Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Müzik hayata bakışı değiştiriyor

Kanun yapımcısı ve icracısı Semih Rastgeldi, “Müzik de insanı etkileyen sair malzemeler gibidir. Siz onu hangi duyunuza hizmet ettirmek isterseniz, o duyunuzu besler” dedi.

Şanlıurfa’da kanun imalatı yapan Semih Rastgeldi ile imalathanesinde görüştük. Müzikle ilgilenmenin insanı pek çok kötü alışkanlıklardan alıkoyduğunu belirten Rasgeldi, ‘Aslında her insanın bir sazının bulunması ve onunla ilgilenmesi gerekir. Elinin altında bir bağlaması, kemanı, kanunu veya başka bir enstrümanı olan kişi, kahvehaneye gideceği yerde, oturup bir parça daha icra edeyim diyecektir. Bu da kişiyi mutlu eden bir sonuç verecektir. Kişinin başka bir mesleği olsa dahi, saz onun farklı bir yönünü keşfetmeyi netice verecektir” dedi.

Bu mesleğe 13 yaşlarında başladığını belirten Rastgeldi, kendisini bu mesleğe iten faktörü ise şöyle anlattı: “Ankara’ya kanun almaya gitmiştim. Fiyatını sorduğumda o zaman bana çok yüksek gelmişti. Ben o zaman malzemelerini temin ettim ve üç ay içerisinde kanunu kendim yaptım. Bu tamamen özel bir ilginin sonucudur. İlgi duyan bir insanın bir mesleği kavramaması düşünülemez. Bu gün bu saz çok pahalı. İki bin beş yüz liradan başlayan fiyatları var. Tabiî kalitesine göre değişir. Kanunun 1 numarası Türkiye’de İstanbul’dur, sonra İzmir gelir.”

Müziğin, insan üzerindeki etkisini konuştuğumuz Semih Rastgeldi, “Bu işin imalatını yapan, icrasından habersiz değildir. Bu bir sevda gibidir. Bir yerinden bağlandınız mı, o sizi kendi içine çekiyor. Ama bu çekim oldukça mutluluk veren bir çekimdir. Şunu söyleyebilirim ki, müzik insanın hayata bakışını değiştiriyor” dedi.

Müziğin genç kuşaklara taşınmasında usta kavramının önemli olduğuna dikkat çeken Fazlı Öztop, büyüklerin “Ustasız kâr, haramdır” dediklerini nakletti.

Semih Rastgeldi’nin mekânında görüştüğümüz, Semih Rastgeldi’nin hocası, kanun san’atçısı Fazlı Öztop; “Müzik yeri gelir annenin ağzında ninni olur, yeri gelir inancını taşıyan bir araç olur” dedi.

Semih Rastgeldi’nin kanunu çalmada hocası konumundaki Şanlıurfa’nın en meşhur kanun icracısı olan Fazlı Öztop ise, kendisinin kanun ile 50 yıllık bir dostluğunun bulunduğunu belirtti.

Kendisinin de 9 -10 yaşlarında bu mesleği tanıdığını belirten Öztop, “Benim babam konuyla ilgiliydi. Kanun çalardı. Ama beni hiç bulunduğu semte uğratmazdı. İnsanların o zamanlar müziğe ve müzikle ilgilenen insanları bakışı çok farklı idi. Müzik deyince, içmek, kendinden geçmek akla geliyordu. Oysaki, müzik sadece buna hizmet etmez. Müzik de insanı etkileyen sair malzemeler gibidir. Siz onu hangi duyunuza hizmet ettirmek isterseniz, o duyunuzu besler. Artık şimdi o eski yaklaşımlar kalmadı. Şimdi musikinin gücü keşfedildi. Bu gün, musikisini ihmal etmiş bir insan eksiktir denilmektedir” diye konuştu.

Kanun icracısı Öztop şunları ekledi: “15 yıldır kanunu meslek olarak icra ediyorum. Ve ama beş vakit namazlarımı da ihmal etmiyorum. Müzik, insanın içinden gelir. Biraz da bu açıdan bakıldığında fıtridir denilebilir. Müzik, toplumun bir parçasıdır. O yeri gelir anneyi içinde taşır, o yeri gelir arkadaş olur, yeri gelir inancının bir vasıtası olur, Yeri gelir kültürünü içinde taşır. O sizin taşımanıza göre değişir. Müzikte bir disiplin vardır. Onu alan, kendini ve âlemi daha iyi tanır.”

Oğuzhan GÜZEL / ŞANLIURFA

25.07.2007


 

Orta Anadolu’nun en büyük Arkeoloji Müzesi Sivas’ta

Orta Anadolu’nun en büyük Arkeoloji Müzesi, Sivas’ta kuruluyor. Müzenin açılmasıyla Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nin deposunda bulunan 5 bin 730 sikke, 2 bin 357 arkeolojik eser, gün yüzüne çıkacak.

Sivas Valiliği, başlattığı çalışmayla Endüstri Meslek Lisesinin bahçesindeki 1902 yılında yapılan tarihi binayı arkeoloji müzesine dönüştürdü.

Tarihî binadaki onarım çalışmaları kısa bir süre önce tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzenin teşhir ve tanzimi için hazırlanan projenin ihalesinin yapılması bekleniyor.

Müzede sergilenecek eserler için gerekli donanım çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarihî 7 bin yılı aşan, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Sivas, üçüncü müzesine kavuşmuş olacak.

Böylece Atatürk Etnografya ve Kongre Müzesi ile Şarkışla’daki Aşık Veysel Müzesi’nin yanı sıra Orta Anadolu’nun en büyük arkeoloji müzesi de Sivas’ta kurulacak. 5 bin 965 metrekare alan üzerine kurulacak müzenin 2008 yılında açılması planlanıyor.

Sarissa ve Kayalıpınar kazı alanlarından çıkan eserlerin yanı sıra çeşitli dönemlere ait sikkeler, heykeller de bu müzede yerini alacak.

Arkeoloji müzesinde çocuklara yönelik eğitici bölümlerin hazırlanacağı, müzeyi gezmeye gelen öğrencilerin müzede oluşturulan eğitim salonunda şehrin tarihi dönemleri hakkında da bilgilendirileceği belirtildi.

25.07.2007


 

Ressam Yağcı: Altınoluk ilham kaynağım

Ressam Hıdır Yağcı, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde sergi açtı. 40 yıllık ressam Yağcı, “Altınoluk benim ilham kaynağım” diyor.

.1998 yılından beri yazları Altınoluk’a geldiğini, belirten ressam Yağcı, çalışmalarını genellikle evde yaptığını ancak açıkhava çalışmalarıyla da performans gösterdiğini ifade etti. Resim san’atını yaygınlaştırmak için uğraştığını ve insanlara resmi sevdirmeye çalıştığını belirten Yağcı, sergilerini daha çok açıkhavada açmayı tercih ettiğini söyledi. Genellikle fantastik sürrealist çalışmalar yapan Hıdır Yağcı, 1952 yılında Mardin’de doğdu. Halen 50. Yıl General Refet Bele İlkokulu’nda öğretmen olarak çalışan san’atçı, Sanatçı ve Sanatseverler Kulübü üyesi. “Kartallı Ressam” lâkâbıyla tanınan Yağcı, 1978 ile 1979 yılları arasında yurtiçi ve yurtdışında 40 karma sergiye katıldı.

25.07.2007


 

Kahramanmaraş’ta el san’atları sergisi

Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği, şehrin tanıtılması amacıyla 18-26 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Beylerbeyi Sarayı’nda Osmanlı’dan günümüze el san’atları sergisi açacak.

Kahramanmaraş’ın kültürel zenginliklerini ortaya çıkartmak ve tanıtmak amacıyla çalışmalar yapan Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği, büyük bir çalışmaya imza atıyor. Şehrin tanıtımı için çalışan dernek, tarihi öneme sahip İstanbul Beylerbeyi Sarayı’nda şehrin el sanatları sergileneceği “Osmanlı’dan Günümüze El San’atları Sergisi” açıyor. 46 bölmeli tünelde sergi açabilmek için gerekli izin alan dernek, 18-26 Ağustos tarihlerinde açılacak serginin hazırlıklarına devam ediyor.

25.07.2007


 

Tarihî Kentler Birliği Elazığ’da buluşacak

Tarihi Kentler Birliği Elazığ Semineri 4–5 Ağustos 2007 tarihlerinde Akgün Otel’de gerçekleştirilecek.

Üye sayısı 228’e ulaşan Tarihi Kentler Birliği Elazığ seminerinde, “Geleneksel Kent Dokularının Yeni Gelişme Alanlarıyla Buluşması” başlıklı konu ele alınacak. Şehir gezisi kapsamında ise Keban, Harput, Hüseynik, Palu ve Sivrice’deki tabiî ve kültürel miras alanları ziyaret edilecek.

25.07.2007


 

Pera Müzesi’nde 3 yeni sergi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Ağustos ayında üç yeni sergiye ev sahipliği yapacak.

Müzeden yapılan açıklamada, ‘’Naif Sanatta Bir Efsane: Pirosmani’’, ‘’20. Yüzyıl Ustalarından Baskı Desen ve Suluboyalar, Monsenyer Otto Mauer Koleksiyonu’ndan Bir Seçme’’ ve ‘’İşleyen Mekân’’ isimli sergilerin, 1 Ağustos Çarşamba günü İstanbul’un sanat ve iş çevrelerinin katılımıyla düzenlenecek açılış dâvetinden sonra 2 Ağustos Perşembe gününden itibaren sanatseverlerce gezilebileceği bildirildi. Açıklamada, ‘’Naif Sanatta Bir Efsane: Pirosmani’’ sergisinin, yaşadığı dönemde yakın çevresi dışında pek tanınmayan, ancak ölümünden sonra özellikle Batı sanat çevrelerinde efsane olan Gürcü köylü ressam Pirosmani’nin eserlerinden oluştuğu ve Türkiye’de ilk kez Pera Müzesi’nde sergileneceği ifade edildi. Açıklamada, 1945 yılından sonra Avusturya’da önde gelen san’at koruyucusu ve destekçileri arasında yer alan katolik rahip Monsenyör Otto Mauer’in, içinde Picasso, Chagall, Klimt, Schiele, Giocometti gibi çok ünlü isimlerin eserlerinin yer aldığı koleksiyondan seçme 35 eserin müzenin sergi katlarında görülebileceği kaydedildi. Açıklamada, üçüncü bir sergi ile genç sanata destek vererek Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin işlerine ev sahipliği yapan müzede ‘’İşleyen Mekân’’ sergisi ile öğrencilerin 2006-2007 akademik yılı projelerinin de sergileneceği ifade edildi.

Aynı açıklamada, sergilerin 7 Ekim 2007 tarihine kadar gezilebileceği belirtildi.

25.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004