Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Karaşahin düştü: 14 ölü

Irak’ın kuzeyinde, içinde 14 askerin bulunduğu helikopterin gece operasyonu sırasında düştüğü kaydedildi. UH-60 tipi Black Hawk tipi helikopterin gece operasyonu sırasında düştüğü, helikopterde 4 kişilik mürettebat ve 10 yolcu bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada, ilk belirtilen helikopterin teknik sorunu bulunduğunu gösterdiği, düşman ateşiyle vurulduğuna ilişkin bir işaret olmadığı, ancak helikopterin düşme nedeninin soruşturulmaya devam edeceği kaydedildi.

Amerikan helikopterinin düşerek 14 Amerikan askerinin ölmesi, ABD’nin 4 yıldır verdiği bu türdeki en büyük kayıplardan birini oluşturuyor. Ocak 2005’te bir ABD helikopterinin düşürülmesi sonucu 31 Amerikan askeri ölmüştü.

Daha önce Somali’de de Amerikan yapımı Black Hawk’ın düşmesiyle birlikte savaşın seyri değişmiş ve ABD askerlerini bu ülkeden kademeli olarak çekmişti. Benzeri bir saldırı da 1982 yılında Beyrut’ta yaşanmış ve Amerikan piyadeleri almış olduğu büyük bir saldırıdan sonra bu ülkeden çekilmişlerdi.

/ BAĞDAT

23.08.2007


 

CIA, eski başkanını suçladı

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA tarafından yapılan soruşturmada, eski Başkan George Tenet ve yardımcıları, 11 Eylül saldırılarından önce El Kaide tehditleri için hazırlık yapmamakla suçlandı.

CIA baş müfettişi John Helgerson ve ekibi tarafından hazırlanan ve 2005’te tamamlandığı halde bugüne kadar gizli tutulan, ancak Kongrenin talimatı üzerine açıklanan 19 sayfalık raporda, “teşkilatın ve memurlarının sorumluluklarını tatmin edici şekilde yerine getirmediği, her zaman etkili ve işbirliği içinde çalışmadığı” ifade edildi.

ABD’de 11 Eylül 2001’deki saldırıları durdurabilecek tek başarısızlık noktası bulunmadığı ifade edilen raporda, Tenet’in yetkilerinden dolayı El Kaide tehditlerinin önlenmesi için stratejik plan hazırlanmamasının

nihai sorumluluğunu taşıdığı kaydedildi.”Şahsi nedenlerden” dolayı 2004’te bu görevinden istifa eden Tenet ise baş müfettişin raporunun kesinlikle yanlış olduğunu kaydetti. CIA’nin şimdiki Başkanı Michael Hayden da, raporun yayımlanması kararının kendi tercihi olmadığını, ancak bu ay başında ABD Başkanı George Bush tarafından imzalanan yasa çerçevesinde Kongre tarafından öngörüldüğü için raporu yayımladığını bildirdi.

/ WASHİNGTON

23.08.2007


 

Yahudi-Ermeni ilişkilerinde dönüm noktası

ABD’deki en önemli Yahudi kuruluşlarından Anti-Defamation League (ADL-İftirayla/İnkarla Mücadele Birliği), 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik tutumunu değiştirerek, söz konusu iddiaları tanımaya karar verdi.

Yahudi karşıtlığıyla mücadele amacıyla kurulmuş olan ADL, buna karşılık, ABD Temsilciler Meclisi’nde bekleyen 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını yansıtan tasarının geçmesine karşı olmayı sürdürdüğünü de bildirdi.

ADL Başkanı Abraham Foxman, kuruluşun internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, bu konudaki tutumlarını yeniden gözden geçirdiklerini ve Ermeni olaylarının, sonuçları açısından ‘’soykırım’’ anlamına geldiğini iddia etti.

Foxman, buna karşılık ABD Kongresi’ndeki 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının kabulünün, hiçbir yarar sağlamayacağını, Türkiye’deki Yahudi toplumunu ve Türkiye, ABD, İsrail arasındaki önemli ilişkiyi tehlikeye atabileceğini ifade etti.

ADL’nin konuya yönelik tutum değişikliği, kuruluş içinde bu meseleye ilişkin yaşanan karışıklığın ardından geldi. ADL’in kuzeydoğu ABD bölgesi direktörü Andrew Tarsy, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını destekleyen tavrı nedeniyle Foxman tarafından geçen günlerde görevinden alınmıştı. Ancak ADL içindeki bazı alt kuruluşlar Tarsy’yi desteklemişti.

Foxman, açıklamasında, ADL’in tutum değiştirmesinin, Yahudi toplumunun birliğiyle ilgili kaygılardan kaynaklandığını kabul etti. Halen ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde bekleyen tasarı, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin 225 üyesi tarafından destekleniyor.

/ WASHINGTON

23.08.2007


 

İran, Atom Kurumu ile anlaştı

İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) arasında yapılan görüşmelerde tarafların, Tahran’ın nükleer çalışmalarıyla ilgili şüphelerin giderilmesine yardımcı olacak bir plan üzerinde anlaştığı bildirildi.

Başkent Tahran’daki görüşmelerin üçüncü turunun sonunda taraflar yaptıkları açıklamada, İran’ın nükleer programıyla ilgili önemli sorulara yanıt bulunması için bir takvim belirlendiğini kaydetti.

UAEK Başkan Yardımcısı Olli Heinonen düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerin ‘’iyi ve yapıcı’’ geçtiğini belirterek, önlerinde kabul edilmiş bir çalışma planı bulunduğunu ve bunun nasıl uygulanacağı konusunda da anlaşmaya varıldığını söyledi.

Bunun önemli bir aşama olduğunu, ancak bu sürecin zaman alacağını dile getiren Heinonen, çalışmalara hızla başlanacağını ve anlaşmanın detaylarına, en erken eylüle kadar UAEK raporunda yer verileceğini bildirdi. İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Yardımcısı Cevad Vaidi de basın toplantısında, İran ve Kurumun, temel bir anlaşma çerçevesinin bulunduğunu ifade ederek, görüşmelerden büyük sonuçlar alındığını ve bu anlaşmanın uygulanması konusunda ciddi olduklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı, anlaşmayı ‘’yetersiz’’ buldu ve bunun, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulmasını isteyen talepleriyle uygunluk içinde olmadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gonzalo Gallegos yaptığı açıklamada, ‘’İran’ın BM Güvenlik Konseyi yükümlülüklerini derhal yerine getirmediği ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin tamamına son vermediği göz önüne alındığında Konseyin başka yaptırımlar için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini’’ kaydetti. BM Güvenlik Konseyinin aldığı iki yaptırım kararını kabul etmeyen ve nükleer faaliyetlerini sürdüren İran, Haziran ayında, sorunun çözümü için UAEK ile görüşmeyi önermiş, bu çerçevede taraflar iki kez bir araya gelmişti.

Bu arada, ABD’nin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Gregory Schulte, İran ile UAEK arasında varılan işbirliği anlaşmasının “gerçek kısıtlamalar” içerdiğini söyledi.

/ TAHRAN

23.08.2007


 

ABD-Libya ilişkileri gelişiyor

ABD Dışişleri Bakanının Yakın Doğu işlerinden sorumlu yardımcısı David Welch, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın muhtemelı ziyareti öncesinde Libya’da temaslarda bulunuyor.

David Welch, Libyalı çocuklara HIV bulaştırdıkları gerekçesiyle 8 yıldan fazla bir süredir cezaevinde yatan Bulgar hemşirelerle Filistinli doktorun geçen ay serbest bırakılmasından bu yana bu ülkeye yaptığı ilk ziyaretinde dün Libyalı yetkililerle görüştü.

Libya Dışişleri Bakanı yardımcısı Muhammed Sayalah, Welch ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, bu ziyaretin çok önemli olduğunu, çünkü ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın gelecek ay yapması beklenen önemli ziyareti için zemin hazırladığını bildirdi.

Sayalah, ziyaretin amacının ikili ilişkilerin güçlendirilmesi olacağını belirtti.

ABD ile Libya arasındaki ilişkiler, Trablus’un, İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde bir uçağın 1988’de bombalanmasının sorumluluğunu kabul etmesinden bu yana yumuşamaya başlamıştı. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin, kitle imha silahları programını sona erdirmesi ve Bulgar hemşirelerle Filistinli doktoru serbest bırakması buna katkıda bulunmuştu.

Rice, bu ziyaretini gerçekleştirdiği takdirde 1953’te John Foster Dulles’dan bu yana bu ülkeye gelecek olan ilk ABD dışişleri bakanı olacak.

/ TRABLUS

23.08.2007


 

Dadullah: Bin Ladin hayatta ve afiyette

Taliban liderlerinden Mansur Dadullah, terör örgütü El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’in hayatta olduğunu ve sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.

ABD istihbarat kuruluşları için yayın yapan IntelCenter adlı kuruluş tarafından yayımlanan ve 15 Haziranda kaydedildiği belirtilen görüntülerde, Mansur Dadullah, Bin Ladin’in kendisi ile temasa geçtiğini belirtti. Taliban’ın geçen mart ayında öldürülen önde gelen liderlerinden Molla Dadullah’ın kardeşi olan Mansur Dadullah, ‘’Bin Ladin bana bir mesaj göndererek, militanlarımızın gücünü kaybetmemesi için Molla Dadullah’ı takip etmemi ve onun eylemlerini sürdürmemi tavsiye etti’’ dedi.

/ WASHINGTON

23.08.2007


 

Irak’ta petrol tankeriyle intihar

Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyinde petrol yüklü tankerle bir polis karakoluna yönelik düzenlenen intihar saldırısında, ilk belirlemelere göre 20 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis açıklamasında, intihar eylemcisinin, Beyci’deki karakolun ön kapılarında bombaları infilak ettirmesi sonucu 40 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Beyci hastanesi yetkilileriyse patlamada polis ve sivil olmak üzere 11 kişinin öldüğünü belirtti.

/ BAĞDAT

23.08.2007


 

AB, Gazze için kesenin ağzını açtı

Avrupa Birliği, Gazze’de bulunan ana elektrik santralindeki jeneratörlerin çalışması için gerekli yakıt sevkiyatını başlattı. Filistinli yetkili Kenan Abeyd, AB’nin, yakıt paralarının bölgenin denetimini elinde tutan Hamas’a aktarılmayacağı güvencesini almasından sonra sevkiyatı yeniden başlattığını belirtti.

Abeyd, birkaç yakıt tankerinin İsrail’den Gazze’ye geçmeye başladığını, yakıt kamyonlarının elektrik santraline yöneldiğini söyledi.AB, özel bir İsrail şirketi tarafından Gazze’deki santral için tedarik edilen günlük yakıtın paralarını, “Hamas’ın elektrik gelirlerini cebine attığı” gerekçesiyle ödemeyi durdurmuş, bu da Gazze’nin 1,4 milyon nüfusunun yarısından fazlasının karanlıkta kalmasına yol açmıştı.

İsrail, geçici barış anlaşmaları çerçevesinde Gazze’nin elektrik ihtiyacının büyük kısmını karşılıyor.

/ GAZZE

23.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri