Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Türkiye kitap okumada 86’ıncı sırada!

Birleşmiş Milletler İnsanî Gelişim Raporuna göre, okuma alışkanlığında Türkiye 173 ülke arasında 86. sırada yer aldı. Kitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye’de yılda sadece 23 milyon adet kitap basılıyor. Japonya’da ise bir yılda basılan kitap adedi 4 milyar 200 milyon. AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye’de bu rakam 2 dolar düzeyinde seyrediyor

Türkiye, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporuna göre, okuma alışkanlığında Libya, Tanzanya, Ermenistan gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasında 86’ıncı sırada yer alıyor.

BM raporuna göre kitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye’de yılda 23 milyon adet kitap basılırken, Japonya’da 4 milyar 200 milyon adet kitap basılıyor. Bir yılda, ders kitapları hariç Amerika’da 72 bin, Almanya’da 65 bin, Brezilya’da 13 bin, Türkiye’de ise 6 bin kitap yayımlanıyor.

7 milyon nüfuslu Azerbaycan’da kitaplar 100 bin tirajla basılırken, 75 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2 bin 500 civarında. AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye’de 2 dolar.

Türkiye ve yakın nüfusa sahip AB üyesi ülkelerin verilerine göre, Almanya’da 11 bin 332, Fransa’da 4 bin 8, İspanya’da 5 bin 209, Türkiye’de ise 1433 kütüphane var. Türkiye’deki bin 433 kütüphanenin 267’si kapalı, yalnızca 400’ü kütüphane standardını taşıyor.

İngiltere’de, ortalama bir gazete olan günlük The Sun gazetesi Türkiye’deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. Türkiye’deki gazete okurlarının yüzde 85’i yalnızca spor ve magazin sayfalarıyla ilgileniyor.

BES: DERS KİTABI DAHİ OKUNMUYOR

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel AR-GE Sekreteri Bekir Candan, izlenen politikaların yanı sıra, ezbercieğitim sisteminin çocuklara kitap okuma alışkanlığını ve kitap sevgisini kazandırmaktan uzak olduğunu bildirdi. Candan, öğrenciler ders kitabından başka kitap okumadığı, hatta ders kitabı dahi okumadıklarını vurguladı.

Candan, yapılan araştırmaya göre, 400 bin kahvehanenin bulunduğu Türkiye’de, kitap sevgisini en çok televizyon ve internetin engellediğini de sözlerine ekledi

Recep GÖREN / ANKARA

27.08.2007


 

“Almadı bir yağmur,” ama festival başladı

Uluslararası 19. Kâtibim Kültür ve Sanat Festivali, şenlik yürüyüşü ve klasik otomobillerin geçişiyle başladı.

Üsküdar Belediyesi’nce bu yıl 19.’uncusu düzenlenen festivalin açılış programında, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır ile kimi san’atçılar, festival kapsamındaki yarışmalara katılacak yabancı ülkelerin folklor ekipleri, çeşitli gösterilerde bulunacak oyuncular ve vatandaşlar, Ahmediye Alanı’nda toplandı.

Kortej, daha sonra faaliyetlerin yapılacağı Şemsipaşa Alanı’na dek yürüdü. Türkiye’nin ilk Formula otomobili olan Hupmobile ile klasik otomobiller de geçiş törenine katıldı.

Burada Türkiye, Sırbistan, Hırvatistan ve Macaristan’dan halk oyunları ekipleri gösteriler sundu.

ŞENLİK PROGRAMI

Uluslararası 19. Katibim Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde, Altunizade Kültür Merkezi’nde Türk, Rus, İspanyol, Hollandalı ve Kuveytli hattatların eserleri sergilenecek.

Festivalde 5 gün boyunca folklor gösterileri, sergiler, müzik dinletileri, çeşitli spor müsabakaları, yarışmalar düzenlenecek, Funda Arar, Songül Karlı, İsmail Türüt, Şükriye Tutkun ve Bedirhan Gökçe’nin de aralarında bulunduğu san’atçılar konser verecek.

Festivalin son gününde, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kendi yaptığı kanatlarla Galata’dan Doğancılar’a uçuşu da canlandırılacak. Türk Hava Kurumu’nun öncülüğünde yapılacak canlandırmada, dönemin kostümlerini giyecek temsili Hezarfen Ahmet Çelebi, Sarayburnu’ndan motorlu kanatlarla havalanarak Şemsipaşa Alanı’na inecek.

Festival, aynı gün Zara’nın vereceği konserle son bulacak.

27.08.2007


 

Üsküdar’da fotojenik zamanlar

Üsküdar Belediyesi’nce düzenlenen ‘’Üsküdar’da Zaman’’ konulu fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserler belirlendi.

Belediyeden yapılan açıklamada, yarışmanın ‘’fotoğraf san’atına katkıda bulunmak, Üsküdar’ın günlük hayatını ve tarihî dokusunu gelecek kuşaklara aktarabilmek, tarihî, kültürel ve sosyal yapısını kalıcı olarak belgelemek’’ amacıyla düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, yarışmaya siyah-beyaz, renkli ve dijital fotoğraf dalında toplam 1714 fotoğrafın gönderildiği belirtilerek, şartnameye uymadığı tesbit edilen 17’si siyah-beyaz, 39’u renkli olmak üzere 56 fotoğrafın değerlendirmeye alınmadığı kaydedildi.

Kategorilerinde birinci olanlara 4 bin YTL, 2. olanlara 2 bin YTL, 3. olanlara da 1000 YTL ödül verileceği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

‘’Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Arzu Gür ile İbrahim Zaman, Sabit Kalfagil ve Burçak Evren’den oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu, siyah-beyaz fotoğraf dalında 213 eser arasından ‘Marmaray’ fotoğrafıyla Ercan Arslan, renkli fotoğraf dalında 330 eser arasından ‘Eve Dönüş’ fotoğrafıyla Sebahattin Özveren, dijital fotoğraf dalında da 1115 eser arasından ‘Dönüş Kuyruğu’ fotoğrafıyla Hacer Yılmaz birinciliği kazandı. Ödüller, 19. Uluslararası Kâtibim Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında 30 Ağustos Perşembe günü düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek. Yarışmaya katılan fotoğraflar, Üsküdar Belediyesi tarafından sergilenecek.’’

27.08.2007


 

“Mevlânâ Yılı Etkinlikleri” son buldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen ‘’2007Mevlânâ Yılı Etkinlikleri’’, sema gösterisiyle sona erdi.

Kültür A.Ş.’nin organize ettiği faaliyetler kapsamında Sultanahmet Alanı’nda sema gösterisi düzenlendi.

İlahiler eşliğinde gerçekleştirilen gösteriyi, vatandaşlar ilgiyle izledi.

Faaliyete, Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sini izlemek amacıyla İstanbul’da bulunan çok sayıda yabancı turist de ilgi gösterdi.

27.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri