Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

MB’den cari açık uyarısı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Yılın ikinci yarısında carî işlemler açığının tekrar artma eğilimine girmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak 2007 yılında bir önceki yıla göre cari işlemler açığının GSMH’ye oranında düşüş olacağı tahmin edilmektedir” dedi. Yılmaz, yıllık enflasyonda görülen düşüş eğiliminin, enflasyon beklentilerine de yansımakta olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı bütçenin hedeflerle uyumlu olduğunu savunurken, Merkez Bankası’ndan ‘tedbir gerekli’ uyarısı geldi. Enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, maliye politikası ve bütçe açısından problemler olduğunu belirterek, “Bütçe hedefleri için gerekli tedbir alınmazsa toplam kamuda bu yıl için faiz dışı fazla yüzde 6.5’in altında olacak” dedi. Yılmaz, bütçede dolaylı vergilerle değil, kamu harcamalarındaki artışı engelleyici tedbirlerle alınması gerektiğini kaydetti.

‘FAİZDE İNATLAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL’

Faiz indirimi beklentilerini değerlendiren Yılmaz şunları söyledi: “Bütçe konusunda gerekli tedbirler alınır ve önümüzdeki yılın bütçesiyle ilgili olarak önümüzü görürsek gerekli adımları atarız. Faiz indirimi konusunda inatlaşma söz konusu değil. Orta vadeli verilerden emin olmamız gerekir.”

MB yıl sonu enflasyon tahminlerinde hafif yükselişe gitti. Buna göre faizlerin 4’üncü çeyrekte düştüğü varsayımıyla yıl sonunda enflasyonun yüzde 5.1-6.9 arasında, önümüzdeki yıl için ise yüzde 1.5-4.9 aralarında gerçekleşmesi bekleniyor. Yılmaz, bunun Ekim’de faizlerin indirileceği olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. Durmuş Yılmaz, yılın üçüncü çeyreğinde de enflasyonun düşüşünü sürdüreceğini ancak bunun sınırlı olacağının öngörüldüğünü söyledi.

Yılın ikinci yarısında cari açığın bir miktar büyüme eğilimine girmesinin şaşırtıcı olmayacağını belirten Yılmaz, yıl genelinde ise cari açığın milli gelire oranının 2006’ya göre gerilemesinin beklendiğini ifade etti. Tüketicilerin bugünkü faiz oranlarından uzun vadeli kredi kullanmamasında yarar olduğunu anlatan Yılmaz, bankaların teknik şartlar oluşmadan talebi artırıcı davranışta bulunması halinde munzam karşılık oranlarının yükseltilebileceğini söyledi.

‘IMF’YLE KREDİLİ ANLAŞMAYA GEREK YOK’

IMF’yle bundan sonraki sürece yönelik ilişkileri değerlendiren Yılmaz şöyle konuştu: “IMF’yle kredili bir anlaşma yapmamıza gerek yok, ihtiyacımız yok. Önümüzdeki programın uygulanmasında IMF önemli bir çapa olmuştur. Biz kendi iç dinamiklerimizle IMF’nin sağladığı çapayı kendimiz sağlayabilirsek, bu çok güzel olur. Önümüzdeki dönemde ister IMF’li, ister IMF’siz mali disiplinle ilgili olarak kuralların ortaya konup uygulanması gerek.”

/ ANKARA

28.07.2007


 

Piyasalar dalgalı

ABD’de yüksek faizli mortgage krizinin sektörün geneline yayıldığı endişesi ve finansal ortaklık satın almalarında finansman sorunu yaşandığı yönündeki haberler ile cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki belirsizlik doları üç hafta sonra ilk kez 1.30 YTL seviyesinin üzerine çıkardı.

Çarşamba günü 1,23 YTL’ye kadar gerileyen dolar dün sabah 1,32 YTL’yi de aştı. Açılışta 1,2990 YTL’den işlem gören dolar 1,3290 YTL’ye kadar yükseldi. Ancak daha sonra gelen satışlarla dolar yeniden 1,30 YTL’nin altına indi.

Önceki gün yüzde 4.23’lük düşüşün yaşandığı borsada kayıp dün de sürüyor. Dün güne 52 bin 512 puandan başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi, ilk seans sonunda 709 puanlık düşüşle 51 bin 802 puana indi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 1.35 oldu. Endeks seans içinde 50 bin 732 puana kadar indi.

/ İSTANBUL

28.07.2007


 

Kuraklık sucuları sevindirdi

Pet su ve damacana su firmaları satışlarını geçen yıla göre yüzde 28 arttırdı. GıdaSa Genel Müdürü Adnan Erem, ‘’Küresel ısınmanın bir sonucu olarak bu yıl Haziran ayında normal seviyelerin üzerinde bir sıcaklık artışı yaşanması sebebiyle pet su tüketimi Haziran ayı itibariyle beklenenin üzerinde artış gösterdi.

Bunun sonucu olarak da stoklar çok daha erken bir dönemde kullanılmaya başlandı. Ancak bu değişim, üretim rakamlarına yansımadı’’ dedi.

Hayat Su Pazarlama Direktörü Ender Buruk da, pazarda bu yıl Haziran ayında, 2006 yılı aynı dönemine göre yüzde 22 oranında büyüme gerçekleştiğini, Temmuz-Ağustos aylarında geçtiğimiz yıl aynı döneme göre yüzde 30-35 arası büyüme öngördüklerini belirtti.

Buruk, ‘’Temmuz-Ağustos gibi yaz aylarında, Aralık-Ocak gibi kış aylarına göre satışlar yüzde 80 artmaktadır. Mevsimsel değişmelerden en fazla etkilenen sektörlerden biri olan su sektöründe yaz ve kış aylarındaki trend tahminlerimizle uyumlu’’ dedi.

Buruk, yılın ilk 6 ayında ise, pet su pazarında perakende kanalında satışların geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 28 artış gösterdiğini belirtti.

/ İSTANBUL

28.07.2007


 

Benzin 5, motorin 3 YKr ucuzladı

95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı 5 YKr, motorinin fiyatı ise 3 YKr ucuzladı.

Yeni ayarlamayla Ankara’da BP ve Shell istasyonlarında 95 oktan benzinin litre fiyatı 2,93 YTL’den 2,88 YTL’ye, OPET’de 2,92 YTL’den 2,87 YTL’ye indirildi. 95 Oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında, BP ve Shell’de 2,94 YTL’den 2,89 YTL’ye, OPET’de 2,93 YTL’den 2,88 YTL’ye çekildi. İzmir’de ise 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, BP ve Shell’de 2,93’den 2,88 YTL’ye düşerken, OPET’te 2,92’den 2,87 YTL’ye geriledi.Motorin fiyatları da yeni ayarlamayla Ankara’da BP, OPET ve Shell istasyonlarında 2,45 YTL’den 2,42 YTL’ye düşürüldü.

İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında BP, OPET ve Shell’de litresi 2,42 YTL olan motorinin fiyatı ise ayarlama sonrası 2,39 YTL’ye indi.İzmir’de BP, OPET ve Shell’de litresi 2,41 YTL’den satılan motorinin indirimli fiyatı ise 2,38 YTL olarak belirlendi.

/ ANKARA

28.07.2007


 

Doğan, Vatan’ı 18 milyon dolara alacak

Doğan Gazetecilik, Deutsche Bank’a tahsisli olarak 88 milyon dolarlık nakit sermaye artırımı yapacak ve eşzamanlı olarak Vatan Gazetesi’ni 18 milyon dolara satın alacak.

Şirketten İMKB’ye yapılan açıklamalara göre, toptan satışlar pazarında gerçekleştirilecek tahsisli sermaye artırımında, ihraç edilecek 22 milyon adet pay beheri 4 dolardan Deutsche Bank’a satılacak. Doğan Gazetecilik’in sermayesi yüzde 28.2 artışla 78 milyon YTL’den 100 milyon YTL’ye yükselirken, ana ortağı Doğan Yayın Holding’in payı yüzde 69.77’ye inecek, Deutsche Bank’ın payı ise yüzde 22’ye çıkacak. Her iki işlemde Rekabet Kurumu’nun onayı gerekiyor. Ardından sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurulacak. Doğan Gazetecilik, Vatan’ın isim ve imtiyaz hakkına sahip Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık şirketinin yüzde 40.16 hissesini 7.23 milyon dolara,, Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık’ın yüzde 59.84’üne sahip Kemer Yayıncılık ve Gazetecilik şirketini de 10.77 milyon dolara satın alacak.

/ İSTANBUL

28.07.2007


 

Turizm geliri 3.7 milyar dolar

Türkiye’nin bu yılın ikinci çeyreğindeki turizm geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında artarak 3.7 milyar dolara ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu 2007 yılı 2’inci Dönem Çıkış Yapan Ziyaretçilerle Giriş Yapan Vatandaşların Turizm Harcamaları Ve Profili Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin toplam turizm geliri 2007’nin ikinci çeyreğinde yüzde 1 oranında artarak 3.7 milyar dolar seviyesine çıktı. Turizm gideri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında yükselerek 903.2 milyon dolar oldu.

Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen ziyaretçe sayısı 6 milyon 487.8 bin oldu. Türkiye’yi 5 milyon 777 bin 395 yabancı, 710 bin 417 yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşı ziyaret etti. En fazla ziyaretçi ise 2 milyon 689 bin ile Haziran ayında gerçekleşti.

/ ANKARA

28.07.2007


 

Türkiye’den Avrupa’ya doğalgaz atağı

Türkiye, Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatında bulunma açısından dün İtalya’nın başkentinde önemli bir anlaşmaya imza attı.

Türkiye-Yunanistan-İtalya doğalgaz boru hattı projesine ilişkin hükümetlerarası anlaşma, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığında imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in katılımıyla üç ülke arasındaki anlaşma, Hazar’daki doğalgaz kaynaklarının Avrupa’ya taşınması açısından dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığında imzalanan hükümetlerarası anlaşmaya Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İtalya adına Ekonomik Kalkınma Bakanı Pier Luigi Bersani ve Yunanistan adına da Kalkınma Bakanı Dimitris Sioufas imza attı.

Bu anlaşmayla Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattının Adriyatik geçişi ile İtalya’ya kadar uzatılması sağlanacak ve Hazar kaynaklarının Avrupa’ya taşınmasının önü açılmış olacak.

/ ROMA

28.07.2007


 

Kale Grubu 50’nci yılını kutluyor

Çanakkale Seramik Fabrikaları kurucusu ve Murahhas Azası İbrahim Bodur, yeni hükümetin kalkınmanın ve gelişmişliği lokomotifi olan sanayi sektörüne gerekli desteği ve teşvikleri vermesini, öncelikle programına almasını sanayi sektörünün haklı olarak beklediğini söyledi.

Önceki gün başlayan 50. Yıl Seramik Bayramı kutlamaları dün de devam etti. Kutlamalar kapsamında Kale Grubunun Duvar Karosu 5. fabrikası, Yer Karosu 3. fabrikası, Kaleserafoam Fabrikası, Kompozit İzolatör Araştırma ve Üretim tesislerinin de açılışı yapıldı.

‘’Seramik Bayramı’’ etkinliklerinde konuşan Bodur, Seramik Bayramı’nı, sanayinin bir bölgenin ve ülkenin kalkınmasındaki önemini ve gereğini belirtmek, kurulduğu bölgeye sağlamış olduğu ekonomik, sosyal ve kültürel değerleri göstererek, Anadolu’nun potansiyelini, sanayinin ülke ekonomisindeki yerini ve kalkınmadaki önemini belirtmek amacıyla kutladıklarını belirtti.

Bugün 50 kuruluştan oluşan Kale Grubu’nun birçok sektörde faaliyet göstererek ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını hatırlatan Bodur, şunları kaydetti: ‘’Grubun faaliyet dönemini kısaca özetlersek, 2 milyar doları ihracat olmak üzere 8 milyar dolar satış cirosu ile 4 milyar dolarlık katma değer yaratılmıştır. Yaratılan bu katma değerin 1.5 milyar doları vergi olarak devlete, 1 milyar doları ücret olarak çalışanlara, 750 milyon doları yatırımlara, 250 milyon doları kar payı olarak ortaklara ödenmiş, 500 milyon dolar da öz kaynak olarak bünyede bırakılmıştır. Türkiye’nin GSMH’sının 2006 yılı itibarıyla ve geçen 55 yıl zarfında 575 milyar YTL’ye çıkmasında sanayi sektörünün çok önemli katkıları olmuştur.’’

BAYRAĞI KIZINA TESLİM ETTİ

İbrahim Bodur, sanayide 55, seramikte 50 hizmet yılını tamamlamış olmanın huzuru ve mutluluğunu yaşadığını söyledi. Bodur, ‘’50 yıldır şerefle, onurla ve başarıyla taşıdığım Kale Grubu bayrağını, kızım Zeynep Bodur Okyay’a ve onunla beraber çalışacak olan yönetici ve çalışanlarımıza güvenle ve başarı dileklerimle teslim ediyorum’’ dedi.

Yeni Asya / ÇAN

28.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004