Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak’ta durum ciddî

Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, ‘’Amerikan istihbaratının raporu, stratejimizin Irak’ta güvenlik şartlarını düzelttiğini gösteriyor, ancak çok ciddî sorunlar da bizi beklemeye devam ediyor’’ dedi.

Sözcü, yayımlanan bu son raporun, yaz ortasından beri yürürlükte olan, isyan hareketlerine karşı mücadele stratejisinin, artan şiddeti azaltmaya başladığını açıkça gösterdiğini belirtti. Amerikan istihbaratının hazırladığı bu raporda, Irak hükümetinin gelecek 6 ay ila 1 yılda daha da istikrarsızlaşacağı öngörüsü yapıldı. Amerikan istihbaratı uzmanlarının hazırladığı Ulusal İstihbarat Tahmini’nde, düzensiz gelişmelere rağmen ülkede genel şiddet seviyesinin arttığı, Irak’taki farklı mezhep grupları arasında uzlaşmanın sağlanamadığı ve Irak’taki El Kaide unsurlarının hala eylemlerini açıkça düzenleyebildiği belirtildi.

Amerikan Associated Press ajansının elde ettiği 10 sayfalık belgenin kopyasında, Iraklı siyasî liderlerin hâlâ etkin bir yönetim sağlayamadığı, hükümetini gelecek 6 ila 12 ayda daha çok güvensizliğin beklediği ifade edilirken, buna gerekçe olarak Iraklı Şiî partilerinin, Iraklı önde gelen Şiî din adamı Ayetullah Ali El Sistani’nin, diğer Sünnî ve Kürt grupları mensuplarının eleştirileri sıralandı. Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilâtı (CIA), Savunma İstihbarat Ajansı gibi 16 Amerikan istihbarat kurumunun ortak yargılarından oluşan belgede, Irak Güvenlik Güçlerinin Amerikan ve koalisyon güçleri olmadan operasyon düzenlemek için yeterli gelişimi gösteremediği, Irak güçlerinin hâlâ yabancı desteğine ihtiyaç duyduğu da kaydedildi.

Eylül ayı dert ayı

Amerikalı General Richard Sherlock da Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, gelecek ay Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı General David Petreaus’un raporunu sunacağını, ABD’nin 11 Eylül saldırılarını anacağını ve Ramazan ayının başlayacağını hatırlatarak, bundan dolayı ‘’düşmanın büyük saldırılar düzenlemek ve birçok kayıp verdirmek için çabalarını arttırmasını bekleyebileceklerini’’ kaydetti.

/ CRAWFORD

25.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak’ta durum ciddî

  Türk senatöre ölüm tehdidi

  Irak hükümetinde 3 fire

  Kimyasal Ali dâvâsına erteleme

  Küresel ısınma BM gündeminde

  Amerika evlere ateş açıyor

  Kaygı bir kez daha İsrail'e iletilecek

  Talat-Papadopulos bütün konuları değerlendirecek


 Son Dakika Haberleri