Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Türkiye tarımda ithalatçı olacak

Türkiye’nin AB’ye tam üye olması halinde, AB’ye tarımsal maliyetinin 1,4-5,8 milyar avroda kalmasına karşın, dış ticaretin serbestleşmesi sebebiyle tarımda net ithalatçı konumuna düşeceği belirtildi.

ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Çakmak ve Dr. Ozan Eruygur’un yaptığı araştırmaya göre, AB’nin mevcut tarımsal destekleme politikası devam ederse ve destekler tam olarak ödenirse, Türkiye 2015’te tam üye olursa, 5 milyar 873 milyon avro tarımsal destek alabilecek. Ancak, AB, yeni üye olan 15 ülkeye olduğu gibi, desteklerin yüzde 25’ini öderse, alınacak destek 1 milyar 468 milyon avroda kalacak.

Prof. Dr. Çakmak ve Dr. Ozan Eruygur, ‘’AB Üyeliğinin Türk Tarımına Etkisi’’ konulu araştırmalarında, gümrük birliği ve tam üyelik halinde, Türkiye’nin tarım dış ticaretinde belkenen gelişmeleri değerlendirilirken, tam üyelik halinde Türkiye’nin AB’ye tarımsal maliyetini de hesapladı.

Edinilen bilgiye göre, araştırma sonucunda, hayvanî ürünlerdeki üretim açığı dikkate alınırsa, hayvanî ürün ithalatında artışın kaçınılmaz olduğu ortaya konulurken, AB ile ticaretin genel olarak tüketici fiyatlarında ortalama yüzde 10,5 indirime neden olacağı belirlendi.

Araştırmada, ‘’AB üyeliğinin tüketici refahında yüzde 10’un üzerinde artışa sebep olurken, üretici refahındaki artışın Ortak Tarım Politikası (OTP) ödemelerin tam olarak alınmasına bağlı olduğu’’ özellikle vurgulandı.

Diğer taraftan, araştırma, Türkiye’nin tam üyeliğinin AB’ye tarımsal maliyetinin daha önce değişik kesimlerce ifade edildiği gibi 30-40 milyar avro olmadığını da ortaya koydu.

Türkiye’nin 2015’te tam üye olacağı varsayımına dayanan araştırmaya göre, AB’nin mevcut destek politikası devam ederse, Türkiye, 2015’te, 4 milyar 416 milyon avrosu bitkisel üretim, 1 milyar 456 milyon avrosu da hayvanî üretim için olmak üzere, AB’den toplam 5 milyar 873 milyon avro destek alacak. Ancak, AB’nin, yeni üye olan diğer ülkeler gibi Türkiye’ye de desteklerin yüzde 25’ini ödemesi halinde, alınacak tarımsal destek miktarı, bitkisel üretimde 1 milyar 104 milyon avro, hayvansal üretimde 364 milyon avro olmak üzere toplam 1 milyar 468 milyon avroya düşecek.

AB’nin doğrudan destek ödemelerinde mevcut desteklerden indirime gitmesi halinde, Türkiye, 2015’te 4 milyar 201 milyon avro destek ödemesi alacak. Ancak, bu tarihte de destek ödemelerin yüzde 25’i yapılırsa, alınacak destek 1 milyar 50 milyon avroda kalacak.

Yürürlükte olan gümrük birliği anlaşması sadece sanayi ürünlerini ve buğday, şeker ve süt içeren işlenmiş tarım ürünlerini (çikolata, şekerleme, çocuk mamaları, bisküvi, pasta, makarna, dondurma gibi) kapsayıp, diğer tarım ürünlerini kapsam dışında tutarken, tam üyelik halinde, tahıllar, yağlı tohumlar, protein bitkileri ve üretimden çekme (set-aside) için AB’nin telâfi ödemeleri Türkiye’de de tam olarak uygulanacak. Türkiye, AB’de uygulanan diğer destekleri de alacak. Türkiye-AB tarımsal mallar ticaretinde bütün kısıtlamalar kalkacak. AB’nin çay, tütün, fındık ve şeker pancarı için müdahale alımları ve kısıtları Türkiye’de de uygulanacak, tarımsal üretime girdi desteği ve fark ödemesi verilecek. Türkiye, AB’nin diğer ülkelere yönelik ticaret politikası önlemlerini aynen uygulayacak.

İTHALAT ARTACAK

Aynı araştırma, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği halinde, AB’ye tarımsal maliyetinin 1,4-5,8 milyar avroda kalmasına karşın, dış ticaretin serbestleşmesi sebebiyle tarımda net ithalatçı konumuna düşeceğini ortaya koydu.

Tarımsal dış ticarette korumaların kalkması sebebiyle, tam üyelik halinde, Türkiye, 2015’te, AB’ye 2 milyar 512 milyon dolarlık bitkisel ürün ihraç ederken, AB’den 2 milyar 818 milyon dolar hayvansal ürün ithal eder hale gelecek. Özellikle hayvanî ürünlerde ithalat çok artacak.

Mevcut destek politikasının devamı halinde AB’den 2015’te 5,8 avro tarımsal destek alabilecek olan Türkiye, diğer taraftan AB ile tarım dış ticaretinde 306 milyon dolar açık verecek.

/ ANKARA

30.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlansın

  Demokratik taleplere öncelik verilmeli

  MÜSİAD’dan da destek

  Vekiller kayıt sırasında

  Halkın taleplerine cevap veremedik

  DTP: Darbelerin izleri anayasadan silinmeli

  TCK 301. madde kaldırılsın

  AB: Müzakereler ve IMF, Türkiye’ye istikrar getirdi

  Türkiye tarımda ithalatçı olacak

  Unakıtan: Türkiye’nin önü açık

  Sıcaklar daha da artacak

  Kuraklığa tasarruflu klozet

  Bebeklerde ishal ve yüksek ateş arttı

  Yine otobüs kazası: 3 ölü, 28 yaralı

  5 Asya ülkesine vize kolaylığı

  Savaş helikopteri projesinde sona gelindi

  Ailelere ergen eğitimi

  Kapıkule’de TIR kuyruğu

  Manyas kurudu, balıkçı perişan

  Su tasarrufunda bilinçlenme artıyor

  Cerrahlarımız AB’den çalışma dâveti aldı

  Balık ekmek tekneleri yeniden Eminönü’nde

  TÜBİTAK'ın gözü uzayda

  İTÜ, Hazar Gölü'nde fay araştırıyor

  İmam dernekten, kefen belediyeden


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004