Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ramazan öncesi zam vurgunu

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, bu yıl Ramazan’a sayılı günler kala özellikle temel gıda ürünlerine inanılmaz oranlarda zamlar yapıldığını ileri sürdü.

Özer, yaptığı açıklamada, her yıl Ramazan ayı öncesinde temel gıda maddelerinin zamlandığını ancak bu zamların bazı kişiler tarafından adeta vurguna dönüştürüldüğünü söyledi.

Ramazan’da özellikle gıda ürünlerinde artan tüketimi fırsat bilen bazı kişilerin haksız kazanç elde ettiğini öne süren Özer, şunları kaydetti: “Bu yıl Ramazan’a sayılı günler kala özellikle temel gıda ürünlerine inanılmaz oranlarda zamlar yapılıyor. Bu yıl geçen yıllarda yapılan zamların çok üzerinde artışlar görülüyor. Ramazan öncesinde bugünden yumurta yaklaşık yüzde 100, yağ fiyatları yüzde 40-50, kahvaltılık ürünler yüzde 30-40, süt ürünleri yüzde 20-35, makarnada ise fiyatlar yüzde 20 oranlarında artış gösterdi. Bunlar sadece birkaç örnek. Fasulye, nohut, pirinç ve bulgur gibi ürünlerde de bu artışı görmek mümkün. Geçtiğimiz aylarda KDV’deki yüzde 10’luk indirimi de fiyatlara yansıtılmamasıyla ortaya çıkan uçurum ve yeni zam, bir modern soygun ve fırsatçılıktır.’’

Özer, bu durumda tüketicinin zamlar karşısında daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, özellikle Ramazan ayında israftan etmeden tüketimle zamların etkisinin azaltılabileceğini bildirdi.

/ KONYA

27.08.2007


 

Memurun gözü hükümette

Hükümetin, memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki teklifini, bugün toplu görüşme masasına getirmesi bekleniyor. Hükümet ile memur sendikaları arasında sürdürülen toplu görüşmelerin 5. turu, bugün saat 10.00’da Başbakanlık Merkez Binası’nda yapılacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığındaki toplantıya Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, yetkili sendikaların genel başkanları ile Kamu İşveren Kurulu üyeleri katılacak.

Bakan Şahin’in, toplu görüşmelerin 4. turunun ardından yaptığı açıklama doğrultusunda, hükümetin memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusundaki teklifini memur sendikalarına sunması bekleniyor.

Şahin, hükümetin teklifini ele almak üzere Cuma günü Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve ilgili bürokratlarla bir araya gelmişti.

KESK’in, ‘’toplu sözleşme talebi kabul edilmediği’’ gerekçesiyle katılmama kararı aldığı toplu görüşmelerde, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, malî ve sosyal haklarla ilgili taleplerini Kamu İşveren Kurulu’na sunmuştu.

Türkiye Kamu-Sen yetkilileri, bütün kamu görevlilerine gelecek yıl 2 dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama yüzde 10 zam talep ediyor. Konfederasyon, bu talebin 2009’da en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olarak hesaplanan bin 130 YTL’ye çekilmesine ve üstüne enflasyon ve refah payı eklenmesine bağlı olduğunu belirtiyor.

Memur-Sen yetkilileri ise bir kısmı taban aylık bir kısmı denge tazminatı üzerinden olmak üzere memur maaşlarına 250 YTL seyyanen zam yapılmasını ve enflasyon farkı verilmesini istiyor.

Türkiye Kamu-Sen’in taleplerinin maliyetini 5,3, Memur-Sen’in taleplerinin maliyetinin ise 7 milyar YTL’ye karşılık geldiği ifade ediliyor.

/ ANKARA

27.08.2007


 

KESK, Ankara’ya yürüyor

KESK’in, ‘’İnsanca Yaşam İçin Toplu Sözleşmeye Yürüyoruz’’ adıyla İstanbul’dan Ankara’ya yapacağı yürüyüş bugün başlayacak.

Toplu sözleşme talebi kabul edilmediği için toplu görüşmelere katılmayan KESK, toplu görüşme sürecinde uygulama kararı aldığı eylem ve etkinliklerin sonuncusunda Ankara’ya yürüyüş düzenleyecek. KESK’in Ankara yürüyüşü, bugün İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda saat 13.00’te yapılacak açıklamanın ardından başlayacak. Daha sonra Hava-İş Genel Merkezi’ni ziyaret edip toplu sözleşme süreciyle ilgili desteklerini sunacak KESK’liler, yürüyüş boyunca Gebze, Kocaeli, Bursa ve Eskişehir’de açıklamalar yapacak. Yürüyüşe, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, KESK Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, KESK’in Danışma Meclisi’ni oluşturan bağlı sendikaların merkez yöneticileri katılacak. KESK’in yürüyüşü, 29 Ağustos Çarşamba günü Ankara’da sona erecek. Yürüyüşe katılanlar ile KESK’e bağlı sendikaların illerdeki şube yöneticileri, Maltepe’deki Ankaray İstasyonu’nda bir araya gelecek. Burada oluşacak topluluk, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nı izleyerek Kızılay Yeni Karamürsel Mağazası önünde Ankara’daki KESK üyeleri ve destekçileri ile buluşacak.

Konfederasyon üyelerinin buradaki etkinliği akşam saatlerine kadar sürecek.

/ ANKARA

27.08.2007


 

Çin tehdit değil, fırsatlar ülkesi

Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye’deki küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ), Çin’i bir tehdit gibi görmek yerine, bu ülkede yaşayan 200 milyon civarında üst düzey gelir grubundaki insanı hedeflemeleri gerektiğini söyledi.

Büyükhelvacıgil, yaptığı açıklamada, Çin gerçeğinin, bugün sadece Türkiye ekonomisinde değil, tüm dünyadaki emek yoğun sektörlerde çok ciddi sıkıntılar meydana getirdiğini belirtti.

Çin’in, bugün tehdit olarak değil, fırsat olarak görülmesi gerektiğine dikkat çeken Büyükhelvacıgil, Çin’in 1 milyar 300 milyon kişilik nüfusunu tek tip pazar olarak görmenin yanlış bir bakış açısı olduğunu vurguladı.

Bugün Çin’de, 200 milyon civarında üst düzey gelir grubunda insan yaşadığını ifade eden Büyükhelvacıgil, Türkiye’deki KOBİ’lerin, Çin’i bir tehdit gibi görmek yerine, bu ülkede yaşayan, 200 milyon civarında üst düzey gelir grubundaki insanı hedeflemeleri gerektiğini anlattı. Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:

‘’Küresel ekonominin yükselen gücü ve Türkiye’nin üçüncü büyük ticaret ortağı Çin, bir yandan dünya devlerinin gözünü korkuturken, öte yandan bir fırsat olarak görülmelidir. 2 trilyon doları bulan dış ticaret hacmi, yaklaşık 800 milyar dolarlık ithalatı Çin’i, küresel bir güç yapmanın yanı sıra deyim yerindeyse ‘fırsatlar ülkesi’ yapmıştır’’

/ KONYA

27.08.2007


 

İşsizliğe karşı eylem şart

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Kemik, ‘’Sosyal bir sorun haline gelen özellikle genç ve eğitimlilerin işsizliği, ülkemizin önünde ciddî bir problem olarak duruyor’’ dedi.

Kemik, yaptığı basın açıklamasında, kömür işletmeciliği ve tarımda yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı Bartın’da büyük oranda işsizliğin yaşandığını, büyük kentlere yönelik göçün genç nüfusun yok denecek oranda azalmasına sebep olduğunu belirtti. Şehirde, işsizlik sorununun çözümü için ‘’İstihdam Eylem Planı’’ yapılarak acilen uygulanması, kırsal bölgelerin alt yapı sorunlarının giderilerek köylülerin gelir düzeyinin yükseltilmesi ve yöreye uygun üretim modellerinin uygulanması gerektiğini ifade eden Kemik, şöyle dedi:

‘’İlimizde, başta tarım olmak üzere emek yoğun sektörleri, düşük kapasiteli sanayi tesisleri, küçük el sanatları ve ev atölyeciliğinin desteklenerek teşvik edilmeli. Sosyal bir sorun haline gelen özellikle genç ve eğitimlilerin işsizliği, ülkemizin önünde ciddi bir problem olarak duruyor. Bu nedenle eylem planı ivedilikle uygulanmaya konulmalıdır. Çünkü göç beraberinde çok sayıda sosyal sorunu da büyük kentlere taşıyor. Yaşanan sosyal olumsuzluklar tüccar ve sanayicilerden oluşan iş dünyasının da moralini bozuyor. Bu durum yerel yatırımcının, yatırım yapma eğilimini de engelliyor. Göçün tersine döndürülmesi, önlenmesi için sosyal devlet anlayışı ve çözüm odaklı projelerle istihdam eylem planları geliştirilmeli, sorunun çözümüyle ilgili siyaset üstü bir anlayış uygulanmalıdır. Yörelerin alt yapı sorunları giderilerek köylülerin gelir düzeyi yükseltilmeli ve bölgeye uygun üretim modelleri uygulanmalıdır.’’

Kemik, emek yoğun sektörlere teşvik verilmesi, yeni iş yerlerinin kazandırılması, tarım ve hayvancılığın teşvik edilmesi ve düşük kapasiteli sanayi tesislerinin desteklenerek kapasitelerinin yükseltilmesinin şart olduğunu kaydetti.

/ BARTIN

27.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri