü saygılarımla arz ederim’’ ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Sezer’in ‘’Başbakanlığa’’ hitaplı istifayı kabul tezkeresinde ise ‘’Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104. maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulu’nun istifası kabul edilmiştir. Bugüne kadar yapmış olduğunuz hizmetleriniz için teşekkür eder, yeni hükümet kuruluncaya kadar, göreve devam edilmesini rica ederim’’ denildi.

/ ANKARA

25.07.2007


 

YAŞ 1-4 Ağustos'ta toplanıyor

Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ), 1-4 Ağustos’ta, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin terfi ve emeklilik durumları ile gündemdeki diğer konuları değerlendirmek üzere toplanacak.

YAŞ’ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki Çakmak Salonu’nda yapılacak.

Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ile diğer komutanlar katılacak. Şûrâ’da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevlerine atanacak yeni komutanlar belirlenecek. Görev süresinin 30 Ağustos 2007 tarihi itibariyle dolması nedeniyle emekliye ayrılacak olan Oramiral Yener Karahanoğlu’nun yerine Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç’ın, Orgeneral Faruk Cömert’in yerine ise Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun atanması bekleniyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ise bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürecekler. YAŞ toplantısında, bir üst rütbeye yükselecek general ve amirallerle general ve amiralliğe yükselecek albayların durumları da görüşülecek. Toplantıda, rütbelerinde bekleme süreleri bir yıl uzatılacaklar ve geçen yıl uzatılanlar ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılacakların durumları da değerlendirilecek. TSK’yı ilgilendiren diğer konuların da görüşüleceği Şûrâda, çeşitli nedenlerle TSK ile ilişikleri kesilecek personelin durumu ele alınacak.

/ ANKARA

25.07.2007


 

Türk-İş: Halkın tercihine saygılıyız

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Yönetim Kurulu, 22 Temmuz milletvekili genel seçiminde halkın demokratik tercihine saygı duyduğunu belirterek, bütün toplum kesimlerini de bu sonuçlara saygılı olmaya çağırdı.

Türk-İş Yönetim Kurulu’nca yapılan yazılı açıklamada, 22 Temmuz’da yapılan genel seçimler sonucunda halkın büyük çoğunluğunun, mevcut iktidar partisine yeniden tek başına hükümet kurmasını sağlayan bir oranda destek verdiği, ülkenin diğer güçlü iki partisine de muhalefet görevini uygun gördüğü belirtildi. Ayrıca bugüne kadar örneği görülmeyen bir biçimde de bağımsız adayların TBMM’ye girdiği hatırlatılan açıklamada, “Bu durum, temsil oranında da önemli bir artışın gerçekleşmesine neden olmuştur” denildi.

Seçimlere katılım oranının yüzde 85’e yakın bir oranda gerçekleşmesi ve kadın milletvekili oranında büyük bir artış olmasının demokrasi açısından önemli bir gelişme olduğu vurgulanan açıklamada, Bu nedenle, Türk-İş topluluğu, halkımızın bu demokratik tercihine saygı duymakta, tüm toplum kesimlerini de bu sonuçlara saygılı olmaya çağırmaktadır” derildi.

25.07.2007


 

TGS: Medya güçlüden yana

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu, genel seçimlerin ardından yeni dönemde parlamentodan beklentilerinin başında, ‘’siyaset-medya-ticaret üçgenindeki başıbozukluğu ortadan kaldıracak yasal önlemlerin alınmasının geldiğini’’ bildirdi.

TGS Yönetim Kurulu tarafından ‘’Türk basınında sansüre ilk direnişin 99. yıldönümü’’ dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, ‘’Sansüre karşı ilk direnişin 99. yıl önümünde, Türk medyası ne yazık ki hâlâ sansürün ve otosansürün esiri durumundadır’’ denildi.

22 Temmuz genel seçimleri öncesinde gazete ve televizyonların genel olarak ‘’güçlüden yana’’ bir yayın politikası izlemesinin, ‘’medya sahiplerinin kendilerini hükümetlerden bağımsız hissetmelerinin önünde birçok ticari ve görünmez engeller bulunduğunun göstergesi’’ olduğu ileri sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’Tek parti iktidarının yeni dönemdeki uygulamaları, acaba medya sahiplerinden yana mı, basın emekçilerinden yana mı olacaktır? AK Parti’nin seçim bildirgesinde, daha çok geçen dönemde yapılanlara değinilmesi, basın meslek örgütleri ve sendikalar tarafından eleştirilen kısıtlamaların yeni dönemde kaldırılacağına dair kuvvetli bir izlenim yaratılmasını ne yazık ki engellemektedir. Bununla birlikte, yeni dönemde parlamentodan beklentilerimizin başında siyaset-medya-ticaret kirli üçgenindeki başıbozukluğu ortadan kaldıracak yasal önlemlerin mutlaka alınması gelmektedir. Medyada sendikal örgütlenmenin bir ‘insan hakkı’ olarak tanınması, sendikalaşmayı teşvik edici önlemlerin alınması, örgütlenmeyi uygulamada engelleyici yasaların değiştirilmesi, hem basın emekçilerinin medya sahiplerine karşı iş güvencesini artıracak ve beraberinde editoryal bağımsızlığı getirecek, hem de ifade özgürlüğünün bir aracı olan basın özgürlüğünün Batı Avrupa standartlarına ulaşmasının yolunu açacaktır.’’

‘’Türk Ceza Yasası’nda basın özgürlüğünü kısıtlayan hükümlerdeki hapis cezalarını adaletsiz bulduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyoruz’’ denilen açıklamada, hapis cezalarının kaldırılması ve Basın Kanunu’ndaki, ‘’Para cezasının hapis cezasına çevrilemeyeceği’’ hükmüne işlerlik kazandırılması gerektiği belirtildi.

Aksi halde Yargıtay aşamasına gelmiş birçok dâvânın mahkumiyetle sonuçlanacağı, cezaevlerinin gazeteci ve aydınlarla dolacağı savunulan açıklamada, ‘’Terörle Mücadele Yasası ile yeniden uygulanmaya başlayan ‘gazete kapatmalarına’ da son verilmelidir. Basın ve ifade özgürlüğünün şiddet çağrısı yapmamak koşuluyla toplumu sarsıcı nitelikte bile olsa her türlü açıklamayı kapsayacak kadar geniş olduğuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ölçüt olarak kabul edilmelidir’’ görüşüne yer verildi.

/ İSTANBUL

25.07.2007


 

Bugün hava normalin çok üstünde

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Hava Tahmin Merkezi, Marmara Bölgesi’nde bugün sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıkacağı uyarısında bulundu.

Yapılan açıklamada, halen Marmara Bölgesi’nde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının yarından itibaren 2-4 derece daha artacağının tahmin edildiği belirtildi. Özellikle bugün mevsim normallerinin 8-10 derece üzerinde seyredecek hava sıcaklıklarının, Perşembe gününden itibaren kuvvetli rüzgârla (poyraz) birlikte azalarak mevsim normallerine ineceği bildirilen açıklamada, bugün hava sıcaklığının İstanbul’da 36-38, Edirne’de 41-43, Balıkesir’de 40-41, Kocaeli’nde 37-39 derece olacağı kaydedildi. Açıklamada, yüksek sıcaklığa bağlı olarak sağlık sorunları ve orman yangınları başta olmak üzere görülecek olumsuzluklara karşı ilgililer ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları istendi.

/ İSTANBUL

25.07.2007


 

İzmir ve Edirne’de sıcak tatili

İzmir’de kendini iyice hissettiren sıcak havanın artarak devam edeceğinin belirtilmesi üzerine, İzmir Valiliği, bugün ve yarın özürlü, hamile ve kronik rahatsızlığı olanların 2 gün izinli sayılacağını açıkladı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, hava sıcaklığının artacak olmasından dolayı alınan kararlar ile açıklanan tedbirlere, bütün vatandaşların gerekli duyarlılığı göstermelerini beklediklerini bildirdi.

Meteorolojik uyarı sebebiyle olağanüstü toplanan Edirne İl Hıfzıssıhha Kurulu da, engelliler, hamileler ve kronik hastalığı olan çalışanların iki gün süreyle idarî izinli sayılmalarına karar verdi. Edirne Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün uyarısında, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 8-10 derece üzerinde seyredeceği belirtildi.

25.07.2007


 

Özgür basın demokrasinin güvencesi

TBMM Başkanı Bülent Arınç, demokrasi ve özgürlükler adına kullanılan basın özgürlüğünün, demokrasinin de güvencelerinden biri olduğunu belirtti.

Arınç, basında sansürün kaldırışının 99. yıldönümü ve Geleneksel Gazeteciler Günü dolayısıyla, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç’e mesaj gönderdi. Arınç, şunları kaydetti:

‘’Demokratik sistemin güçlü temeller üzerinde yükselmesi, basın özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesine bağlıdır. Basın özgürlüğünün olmadığı, basının sansür edildiği ülkelerde demokrasi ve özgürlüklerden bahsetmek mümkün değildir. Demokrasi ve özgürlükler adına kullanılan basın özgürlüğü, demokrasinin de güvencelerinden biridir”.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları kaydetti: ‘’Basınımızın özgür olması, demokrasimizin yaşamasının ve gelişmesinin vazgeçilmez bir gereğidir.

Tabii ki basınımız da faaliyetlerini kamu yararını gözeten bir anlayışla yürütmeye özen göstermeli, bütün bilgilendirmelerinde toplum üzerindeki etkisini unutmamalıdır. Bu düşüncelerle, basında sansürün kaldırılışının 99. yıl dönümü ve Gazeteciler Günü’nü kutluyor, üstlendikleri sorumluluğun bilinciyle görev yapan basın mensuplarımıza başarılar diliyorum.’’

/ ANKARA

25.07.2007


 

Kargodaki paketten bomba çıktı

Niğde’de bir iş yerine kargoyla gönderilen paketten bomba çıktı.

Edinilen bilgiye göre, Eskisaray Mahallesi’nde hurdacılık yapan M.Y. ve Z.Y’ye kargoyla gönderilen bir paket dün sabah teslim edildi. Pakette kablo olduğunu gören hurdacılar, polise haber verdi.

Bomba imha uzmanlarınca kontrollü olarak açılan paketten boru tipi el yapımı bomba çıktı.

İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, yaptığı açıklamada, bombanın sol görüşlü terör örgütü üyelerinin kullandığı türden olduğunu bildirdi.

Bombanın Ankara’ya gönderileceğini belirten Boz, ‘’Bu paket uzman dışında biri tarafından açılsaydı mutlaka patlardı’’ dedi. Boz, bomba paketini kargoyla Kayseri’den gönderen kişinin kimliğinin belirlendiğini ifade etti.

/ NİĞDE

25.07.2007


 

Biri kadın 5 terörist yakalandı

Şırnak, Diyarbakır ve Malatya biri kadın 5 terörist yakalandı.

Şırnak Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, İl Jandarma Komutanlığınca yapılan istihbarat çalışmaları sonucu, Irak sınır hattına yakın, Uludere ilçesi, Yemişli köyünde yapılan operasyonlarda, biri kadın iki teröristin yakalandığı bildirildi. Açıklamada, terör örgütü mensuplarına yardım ve yataklık yaptığı belirlenen 3 kişi hakkında da yasal işlem yapıldığı kaydedildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan terörle mücadeleye ilişkin duyuruda da önceki gün Diyarbakır’ın Silvan ve Lice ilçelerinde 2, Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde 1 terör örgütü mensubunu yakaladığı belirtildi.

/ ŞIRNAK

25.07.2007


 

Güneydoğulu imajını yıktı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden seçilen 50 milletvekili arasındaki kadınların oranı, Türkiye genelinde seçilen kadın milletvekillerinin oranın üzerinde yer aldı.

23. DönemTBMM 550 kişilik sandalye sayısının 48’i (yüzde 8.7) kadın milletvekillerinden oluştu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden seçilen 50 milletvekili arasında kadınların (7 milletvekili) oranı yüzde 14 oldu. Töre ve namus cinayetleri, özellikle eğitimden mahrum bırakılmalarıyla sürekli gündeme gelen bölge kadınlarını, 23. dönemde TBMM’de 7 kadın milletvekili temsil edecek. Bugüne kadar bölgeden hemen hemen her dönem seçilen milletvekillerinin tamamını erkekler oluştururken, 22 Temmuz 2007 günü yapılan seçimlerin ardından Batman’dan bağımsız aday Ayla Akat Ata, Diyarbakır’dan bağımsız adaylar Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk, Şırnak’tan bağımsız aday Sevahir Bayındır, Mardin’den bağımsız aday Emine Ayna ile Şanlıurfa’da AKP’den Çağla Aktekur Özyavuz ve Gaziantep’te AKP’den Fatma Şahin milletvekili seçildi.

/ DİYARBAKIR

25.07.2007


 

Kuraklık, besicileri de vurdu

İzmir’in Dikili ilçesi ve köylerinde yaşanan kuraklık sebebiyle otların kuruması yüzünden büyükbaş hayvanlarını beslemekte zorluk çeken besicilerin, Trakya ve Karadeniz bölgelerinden balyalarla ot getirttikleri bildirildi.

Dağlarda ve meralardaki otların, susuzluk ve aşırı sıcak sebebiyle yok olması yüzünden Edirne ve Tekirdağ ile Karadeniz Bölgesi’ndeki bazı illerden balyası 6-7 YTL’ye ot sipariş eden besicilerin, yağmur duâsına çıkmaya hazırlandıkları belirtildi.

Dikili’de 6 inek ve 400 koyunu olan çiftlik sahibi Kerem Polat, küresel ısınmadan son derece olumsuz etkilendiklerini belirterek, otların kuruması yüzünden beslenemeyen hayvanlarının ciddî kilo kaybına uğradığını bildirdi.

/ DİKİLİ

25.07.2007


 

1. sınıflar için okullar yine erken açılacak

İlköğretim okulu 1. sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler, yeni eğitim-öğretim yılına 10 Eylül 2007’de başlayacaklar. Bakanlık bu uygulamayla, çocukların okul korkusunu yenmelerini, okula daha kolay uyum sağlamalarını, öğretmenlerini ve arkadaşlarını tanımalarını amaçlıyor.

Alınan bilgiye göre Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen sene başlattığı ‘’okula uyum programı’’ uygulamasıyla bu sene de okulları erken açacak. MEB, 2007-2008 eğitim-öğretim yılı çalışma takviminde okulların açılma tarihi olarak belirlediği 17 Eylül 2007 tarihini, İlköğretim 1. sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler için bir hafta önceye aldı. Buna göre eğitim öğretime yeni başlayacak öğrenciler 10 Eylül 2007 tarihinde ders başı yapacaklar. Bakanlık bu uygulamayla, çocukların okul korkusunu yenmelerini, okula daha kolay uyum sağlamalarını, öğretmenlerini ve arkadaşlarını tanımalarını amaçlıyor.

/ ANKARA

25.07.2007


 

OKS’de sona doğru

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) tercih işlemleri 28 Temmuz Cumartesi günü sona eriyor.

OKS sonuçlarına göre, 2007-2008 öğretim yılı için resmî ve özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu teknik liseleri, Anadolu meslek liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri, Anadolu sağlık meslek lisesi, sağlık meslek liseleri, adalet meslek liseleri, Anadolu tapu ve kadastro meslek lisesi, Anadolu tarım meslek liseleri ile tarım meslek liselerine öğrenci yerleştirilecek.

OKS-Türkçe Matematik (OKS-TM) ve OKS-Matematik Fen (MF) puan türlerinin herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar, tercihte bulunabilecekler.

Fen liselerine ve Anadolu sağlık meslek lisesi ile sağlık meslek liselerine OKS-MF puanıyla diğer okullara ise OKS-TM puanıyla yerleştirme yapılacak. Yerleştirme, adayların puanları ile tercihleri dikkate alınarak, kontenjanlara göre gerçekleştirilecek.

Tercih işlemleri, Millî Eğitim Bakanlığının ‘’http://oks2007. meb.gov.tr’’ veya ‘’http://www. meb.gov.tr’’ adresli internet sitesinden yapılabilecek.

Tercihler, veliler tarafından bireysel olarak ya da ilgili okul müdürlükleri aracılığıyla 20 Temmuz Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek. Adaylar tercih işlemlerini mezun oldukları veya sınav başvurularını yaptıkları ilköğretim okulu müdürlüklerinde yürütebilecekler. 160’ın altında puan alan adaylar, tercihte bulunamayacaklar.

Adaylar, okulların özel başvuru ve tercih şartlarına dikkat ederek en fazla 20 okul tercih edebilecekler. Bu tercihler, istek sırasına ve okul türlerine göre karışık veya sırayla yapılabilecek. Bu sene ikinci bir tercih işlemi yapılmayacak.

/ ANKARA

25.07.2007


 

Uzun burnu pek ilgi görmedi

Artvinli Mehmet Özyürek, 8.8 santimetre uzunluğundaki burnuyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiği ilk günlerde gördüğü ilgiyi bulamamaktan şikâyet ediyor.

Rize’de yayın yapan yerel televizyon kanalının 1997 ve 2000 yıllarında düzenlediği Uluslararası Altın Burun Şampiyonası’nda, 8.8 santimetre uzunluğundaki burnuyla üst üste birinci olan ve Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Mehmet Özyürek, beklediği ilgiyi göremediğinden yakındı. Dünya burun şampiyonu olduktan sonra birçok reklâm şirketi ile televizyondan dizi teklifi geldiğini, bu tekliflerin sadece sözde kaldığını belirten Özyürek, mutlaka bir dizi filmde oynamak istediğini söyledi.

/ ARTVİN

25.07.2007


 

Yasa dışı ava sert tedbirler

evre ve Orman Bakanlığı, av sezonunda av ve yaban hayvanlarının yasa dışı avlanmaları halinde pars avlayana 35 bin YTL, ala geyik, kızıl geyik, yaban koyunu ve ayı avlayana ise 18 bin YTL para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Edinilen bilgiye göre, 2007-2008 av sezonunda bakanlık ve Merkezi Av Komisyonu tarafından, koruma altına alınan türler ile belirlenen süreler içinde avlanılmasına izin verilen türler tesbit edildi.

Buna göre Kara Avcılığı Kanunu hükümleri dışında avlananlara para cezası uygulanacağını belirten bakanlık yetkilileri, şunları kaydettiler: ‘’Yaban hayvanlarının avlanma bedeli, et değeri, söz konusu hayvanın bir adetinin üretimi ve doğaya yerleştirilmesi için yapılan masraf, üreme yeteneğinin kaybolmasıyla veya avlanan yaban hayvanının doğadan eksilmesiyle yaşama ortamında meydana gelecek tahribat ve bu nedenle istikbaldeki değer kaybı ile ekolojik dengede meydana gelen bozulma dikkate alınarak, av sezonunda, av ve yaban hayvanlarının yasa dışı avlanmaları halinde uygulanacak tazminat bedellerine ait cetvel belirlendi.’’

EN YÜKSEK CEZA PARS AVLAYANA

Buna göre, nesillerinin tükenmesi tehlikesi bulunan, uluslar arası kırmızı listede olan memelilerden pars avlayana 35 bin YTL, ala geyik, kızıl geyik, yaban koyunu ve ayı avlayana ise 18 bin YTL para cezası uygulanmasının kararlaştırıldığını bildiren yetkililer, sırtlan için 12 bin YTL, Akdeniz foku için 8 bin YTL, yaban keçisi için 7 bin YTL, Dorkas ceylanı için 6 bin YTL, su samuru ve yaban kedisi için ise 4 bin YTL para cezası uygulanacağını belirttiler.

Avcıların kurallara titizlikle uymasının tabiatın dengesi açısından önem taşıdığına işaret eden yetkililer, amaçlarının, av ve yaban hayatının korunması, avcılığın düzenlenmesi, av kaynaklarının millî ekonomi açısından faydalı olacak şekilde değerlendirilmesini sağlamak olduğunu kaydettiler.

/ ANKARA

25.07.2007


 

Kaş'taki orman yangını kontrol altına alndı

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Dirgenler köyü yakınlarında dün akşam saatlerinde başlayan yangının tamamen kontrol altına alındığı bildirildi.

Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, yaptığı açıklamada, yangının tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Yangında zarar gören toplam alanın henüz tesbit edilemediğini belirten Gedikağaoğlu, soğutma çalışmalarının ardından hasar tesbit çalışmalarının yapılacağını söyledi.

Kaş Kaymakamı Hikmet Aydın da, bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Aydın, söndürme çalışmaları sırasında hayatını kaybeden Finike Orman İşletme Müdürlüğü’nde görevli Ali Geçkin’in yangın bölgesine gittikten kısa süre sonra, itfaiye aracının hortumlarını döşerken kalp krizi geçirmesi sonucu öldüğünü belirtti.

/ ANTALYA

25.07.2007


 

Şifalı su, ilgi bekliyor

Uşak’ın Eşme ilçesine bağlı Karaahmetli köyündeki suyun, yüzyıllardır şifa dağıttığına inanıldığı öğrenildi

Karaahmetli köylülerinin, özellikle deri, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği öne sürülen şifalı suyun bulunduğu alana tesis yapılması halinde, yörenin turizme açılacağı umudunu taşıdıkları bildirildi.

Karaahmetli Köyü Muhtarı Mehmet Satı, yaptığı açıklamada, köye 500 metre uzaklıktaki Kaynarca Deresi içinde 4 noktadan kaynak alan şifalı suyun, özellikle deri hastalıkları için çok yararlı olduğunu, yüzyıllardır bu inanışın sürdüğünü belirtti.

Satı, şunları kaydetti: “Şifalı suyun, pek çok deri hastalığını tedavi ederken, içilmesi halinde mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bu suyun önce tahlilinin yapılmasını ve tescillenmesini istiyoruz. Bu konuda yetkililerden duyarlılık göstermelerini ve destek olmalarını bekliyoruz.’’

/ EŞME

25.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004