Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Hamas birlikten yana

Hamas örgütünün sürgündeki lideri Halit Meşal, ‘’Filistin halkının, devlet başkanı Mahmut Abbas’ın otoritesi altındaki birlikten yana olduğunu’’ bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamaya göre Halit Meşal, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde, ‘’Hamas, Filistinliler’in, Abbas’ın yönetimi altında birliği istiyor’’ dedi. Bakanlığa göre Meşal, ‘’Filistin devletinin kurulması için Hamas ile (Abbas’ın) El Fetih hareketi arasında işbirliğine engel yok’’ diye konuştu. Sergey Lavrov da Abbas’ın yönetimi altında Filistin birliğinin yeniden tesis edilmesinin şart olduğunu Meşal’e anlattı. Hamas, El Fetih ile 1 yılı aşkın süre çatıştıktan sonra geçen ayın ortalarında Gazze şeridini ele geçirmiş ve iktidarını ilan etmişti.

/ MOSKOVA

28.07.2007


 

Haim Ramon: Batı Şeria’dan çekilelim

İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, İsrail’in, Filistinliler ile bir anlaşma içinde Batı Şeria’nın büyük bölümünden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Ehud Olmert’in yardımcılığının yanı sıra en yakınındaki siyasetçilerden biri olan Ramon, İsrail radyosuna verdiği demeçte, büyük Yahudi yerleşim bloklarını hariç tutarak, Batı Şeria’nın çoğundan çekilme teklifini desteklediğini söyledi.

Bu bölgelerdeki İsrail askerleri yerine de NATO güçlerinin geçebileceğini kaydeden Ramon, toprak işgallerinin İsrail’in varlığını, meşruiyetini ve uluslar arası alandaki duruşunu tehdit ettiğini belirtti, ancak özel bir çekilme teklifinde bulunmadı.

Haim Ramon, ayrıca İsrail’in, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ‘’nihai statü anlaşmasının ilkeleri’’ konusunda bir anlaşmaya varmaya çalışması gerektiğini belirtti.

Abbas, bir açıklama yaparak, İsrail ile 1 yıl içinde ya da daha az bir süre zarfında kapsamlı bir barış olacağı ümidini taşıdığını söylemişti.

/ KUDÜS

28.07.2007


 

BM, Bağdat’taki saldırıyı kınadı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, önceki gün Irak’ın başşehri Bağdat’ta 50’den fazla kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıyı şiddetle kınadığını bildirdi.

BM Sözcü Yardımcısı Marie Okabe tarafından yapılan açıklamada, Ban Ki-Mun’un, önceki akşam Bağdat’ta Irak milli futbol takımının Asya Kupası’nda finale kalması sebebiyle yapılan kutlamalar sırasında, bomba yüklü araçla yapılan saldırılarda 50 masum sivilin ölmesinden büyük üzüntü duyduğu kaydedildi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

28.07.2007


 

Lal Mescid olaylı açıldı

Pakistan’da bu ayın başlarında yaklaşık iki hafta süren çatışmalara sahne olan ve 100’den fazla kişinin öldüğü başşehir İslamabad’daki Lal Mescid’in açılışında, yüzlerce öğrenci hükümetin atadığı yeni imamı protesto etti.

Yeni atanan imamın camiye girişini engelledikleri kaydedilen öğrencilerin, şu anda tutuklu bulunan caminin Taliban yanlısı eski imamı Abdülaziz’in yeniden görevine dönmesini talep ettikleri ifade edildi. Cami önünde gösteri düzenleyen öğrenciler, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref aleyhine sloganlar attı ve Müşerref’in istifa etmesini istedi. Pakistan yönetimi, Lal Mescid külliyesinde bulunan ve eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda zarar gören 4 katlı medreseyi yıkmıştı. Külliyede bulunan cami onarıldıktan sonra yeniden ibadete açıldı. Bu arada, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, ABD’nin kendi topraklarında operasyon yapabileceği sinyalleri vermesi üzerine “Bizim gücümüz El Kaide ile savaşmaya yeter” dedi. Müşerref, “Şu çok açık anlaşılmalıdır ki, Pakistan topraklarında sadece Pakistan askerleri operasyon yürütebilir. Bunda kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

/ İSLAMABAD

28.07.2007


 

Afgan siviller ölüyor

Afganistan’da Taliban militanlarıyla NATO ve Afgan güçlerinin şiddetli çatışma haberlerinin geldiği güney bölgesinde, yine aralarında kadın ve çocukların bulunduğu onlarca sivilin de öldüğü bildiriliyor.

Bölge halkı ve Helmand bölgesinden bir meclis üyesi, çatışmalarda ve NATO’nun düzenlediği iki hava saldırısında 50-60 sivilin öldüğünü kaydetti.

Bölgeden gelen haberlere göre, Helmand vilayetinin Kandahar şehrindeki yaklaşık 20 kişilik bir grup, gazetecilere yaptığı açıklamada, eyaletin Girişk bölgesinde NATO’nun düzenlediği hava saldırılarından birinde evlerin isabet aldığını ve 50’den fazla kişinin öldüğünü söyledi. Helmand eyaleti meclis üyelerinden Can Sabri de elde ettiği güvenilir bilgilere göre, Girişk’de Taliban ve NATO güçleri arasındaki çatışmalarda 50-60 sivilin öldüğünü, sivillerin çoğunun NATO’-nun hava saldırılarında hayatını kaybettiğini kaydetti. Girişk bölge yetkilisi Manaf Han da çatışmalardan kaçan yaklaşık 30 sivilin NATO’nun bombardımanında öldüğünü söyledi. Han, ‘’Çatışmalar şiddetliydi. Siviller kaçmaya başladı ve bunlardan 27-28’i NATO bombardımanında öldü. Yaralılar hakkında bilgim yok’’ dedi.

/ KANDAHAR

28.07.2007


 

Ürperten Darfur raporu

BM İnsan Hakları Komitesi, 2003 yılından bu yana kanlı bir iç savaşa sahne olan Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesinde “etnik temizlik” yapıldığını belirterek, bundan milisleri sorumlu tuttu.

Komitenin hazırladığı 9 sayfalık raporda, özellikle Darfur bölgesinde, “sivilleri hedef alan başta cinayet, tecavüz, yerinden etme ve saldırılarla olmak üzere, ciddi, sistematik ve yaygın olarak insan haklarının ihlal edildiği, suçluların cezasız kalmaya devam ettiği” belirtildi.

Raporda, Sudan hükümetine verilen tavsiyeler arasında, hükümetten etnik temizlik yapmak ve doğrudan sivillere saldırmaktan sorumlu tutulan milislere hiçbir para ve malzeme yardımı yapılmadığı konusunda güvence istendi.

Uluslar arası örgütlerin verilerine göre, iç savaşta en az 200 bin kişi hayatını kaybetti, en az 2 milyon kişi mülteci konumuna düştü.

/ CENEVRE

28.07.2007


 

2 ABD askeri İslâmı seçti

Afganistan’daki yerel bir gazete, ülkede Taliban direnişçileriyle mücadele eden koalisyon güçleri bünyesindeki 2 ABD askerinin İslâmiyeti seçtiğini bildirdi.

The Hewad Daily gazetesinin haberine göre, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin operasyonlarını yürüttüğü ana üslerden birisi olan Bagram askerî havaalanında görevli 2 Amerikalı asker, başşehir Kabil’in kuzeyinde Müslüman oldu. Haber üzerine bir açıklama yapan ABD ordusu sözcüsü, konuyu araştırdıklarını belirterek, orduları içinde din özgürlüğünün ‘kutsal’ olduğuna işaret etti. Irak’ın Felluce şehrinde 2005 yılında 3 ABD askeri Müslüman olmuş, işgal kuvvetlerinin zarar verdiği bir camide kelime-i şehadet getirerek, ilk namazlarını kılmışlardı.

/ KABİL

28.07.2007


 

Kosova’da seçimler Kasım’da yapılacak

Birleşmiş Milletlerin Geçici Kosova Misyonu (UNMİK) Şefi Joachim Rücker ve Kosova Müzakere Ekibi Kosova’da genel ve yerel seçimlerin bu yılın Kasım ayında yapılması konusunda uzlaştı.

Kosova lideri Fatmir Seydiu, seçimleri Kosova nihai statü sürecinin ertelenmesi için kullanmak teşebbüsünde bulunanların önlenmesi amacıyla tüm çabaların sarf edileceğini belirtti. UNMİK Şefi Rücker ise seçimlerin Kosova statüsünün belirlenmesine engel oluşturduğuna dair tesbit yapılması durumunda bu kararın tekrar gözden geçirileceğini ileri sürdü.

/ PRİŞTİNE

28.07.2007


 

Dağıstan müftü yardımcısı öldü

Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesindeki Dağıstan Müftü Yardımcısı Kuramagomed-Haci Ramazanov’un içinde bulunduğu aracın infilak etmesi sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Dağıstan İçişleri Bakanlığından Rus İtar-Tass ajansına yapılan açıklamada, Ramazanov’un Dağıstan’ın başşehri Mahaçkale’de bir arkadaşıyla birlikte içinde bulunduğu aracın bilinmeyen sebeple infilak ettiği belirtildi. Yetkililer, Ramazanov’un yanında bulunan ve hayatını kaybeden kişinin Mahaçkale Merkez Camisinin imamı olduğunu belirterek, olayın çok büyük ihtimalle terörist saldırı olduğunu ifade etti.

/ MOSKOVA

28.07.2007


 

Villepin’e soruşturma açıldı

Fransa Eski Başbakanı Dominique de Villepin’e Clearstream skandalı çerçevesinde soruşturma açıladı. Soruşturma, Eski Başbakan Villepin’e yönelik suçlama yapılmasına kadar gidebilir. Villepin, suçsuz olduğunu savunuyor.

Clearstream skandalı soruşturmasında, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de aralarında bulunduğu 895 politikacı ve şirket yöneticisinin ihaleler karşılığında rüşvet aldıkları ve bunları Lüksemburg’daki Clearstream menkul kıymetler şirketi aracılığıyla akladıkları yönündeki asılsız iddialar inceleniyor. De Villepin’in bu asılsız iddiaları siyasi rakibi Sarkozy aleyhine istismar etmeye çalıştığı ileri sürülüyor.

/ PARİS

28.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004