Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Cari açık endişesi

Yükselen ekonomilerin zorlu bir dönemle karşı karşıya bulunduğu, en çok endişe duyulan ülkelerin arasında Türkiye’nin de yer aldığı bildirildi. Danske Bank’ın kıdemli analisti Lars Christensen, “Özellikle Türkiye, Güney Afrika, Macaristan ve İzlandiya konusunda kaygılıyız. Bunun nedeni de bu ülkelerin büyük cari açıkları” dedi.

Danimarka’nın en büyük bankası ve Skandinav finansal piyasalarda büyük bir oyuncu olan Danske Bank’ın analisti Lars Christensen, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamalarda yükselen ekonomilerin, kredi piyasalarındaki türbülanstan göreli olarak pek etkilenmemesine karşın zorlu bir dönemle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Riskten kaçınma konusunda durumun geçen yılın Mayıs ve Haziran aylarına göre “daha kötü” gibi gözüktüğünü öne süren Christensen, şu değerlendirmesini yaptı: “Özellikle Türkiye, Güney Afrika, Macaristan ve İzlandiya konusunda kaygılıyız. Bunun nedeni de bu ülkelerin büyük cari açıkları olmasıdır ve bunun sebebiyle de büyük kaynak ihtiyaçlarının bulunması. Kredi koşulları sıkılaştırırken bu ülkeler, büyük açıklarının finansmanında sorunlarla karşılayabilir.”

Ancak Christensen, baskı altına girecek olan sadece bu ülkelerin olmadığını da vurgularken “Tüm yükselen piyasaların sıkıntıya girmesi beklenebilir. Tek güvenli bölgeler olarak büyük dış fazlaları olan Malezya gibi bazı Asya ülkeleri görünüyor. Ancak bu sadece döviz yönünden” diye konuştu. Rusya’nın bu defa tehlikede olmadığını savunan Lars Christensen, “Bu defa en büyük dengesizlikler belli ki orta ve doğu Avrupa’da bulunuyor. Özellikle Baltık devletleri, Romanya ve Bulgaristan’da . Bu nedenle krediye bağlı sorunlar için bu piyasalara dikkat” görüşünü dile getirdi.

/ LONDRA

03.08.2007


 

Piyasalar toparlanıyor

ABD’deki yüksek riskli mortgage piyasasındaki sıkıntıların, büyük yatırım fonlarını zorlamasıyla ortaya çıkan küresel dalgalanma, önceki gün ABD Hazine Bakanı’nın açıklamalarının ardından ABD borsalarının yükselmesi ile yerini toparlanmaya bıraktı.

ABD ve Asya borsalarının ardından Avrupa borsalarındaki yükselişi izleyen İMKB’de de toparlanma görülüyor.

Önceki günü yüzde 2.9’luk kayıpla kapatan İMKB Ulusal 100 Endeksi, günün ilk seansında 276 puanlık artışla 51 bin 575’e çıktı. Hisse senetlerinin değer kazancı yüzde 0.54 oldu. Önceki gün önce 1,32’ye kadar çıkan, daha sonra 1,29’un altına inen dolar ise dün sabah en düşük 1,2790/1,28 YTL’yi gördü. Dolar 1,28 YTL düzeyinde dengelendi. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 17.50’ye geriledi.

/ İSTANBUL

03.08.2007


 

Faizler düşürülsün

Türkiye Dış Ticaret Derneği (TURKTRADE) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Koçtürk, faiz hadlerinin, içinde bulunulan dönemin oluşturduğu uygun şartlardan da da yararlanılarak, zaman kaybedilmeden düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Dernek üyesi 40 şirket ile Türkiye ihracatının yüzde 30’unu gerçekleştirdiklerini hatırlatan Koçtürk, TURKTRADE olarak yeni kurulacak hükümetten, günün değişen şartları çerçevesinde Türk sanayinin önünü açacak tedbirleri hızla almasını beklediklerini vurgulayarak, acil tedbirlerin başında da ‘’faiz indirimi kararı’’ bulunduğunu ifade etti.

Gerek istihdam düzeyinin yükseltilmesi, gerek sanayi sektörünün dünya ekonomisindeki rekabetçi gücünün korunması, gerekse de ihracata dayalı büyüme modelinin sürdürülebilmesi için faiz hadlerinin, içinde bulunulan dönemin oluşturduğu uygun şartlardan da yararlanılarak, zaman kaybedilmeden düşürülmesi gerektiğini belirten Öztürk, ‘’Bu yönde alınacak kararın ertelenmesi, reel kesimi telafisi zor tahribatlarla karşı karşıya bırakacaktır. Ülkemiz sanayinin rekabet gücünün ve yoğun ithalat baskısı altında kan kaybeden yerli sanayinin korunması açısından bu karar hayatî önemi taşımaktadır’’ görüşünü dile getirdi.

AB REFORMLARI DEVAM ETMELİ

AB’ye tam üyelik konusunda geçmişte atılan adımları takdirle karşılamakla birlikte, gerek tam üyelik hedefine ulaşılabilmesi, gerekse sağlanmış olan iktisadi dengelerin korunabilmesi için, başta sosyal güvenlik ve yargı reformları olmak üzere, tüm yapısal reformların tamamlanmasını istediklerini kaydeden TURKTRADE Başkanı Öztürk, AB müktesebatına uyum müzakereleri dahil, gönüllü sivil toplum kuruluşlarının sosyo-ekonomik politikaların oluşturulmasında daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini belirtti.

/ ANKARA

03.08.2007


 

Kredi borçları arttı

Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdî kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 27,8 oranında arttı.

03.08.2007


 

İnşaatta canlılık için çözüm teklifi

MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı M. Zeki Kaldırım, inşaat ve yapı malzemeleri sektöründeki canlılığın artırılarak işsizlik yangınının söndürülebileceğini söyledi.

Sektör Kurulu tarafından hazırlanan “Sektörel Bülten”i açıklayan Kaldırım, inşaat sektöründeki canlılığın artmasının önünde 5 önemli sorun bulunduğunu belirtti. Sektörde faaliyet gösteren işletmelerin; inşaat ruhsatı alınırken karşılaşılan sorunlar, yapı denetim uygulamaları, SSK primlerinin yüksekliği, Kamu İhale Mevzuatındaki aksaklıklar ve yetişmiş ara eleman güçlükleri gibi zorluklarla karşılaştığın kaydeden Kaldırım, sorunların giderilmesi halinde son yıllarda büyümeye rekor katkı sağlayan inşaat sektörü işsizlik yangınının söndürülmesinde de önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Kaldırım, sorunlara çözüm önerisi olarak ise şu maddeleri sıraladı:

- Kendi arsasının üzerine dahi doğru iş yapacağım diye özetlenebilecek bu uygulamanın kaldırılması veya noter taahhüdü istenmemesi.

- Ruhsat ile ilgili bütün birimlerin ilgili belediye bünyesinde toplanması gerekiyor. Bu tamamen mümkün değilse en azından Tapu Kadastro ve Sivil Savunma belediye bünyesine alınabilir.

- Yapı denetimin hesaplandığı oranlar yüksek en az yüzde 40 azaltılmalıdır. Hatta yapı denetim firmalarının sorumluluğu kaba inşaatta bitmelidir.

- İhaleye giren firmaların ihale evrakları teklif mektubu ve banka teminat mektubu hariç önceden incelenerek ön yeterlilik verilebilir. İhale günü ise teminat mektubu ve teklif zarfının açılarak ihalenin oradaki hazirun önünde kesinleştirilmesidir. En düşük teklife işin verilmesi yerine daha önce de uygulanan aritmetik ortalama ve katsayı sistemine geçilebilir.

- İşçilik oranları mutlaka düşürülmeli. SSK ilişik kesme adı altında alınan fazladan prim ödeme işlemi kaldırılmalıdır.

- Çocuklarımız Meslek liselerine yönlendirilmeli, çıraklık okulları arttırılmalıdır.

/ İSTANBUL

03.08.2007


 

ADSL yüzde 45 ucuzladı

Türk Telekom, toptan ADSL ve veri akış erişimi tarifelerinde yüzde 45’e varan oranlarda indirime gitti.

Yapılan ADSL tarife değişikliği ile limitsiz toptan tarifede, 512 Kbps’de yüzde 38, 1 Mbps’de yüzde 44, 2 Mbps’de yüzde 45; veri akış erişimi tarifelerinde, 512 Kbps’de yüzde 40, 1 Mbps’de yüzde 43, 2 Mbps’de yüzde 36 oranlarında indirime gidildi.

Tarife paketlerine 4 Mbps limitsiz ve 2 Mbps 6G limitli olmak üzere 2 yeni seçenek eklendi, minimum hız 512 Kbps’ye yükseltildi. Türk Telekom, ADSL toptan satış indirimlerinin yanı sıra veri akış erişiminde de limitli tarife uygulamasına geçti. Böylece, sektörde faaliyet gösteren internet servis sağlayıcı şirketlere hizmetlerini çeşitlendirme ve daha ucuza mal etme imkânı sağlanmış oldu.

/ İSTANBUL

03.08.2007


 

Teknosa, müşterisini memnun edecek

Teknosa, Türkiye’de ilk kez uygulanan “Memnuniyet Garantisi” sistemini düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna tanıttı.

Toplantıda konuşan Sabancı Holding Gıda ve Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Teknosa’nın gıda dışı perakende sektöründe lider, toplam perakende pazarında 5. büyük ve Capital 500 araştırmasına göre Türkiye’nin en büyük 75. özel şirketi olduğunu kaydetti. Dinçer, 2000 yılında kurulan Teknosa’nın, ‘Herkes için Teknoloji’ felsefesiyle Türkiye çapında 52 ilde 182 mağaza sayısı ile Türkiye nüfusunun yüzde 80’ine en yeni teknoloji ürünlerini ulaştırdığını söyledi.

Teknosa Genel Müdürü Mehmet T. Nane de, Teknoloji perakendeciliği sektöründe tüketicilerine ‘Memnuniyet Garantisi’ sunan ilk ve tek firma olduklarının altını çizerek, “Tüketicilerin satın aldıkları ürünlerden vazgeçmeleri veya herhangi bir arıza ile karşılaşmaları durumunda, 15 gün içerisinde ürün değiştirebilme imkânı sunuyoruz” dedi.

Tüketicilerin memnuniyetini en üst düzeyde karşılamak üzere altyapı yatırımları yaptıklarını kaydeden Mehmet T. Nane, 444 55 99 Teknosa Asist, 5599 SMS Bilgi Servisleri ve Teknosa Asist hizmet noktalarını hayata geçirdiklerini kaydetti. Yeni hizmetleri hakkında bilgi veren Nane, Teknosa’nın yeni numarası 444 55 99, Teknosa Asist ve 5599 SMS Bilgi Servisleri ile 7 gün 24 saat sabit veya cep telefonları üzerinden müşterilere hizmet vereceklerini söyledi. Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazalarda yer alan Teknosa Asist hizmet noktalarının ise müşterilerin satış sırasında ve sonrasındaki taleplerini karşılayacağını belirten Nane, düzenli indirimlerinin yanı sıra bir yenilik olarak haftalık bazda “Haftanın Yıldızı” konsepti adı altında yeni bir hizmet sunacaklarını da dile getirdi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

03.08.2007


 

Çin’liler, Türkiye’de yatırım yapacak

Çin kendi firmaları için belirlediği ‘’dünyada yatırım yapmak için en uygun kentler’’ listesine ‘’Ankara, İstanbul ve İzmir’’i de aldı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin ile ekonomik ve ticari ilişkilerde yeni bir dönem başlattıklarını belirterek, Çin’in Ankara-İstanbul hızlı tren projesi için vereceği 720 milyon dolarlık kredi anlaşmasının da sonuçlandığını bildirdi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai arasında yapılan görüşmelerde varılan mutabakata paralel olarak Çin Çokuluslu İşletmeler Uluslararası Enstitüsü’nün (CIMMC) Çin firmalarına önerdiği ‘’dünyada yatırım yapılabilecek en uygun kentler’’ listesine Türkiye’den ‘’Ankara, İstanbul ve İzmir’’i de aldı ve bu kararını Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliğine bildirdi. Çin hükümeti tarafından desteklenen bu kuruluşun çalışmaları çerçevesinde Ankara, İstanbul ve İzmir belediye başkanları 16-18 Kasım tarihleri arasında Pekin’e davet edildi.

Tüzmen, önümüzdeki aylarda Mersin’in de yatırım yapılacak şehirler arasına alınmasını beklediklerini söyledi.

/ ANKARA

03.08.2007


 

Çiftçi, damla sulamaya geçiyor

Yaşanan kuraklık ve damla sulama kredisinin verilmesiyle çiftçiler damla sulamaya yoğun ilgi gösteriyor.

İstanbul merkezli, damla sulama sistemleri kuran bir firmanın Ziraat Mühendisi Ahmet Tosun, çiftçilerin damla sulamanın yararlarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade ederek, bu sisteme, yeterli yağış alan Karadeniz Bölgesi’nden ve sistemi yeterince tanımayan Doğu Anadolu çiftçisinden talebin az olduğunu belirtti. Damla sulama sistemlerinin geçen yıla kadar özellikle Ege Bölgesi’nden ilgi gördüğünü bildiren Tosun, ancak bu yıl yaşanan kuraklık ve damla sulama kredisiyle birlikte Trakya ve İç Anadolu Bölgesi çiftçisinden de yoğun talep almaya başladıklarını kaydetti.

/ KONYA

03.08.2007


 

Törene erteleme

ANKARA - Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi kapsamında bu ay planlanan doğal gaz akıtma töreninin Yunan tarafının isteği doğrultusunda erteleneceği bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, iki ülke tarafından 16-26 Ağustos tarihlerinde arasında yapılması planlanan doğal gaz akıtma törenine dönük, Yunan tarafından erteleme talebi geldi.

Hatta dönük bazı teknik sıkıntılar yaşayan Yunan tarafının, 15 Eylül tarihinden sonra hazır olabileceğine ilişkin bilgi geldiğini anlatan yetkililer, bu kapsamda, törenin bu tarihten sonraya alınabileceğini belirttiler.

/ ANKARA

03.08.2007


 

Ölüm teminatı 80 bin YTL oldu

Zorunlu Karayolu Taşımacılık Malî Sorumluluk Sigortasında, otomobil, minibüs ve otobüsler için tedavi giderleri ile sakatlanma ve ölüm teminatı, kişi başına 80 bin YTL olarak belirlendi. Bu tutar daha önce 60 bin YTL idi.

Resmî Gazete’de yayınlanan, Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yapılan değişikliğe göre, otomobil için tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başına 80 bin YTL, kaza başına 560 bin YTL olarak belirlenirken, prim de 44 YTL oldu. Minibüs (8-14 kişilik) için tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başına 80 bin YTL, kaza başına 1 milyon 120 bin YTL, prim tutarı ise 109 YTL olarak belirlendi. Otobüs (15-25 kişilik) için tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başına 80 bin YTL, kaza başına 2 milyon YTL, prim tutarı 131 YTL olurken, 26 kişi ve üstü koltuklu otobüsler için ise tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatları kişi başına 80 bin YTL, kaza başına 4 milyon YTL, prim tutarı da 322 YTL oldu.

Karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortasında ise, taşımanın yapıldığı motorlu kara taşıtındaki görevli sürücü ve yardımcıları ile yolcu koltuk başına, tedavi giderleri teminatı ile sakatlanma ölüm teminat tutarı 80 bin YTL olarak tespit edildi.

/ ANKARA

03.08.2007


 

Kefeli, ilk mağazasını Metrocity’de açıyor

Bisse’yi gömlek markası yapan İbrahim Kefeli, kendi adını verdiği yeni erkek giyim markasının ilk mağazasını ay sonunda Metrocity’de açıyor.

Sektörde 40 yıllık deneyimi bulunan Kefeli, düzenlediği basın toplantısı ile kurucusu olduğu Bisse’yi bırakarak adını verdiği yeni markasıyla yola devam edeceğini açıkladı. Kendi adını verdiği yeni erkek giyim markasının ilk mağazasını ay sonunda Metrocity’de açacağını bildiren Kefeli, ilk yurtdışı mağazasını ise Ekim ayında Okan Holding’in Kazakistan’ın başşehri Astana’da yaptığı alış veriş merkezinde açacağını kaydetti. Bir süre sonra markanın başına geçecek olan kızı İrem Kefeli’ye şimdilik küçük bir hisse veren İbrahim Kefeli, ileride kızının payını yüzde 51’e çıkarmayı planladığını ifade etti. Erkekler için ayakkabıdan şapkaya, takım elbiseden çoraba bütün giyim gruplarını içerecek bir marka olan İbrahim Kefeli, üst gelir grubuna hitap edecek.

Giyimin dışında adını eğitim, sağlık ve inşaat gibi alanlarda da markalaştırmak istediğini belirten Kefeli, bugünden itibaren İbrahim Kefeli Eğitim ve Kültür Vakfı’nı kurma çalışmalarına başlayacağını dile getirerek, “Ardından yurtiçi ya da yurtdışında farklı sektörlerde ne yapabiliriz, onu araştıracağız. Henüz kesinleşen bir şey yok” diye konuştu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

03.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri