Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Örtü, imajı zedelemez

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Baird, Türkiye’nin dışarıdan modernleşen bir ülke olarak görüldüğünü belirterek, “Köşk’te türbanın, Türkiye’nin imajıyla ilgisi yok. ‘Türbanlı first lady’ kavramı Avrupa’da tartışılacak bir konu dahi değil” dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı ve eşi Hayrünisa Gül’ün başörtüsü tartışmaları sürerken, Star gazetesine konuşan İngiliz Büyükelçi Baird, “Türban, kesinlikle Türkiye’nin konusu. Son derece hassas ve tarihsel bir geçmişi var. Bu konuyla nasıl ilgilenmeniz gerektiği konusunda size elbette dışarıdan öğütler verecek değiliz” dedi.

Büyükelçi Baird, Köşk’te başörtüsünün Türkiye’nin imajıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığını, ‘türbanlı first lady’ kavramının, Avrupa için tartışılacak bir konu dahi olmadığını söyledi. “Çünkü Türkiye, dışarıdan bakılınca, modernleşen, Batı ile bütünleşen bir ülke olarak görülüyor’ diyen Baird, Türkiye’nin aynı zamanda, Avrupa ile sorunlarıyla ilgilenilmesi gereken dünyanın en zor bölgeleri arasında bir köprü olarak görülduğünü söyledi.

İngiliz Büyükelçi Gül için de, “İngiltere’de çok iyi tanınan biri. Birçok Avrupa ülkesinin Dışişleri Bakanı ile güçlü ilişkiler kurmuş, dış politika hakkında bilgi sahibi bir Bakan olarak biliniyor. Bu dediklerim bütün Avrupa için geçerli”ifadelerini kullandı.

/ İSTANBUL

27.08.2007


 

Ahireti hatırlatmasın

Son olarak Hayrünnisa Gül’ün başörtüsü üzerinden yürütülen tartışmalarda amacın “Başörtüsünü dinî sembol olmaktan nasıl çıkarır ve onu ahireti hatırlatmayacak hale nasıl getirebiliriz?” düşüncesi olduğunu belirten Yazar Nazife Şişman, AKP döneminde başörtüsünü protokole taşıma çabalarını eleştirirken “Başörtüsünün görünür olması toplumdaki genel yasakla ilgili birşey kazandırdı mı? Hayır. Başörtülülerin saygınlığı açısından da birşey getirmedi” diye konuştu.

ERKEKLER NE âLEMDE?

Bir taraftan başörtülü olarak birkaç dil bilen, dünya meseleleriyle ilgilenen, bilinçlı bir dindar neslin yetiştiğini, ama diğer taraftan başörtülü olduğu halde eğlence yerlerine giden, yırtmaç etek giyen, kırmızı rujlu kızlar da olduğunu ifade eden Şişman, “Olaya kadın ve erkek olarak bakılmamalı. Kadının sosyal hayatta yer aldığı, tüketim çarkına kapıldığı bir durum söz konusu ise bu kadınların erkekleri nasıl? Nasıl bir ortamda yaşıyorlar? Hassasiyetleri ne durumda?” diye sordu.

RÖPORTAJ BÖLÜMÜNÜ TIKLAYIN

Hasan Hüseyin KEMAL

27.08.2007


 

Bu anketin amacı ne?

Konda araştırma şirketinin Milliyet için yaptığı “Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Öncesinde Siyasal Eğilimler, Tutumlar, Beklentiler Araştırma”sı taraflı ve yönlendirici bulundu.

Tarhan Erdem yönetiminde yapılan araştırma, 18-19 Ağustos günlerinde, 27 il ve 97 ilçedeki 153 mahalle ile köyde gerçekleşti. Seçim sonuçlarına göre kümelendirildikten sonra rastgele olarak seçildiği söylenen 2 bin 734 denek ile yüz yüze görüşüldü. Araştırmanın amacının, “Türkiye seçmenlerinin 22 Temmuz’daki genel seçimler sonrasındaki tercihlerindeki değişimin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili değerlendirmelerinin, tercihlerinin öğrenilmesi” olarak belirtilse de Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olmasıyla yoğun bir şekilde tartışılan başörtüsü yasağı konusunda yönlendirnme amacı taşıdığı şeklinde değerlendiriliyor.

Yüzde 52.8’ini erkeklerin teşkil ettiği katılımcıların yüzde 30.6’sını 18-25 arası, yüzde 34.9’unu 29-43 yaş arası, yüzde 34.5’ini de 44 yaş üzeri grup oluşturdu. Katılımcıların yüzde 37.5’i ilkokul, yüzde 27.4’ü lise, yüzde 8.4’ü üniversite mezunu.

Araştırmaya göre, halkın yüzde 14.6’sı şeriat tehlikesi olduğu görüşünü ifade ederken, yüzde 14.8 ‘bir ihtimal var’, yüzde 17.6’sı fikrinin olmadığını ifade etti. Araştırmanın asıl çarpıcı sorusuna alınan cevaplara göre, halkın yüzde 76.6’sı üniversiteye devam etmek için kızının ya da kardeşinin başörtüsünü çıkarabileceği görüşünde. AKP’liler içinde de eğitim için başörtüsünü çıkarmaktan yana olanların sayısı yüzde 64.1, hayır diyenlerin oranı ise yüzde 35.9.

Bu sonuçlar, üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılmasının konuşulduğu, bu girişimin yeni hazırlanacak anayasada bir güvence olarak yer alacağı tartışmaları yapılırken gündeme gelmesi manidar karşılandı.

/ İSTANBUL

27.08.2007


 

Yazıcıoğlu: Çankaya bir kale değildir

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, ‘’Cumhurbaşkanlığı makamı Türk milletinin ve devletinin birliğini temsil eder. Ne sağcıları, ne solcuları, ne şu mezhebi, ne bu aşireti temsil eder. O nedenle de Çankaya bir kale değildir’’ dedi.

Yazıcıoğlu, partisinin Başkanlık Divanı’nın belirleneceği toplantı öncesinde genel merkezde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’de uzun süredir cumhurbaşkanı seçiminin gündemin ilk sırasında yer aldığını kaydeden Cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönündeki isteklerini yineleyen Yazıcıoğlu, iki turda da oyunu Cumhurbaşkanı adayı, Kayseri Milletvekili Abdullah Gül için kullandığını bildirdi. ‘’Çankaya kale miydi, değil miydi?’’ şeklinde tartışmaların da gündeme geldiğini söyleyen Yazıcıoğlu, şu görüşleri dile getirdi: “Cumhurbaşkanlığı makamı Türk milletinin ve devletinin birliğini temsil eder. Ne sağcıları, ne solcuları, ne şu mezhebi, ne bu aşireti temsil eder. O nedenle de Çankaya bir kale değildir. Çankaya, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin cumhurbaşkanlığı makamıdır ve bütün bir milleti temsil eder’’ dedi.

/ ANKARA

27.08.2007


 

Baykal: Tek yaptırım Meclise girmemek

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “AK Parti üzerinde kullanılabilecek tek yaptırım Meclis’e girmeme yaptırımıdır. Bunu da CHP yapmıştır” dedi.

Baykal, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek yeni atanan İl Başkanı Gürsel Tekin’e başarı dileğinde bulundu. Burada basın toplantısı düzenleyen Baykal, gazetecilerin cumhurbaşkanı seçimine ilişkin soruları üzerine, CHP’nin tutumuna ilişkin bazılarının “Politikanız doğru, ama bir eksiğiniz var. Siz de aday belirleyebilirdiniz” dediklerini ifade etti. Bunu söyleyenlerin CHP’nin aday önermesi halinde TBMM’ye girmesi gerektiğini unuttuklarını, Meclis’e girme halinde de cumhurbaşkanı seçimine 2 kademeli destekten üçte ikilik çoğunluğun sağlanmasına yarayacak desteği ilk kademede sağlamış olacaklarını söyleyen Baykal, “AK Parti üzerinde kullanılabilecek tek yaptırım Meclis’e girmeme yaptırımıdır. Bunu da CHP yapmıştır. Bu Türkiye’de bir kriz çıkarma, meclisi tıkama çağrısı değildir” dedi.

/ İSTANBUL

27.08.2007


 

Portekiz: AB, tek başına Kıbrıs sorununu çözemez

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Portekiz’in Dışişleri Bakanı Luis Amado, AB’nin Birleşmiş Milletler’in (BM) güçlü bir katılımı olmadan ve doğal olarak Türkiye’yi bu çerçevenin içine almadan tek başına Kıbrıs sorununu çözemeyeceğini söyledi.

Güney Kıbrıs’taki temaslarını tamamlayarak adadan ayrılan Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado, Lizbon’da yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümünün, AB’nin elinde olmadığını ifade etti. Portekiz resmi haber ajansı Lusa’nın verdiği habere göre Amado, Avrupa Birliğinin Kıbrıs’ta özellikle müzakere sürecinin gelişmesine yardımcı olabileceğini vurguladı. Amado, “Kıbrıs sorununun çözümü ve adanın birleşmesi, eninde sonunda AB’ne dayanacak bir konu. Ama gerçekçi olmak zorundayız. Birleşmiş Milletler’in güçlü bir katılımı olmadan ve doğal olarak Türkiye’yi bu çerçevenin içine almadan Avrupa Birliği tek başına bu sorunu çözemez” dedi.

Portekiz Dışişleri Bakanı Amado, Türkiye-AB üyelik müzakerelerine ilişkin bir soruyu da, “Çok karışık bir süreç, ama bir şekilde ilerliyor. Biz sürecin, kriterlere, temel unsurlara, her iki tarafça da kabul edilmiş anlaşmalara uyum içinde ilerlemesini istiyoruz ve kararlılıkla da ilerleyecek” diyerek cevapladı.

/ ANKARA

27.08.2007


 

Şehitler gözyaşlarıyla uğurlandı

Şırnak’ta terör örgütü PKK üyeleri ile çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Sedat Damburacı ile Jandarma Uzman Çavuş Ali Çiftçi’nin cenazeleri memleketlerinde toprağa verildi.

Şehit Damburacı’nın Mersin’in Mut İlçesi Devlet Hastanesi morgundan alınan cenazesi, Güllük Mahallesi’ndeki baba evine getirildi. Anne Fadime ve baba Mehmet Damburacı ile kız kardeşi Elife ve ağabeyi Aziz Damburacı, burada tabut üzerine sarılarak gözyaşı döktü. Şehit Damburacı’nın kız kardeşi Elife, annesini “Anneciğim ağlama, ağabeyimi şehit verdik. O şehitlik mertebesine erişti, en iyi yere gidiyor” diye teselli etmeye çalıştı. 5 aylık hamile olan eşi Gül ise şehit olan eşinin tabutuna sarılıp, öperek “sessizce” ağladı. Damburacı’nın cenazesi, Merkez Lala Paşa Camii’nde kılınan namazın ardından Mut Belediye Mezarlığındaki şehitlikte gözyaşları arasında toprağa verildi.

Şehit Ali Çiftçi için Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinde düzenenen törende Şehit uzman çavuşla 2 ay önce hayatını birleştiren Elif Çiftçi, eşinin tabutuna sarılarak gözyaşı döktü. Eşinin tabutunun başında fenalık geçiren Elif Çiftçi’yi yakınları teselli etmeye çalıştı. Bir süre elinde taşıdığı Türk bayrağını daha sonra boynuna asan ve Türk bayrağını sallayarak oğlunun tabutunun başında fotoğraf çektiren baba Arif Çiftçi, ‘’Acımız büyük, vatan sağ olsun’’ dedi. Törenin ardından bir süre eller üzerinde taşınan Ali Çiftçi’nin cenazesi daha sonra cenaze arabasına konularak ilçe mezarlığına götürüldü ve toprağa verildi.

/ MERSİN

27.08.2007


 

Bingöl'de deprem

Merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi ilçesi olan, saat 01.05’te meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremde can ve mal kaybının olmadığı öğrenildi.

Depremde, korku ve panik sebebiyle rahatsızlanan 4 kişiye, Karlıova Devlet Hastanesinde gerekli müdahale yapıldı. Bingöl Valiliği Kriz Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan tarama çalışmaları sonucunda, herhangi bir can ve mal kaybının olmadığı bildirildi.

Yetkililer, söz konusu depremin şehir merkezi ve ilçelerden de hissedildiğini belirterek, şu ana kadar kendilerine depremle ilgili olumsuz bir bilginin gelmediğini ifade ettiler.

/ BİNGÖL

27.08.2007


 

Bu gece, Berat Kandili

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 27 Ağustosu 28 Ağustosa bağlayan bu gece Berat Kandili olarak kutlanacak. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, bugün kutlanacak Berat Kandili dolayısıyla Manisa Ulu Camii’ndeki mevlit programına katılacak.

Bardakoğlu, Manisa Ulu Camii’nden 27 Ağustos Pazartesi günü saat 20.30’dan itibaren TRT-1’den canlı yayınlanacak programda, Berat Kandili hakkında konuşma yapacak. Programda, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Çollak, 18 Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve 2004’te yapılan Din Görevlileri Arası Kur’ân-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması birincisi Adem Kemaneci ile Diyanet İşleri Manisa Eğitim Merkezi Müdürü Osman Eğin, Kur’ân-ı Kerim okuyacak.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Fatih Koca, Kocatepe Cami İmam Hatibi İsmail Coşar, İstanbul Fatih Cami Müezzin Kayyımı Bekir Büyükbaş ve Şişli İmam Hatibi Mustafa Yaman’ın mevlit okuyacağı programda, Mustafa Aygün İlahi Grubu da ilâhiler söyleyecek, Duâhan Adem Uran ise mevlit duâsını gerçekleştirecek.

/ ANKARA

27.08.2007


 

Samsun ve Van yara sarıyor

Samsun’da aşırı yağış sonucu su baskınlarından etkilenen bölgelerdeki temizlik ve onarım çalışmaları sürüyor. Van’da da selden dolayı evleri hasar gören vatandaşlar yaralarını sarmaya çalışıyor. Van milletvekilleri, selzedeleri ziyaret ederek, son durum hakkında bilgi aldılar.

Perşembe günü gece başlayan sağanak yağış sonucu şehrin büyük bölümünde altyapı hasarına sebep olan su baskınlarının ardından, başta önemli arterler olmak üzere bazı cadde ve sokakları araç trafiğine açma çalışmaları devam ediyor.

En çok hasar gören yerlerin başında gelen Barış Bulvarı ve devamındaki güzergâhlarla, şehir merkezinde alış veriş bölgesi olarak bilinen Dörtyol, Subaşı ve Saathane Meydanı’ndaki çalışmalar sürüyor. Hasar tesbitiyle ilgili çalışmaların devam ettiği şehirde, şu ana kadar yaklaşık 669 dolayında iş yeri ile 194 evle ilgili tutanak tanzim edildiğini belirten yetkililer, halen çalışmaların sürdüğünü söylediler.

Öte yandan, Tarım İl Müdürlüğünce zarar gören tarım arazilerinin tesbiti çalışmalarında da 19 Mayıs, Tekkeköy ve Bafra’da 11 köyde yaklaşık 4 bin dekar ekili alanın zarar gördüğü ve bu zararın da 678 bin 725 YTL civarında olduğunun belirlendiği bildirildi.

/ SAMSUN

27.08.2007


 

Marmara'da sağanak yağış bekleniyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, bugünden itibaren Marmara Bölgesi ile kuzey kesimlerde görülecek etkili yağışın sebep olabileceği muhtemel ani sel ve su baskını gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmasını istedi.

Yurdun kuzeybatı kesimlerinin bugün sabah saatlerinden itibaren yağışlı havanın etkisine girmesi tahmin ediliyor. Bugün Marmara, Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde, Salı günü de Marmara’nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzey ve batısı ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların Marmara bölgesi başta olmak üzere yurdun kuzey kesimlerinde etkili olması bekleniyor. Hafta başından itibaren Marmara Bölgesi ile kuzey kesimlerde görülecek etkili gök gürültülü sağanak yağışların sebep olabileceği muhtemel ani sel, su baskını, taşkın, yıldırım ve dolu gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olması gerekiyor.

/ ANKARA

27.08.2007


 

Yemin ederek evlendiler

Küçükçekmece’de, nikâhsız yaşayan veya dünya evine yeni girecek 500 çift, ilginç ‘’gelin ve damat andı’’ içerek hayatlarını birleştirdi. Küçükçekmece Belediyesince düzenlenen toplu nikâh şöleni, Halkalı Ziraat Mektebi bahçesinde gerçekleştirildi.

Nikâh öncesi gelinlere ve damatlara 6’şarlı gruplar halinde yemin ettirildi. Gelinler, ‘’Kredi kartlarını çökertip seni üzmeyeceğime, sık sık ağlayarak annemin evine gitmeyeceğime, pahalı hediyeler istemeyeceğime, sürekli şikâyet etmeyeceğime, her gün sana mükemmel sofralar hazırlayacağıma, seni anlamaya çalışacağıma, hayatım boyunca seni seveceğime söz veriyorum’’, damatlar da ‘’Futbol maçlarını seni sıkacak derecede izlemeyeceğime, televizyon kumandasını arada bir sana vereceğime, kayınvalidemin ev ziyaretlerinden rahatsız olmayacağıma, arada sırada da olsa sana hediyeler alacağıma, seni daima koruyup kollayacağıma ant içerim’’ şeklinde yemin ettiler. Çiftlerin nikâhını kıyan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, ilçede çevre, sağlık ve spor projelerinin yanı sıra sosyal belediyecilik anlayışı içerisinde birçok projenin de hayata geçirildiğini söyledi.

/ İSTANBUL

27.08.2007


 

Unakıtan: Yeni kabineyi kimse bilmiyor

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘’Yeni kabineyi Başbakan Erdoğan’ın dışında kimse bilmiyor. Gerçekten ben de bilmiyorum. Sayın Başbakan kimseye ‘sen şu olacaksın sen bu olacaksın’ demedi. Örneğin bana bir şey demedi’’ dedi.

Bakan Unakıtan, Eskişehir Esnaf Odaları Birliğine bağlı oda başkanlarıyla Anemon Otel’de yaptığı toplantıda bir gazetecenin Eskişehir’in yeni kabinede temsil edilip edilmeyeceğini sorması üzerine, 28 Ağustosta cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabineyi cumhurbaşkanının onayına sunacağını kaydetti. Yeni kabinenin gelecek hafta belli olacağını ifade eden Bakan Unakıtan, şöyle konuştu:

‘’Yeni kabineyi Başbakan Erdoğan’ın dışında kimse bilmiyor. Gerçekten ben de bilmiyorum. Sayın Başbakan kimseye ‘sen şu olacaksın sen bu olacaksın’ demedi. Örneğin bana bir şey demedi. Eskişehirlilerin arzusunu biliyorum. İnşallah gönüllerindeki gibi olur. Önümüzdeki hafta her şey belli olacak. Biraz sabır gösterelim. Başbakan Erdoğan’ın ekonomiyi tek çatı altında toplama niyeti var. Bir koordinatörlük bakanlığı Başbakan Yardımcılığı olacak. Hükümetin sistemi belli, ancak isimler sadece Başbakan tarafından biliniyor.’’

/ ESKİŞEHİR

27.08.2007


 

Malazgirt dönüm noktası

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Malazgirt Zaferi’nin, Anadolu’nun sonsuza değin Türk yurdu olmasının yolunu açtığını, siyasal ve askeri sonuçlarıyla Türk ve dünya tarihi yönünden çok önemli bir dönüm noktası olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Malazgirt Zaferi’nin 936. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. ‘’Kazandığı unutulmaz zaferler, kurduğu devletler, yetiştirdiği önderler ve bağımsızlığından ve özgürlüğünden ödün vermeyen soylu kişilik özellikleri ile adından övgüyle söz ettiren Türk Ulusu, bizlere gurur duyduğumuz köklü bir miras bırakmıştır’’ diyen Sezer, Türk tarihindeki şanlı zaferlerden biri olan Malazgirt Zaferi’nin, Anadolu’nun sonsuza değin Türk yurdu olmasının yolunu açtığını, siyasal ve askeri sonuçlarıyla Türk ve dünya tarihi yönünden çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mesajında Anadolu kapılarını Türk milletine açan Malazgirt Zaferi’nin sadece Türk tarihinin değil, dünya tarihinin de akışını değiştiren önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ‘’Malazgirt Zaferi’nin ardından, bu topraklarda yepyeni bir medeniyet inşa edilmiş, farklılıkları bir arada barış içinde yaşatan köklü ve zengin bir kültür meydana getirilmiştir. Bu büyük medeniyet birikiminin mirasçıları olarak milletçe, bütün bereketiyle bize kucak açan bu mümbit topraklarda, barış ve kardeşliği yükseltmeye, birlik ve beraberliğimizi korumaya, huzur ve güven içerisinde yaşamaya ve Cumhuriyetimizi yaşatmaya devam edeceğiz.”

/ ANKARA

27.08.2007


 

BM iklim değişikliklerin ele alacak

BM, Kyoto Protokolü ve Avusturya’nın başşehri Viyana’da bugün başlayacak iklim toplantısının ötesinde küresel ısınmayla uzun dönem mücadelenin ivme kazandığını kaydetti.

BM İklim Değişikliği Sekretaryası Başkanı Yvo De Boer, yüzden fazla ülkeden yaklaşık bin kadar üst düzey yetkili, bilim adamı ve eylemcinin katılacağı Viyana toplantısına ilişkin Reuters’a yaptığı açıklamada, küresel ısınmayla mücadelenin ivme kazandığını ve Viyana toplantısının çok önemli olacağını söyledi. 100’den fazla ülkenin katılacağı, 27-31 Ağustos günlerinde Viyana’da yapılacak görüşmelerde, 2012’den sonra iklim değişikliğiyle mücadele için BM Kyoto Protokolü’nün süresinin uzatılması ve kapsamının genişletilmesinin yolları araştırılacak.

/ VİYANA

27.08.2007


 

Sıcaklar unutturuyor

Küresel ısınmanın etkisiyle artan aşırı sıcaklar, insanların hayatlarını olumsuz yönde etkilediği gibi unutkanlığı da arttırıyor. Maynet’in haberine göre her gün binlerce vatandaşın seyahat ettiği Bursaray’da sıcakların etkisiyle unutulan eşyaların sayısında arttığı bildirildi.

Sıcaktan bunalan vatandaşlar eşyalarını toplu taşıma araçlarında unutuyor. 2002 yılından bugüne kadar Bursalı vatandaşlara hizmet veren Bursaray’ın kayıp eşya bürosunda yaz sıcakları sebebiyle unutulan eşya sayısında artış yaşandı. Bursaray Acemler İstasyonu’nda hizmet veren Kayıp Eşya Bürosu Sorumlusu Havva Çetin, yaz mevsimi içerisinde artan kayıp eşyalar arasında nüfus cüzdanından bastonlara, otomobil anahtarından çocuk bezlerine, kredi kartlarından güneş gözlüklerine kadar birçok eşya olduğunu söyledi. Yaz mevsiminde kayıp eşya sayısında artış yaşandığını belirten Çetin, yaz mevsiminde fazla kullanılan güneş gözlüklerinin en çok unutulan eşyalar arasında olduğunu kaydetti. Lüks otomobil anahtarları ve çek defterlerinin de unutulan eşyalar listesinde olduğunu dile getiren Çetin, “Büroda şu an bin 500’e yakın kayıp eşya mevcut. Yaz aylarında vatandaşlar, güneş gözlüklerini, cep telefonlarını, şapkalarını tren istasyonlarında unutuyor. Ulaşabildiklerimize kendimiz arayarak iletişim kurmaya çalışıyoruz. Kayıp eşyaların 3’te biri ancak sahibini buluyor. Okulların başlamasına yakın bu zamanlarda kırtasiye araç ve gereçlerde de kayıp eşyalar arttı” dedi.

/ BURSA

27.08.2007


 

Komşu kızına “Türk” gelinliği

Yunanistan’dan Edirne’ye alışverişe gelen çok sayıda genç kız, gelinliğini Türk terzilere diktiriyor. Deniz Giyim işletmecisi Serpil Koçmer, Yunanlıların kaliteli ürün ve uygun fiyatta aradığı gelinliği Edirne’de rahatlıkla bulabildiğini söyledi.

Türk tekstilinin son yıllarda yaptığı atak, kullandığı farklı materyaller ve modellerle yabancıların ilgisini çektiğini ifade eden Koçmer, bu sebeple Yunanlıların en iyi müşterileri olduğunu belirtti.

Yunanlıların Türk gelinliği modellerinin yanı sıra beğendikleri katalog modellerini de yanlarında getirerek sipariş verdiğini anlatan Koçmer, ‘’Yunanlıların verdiği modelleri niteliğine göre 15 gün veya bir ay içinde dikiyoruz. Daha sonra sipariş veren Yunanlıyı telefonla arayarak gelinliğini veya elbisesini almasını söylüyoruz’’ dedi. Bu yılki düğün sezonunda 60’a yakın Yunanlının gelinlik siparişi verdiğini belirten Koçmer, ‘’Özellikle Orestiada, Dedeağaç, İskeçe ve Gümülcine’den gelen genç kızlar, gelinliğini terzilerimize diktiriyor. Yunanlılar piyasada sadece 38-42 beden arası bulunan abiye kıyafetlerden de istiyorlar. Bizler de Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki atölyelerimize onların vücut ölçülerine göre kıyafet diktiriyoruz’’diye konuştu.

/ EDİRNE

27.08.2007


 

Kızılay, komşuya yardıma hazır

Türk Kızılayı’nın, Yunanistan’da meydana gelen felakete seyirci kalmayarak yardım için gereken tüm hazırlıklarını tamamladığı, Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali’nin, Yunanistan Kızılhaçı Başkanı’nı aradığı bildirildi.

Türk Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan’da meydana gelen ve 51 kişinin ölümüne yol açan yangın felaketinin pek çok insanı da olumsuz etkilediği hatırlatılarak, “Türk Kızılayı, komşu ülke Yunanistan’da meydana gelen felakete seyirci kalmayarak yardım için gereken tüm hazırlıklarını tamamladı” denildi.

Mora Yarımadası dahil olmak üzere kuzey Yunanistan ve Eğriboz Adası’nda son 48 saat içinde çıkan 100’ü aşkın orman yangınından Yunanistan’ın olumsuz etkilendiğinin belirtildiği açıklamada, yangın haberinin alınmasının ardından Türk Kızılayı’nın Marmara Afet Operasyon Merkezi’ni (MAFOM) harekete geçirdiği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Yunanistan Kızılhaçı’ndan talep gelmesi durumunda yardım yapılmak üzere gerekli sayıda çadır, battaniye ve yardım malzemesi Yunanistan’a gönderilmek üzere hazırlandı.

Yangın felaketinin meydana gelmesinin ardından Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Yunanistan Kızılhaçı Başkanı’nı arayarak taziyelerini iletti ve gerekli her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını bildirdi. Türk Kızılayı yetkilileri, Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Yunanistan’daki gelişmeleri takip etmektedirler.”

/ ANKARA

27.08.2007


 

Elektrikli bisikletler herkesin gözdesi

Piyasaya sürülen elektrikli bisikletler rağbet görüyor. Motosiklet kullanımının son yıllarda giderek yaygınlaştığı Balıkesir’in Edremit ilçesinde elektrikli bisikletlere olan ilgi de giderek artıyor.

Mynet’in haberine göre motorlu taşıtlar sınıfına dahil edilmeyen elektrikli bisikletleri özellikle bayanların tercih ettiği görülürken, motosiklet denetimleri yapan trafik polisleri elektrikli bisikletleri, motosikletlerden ayırt etmekte zorlanıyor. Rutin denetimler sırasında, trafiğe kask takmadan çıkan motosikletlileri durduran trafik polisleri, fark etmeden elektrikli motosikletleri de durduruyor. Plakalarında “Elektrikli Bisiklet” yazan yeni ürünler, motosikletlere olan benzerlikleriyle halkın dikkatini çekiyor. Normal motosikletlerin yanı sıra daha sessiz çalışan elektrikli bisikletlerin motor güçleri de daha zayıf. Şehir içi ulaşımda oldukça rahat ve hesaplı olan elektrikli bisikletlerin sahipleri, “Bu bisikletler günlük hayatta kısa mesafeli ulaşımlar için çok uygun. Elektrikli olduğu için egzoz dumanı çıkıp da çevreyi kirletmiyor. Benzin masrafı yok. Ehliyet, ruhsat ve kask mecburiyeti de yok. Az sürat yaptığı için özellikle bayanların gözdesi” dedi.

/ BALIKESİR

27.08.2007


 

Çoban tatile çıktı, sürü sahipleri çaresiz kaldı

Batman’ın Gercüş ilçesinde bir çoban, sürüyü götürdüğü merada bırakıp Antalya’ya tatile gitti. Çobanın tatile gitmesiyle sürü sahipleri perişan oldu.

Mynet internet sitesinin haberine göre Gercüş’ün Yolağzı köyü nüfusuna kayıtlı ve Çukurçeşme Mahallesi’nde 5 yıldır 500 küçük baş hayvana çobanlık yapan Ziver Soyvural, mahalleden topladığı sürüyü Kırkat göleti yakınlarında meraya götürdü. Akşam saatlerinde sürünün dönmemesi üzerine aramaya çıkan köylüler, sürüyü mera yakanlarında buldu. Çobana 2 gün sonra telefonla ulaşabilen köylüler Ziver Soyvural’ın Antalya’ya gittiğini öğrenince şaşkınlık yaşadılar.

Sürüde yaklaşık 40 küçük baş hayvanı bulunan mahalle sakinlerinden 60 yaşındaki Mehmetcan Turan, “Çoban sürüyü bırakıp Antalya’ya tatile gitti. Defalarca telefonla arayıp dönmesini söyledik. Ancak telefonda ‘Tatilim bitmeden gelmeyeceğim. Beni rahatsız etmeyin’ cevabını verdi” dedi.

Sürü sahiplerinden Şehmus Bıçakçı, Delale Bıçakçı ve Havzullah Turan ise, hayvanlarla nasıl başa çıkacaklarını bilmediklerini belirtti. Şehmus Bıçakçı, “Çoban’ı telefonla arayıp, ‘Gel, sürünün başına dön’ diyoruz, ‘Tamam, tatilim bitince geleceğim’ diyor, ama 2 hafta oldu hâlâ gelmedi. Bu yaz aylarında sürüyü evde tutmak ve beslemek çok zor, çaresiz kaldık. Ya başka çoban bulacağız, ya da çobanın tatilden dönmesini bekleyeceğiz” diye konuştu.

/ BATMAN

27.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri