Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gizli operasyon söylenti değil

ABD’nin, terör örgütü PKK’ya karşı Irak’ın kuzeyinde Türkiye ile gizli bir operasyon planladığı iddiasını ilk defa kamuoyuna duyuran Washington Post gazetesinin köşe yazarı Robert Novak, bu haberin kaynağının bir kongre üyesi olduğunu söyledi.

Bir düşünce kuruluşunda konuşan Novak, konunun sorulması üzerine, gizli operasyon hazırlığı bilgisini, adını vermediği, operasyona karşı çıkan bir kongre üyesinden ilk defa öğrendiğini ve bunu iki kaynağa daha teyit ettirdiğini anlattı. Kendisinin böyle bir operasyona karşı olduğunu belirten Novak, yazdığı makale sayesinde planın gerçekleşmemesi durumunda bundan memnuniyet duyacağını kaydetti.

Novak’ın pazartesi günkü makalesine göre, Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman, geçen hafta bazı kongre üyelerine verdiği brifingde, Irak’ın kuzeyindeki PKK elebaşılarının ortak bir operasyonla yakalanmasının amaçlandığını söylemişti.

/ WASHINGTON

04.08.2007


 

İslâmî Cihad lideri öldürüldü

İslâmî Cihad’ın liderlerinden Riyad Ebu Adas’ın, Batı Şeria’da İsrail askerleriyle çıkan çatışmada öldürüldüğü bildirildi.

Filistinliler, Adas’ın, Batı Şeria’daki Nablus şehrine sivil araç içinde giren İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldüğünü söylediler. İsrail ordusundan yapılan açıklamada da, askerlerin, Adas’ın bulunduğu evi kuşattığını, teslim ol çağrısına uymayarak kaçmaya çalışan örgüt liderinin vurularak öldürüldüğü belirtildi. Görgü tanıkları, İsrail’in olayın ardından bölgeye 20 kadar askeri araç ve bir buldozer gönderdiğini de kaydettiler. (aa)Irak’ta BM’nin rolü artacak.

/ NABLUS

04.08.2007


 

İsrail askerleri işgal etti

İsrail askerlerinin dün sabah saatlerinde zırhlı araçlarla Gazze Şeridi’nin güneyine girdiği bildirildi.

Görgü şahitleri, İsrail birliklerinin Refah’taki eski uluslararası havaalanı ile civarındaki evleri işgal ettiğini aktardı.

İsrail’e ihracaatımız arttı

Öte yandan, Türkiye ile İsrail arasındaki toplam dış ticaret hacmi, bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,6 oranında artış göstererek 1 milyar 294,2 milyon dolara yükseldi.

04.08.2007


 

İngiliz askerleri aklını kaybetti

Cephede uzun süre kalan İngiliz askerlerin akıl sağlıklarının tehlikede olduğu ortaya çıktı. İngiltere’deki King College London’un araştırmasına göre, 3 yıl içinde 13 ay ya da daha fazla cephede kalan askerlerde akıl hastalıkları belirtilerinin daha fazla görüldüğü belirlendi.

Uzmanların 5 bin 500 askerle yaptıkları görüşme sonuçlarına göre akıl hastalıkları belirtilerinin yanı sıra evlerine döndüklerinde askerlerin psikolojik problemleri, evliliklerinde sorunlar ve alkol problemleri oluyor.

Psikiyatri profesörü Matthew Hotopf, “Asıl sonuç, 3 yıllık period içinde uzun süre cephede kalanlar akıl hastalıkları ile karşılaşmada daha büyük risk altında.” dedi. Savunma Bakanlığı, araştırma sonuçlarını memnuniyetle karşıladığını belirterek ordu içinde akıl hastalığı olanların az olduğunu vurguladı. Bakanlık, 2007’in ilk çeyreğinde, askerlerin yüzde 0.58’inde akıl hastalığı tespit edildiğini kaydetti.

/ LONDRA

04.08.2007


 

Irak'ta BM'nin rolü artacak

ABD ve İngiltere, Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak’taki görev süresini uzatarak bu ülkedeki rolünü arttırmayı amaçlayan bir karar tasarısını, BM Güvenlik Konseyi’nde dolaştırmaya başladı.

Washington ve Londra’nın Konsey üyeleri arasında dolaştırmaya başladığı karar tasarısı metnine göre, BM’nin 10 Ağustosta sona erecek Yardım Misyonu’nun görev süresinin bir yıl uzatılması isteniyor. ABD, uzun süredir, Başkan George W. Bush ile 17 Temmuzda görüşen Genel Sekreter Ban Ki-mun’un da desteklediği gibi BM’nin Irak’ta artan bir rol oynaması için bastırıyor.

/ NEW YORK

04.08.2007


 

ABD’de 70 bin köprü sakatmış

ABD’nin Minneapolis şehrinde bir köprünün çökmesinin ardından, ülkede 70.000’den fazla köprünün yapısal olarak zayıf olduğu bildirildi.

Federal Otoyol İdaresi’nin geçen yılki raporuna göre, ABD’de 603,363 köprüden 73,533’ü (yüzde 12’si) “yapısal olarak zayıf” durumda ve bunların arasında 1990’larda inşa edilmiş köprüler bile bulunuyor. Amerikan İnşaat Mühendisleri Birliği, bunları onarmak için onlarca yıl gerektiğini ve maliyetinin 188 milyar dolar tutacağını açıkladı.

/ WASHINGTON

04.08.2007


 

Yunanistan tarih yazıyor!

Tarih kitaplarında geçen yıl yaptığı değişiklikle ülke içinde eleştirilere hedef olan Atina, tarih kitaplarında tekrar değişikliğe gitti.

Yunanistan Kültür Bakanı Marietta Giannakou, akademisyenlerin eleştirileri çerçevesinde değişikliğe gittiklerini söyledi. Giannakou, “Kitabın yazarı da kitabında tarihî gaflar, hatalar ve kusurlar olduğunu kabul etti.” dedi. Kitabın hangi bölümlerinin değiştirildiğini belirtmeyen Giannakou, yeni öğretim yılında yenilenmiş kitapların okutulacağını söyledi. Bakan Giannakou, “Eski versiyonunun hataları bu kitap içermiyor. Kitabın olumlu tepkiler alacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. Atina geçen sene 40 yıldan bu yana okutulan ders kitaplarında değişikliklere gitmişti. Yapılan değişikliklerin amacı, milliyetçiliğin arındırılması olarak yansıtılmıştı.

/ ATİNA

04.08.2007


 

Chavez’in Sean Penn hayranlığı

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD Başkanı George Bush’u eleştiren ve Irak savaşına karşı çıkan Amerikalı aktör Sean Penn’e övgü yağdırdı.

Halkın hayat şartlarını görmek üzere Venezuela’ya gelen Penn’i, cumhurbaşkanlığı sarayında kabul etti. Daha sonra yaptığı konuşmada, Hollywood’da yaşamasına rağmen ünlü aktörün dünya ve ABD’deki durum konusunda gayet bilgili olduğunu söyledi. Chavez ünlü aktörün filmlerine hayran olduğunu söyledi. Penn ise kalabalığa gülümseyerek el salladı.

/ CARACAS

04.08.2007


 

Zehirli oyuncaklar toplatılıyor

ABD’li oyuncak imalatçısı Fisher and Price, Çin’de yapılan ve üzerlerindeki boyalarda aşırı kurşun pigmentleri tesbit edilen 1.5 milyon ‘zehirli’oyuncağı piyasadan çekeceğini açıkladı.

Fisher and Price’tan yapılan açıklamada, Çin’deki imalâtçı şirketin oyuncaklar üzerinde resmî onay almamış bir boya kullandığı ve güvenlik standartlarını ihlâl ettiğinin belirlendiği ifade edildi. Şirket, küçük yaştaki çoçuklara zarar verebilecek 967 bin oyuncağı ABD’de, 533 bin oyuncağı ise İngiltere, Meksika ve Kanada’da piyasadan çekmeye hazırlanıyor.

/ PEKİN

04.08.2007


 

Kara örtü küresel ısınmayı arttırıyor

Hint Okyanusu üzerinde kirliliğin yol açtığı sis tabakasının güney Asya’da küresel ısınmayı art-tırdığı bildirildi.

Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, San Diego Üniversitesi Okyanusbilim Enstitüsünden araştırmacılar, her kış Hint Okyanusu üzerinde oluşan ve kentsel, endüstriyel veya tarımsal kirliliklerden kaynaklanan mikroskobik taneciklerden meydana gelen dev “kara örtünün” atmosferde güneşten kaynaklanan ısınmayı yaklaşık yüzde 50 oranında arttırdığı, bu kara örtü içindeki taneciklerin güneş ışığını emme eğilimi bulunduğu sonucuna vardılar.

/ PARİS

04.08.2007


 

Uçakta cep mümkün

ABD’de Federal İletişim Komisyonu (FCC) gelecek yıl ihalesi yapılacak olan uçaklarda cep telefonu ve yazılımlarının kullanımına dair öneriyi kabul etti.

Ocak ayında yapılması planlanan ihaleden 15 milyar dolar gelir elde edilmesi planlanıyor.

/ ABD

04.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri