Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD ve Türkiye gizlice anlaştı

ABD’de yayımlanan The Washington Post gazetesinde yer alan bir makalede, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, terör örgütü PKK’ya karşı Türkiye ile birlikte kuzey Irak’ta gizli bir askeri operasyon düzenlenmesini planladığı ileri sürüldü.

ABD’nin en önemli ve kıdemli köşe yazarları arasında yer alan Robert Novak, dünkü makalesinde, Pentagon’un “üç numaralı ismi” Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman’ın, yasa gereği geçen hafta Kongrenin bazı üyelerine bu konu hakkında genel bir brifing verdiğini kaydetti. Yazıda, terör örgütü PKK’nin kuzey Irak’taki elebaşılarının yakalanmasını amaçlayan ve ABD özel kuvvetlerinin katılımını öngören gizli ortak operasyon konusunda üst düzey Amerikalı yetkililerin Türk muhataplarıyla birlikte çalıştığı belirtildi.

Novak’a göre Edelman, brifinginde, “planın, ABD özel kuvvetlerinin gizli bir operasyonla PKK’nın elebaşılarının devre dışı bırakılmasında Türk güçlerine yardım etmesini öngördüğünü” söyledi.

Robert Novak, Edelman’ın brifingini izleyen Kongre üyelerinin çok şaşırdığını ve bunun risk derecesini sorduğunu yazdı. Novak’a göre Edelman, başarıdan emin olduğunu ve her durumda ABD’nin rolünün gizli tutulabileceğini ve gerekirse yalanlanabileceğini kaydetti.

Makalede, Türkiye’nin kuzey Irak’taki gelişmelerden çok rahatsız olduğu, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un 11 Temmuzda ilk defa kuzey Iraklı Kürtleri Türk topraklarına göz dikmekle suçladığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kuzey Irak’a Türk ordusunun operasyon yapabileceği uyarısında bulunduğu anlatıldı. Şensoy, Washington’daki savunma yazarlarına yaptığı söz konusu açıklamasında, kuzey Iraklı Kürtlerin terör örgütü PKK’ya silah, sığınak ve lojistik desteği sağladığını belirtmiş ve “Iraklı Kürt grupların PKK’nın amaçlarını da paylaşıp paylaşmadığının” sorulması üzerine, “Teröristlere yardım edenler, onun amaçlarını da destekler” demişti.

Türk ordusunun iki ülke sınırına yakın bölgede yaklaşık 250 bin askeri bulunduğu savunulan yazıda, planlanan gizli operasyonla Bush yönetiminin, terörist elebaşılarının yakalanarak PKK’nin başsız bırakılmasını ve böylece Türk ordusunun Irak’a girmesinin önüne geçilmesini amaçladığı ifade edildi.

Konuya ilişkin kendi görüşlerini de yazan Novak, Irak ve Afganistan’daki zorlukların, bu “tehlikeli ve kuşkulu” yeni gizli operasyon konusunda Bush yönetimini yıldırmadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığınin Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, geçen hafta Washington’daki bir toplantıda, ABD’nin terör örgütü PKK’ya karşı yeni tedbirler planladığını söylemiş, ancak ayrıntı vermemişti.

The Washington Post’un köşe yazarı Novak, ABD’yi sarsan bir CIA ajanının kimliğinin medyaya sızdırılması skandalında önemli rollerden birini oynamış ve bu konudaki ilk yazıyı yazmıştı.

/ WASHINGTON

31.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD ve Türkiye gizlice anlaştı

  Rusya’dan İran’a savaş uçağı

  İran, Körfez ülkelerine silâh satışına tepkili

  Bush ve Brown ikili ilişkileri masaya yatırdı

  3 Amerikan askeri öldürüldü

  Filistin’de devlet umudu

  ABD’li fizikçi: Zaman makinesi yapabilirim

  “Cömert ATM” para saçtı

  Cilt kanserine karşı egzersiz ve kahve

  Doktorunu anlamak ömrü uzatıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004