Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Fransa, ABD’ye rakip değil

Fransız basını, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin konuşması ile ülke diplomasisinde yeni bir vizyon ortaya koyduğu yorumunda bulundu. Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından dış politikaya ilişkin mesajlarını dün Fransız büyükelçilerine vermişti.

Fransız gazeteleri, Sarkozy’nin selefi Jacques Chirac’ın yürüttüğü dış politikadan farklı bir duruş ortaya koyduğunda birleşti. Sağ eğilimli Le Figaro, “Fransa’nın artık kendisini ABD’ye rakip olarak görmemesi yeni bir durum.” yorumunu yaptı. Dünkü konuşmasından Sarkozy, “ABD-Fransa ilişkilerinin son 2 yüzyılda olduğu gibi önemli olduğuna inananlardanım. İttifak içinde olmak bağımlı olmayı gerektirmez. Anlaştığımız ya da anlaşamadığımız konuları gönül rahatlığı ile açıklarım.” dedi.

“Fransız diplomasisi, Sarkozy ile yeni bir ton alıyor” diyen Le Monde, Sarkozy’nin Çin ve Rusya’yı eleştirerek daha “atlantikçi” bir tavır takındığını belirtti. Sarkozy, Rusya’nın özellikle petrol ve gaz üstünlükleri sebebiyle Avrupa başta olmak üzere dünyada “acımasız” bir rol üstlendiğini söylemişti. Sarkozy, “Büyük bir güç olunduğunda acımasızlıktan kaçınılmalı” dedi. Çin’le ilgili olarak Sarkozy, Pekin’in ham madde ihtiyacını özellikle Afrika’da stratejik bir hakimiyete dönüştürdüğü eleştirisinde bulunmuştu. Sol eğilimli Liberation, Sarkozy’nin “saldırıya” geçtiği yorumunda bulundu. Liberation, Sarkozy’nin bu açıklaması ile Chirac döneminden ayrıldığını kaydetti. Gazete, “Sarkozy Rusya ve Çin için daha sert ifadeler kullandı; İran için de şok bir formül ortaya koydu.” dedi. Sarkozy, İran’ın nükleer silâha sahip olmasının kabul edilemez olduğunu söylemişti. Sarkozy, İran’ın şu anki tutumu sebebiyle Fransa’nın giderek artan yaptırımlar konusunda kararlı olduğunu ifade etmişti.

/ PARİS

29.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yahudiler soykırımda iddialı

  Fransa, ABD’ye rakip değil

  Pakistan kabinesinde Müşerref firesi

  Morales: ABD’nin yaptığına komplo derler

  Bush’dan, Mesut Barzani’ye şükran telefonu

  İran, UAEK’ya işbirliği teklif ediyor

  Hollanda’dan Kosova’nın bölünmesine vize

  Çin’de sigara reklâmları yasaklandı


 Son Dakika Haberleri