Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kaynak, göçmen parası

Gelişmiş ülkelerde bulunan milyonlarca göçmenin ülkelerindeki yakınlarına gönderdikleri paranın miktarı, 2006 yılında 300 milyar dolara yaklaştı. Dünya Bankası verilerin göre, göçmenler 2006 yılında 276 milyar dolar nakit parayı “evlerine” gönderdiler.

Aynı yıl, bu ülkelere gelişmiş ülkelerce yapılan dış yardım miktarı ise sadece 104 milyar dolar. Gelişmiş ülkelerin, her geçen gün hızla artan bu para transferi karşısında, gelişmekte olan ülkelere yaptıkları yardım miktarını azaltabilecekleri belirtiliyor. Dünyada yaklaşık 200 milyon kişi, ana vatanı dışında yaşayıp çalışıyor. Küreselleşme ile birlikte her geçen gün artan bu büyük nüfusun, para hareketi, bazı gelişmiş ülkelerdeki bir numaralı döviz kaynağına dönüşmüş durumda.

Dünyada en çok eve para gönderenler Hintliler. Hindistan’ın 2006 yılında yurtdışındaki vatandaşlarından elde ettiği havale miktarı 26 milyar doları aştı. Hindistan’ı, 24 milyar dolar ile Çin ve 23 milyar dolar ile Meksika takip ediyor. ABD’den en çok “eve para gönderenler” de Meksikalılar. Meksika’nın ABD’de yaşayan vatandaşlarının gönderdiği 23 milyar dolarlık havale, petrol ve turizmin yanı sıra ülkenin en büyük döviz kaynağı. Yine Dünya Bankası verilerine göre, ABD’den 2005 yılında 411 milyar dolar göçmenlerce eve gönderildi.

TÜRKİYE’NİN GELİRİ YAKLAŞIK 1 MİLYAR DOLAR

Dışişleri Bakanlığı’nın 2005 verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 5,6’sı yurtdışında yaşıyor. Türk diasporasının yüzde 88’i Avrupa’da yaşıyor. Merkez Bankası’nın hazırladığı rapora göre Türkler, 2005 yılında Türkiye’ye 851 milyon doları bankalar, yaklaşık 100 milyon doları da posta ofisleri aracılığıyla gönderdiler.

/ NEWYORK

21.08.2007


 

Piyasalara FED morali

ABD Merkez Bankası FED’in giderek artan kredi sıkışıklığı korkusunu yatıştırmak ve piyasaya daha fazla likidite sağlamak amacıyla iskonto faiz oranını yarım puan düşürmesi sonrasında piyasalardaki olumlu seyir sürüyor.

Borsalarda yükseliş görülürken, iç piyasada da dolar 1,33 YTL’ye geriledi. FED’in hamlesi sonrası günlerdir negatif seyrin izlendiği İMKB’de Cuma günü yüzde 4.73’lük artış yaşanmıştı. Ulusal 100 Endeksi haftanın ilk gününde de yükselişini sürdürdü. Cuma günü 1,42 YTL’ye kadar çıkan dolar dün 1,33 YTL düzeyinden açıldı. Dolar en düşük 1,3345 YTL’yi gördü. Dolar daha sonra 1,34 YTL’nin üzerine yükseldi. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 18.21’e geriledi.

JAPONYA FAİZİ YAKINDAN İZLENECEK

Piyasalarda bu hafta Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı beklenecek. Bankanın Perşembe günü kısa vadeli faizlerde artırıma gitmemesinin küresel piyasalarda olumlu olarak karşılanacağı belirtiliyor.

/ İSTANBUL

21.08.2007


 

Elektriğin yarısı, GAP’taki 7 HES’den

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen 7 hidroelektrik santralında 16,5 milyar dolar tutarında, 274,3 milyar kwh elektrik enerjisi üretildi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi verilerine göre, 2006 yılının sonuna kadar 8 hidroelektrik santralı tamamlanırken, bunlardan 7’si işletmeye açıldı. Projenin ilk halkasını oluşturan Karakaya Barajı’nın tamamlanmasının ardından 1987 yılında işletmeye alınan Karakaya Barajı HES’te 19 yılda, 143,8 milyar kwh enerji üretildi. Buna karşılık Türkiye’nin en büyük HES’i olma özelliği taşıyan Atatürk Barajı HES’te ise 13 yıllık süreçte toplam 111,2 milyar kwh enerji üretildi.

Dah sonra işletmeye alınan Kralkızı Barajı HES’te 1, Karkamış Barajı HES’te 2,6, Dicle Barajı HES’te 1,1 , Birecik Barajı HES’te 13,1 ve Batman Barajı HES’te 1,5 milyar kwh olmak üzere, toplam 274,3 milyar kwh elektrik enerjisi üretildi. Bu üretimin parasal değeri 16,5 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye’nin toplam hidroelektrik üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı GAP’taki HES’lerde, geçen yılın genelinde 1 milyon 288 bin dolara eşdeğer, 21,4 milyar kwh enerji üretimi gerçekleşti.

Türkiye’de 2006 yılında üretilen 44 milyar kwh’lık hidroelektrik enerji üretimi içinde yüzde 48,5’lik paya sahip olan GAP Bölgesi’ndeki HES’ler, ülkenin toplam enerji (Termik, hidrolik ve rüzgar) üretiminin ise yüzde 12,2’lik kısmını karşıladı.

/ ŞANLIURFA

21.08.2007


 

Zorlu, Alpullu’da doğalgaz buldu

Zorlu Enerji Grubu, Kırklareli ilinin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu kasabası yakınlarında 90-100 milyon cm3’lük kapasiteye sahip doğal gaz rezervleri buldu.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, 25 bin nüfuslu bir yerleşim yerinin 15 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek kapasitedeki doğal gazı, 2008 yılının ilk yarısına kadar dağıtım hattına vermeyi hedeflediklerini açıkladı.

/ İSTANBUL

21.08.2007


 

Mamalar Türkiye’den

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, üretimini her yıl artırdığı çocuk mamalarını, Almanya, İsrail, Yemen, Irak gibi dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyor.

OAİB ile Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafında hazırlanan ‘’Unlu Mamuller’’ adlı rapordan derlene bilgiye göre, Türkiye, 2004 yılında 5 bin, 2005 yılında 5 bin 683, 2006 yılında ise 6 bin 37 ton bebek maması ihraç etti. İstatistiklere göre, Türkiye’nin çocuk mamaları ihracatında büyük artış yakaladığı vurgulanan rapor uyarınca, 2004 yılında 9 milyon 99 bin, 2005 yılında da 11 milyon 925 bin dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye’nin, 2006 yılında ihracatını yüzde 11 oranında artırarak 13,2 milyon dolara çıkarmayı başardığı kaydedildi. Raporda, Türkiye’nin üretimini her yıl artırdığı çocuk mamalarının Almanya, İsrail, Yemen, Irak, Suudi Arabistan ve Cezayir gibi dünyanın dört bir yanına gönderdiği belirtildi.

/ KONYA

21.08.2007


 

Devlette ‘kiralık taşıt’ dönemi

Kamu kuruluşları da artık ‘kiralık taşıt ve kiralık şoförle’ hizmeti tercih ediyor. Uygulamanın başladığı 2006 yılı Mart ayından bu yana, 1.250 kiralık taşıt için Maliye Bakanlığından izin alındı.

Devlette kiralık taşıtla hizmet anlayışı giderek yaygınlaşıyor. Taşıt Kanununda 2005 yılı içinde yapılan bir değişiklikle, kamuda taşıt kiralamanın yolu açıldı. Sistemin uygulanmaya konulduğu 2006 yılında 21 kamu kuruluşuna 750 taşıt için izin verildi. Kiralama yöntemine yönelen kuruluşların başında da, 345 taşıt edinen Sağlık Bakanlığı geldi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, TÜBİTAK, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Gazi, Ege ve Yıldız Üniversiteleri de kiralamayı fazla tercih eden kuruluşlar arasında yer aldı.

2007 yılının başından bu yana da, 13 kamu kuruluşunun 500 kiralık taşıt talebi olumlu karşılandı. Bu yılki kiralık taşıt izinlerinin 390’ının Tarım ve Köyişleri Bakanlığına verildiği dikkat çekerken, söz konusu Bakanlığın kiralık taşıtları daha çok süne ile mücadele, diğer bitki hastalıkları ile mücadele ve kuraklık çalışmalarında kullanacağı bildirildi.

Makam hizmetleri için kiralaya izin vermediklerini belirten Maliye Bakanlığı yetkilileri, uygulamadaki temel ilkenin; “minimum maliyet maksimum fayda” olduğunu kaydettiler.

/ ANKARA

21.08.2007


 

Toplu görüşmede 3. tur Çarşamba günü yapılacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirilen ve yaklaşık 2 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmelerin ikinci turu yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Toplantıya Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ile yetkili sendikaların genel başkanları katıldı.

Bircan Akyıldız, toplantıya gelişinde Başbakanlık Merkez Bina önünde yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerin bugün gerçekleştirilecek ikinci turunda hizmet kollarının sorunlarının tartışılacağını söyledi. Bu konuda yeni bir komisyon kurulmasını isteğini gündeme getireceklerini bildiren Akyıldız, bu komisyonun çalışmalarının toplu pazarlık süreciyle sınırlı tutulmamasını talep edeceklerini kaydetti.

Birinci toplantıda kurulmasına karar verilen mali ve sosyal haklar, geçmiş dönem çalışmaları ile demokratik haklara ilişkin komisyonların çalışmalarının sürdüğünü anlatan Akyıldız, bu komisyonların çalışmalarının daha sonraki toplantılarda ele alınacağını belirtti.

Ahmet Aksu da toplantıda ilk kez hizmet kollarının taleplerinin son derece yaygın bir biçimde masaya yatırılacağını dile getirerek, bunun toplu görüşme sürecinin yavaş yavaş sistematik hale geldiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Toplu görüşmelerin üçüncü turu 22 Ağustos Çarşamba günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek.

/ ANKARA

21.08.2007


 

Sebze üreticisi ‘damlamada’ örnek oldu

Konya’da şeker pancarı, mısır gibi bitkiler, su israfını artıran salma ve yağmurlamayla sulanmaya devam ederken, özellikle sulama işlemindeki kolaylık sebebiyle sebze üreticilerin tamamına yakını damla sulamaya geçti.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, suyun en fazla, tarımsal sulamada kullanılan yanlış sulama teknikleriyle heba olduğunun bilindiğini söyledi. Sebze üreten çiftçilerin damla sulamaya geçtmeye başladığını ifade eden Motuk, şunları kaydetti: ‘’Sebze üretimi yapan çiftçilerin büyük bölümü, tarlalarına borular döşeyerek damla sulamaya geçti. Çiftçilerin, bir zorlama ya da yaptırım olmadan, tamamıyla birbirinden görerek damlamaya geçmeleri daha da sevindirici. Ancak, kuraklığın yaşandığı Konya’da yanlış sulama teknikleriyle heba edilen suyun büyük bölümü mısır, şeker pancarı gibi daha fazla su isteyen ürünlerde devam ediyor. Sebze üreticilerinin, kuraklığın hüküm sürdüğü Konya’da diğer çiftçilere örnek olmasını umuyoruz.’’

/ KONYA

21.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri