Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yuvasız çocuklar şefkat bekliyor

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda (SHÇEK) kalan çocukların yüzde 71,6’sı ailelerinin “ekonomik ve sosyal yoksunluk’’ yaşaması, yüzde 25,6’sı ise “terk’’ edildikleri için koruma altına alınıyor.

SHÇEK tarafından, 7-12 yaş çocuk yuvalarında bakım altında bulunan 4 bin 163 çocuğu temsil etmek üzere 38 kuruluştan örnekleme seçilen 835 çocuk üzerinde yapılan inceleme sonunda hazırlanan ‘’SHÇEK Çocuk Koruma Sisteminin Değerlendirilmesi Raporu’’ndan derlediği bilgilere göre, çocukların yurtlarda koruma altına alınmasının en önemli sebebini ‘’ailelerin ekonomik ve sosyal yoksunluk yaşaması’’ oluşturuyor.

Koruma altındaki çocukların yüzde 35,1’inin kız, yüzde 64,9’unun erkek olduğu bildirilen raporda, ‘’Çocukların yüzde 59,6’sının gerekli ortam ve destek sağlandığında öz ebeveynlerinin yanına dönebilecek koşullara sahip olduğu’’ vurgulanıyor.

AİLELERİYLE İLİŞKİLERİ

SHÇEK tarafından, fiziksel ya da duygusal istismar, alkolizm ve madde bağımlılığı, çocuğun can güvenliğine yönelik tehdit, çocuğun korkması, ziyaretler sonrasında çocukta gözlenen davranış sorunları ile cinsel sömürü ve fuhşa sürükleme sebebiyle babalarının yüzde 5,7’sinin, annelerininse yüzde 4,9’unun çocuklarını ziyaret etmesine; babaların yüzde 29,9’unun, annelerinse yüzde 23,4’ünün çocuklarını izinli olmasına müsaade edilmiyor.

Buna rağmen, ziyaret etmelerine izin verilen babaların yüzde 25,4’ü, annelerinse yüzde 30,6’sı çocuklarını hiç ziyaret etmiyor.

Yuvalarda kalan çocukların aynı yuvada olanlar dışındaki kardeşlerinin yüzde 19’u onlarla hiç görüşmüyor; yüzde 20,4’ü ise yuva dışında olup da yuvadaki kardeşleriyle sık ya da çok sık görüşüyor.

Çocukların, yüzde 22,3’ü doğduğu ilden başka bir ilde koruma altına alınırken,7-12 yaş çocuk yuvalarında kalan çocukların yüzde 96,7’si okula gidiyor.

Yuvalarda kalan çocukların yüzde 57,3’ünün hem annesi, hem de babası yaşıyor. Anne babası sağ olan çocukların yüzde 81,5’inin ebeveynlerinin evliliği devam etmiyor.

Yuvalarda bakım altında bulunan çocukların yüzde 86,6’sı, evlilikleri devam eden ana babalarının ya da ana babadan birinin, yüzde 1,1’i ise SHÇEK yetkililerinin velâyeti altında bulunuyor.

ŞİKÂYETLERİ

Yuvadaki çocukların rahatsızlıklarının başında, yüzde 20,3’ünde rastlanan ‘’içe kapanıklık’’, çözümünde hiç ilerleme kaydedilemeyen sorunların başında ise ‘’eşyaya zarar verme’’ davranışı geliyor.

Yuvalarda kalan çocukların kuruluşlarda kendilerine sunulan maddî imkânlardan memnuniyeti yüksek düzeydeyken, en çok yakındıkları konuların başında ‘’öbür çocuklar ve onların davranışları’’ geliyor.

Çocukların yüzde 5,2’si dayaktan, yüzde 4,4’ü yasak ve kısıtlamalardan, yüzde 3’ü görevlilerden ve onların davranışlarından yakınıyor. Kaldıkları yuvalarda mevcut olanlar dışında da faaliyetler düzenlenmesini isteyen çocuklar, en çok spor ve oyun faaliyetleri istiyor.

YUVADAKİ ARKADAŞLARIYLA İLİŞKİLERİ NASIL?

Görüşülen çocukların 72,9’u, yuvada kaldığı süre içinde yuva arkadaşlarının hiçbir baskısıyla karşılaşmadığını belirtirken, yüzde 18,2’i ilk geldiğinde diğer çocuklarca dışlandığını düşünüyor. Çocukların yüzde 65,3’ü okullarındaki çocuklar tarafından herhangi bir dışlayıcı tutumla karşılaşmadıklarını söylerken, okullarında kendileri için ‘’yuvacı’’, diğer çocuklar içinse ‘’evci’’ nitelemesinden incindiklerini dile getiriyorlar.

Çocuklardan yüzde 48,9’u büyüyünceye kadar yuvada kalmak istediğini, yüzde 49,2’si ise istemediğini belirtiyor. Raporda, bu duruma sebep olarak, çocukların ailelerinin kendilerini istemeyeceği inancının ve ailenin maddî imkânsızlıklarının uyandırdığı kaygıların yanı sıra, yuvadaki arkadaşlarından, gerek yuvadaki gerekse okuldaki öğretmenlerinden ve genel olarak okuldan ayrılmayı istememeleri gösteriliyor.

Görüşme yapılan bazı çocuklar, ailelerinin yanına dönmeleri halinde ‘’unutulacaklarını’’ düşünüyor.

/ ANKARA

13.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül tek başına karar veremez

  KURAKLIK HARİTASI

  Kuraklık ormanları da kurutuyor

  Doğubeyazıt’ta sel

  Memur sıkıntılı

  Yuvasız çocuklar şefkat bekliyor

  Eruh’ta mayın patladı 11’i asker 14 kişi yaralı

  Meclisin temizliği özel görevlilere emanet

  TPAO, Kasım’da denize açılmayı planlıyor

  Rumlar’dan Türkiye’ye tehdit

  Bahçeli kurultaya katılmadı

  Bor ihracatında hedef büyüyor

  İzmir’in atıksuyu için 2 yeni hat

  Yeni üniversiteler önlisans ağırlıklı

  Mücadelemiz hukukun üstünlüğü

  Melen’de balıklar ölüyor

  Duble yol hedefine 2011'de ulaşılacak

  Halkın iradesine saygı gösterilmeli

  Eski mahkûmlara meslek kursu

  İkinci el araç yok satıyor

  Deniz Kuvvetleri amfibi gemi alacak

  CHP’den soruşturma önergesi hazırlığı

  Grev erteleme sorunu çözmez

  Aldatılma korkusu markete yöneltiyor

  Emlak, arsa ve taksi gözde yatırım aracı


 Son Dakika Haberleri