Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran hızlı çıktı

Tahran sanki ‘kayıp yılları’ telafi etmek istercesine ivedi bir şekilde ABD ile ilişkilerin seviyesini arttırmak istiyor. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Irak konusunda daha üst düzey görüşmeler için ABD tarafından “resmi talep” gelmesi durumunda, “gerekli çalışmalara başlanabileceğini” belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ABD ile Irak’ın güvenliği konusunda üst düzey görüşmeler yapılmasını değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi. Resmi İran haber ajansı İRNA’nın duyurduğuna göre, Mutteki, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “İran ile ABD arasında Irak konusunda dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde görüşmeler yapılmasının değerlendirilebileceğini” kaydetti. Mutteki, Irak konusunda daha üst düzey görüşmeler için ABD tarafından “resmi talep” gelmesi durumunda, “gerekli çalışmalara başlanabileceğini” belirtti. Irak’taki güvenlik durumuyla ilgili ilk kez mayıs ayında görüşme yapan ABD ile İran arasında önceki gün Bağdat’ta yine büyükelçiler düzeyinde bir toplantı düzenlenmişti. Bağdat’taki toplantıda, Irak’ta istikrarın sağlanması için yeni görüşmelerin yapılması amacıyla bir güvenlik alt komitesi kurulması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, bu toplantının ardından yaptığı açıklamada, komitenin yapısı ve mekanizması konusunda çalışmak üzere uzmanların çarşamba günü (dün) bir araya gelebileceklerini söylemişti.

Zebari bir başka açıklamasında da İran ile ABD arasındaki yeni tur görüşmelerin daha üst düzeyde yapılmasını ümit ettiklerini kaydetmişti.

Bu arada, The Financial Times’ta dikkat çeken bir habere göre ise “İran ile Amerika Birleşik Devletleri, 1979’dan bu yana sınırlı olan ilişkilerin daha da ilerletilebilmesine olanak verebilecek bir hazırlık içinde. “

İran ve Amerika Irak’ın güvenliğini tartışmak üzere ortak bir komite oluşturmayı planlıyor. Bağdat’ta yedi saat süren görüşmelerin ardından İranlı ve Amerikalı yetkililer, kararı ilan ettiler. Ancak Amerikalı yetkililer, İran’ın Şii milislere desteğini artırdığına dikkat çekerek Tahran’ın Irak’ta istikrarın sağlanması için çalıştığını bekleyip görmekten yana olduklarını dile getirdiler.

/ TAHRAN

26.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran hızlı çıktı

  Müşerref Lal Mescid’i yıkıyor

  Türkîler Türkiye’nin yeni alternatifi

  ‘ABD Türkiye için askerî tehdit’

  Yeni Delhi, ABD ile nükleer anlaşmayı onayladı

  Sünni bloktan Maliki’ye muhtıra

  Müslümanlar şiddete karşı

  Araplardan İsrail’e tarihî ziyaret

  Bush, müftüleri çiftliğine çağırdı

  Sadık Ahmet Batı Trakya’da anıldı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004