Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Mahmut Zahar ağır yaralandı

İsrail’in Kanal 10 ve Kanal 2 televizyonları, Hamaslı eski dışişleri bakanı Mahmud Zahar’ın ağır yaralandığını öne sürdü. Zahar’ın, yaklaşık 2 hafta kadar önce bir çatışmada yaralandığı bildirildi. Haber, Filistinli kaynaklara dayandırıldı.

Öte yandan yerel kaynaklar, Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler arasında da Zahar’ın yaklaşık 2 hafta kadar önce, Hamas’lı militanlar ile Gazze’de yerleşik Doğmuş ailesi arasında çıkan bir çatışma sırasında ağır biçimde yaralandığı konusunda yaygın söylenti olduğunu dile getirdiler.

Yerel kaynaklara göre, Doğmuş ailesinin de yaşadığı Sabra’da, aile mensuplarıyla Hamaslı militanlar arasında, Zahar’ın evi önünde çıkan çatışmada, Hamas’ın askerî kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları mensuplarından 5 kişi hayatını yitirmiş, kimi militanlar da yaralanmıştı.

Zahar’ın bu çatışma sırasında ağır yaralandığı belirtilirken, çatışmanın neden çıktığı ve nasıl geliştiği konusunda hiçbir bilgi aktarılmadığı ifade edildi. Bu çatışmadan sonra Zahar’ın ağır yaralandığı Gazze’de dilden dile dolaşırken, bir başka söylenti de Zahar’ın beyin kanaması geçirdiği biçiminde oldu. Ancak, Zahar’ın o tarihten bu yana kamuoyu önüne çıkmamasına karşın, söylentilere karşı Hamas tarafından ne doğrulama ne de yalanlama geldi; Gazze’deki yerel basında da bu konuda hiçbir habere yer verilmedi.

/ KUDÜS

27.08.2007


 

Soykırımda Yahudi siyaseti

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, bir taraftan, ADL’nin soykırıma dair açıklamarıyla ilgili olarak, “Bu kuruluş bizim kontrolümüzde değil” derken, diğer taraftan da, Türkiye ve Ermenistan’ın uyuşmazlıkları diyalog yoluyla çözmesi gerektiğini söyleyerek iki yüzlü bir politika izliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a İsrail’in Ermeni sorunu konusundaki tavrını değiştirmediğine ilişkin güvence verdi. İsrail’in Haaretz gazetesinin, “Peres’ten Türklere: Ermeni sorunu konusunda tavrımız değişmedi” başlığı altında verdiği haberde, geçen hafta, ABD’deki ADL (Anti-Defamation League-İftira ve İnkârla Mücadele Birliği) Yahudi kuruluşunun ilk açıklamalarından sonra Başbakan Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yapan Peres’in, İsrail’in, Türkiye ve Ermenistan’ın ölümlerin niteliğine ilişkin uyuşmazlıkları diyalog yoluyla çözmesi gerektiği yolundaki tavrını bir kez daha yinelediği belirtildi. Haberde Kudüs’ün, 1915 olaylarını “soykırım” olarak adlandırmaktan dikkatle kaçındığı da ifade edildi.

ADL’nin açıklamalarının ardından, Erdoğan’ın, Türkiye’nin “dostlarından hayal kırıklığına uğradığı” hissiyatını Peres’e aktardığı, İsrail Cumhurbaşkanı’nın da Erdoğan’a, kendi gündemleri bulunan ABD Yahudi kuruluşlarını kontrol altında tutmadığını söylediği ifade edildi. İsrail Dışişleri kaynakları da Haaretz’e, Peres’in çabalarının ve Ankara’daki İsrail Büyükelçiliğinin sakinleştirme girişimlerinin, ADL’nin açıklamalarıyla oluşan gerilimin giderilmesine yardımcı olduğuna inandıklarını belirttiler. ADL Ulusal Direktörü Abraham Foxman imzasıyla geçen salı günü yayımlanan açıklamada, ADL’nin 1915 olaylarının “soykırım” olduğu kanısına vardığı dile getirilmiş, ancak bu konuda Kongreden tasarılar geçirilmesi yönündeki çabalara karşı çıkmaya devam edeceği kaydedilmişti.

Bu açıklamanın ardından, ADL Ulusal Başkanı Glen Levy ile Ulusal Direktörü Abraham Foxman’ın imzalarını taşıyan ikinci bir açıklamada kuruluş, Türkiye’nin Ermenistan ile ortak bir komisyon kurulması yönündeki önerisine destek vererek, uzlaşma amacıyla iki ülkeyi bir araya getirmeye çalışacağını duyurmuştu.

Foxman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da bir mektup göndererek, son günlerde Türk liderlerine ve halkına yaşattığı acıdan duyduğu üzüntüyü dile getirmişti.

Bu arada, İsrail’in ve paralelindeki Siyonist kuruluşların sözde Holokost iddiasından sonra Ermeni iddialarına da sahip çıkarak tarihi çifte bir şekilde istismar ettikleri belirtildi.

/ KUDÜS

27.08.2007


 

Taliban, 12 kayıp verdi

Pakistan-Afganistan sınırında, direnişçilerin bir sınır karakoluna yönelik saldırısına karşılık açılan topçu ateşinde, 12 Taliban militanının öldüğü bildirildi.

Afganistan’da çatışmalar tüm şiddetiyle sürüyor.

Koalisyon birlikleri sözcülüğünden yapılan açıklamada, Afganistan’ın doğusundaki Paktika bölgesindeki sınır karakoluna Pakistan topraklarında faaliyet gösteren direnişçiler tarafından ateş açıldığı kaydedildi.

Pakistanlı yetkililerin izni dahilinde bu saldırıya karşılık verildiği belirtilen açıklamada, açılan topçu ateşinde direnişçilerin 6 mevzisinin imha edildiği, 12 Taliban militanının öldürüldüğü bildirildi. Afganistan’ın çeşitli bölgelerinde önceki gün çıkan çatışmalar ve düzenlenen bombalı saldırılarda 41 kişi öldü, aralarında başkent Kabil yakınında düzenlenen intihar saldırısında yaralanan iki yabancının da bulunduğu 6 kişi yaralandı.

Önceki gün Pakistan’ın kuzeybatısında ise Taliban yanlısı militanların, biri subay 4 kişiyi kaçırdığı bildirildi.

Bir güvenlik görevlisi, subay, subayın iki koruma görevlisi ve bir hükümet yetkilisinin Güney Veziristan vilayetinin Ladha kasabasında, bir askeri üssün yakınında dün geç saatlerde kaçırıldığını belirtti.

/ Kabil

27.08.2007


 

Belçika’da başörtüsü yerine bandana

Belçika’da bir belediye aldığı başörtüsü yasağına gelen tepkiler neticesinde geri adım atmamakta direnince çözümü başörtüsünü çıkartmak istemeyen Müslüman bayan çalışanlarına bedava bandana dağıtmakta buldu.

Belçika’da Anvers Belediye Başkanı Patrick Jansenns tarafından gündeme getirilen ve belediye gişelerinde çalışanların ‘tarafsızlığı’ olması gerekçesiyle herhangi dini bir sembol taşımamalarını öngören yasak pratikte doğrudan Müslüman bayan çalışanları etkiledi.

Kamuoyunda ‘başörtüsü yasağı’ olarak anılan ve Mart ayından itibaren yürürlükte olan yeni kılık kıyafet genelgesine tepkiler çoğalınca belediye başkanı kararı ‘alelacele’ aldıklarını ve ilgili kişilerle enine boyuna konuşmadıkları için sonradan özür dilemişti. Anvers Belediyesinde gişelerde çalışan toplam yedi başörtülü çalışanın olduğu ve bunlardan üçünün başörtüsünü çıkartarak görevlerine devam ettikleri diğerlerinin ise başörtülü olarak farklı görevlerde istihdam edildikleri bildirildi. Belediyenin gişe memurlarının tarafsız olmaları gerektiği görüşünden doğan başörtüsü yasağı, diğer kuruluşlara da örnek teşkil etti ve onlar da Müslüman bayan çalışanlarından başörtülerini çıkartmalarını talep etti. Bunların başında ise Anvers Belediyesine bağlı çocuk kreşleri geliyor. Toplam 22 çocuk kreşindeki başörtülü bayanlardan başörtülerini çıkartmaları istenirken, bu haftadan itibaren dileyenlere başörtüsü yerine bandana verileceği belirtildi. Başörtüsü yasağına karşı çıkan Müslüman bayanlarla uzun müzakerelerden sonra bulunan ‘bandana çözümü’ bazı çevrelerce olumlu olarak değerlendirilirken, birtakım çevrelerce ise bandananın başörtüsünün yerini tutmadığı dile getiriliyor. Meselenin sadece saçların kapanmasının olmadığını ifade eden Müslüman bayan temsilcileri bandana ile ancak saçların kapatılabildiği boyun ve diğer kesimlerin açıkta bırakıldığı ifade ediliyor. Anvers Belediyesinin kreşlerde çalışan bayanlar için düşündüğü tek tip mavi bandanaların gişe memurları tarafından da kullanılıp kullanılamayacağı tartışma konusu oldu. Belediye encümenlerini karşı karşıya getiren bandanalı ara çözümden sonra Anvers Belediyesinde başörtüsü sorunu yeniden tartışılmaya başlandı.

/ BRÜKSEL

27.08.2007


 

Hamas, Gazze’de protesto edildi

Gazze’de, Fransız Haber Ajansının (AFP) büro şefi Şakir Ebu On, Hamas’ın özel güvenlik güçleri (Tenfidiye) tarafından evine yapılan baskınla tutuklanmak istendi. Ebu On’ın evinde bulunan gazetecilerin bu girişimi engellediği belirtilirken, Gazze Şeridi’ndeki Gazeteciler Cemiyeti de tutuklama girişimini protesto etti.

Edinilen bilgiye göre, önceki gece yarısına doğru Hamas’ın özel kuvvetleri, Şakir Ebu On’un evinin etrafını sardı, bir grup da eve girerek kendisini tutuklamak istedi. Evde bulunan basın mensupları ile olayı duyan gazeteciler eve akın ederek güvenlik güçleri tartıştı. Basın mensuplarının bir “insan kalkanı” oluşturarak tutuklamayı önlediği, Hamaslı güvenlik güçlerinin de evde tehditlerde bulunarak evi terk ettiği öğrenildi. Ebu On’un da üyesi olduğu Gazze Şeridi’ndeki Gazeteciler Cemiyeti, bu tutuklama girişiminin ardından yaptığı basın açıklamasında, girişimi kınarken, bölgede yönetimi elinde bulunduran Hamaslı yetkililerin defalarca söz vermesine karşın basın özgürlüğüne yönelik ihlallerin ve gazetecilere karşı saldırıların sürdüğünü kaydetti.

Gazeteciler Cemiyeti, bugün Gazze’deki binası önünde bir protesto eylemi düzenledi, basın özgürlüğünün sağlanması için bütün ulusal kişi ve kurumlara, uluslararası insan hakları örgütlerine çağrıda bulundu. Çağrıda, “Bu savaş, bütün Filistinlilerin savaşıdır ve basın özgürlüğü, ülkenin ve vatandaşların geleceği için temel oluşturmaktadır” denildi.

/ KUDÜS

27.08.2007


 

Şiiler, Kerbelâ yollarında

Irak’ın Kerbela şehrinde düzenlenecek törenler için binlerce Şiî yollara döküldü. Başşehrin Şiî bölgelerinden ve Şiilerin yoğun olduğu ülkenin güneyinden binlerce kişi, Kerbelâ’ya gitmek üzere yola çıktı.

Birçok kişi, son imam Muhammed el Mehdi’nin doğum günü dolayısıyla Salı ve Çarşamba günleri düzenlenecek törenler için Kerbelâ’ya ağustos sıcağında yaya gidiyor. Irak’ın başşehir Bağdat ve çevresinde, güvenlik sebebiyle bazı araçların trafiğe çıkması önceki gün süresiz olarak yasaklanmıştı. Bazı Şii törenleri daha önce Sünni militanların saldırısı yüzünden kana bulanmıştı. Şiilerin yola çıkması dolayısıyla alınan güvenlik tedbirleri çerçevesinde çok sayıda polis ve asker görevlendirildi.

Bu arada, Bağdat’ın güneyindeki Sünnilerin yaşadığı Doura bölgesinde Şiiler geçerken bir otomobilden açılan ateşte bir kişinin öldüğü, üçü çocuk, üçü kadın 6 kişinin yaralandığı bildirildi.

/ BAĞDAT

27.08.2007


 

Meçhul cezaevinde meçhul cesetler

Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyinde, cezaevi olarak kullanılan bir binaya baskın düzenleyen Amerikan askerleri 3 kişiyi öldürdü. Binada 8 ceset bulundu.

Amerikan ordusunun açıklamasında, binadan kaçmayı başaran 7 Iraklının, Amerikalı yetkilileri, Bağdat’ın 30 kilometre kuzeyinde yer alan Taci kenti yakınlarında bulunan Han Bani Saad’daki binadan haberdar ettikleri belirtildi. Açıklamaya göre, helikopterlerle bölgeye giden Amerikan askerleri, düşman olarak teşhis edilen 3 kişiyi öldürdü. Daha önce “cezaevinden” kaçan Iraklılar, öldürülen 3 kişinin kendilerine gardiyanlık yaptığını doğruladılar. Binada Sünnî ve Şiî Iraklılara ait olduğu sanılan 8 ceset bulundu.

/ BAĞDAT

27.08.2007


 

Hindistan’da bombalı saldırı

Hindistan’ın güneyindeki Hayderabad kentinde birkaç dakika arayla iki yerde düzenlenen bombalı saldırılarda ölenlerin sayısının 42 olduğu bildirildi.

Hayderabad’da iki bombalı saldırı yapıldı.

Hayderabad’ın bulunduğu Andhra Pradeş eyaleti İçişleri Bakanı K. Jana Reddy, yaptığı açıklamada, ilk patlamanın meydana geldiği Lumbini eğlence parkında 9 kişinin, parktan birkaç kilometre uzaklıktaki popüler bir restorandaki ikinci patlamada da 33 kişinin öldüğünü kaydetti. Reddy, 50 kişinin de yaralandığı iki patlamanın “terörist eylemi” olduğundan şüphelenildiğini söyledi.

Polis yetkilileri, Hindistan İçişleri Bakanı Shivraj’ın ziyaret etmesi beklenen Hayderabad’daki saldırılarda toplam 5 patlayıcı mekanizmasının kullanıldığını belirtti.

/ DELHİ

27.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri