Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bebekler niçin parmak emer?

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayten Erdoğan bebek ve çocuklarda belli yaşa kadar parmak emmenin herhangi bir psikopatolojik sorun olmadan 3- 4 yaşlarına kadar her sağlam çocukta görülebilen normal bir davranış olduğunu söyledi.

Özellikle aile içi huzursuzluk, yalnız bırakılma, anne-baba kaybı gibi etkenlerin çocuklarda parmak emme alışkanlığını artırdığına işaret eden Dr. Erdoğan; “Parmak emmenin genellikle 18. ay dolaylarında sıklaşıp, 2 yaşından sonra azalarak 4 yaş civarında kaybolması beklenir. Parmak emme çoğunlukla beslenmeye bağlı olmayan, açlıkla ilişkisiz görülen bir davranıştır” dedi.

AİLE İÇİ HUZURSUZLUKTA

ÇOCUK EMMEYE SIĞINABİLİR

Çocuklarda parmaklar dışında, dudaklarını, elbisesinin eteğini ve mendilinin, yastığının, yorganının ucunu veya benzer eşyayı emme davranışına rastlanabildiğini belirten Dr. Erdoğan, parmak emmenin genellikle geçici olup yaş büyüdükçe kaybolduğunu kaydetti.

Eğer 5 -6 yaşından sonra da parmak emmeye devam edilmesi halinde çocuğun ruhsal bir sorunu olabileceği düşünülerek, sebepleri araştırılıp, çözüm yollarına başvurulmasını tavsiye eden Uzman Dr. Ayten Erdoğan, aile içi huzursuzluk, yeni bir kardeş doğumu, anne-baba kaybı, yalnız bırakılma, çevresinde beklenmedik bir değişiklik, gibi sıkıntılı hayat olayları sonrası geçici bir süre çocuğun parmak emmeye sığınabileceğini veya emme miktarını artırabildiğini dile getirdi.

HANGİ DURUMDA TEDBİR ALMAK GEREK?

Dr. Erdoğan parmak emme alışkanlığının sebepleri ve çözüm yolları hakkında şunları söyledi: “Parmak emmenin gün içinde de sürekli olması, 4 yaştan sonra da aynı sıklıkla devam etmesi, çocuğun başka aktiviteler yapmaktansa parmak emmeyi tercih etmesi, aile fertleri dışında kişilerin yanında da parmak emmeyi devam ettirmesi, çocukta ek olarak konuşma ve iletişim problemleri olması ve yaşıtları ile birlikte olmaktansa parmak emmeyi tercih etmesi. Çocuğa yeterli ilgi gösterilmediği durumlar, anne-babanın aşırı cezalandırıcı ya da kollayıcı tutumları, bakım verenden (anne, bakıcı, anne-babaanneden) ayrılık, çocuğun örseleyici yaşam olaylarına maruz kalması (aile içi şiddet, istismar, savaş) gibi nedenlerde psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Çocukları vazgeçirmek için azarlamak, bir takım cezalara başvurmak, acı biber sürmek, ellerini bağlamak gibi sert tepkilerden kaçınılmalıdır. Anne-babanın çocukla birlikte kaliteli vakit geçirmesi, ilgilenmesi, emme davranışı olsa da olmasa da gereklidir. Çocuğun durumu incelenmeli, düzeltici önlemlerin yalnızca bir belirti olan parmak emme yerine, asıl sorunların çözümüne yöneltilmesi gerekir. Asıl nedenler ortadan kalkmadıkça parmak emme gibi davranışlar devam edeceğinden gerekli olduğunda çocuk psikiyatrisi hekimine başvurulması önerilir. Çocuğa kendi kendini kontrol ederek isterse bu alışkanlığı terk edeceği inancını kazandırmak, bu konuda çocuğu desteklemek, gerektiğinde öğretmenden yardım almak yararlıdır.”

/ BURSA

04.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kosovalı gençler Kur’ân öğreniyor

  TÜRKİYE KISMEN ÖZGÜR

  TBMM bugün toplanıyor

  Kimi su zengini, kimi petrol

  Nüfus sayımında sonuçlar yıl sonunda belli olacak

  Ordu politika dışında kalsın

  Birincilerin tercihi tıp fakülteleri

  Selden zarar görenlere yardım

  YAŞ ücüncü gün çalışmaları için toplandı

  Tapuda rüşvet dâvâsı başladı

  Turizm Bakanlığında tanıtım atağı

  Rizelilerin de bir günü olacak

  Çakan: Beni ölmeden mezara koydular

  Kadın vekillerden ilk değerlendirme

  Türkiye’yi Avrupa’nın bir parçası olarak görüyoruz

  Sivil anayasa şart

  Üskül, soruları cevapsız bıraktı

  Misyonumuz önemli

  Belediye başkanı cezaevine gönderildi

  Susuzluk acil eylem planı devrede

  40 bin öğretmen atanacak

  Kur’ân kurslarına yoğun ilgi

  Bir haftada Kur’ân’ı öğrendi

  Telekom’un ‘118’ine 6 rakip

  Memur yakınları hastanelere sevksiz gidecek

  İneğin karnından altın kolye çıktı

  Türk robotu hareket etmeye başladı

  Arslan, duâlarla uğurlandı

  Gece alt ıslatma sık görülen bir dert

  Bebekler niçin parmak emer?

  Soğuk su içerken dikkat

  Odasında ders mi çalışıyor, yoksa mesaj mı yazıyor?


 Son Dakika Haberleri