Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sünnîler Şiî hükümetle ipleri kopardı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin İslâmî Dâvâ Partisi, önceki gün hükümetten çekildiğini açıklayan ülkedeki en büyük Sünnî siyasî blok olan Irak Uyum Cephesi’ne kararlarını yeniden düşünmeleri çağrısında bulundu.

Ülkede rakip mezhep grupları arasındaki uzlaşma arayışlarına zarar vereceği düşünülen kabinedeki Irak Uyum Cephesinden 6 bakanın istifa etmesinden bir gün sonra Maliki’nin İslami Dava Partisi bir açıklama yayınlandı. Irak Uyum Cephesine, kararlarını yeniden düşünmeleri çağrısında bulunulan açıklamada, ‘’herhangi bir diyalog arayışında bulunulmadan atılan adımla ülke siyaseti için oluşan kötü durumdan kaygı ve üzüntü duyulduğu’’ belirtildi. Açıklamada, ‘’Halkımızın çektiği sıkıntıları giderebilmemiz için ulusal birlik hükümeti olarak yan yana durmamız, bütün ayrılıkları bir kenara bırakmamız ve işbirliği yapmamız gerekiyor’’ denildi.

Irak Uyum Cephesi önceki gün, geçen hafta açıkladıkları taleplerinin yerine getirilmemesi sebebiyle koalisyon hükümetin çekildiğini bildirmişti.

Uyum Cephesi’nin önde gelen üyelerinden Refaa El İsavi, ‘’hükümetin Irak’ı kurtarmak için gerekli olan reformlara kapıları kapattığını’’ söylemişti. Irak Uyum Cephesi, geçen hafta Maliki liderliğindeki Şiilerin ağırlıkta olduğu koalisyon hükümetini, ana konularda danışmalarda bulunmamakla suçlamış ve güvenlik konularında daha fazla söz hakkı istediklerini belirterek hükümetteki çalışmalarını askıya almıştı. Üç ana Sünni gruptan oluşan Uyum Cephesinin talepleri arasında Sünnî Arapları hedef alan Şii milislerin dağıtılması da yer alıyor.

Öte yandan, Sünni blok üyelerinden Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi hükümetten çekilme kararından sonraki bir açıklamasında, blokun hâlâ görüşmelere açık olduğunu, ‘’reformların başlatılması durumunda hükümete dönmek dahil, bütün kapıları açık tuttuğunu’’ söylemişti. Ana Sünni blokun istifasıyla 40 üyeli bakanlar kurulunda 2 Sünni bakan kaldı. Irak Uyum Cephesinin, 275 sandalyeli parlamentodaki 44 milletvekili ise meclis çalışmalarını sürdürecek. ABD de ülkedeki direnişin ve mezhep ayrılığına dayalı şiddetin önüne geçmek için azınlıktaki Sünni Arapların siyasi sürece dahil edilmesini önemli buluyor. Şii ağırlıklı koalisyon hükümeti, 14 ay önce kuruluşundan bu yana ikinci kez istifa hareketiyle karşılaşıyor. Mukteda Sadr’a bağlı 6 bakan da haziran ayında, Maliki’nin Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi konusunda bir takvim verilmesini reddetmesi üzerine hükümetten çekilmişti. Sadr’a bağlı bakanların yerine kabineye kimse atanmamıştı.

/ BAĞDAT

03.08.2007


 

Rice Filistin’de

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, barış anlaşması yönünde bir adım olarak, İsrail’in “ilkeler bildirisi” önerisi üzerinde çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu turu çerçevesinde Ramallah’ta Abbas ve bakanlar kurulu üyeleriyle görüştü. Daha sonra Rice ile Abbas ortak basın toplantısı düzenledi.

Abbas, basın toplantısında, İsrail-Filistin görüşmelerinin, yol haritasında öngörülenlerin yerine getirilmesi üzerinde yoğunlaşacağını belirterek, ondan sonra da ilkeler bildirisinin ele alınabileceğini söyledi. Abbas, Rice ile görüşmesinde de Filistin topraklarında güvenliği sağlamaya çalıştıklarını söyledi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, “ilkeler bildirisi” fikrini geçen hafta ortaya atmıştı. İsrail, bildiriyle, Filistinli mülteciler ve nihai sınırlar gibi sıkıntılı meselelere hemen girmeden, kurulacak Filistin devletinin hatlarının çizilmesini öneriyor.

Rice da basın toplantısında, İsrail liderinin Filistin devletinin kurulmasına giden yolda “temel meseleleri” tartışmaya hazır olduğunu söyledi. Condoleezza Rice, ABD yönetiminin bu sonbaharda yapılmasını öngördüğü uluslar arası barış konferansının, insanları bir fotoğraf karesi için bir araya getirmeyi değil, bir Filistin devletinin kurulması yönünde gelişme sağlamak için toplanacağını belirtti.

Bu arada Rice, Filistin yönetimine güvenlik servislerinin reformu için 80 milyon dolar verilmesini öngören bir anlaşmaya da imza koydu.

/ KUDÜS

03.08.2007


 

Bu defa da Hamas ile İslâmî Cihad çatıştı

Gazze’de bir El Fetih üyesiyle bir İslâmî Cihad militanının dünh sabah Hamas’ın silâhlı adamları tarafından öldürüldüğü bildirildi.

İslâmî Cihad’dan adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’ndan bir grubun ateş açması sonucu Nidal El Daya adlı üyelerinin öldüğünü, 3 örgüt üyesinin yaralandığını açıkladı.

Olayı anlatan örgüt üyesi, takip edilen 4 İslâmî Cihad üyesinin bir camiye sığındığını, ancak camiye giren İzzeddin El Kassam Tugayları ile İzzeddin El Kassam Tugayları tarafından desteklenen İcra Kuvveti adamlarının İslâmî Cihad üyelerine ateş açtığını, 21 yaşındaki El Daya’nın başına isabet eden kurşunlarla öldüğünü belirtti. Aynı kaynak, cami dışına taşan çatışmada 37 yaşındaki El Fetih üyesi Salah Amudi’nin de öldüğünü aktardı.

Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra Hamas ile İslami Cihad arasındaki ilişkilerin kötüleştiği belirtiliyor.

/ GAZZE

03.08.2007


 

Özerk Kürdistan bağımsız Kürdistan’dan iyidir

ABD’de Demokrat Parti’nin en önemli senatörlerinden Joe Biden, “Irak’ta yarı özerk bir Kürt bölgesi kurulmasının, Türkiye için bağımsız bir Kürt devletinin ilânından daha iyi olacağını” söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı ve gelecek yılki ABD başkanlık seçiminin Demokrat adaylarından Biden, Ulusal Basın Kulübü’nde yaptığı konuşmada, Irak’ın, ülke tamamen bölünmeden üç yarı özerk bölgeye ayrılması yönündeki önerisini yineleyerek, “bunun Türkiye için de alternatiflerden daha iyi olduğunu” savundu.

Biden, “ABD’nin Irak’tan çekilmesinden sonra en fazla korktuğu şeyin, ülkenin üç parçaya ayrılması değil, mezhep ve aşiret farklılıklarına göre birçok parçaya bölünmesi olduğunu” belirtti. “Irak’ın paramparça olması durumunda da Kürtlerin bağımsız devlet kuracağını” kaydeden Biden, “Türkiye’nin ihtiyacı olduğu en son şey, Kürtlerin, artık parçası oldukları bir ülkenin bulunmadığı gerekçesiyle bağımsızlık ilân etmesi. Türkler de bunun farkında. Türkiye için birleşik bir Irak içinde yarı özerk bir Kürt bölgesinin olması, ‘bağımsız’ bir Kürt devletinin ortaya çıkmasından çok daha iyi” görüşünü dile getirdi. Biden, “Kürtler bağımsızlık ilân ederse savaş olacak. Türkiye harekete geçecek. İran da harekete geçecek. Orada bir kaosun çıktığını ve iç savaşın bölgeye yayıldığını göreceksiniz” diye konuştu.

/ WASHINGTON

03.08.2007


 

Darfur’da kanlı çatışma

Sudan’ın sorunlu bölgesi Darfur’da Salı günü rakip Arap aşiretler arasında çıkan çatışmalarda 60’tan fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Toryam aşiretinin lideri Muhammed Hamad Çelebi, Salı günü, bir üç gün önceki çatışmalarda ölenler anısına düzenlenen tören için toplandıkları sırada Abbala aşiretinden silâhlı kişilerin saldırısına uğradıklarını anlattı. İki günde ölenlerin sayısının 140’a yükseldiğini belirten Çelebi, Nyala’nın güneyindeki Saniat Daliba köyündeki çatışmalarda 20 kişinin yaralandığını söyledi. Çatışmaların alevlenmesiyle Şubat ayında varılan ateşkesin hükümsüz kaldığı belirtiliyor. 2003’ten beri çatışmalara sahne olan Darfur’da 200 bin kişinin öldüğü ve yerlerinden olanların sayısının 2 milyonu geçtiği ifade ediliyor.

/ HARTUM

03.08.2007


 

Mübarek, Sarkozy’nin tezine sıcak

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarzoy tarafından ortaya atılan Akdeniz Birliği projesini ilke olarak benimsediğini söyledi.

Mübarek, Paris’te Sarkozy ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Akdeniz Birliği projesinin ‘’mükemmel’’ olduğunu, bununla birlikte üzerinde çalışılması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Sarkozy ile akşam yemeği de yiyen Mübarek, ‘’Şahsen ben bunun mükemmel bir teklif olduğunu düşünüyorum” dedi, bununla birlikte proje üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti.

/ PARİS

03.08.2007


 

Irak, kan gölü

Irak’ta önceki gün bir yandan en büyük Sünnî siyasî blokun hükümetten çekilmesiyle yeni hükümet krizinden endişe edilirken, ülke genelinde düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 142’yi buldu.

Önceki gün sadece Bağdat’ta düzenlenen üç intihar saldırısında 73 kişi hayatını kaybetti. Yetkililerin açıklamalarına göre, ülke genelinde öldürülenlerin ya da ölü bulunanların sayısı 142 oldu. Önceki günkü şiddetli saldırı haberlerinden önce Temmuzun, yıl başından bu yana en fazla sivilin öldüğü ikinci ay, Amerikan askerleri açısından da son 8 aydır en az kayıp verilen ay olduğu açıklanmıştı.

Öte yandan, Amerikan ordusu, önceki gün Basra şehri civarında yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu bir askerin öldüğünü, 2’sinin yaralandığını, ülke genelinde diğer saldırılarda onlarca askerin yaralandığını duyurdu.

Amerikan askeri yetkilileri daha önce, Irak’ta Salı günü öldürülen 6 Amerikan askerî dışında aynı gün havan topu ve roket saldırılarında 2 Amerikan askerinin daha hayatını kaybettiğini ve 10’unun yaralandığını bildirmişti. Bu ölümlerle Mart 2003’den bu yana Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin sayısı 3656’ya çıktı.

/ BAĞDAT

03.08.2007


 

Fransa, Türkiye'yi tartışacak

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kurumsal reform için komite kurmasının ardından Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliğinin referanduma sunulmasını da yakında tartışmaya açılabileceği iddia edildi.

Fransa Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye’nin AB üyeliğinin otomatik olarak referanduma sunulmasını öngören bir yasayı kabul etmişti. Chirac, AB Anayasası’nın referanduma sunulması öncesi bu kararı vererek Fransızların anayasaya hayır demesini engellemeye çalışmıştı. Ancak Fransızlar AB Anayasası’nı reddetmişti.

EUObserver, Türkiye’ye ilişkin “otomatik referandum” şartının tartışmaya açılabileceğini bildirdi. Site, Fransız Liberation gazetesi yazarı Jean Quatremer’in kabineden bir bakana dayanarak internet sitesinde yazdığı yazıda, otomatik referandumun kaldırılmasının gündeme gelebileceğini bildirdiğini kaydetti.

/ BRÜKSEL

03.08.2007


 

En net ‘Mavi Bilye’

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), yeryüzünün bugüne kadar elde edilmiş en net fotoğraflarını basına dağıttı.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre dünyadan 700 km uzaklıkta yörüngedeki Terra adlı uydudan gelen fotoğrafların birleştirilerek oluşturulan görüntüler, bugüne kadar elde edilmiş en net görüntüler olduğu bildirildi. Görüntülerde yeryüzünün her kilometresinin ayrıntılı bir şekilde göründüğünü belirten NASA uzmanları, bu görüntülerin okyanuslar, buzullar ve bulutların izlenmesinde çok yararlı olacağını açıkladılar.

03.08.2007


 

Karlar ülkesi de susuzluk çekiyor

Geniş ormanlık alanları, gölleri ve kışın yağan bol kar ile sulak bir ülke olan Kanada’da da susuzluk tehlikesi baş gösterdi.

Ülke nüfusunun 3’te 1’inin yaşadığı Ontario eyaletine içme suyu sağlayan göllerdeki su seviyesi, son 48 yılın en düşük rakamına indi. Kanada Çevre Bakanlığı iklim uzmanlarından David Phillips, ‘’Göllerdeki su seviyesi, en son 1959 yılında bu kadar düşük kaydedilmişti. Hava şartlarının bir süre daha yağışsız seyretmesi halinde 2. derece alarm seviyesine geçilmesi ve su kesintilerine başlanması şarttır’’ dedi.

/ TORONTO

03.08.2007


 

Kosova, kimliklerde Türkçe’yi kabul etti

Kosova Meclisinin genel kurulunda Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Milletvekili Mahir Yağcılar’ın sunmuş olduğu “Kimlik belgelerinde ve formlarda Türkçe ibarelerin yer alması” önergesi 46 oyla kabul edildi. Bu çerçevede kimliklerdeki Sırpça ve Arnavutça’dan sonra Türkçe ibareler de UNMIK şefinin onaylamasından sonra uygulamaya geçecek.

Kosova Meclisi sıralı oturumunda Kimlik Belgeleri Yasa Tasarısı’nın ikinci okunuşu gerçekleşti. KDTP Genel Başkanı ve Milletvekili Mahir Yağcılar’ın sunmuş olduğu önergeyle dillerle ilgili yasaya ait bu maddeye “kimlik belgeleri ve formları belediye resmî dillerinde de basılacaktır” cümlesinin eklenmesi Meclis oturumunda 46 oyla kabul edildi. Böylelikle sunulan bu önergeyle kimlik belgelerinde Türkçe yazı ve ibarelere de yer verilecek.

/ PRİŞTİNE

03.08.2007


 

94’ünde yüksek lisansı bitirdi

Avustralya’da yüksek lisans programını tamamlayan 94’lük nine, dünyada yüksek lisans eğitimini tamamlayan en yaşlı kişi unvanının sahibi oldu.

Phyllis Turner adlı 94’lük nine, Avustralya’nın Adelaide Üniversitesi’nde 90 yaşında başladığı tıp sahasındaki yüksek lisans programını tamamlayarak ‘’lisansüstü eğitimini tamamlayan en yaşlı kişi’’ unvanını elde etti. Bir baston yardımıyla yürüyen Turner, Avustralya’daki yazılı basına yaptığı açıklamada ‘’5 yıllık çalışmadan sonra çok çok mutlu hissediyorum’’ dedi.

/ CANBERRA

03.08.2007


 

Yaşayan fosil yakalandı

Endonezya’da bir balıkçı tarafından yakalanan ve ‘’yaşayan fosil’’ olarak adlandırılan korkunç görünümlü balık, bilim insanlarınca incelemeye alındı.

Asya’da şimdiye dek ikinci kez yakalanan 1.3 metre uzunluğunda ve 50 kilo ağırlığındaki ‘’coelacanth’’ türü olduğu sanılan balığın, otopsi ve genetik testler yapıldıktan sonra hangi cinse ait olduğu anlaşılacak.

Bilim çevreleri için geçmişe dönük bir pencere olarak görülen bu tür balıkların fosilleri 350 milyon yıl öncesine tarihleniyor.

/ ANKARA

03.08.2007


 

Rusya, kutba dalıyor

Rusya, Kuzey Buz Denizi’ndeki karasuları konusundaki iddialarını ispatlamak için bölgeye bilimsel ekip gönderdi.

Akademik Fydorov araştırma gemisi, Moskova’nın, bölgedeki iddialarına ispat getirmek amacıyla 2 mini denizaltıyı Kuzey Kutbu’nun 4 kilometre altında deniz tabanına göndermek ve buraya Rus bayrağını dikmek için hazırlıklara başladı.

/ ANKARA

03.08.2007


 

Mississipi’de köprü çöktü

ABD’nin Mississippi eyaletinde, Minneapolis ile St Paul’ü birbirine bağlayan köprünün çökerek Mississippi nehrine yuvarlanması sonucu en az 7 kişi hayatını kaybetti.

The Interstate 35W adlı 4 geçişli köprü, yerel saatle 18.00’da çökerek dev parçalara ayrıldı. Köprünün çökmesi sonucu en az 8 araç ile bir kamyonun Mississippi nehrinin sularına yuvarlandığı, alev alan bir kamyon ile bir okul otobüsü köprünün yana yatmış bir parçasına takılıp kaldıkları belirtildi.

/ MINNEAPOLIS

03.08.2007


 

Kahve, kalın bağırsak kanserini önleyebilir

Tokyo Ulusal Kanser Merkezi’nde, 40 ila 69 yaşlarındaki 96 bini aşkın kadın ve erkekle ilgili 1990 yılından itibaren yaklaşık 12 yıllık sürece ait verilerin incelenmesiyle yapılan çalışmada, yeşil çay tüketmekle kalın bağırsak kanserini önleme arasında bir bağlantı bulunamadı.

Araştırmada, diyet ve egzersiz gibi diğer faktörler de göz önünde tutularak, günde üç ya da daha fazla kahve içen kadınların, hiç kahve içmeyenlere göre kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin yarı yarıya azaldığı kaydedildi. Çalışmada, kahve içmenin erkeklerde önemli bir yararı tesbit edilmedi. Kahvenin kalın bağırsak kanserini önleyebilme mekanizmasının bilinmediğini kaydeden Inoue, içeriğindeki kafeinin bağırsağın çalışmasını teşvik ediyor olabileceğini ya da kahvenin antioksidan özelliklerinin etkili olabileceğini belirtti.

Inoue, ayrıca bazı kişilere kahvenin ağır gelebileceğini ve bu kişilerin kahve içmek için kendilerini zorlamamaları gerektiğine işaret etti ve sevenlerin bırakmaları için de bir sebep olmadığını söyledi. Araştırmanın bulguları, Uluslararası Kanser Dergisinde (International Journal of Cancer) yayımlandı.

/ TOKYO

03.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri