Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yoksulluk sınırı yükseldi

Türk-İş’in hesaplamalarına göre, 4 kişilik ailenin açlık sınırı 628, yoksulluk sınırı 2 bin 44 YTL’ye yükseldi. Bu yılın ilk 8 ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 2.02 oldu. Gıda harcamasındaki yıllık ortalama artış yüzde 11.58 olarak hesaplandı.

Konfederasyon tarafından her ay düzenli olarak yapılan hesaplamaların bu ayki verilerine göre, Ağustos ayı itibariyle 4 kişilik ailenin açlık sınırı geçen aya göre artarak 622 YTL 25 YKr’den 627 YTL 65 YKr’ye yükseldi. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgarî harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.87 artmış oldu.

Verilere göre, 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra, kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgarî tutarı ifade eden yoksulluk sınırı ise aynı dönemde 2 bin 26 YTL 87 YKr’den, 2 bin 44 YTL 47 YKr’ye çıktı.

Bu yılın ilk 8 ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 2.02 oldu. Gıda harcamasındaki yıllık ortalama artış yüzde 11.58 olarak hesaplandı.

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Ağustos 2007 itibariyle gözlenen değişime de yer verildi.

Buna göre, süt, yoğurt, peynir grubunda geçen ay ürünlerin tümünde görülen fiyat artışı bu ay peynirde yüzde 5 ile devam etti, süt ve yoğurt fiyatı değişmedi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, et sakatat ve balık fiyatı aynı kaldı. Tavuk fiyatındaki artış yüzde 4 olurken, yumurta fiyatı yüzde 33 artışla 20 YKr’ye çıktı.

Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi bakliyat ürünlerinden yeşil mercimeğin fiyatı arttı, diğerleri aynı kaldı.

Meyve-sebze grubu ortalama fiyatı da bu ay artış yönünde oldu. Sebze ortalama fiyatı genelde aynı düzeyde kalırken, meyve ortalama fiyatı arttı.

Patates ve kuru soğan fiyatında gerileme gözlendi, limon fiyatında ise artış dikkat çekti.

Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta, bir önceki aya göre ekmek, pirinç, bulgur, un fiyatı aynı kaldı, makarna fiyatı ise arttı.

Son grup içindeki gıda maddelerinden, tereyağı ve ay çiçek yağı fiyatı değişmedi, margarin fiyatı arttı, zeytinyağı ise ucuzladı.

Şeker, reçel, bal, pekmez fiyatı aynı kaldı, tuz fiyatı ise azaldı. Ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği gibi ürünler, baharatlar ve salçanın fiyatı bu ay da değişmedi.

Türk-İş’in konuyla ilgili değerlendirmesinde, yaşanan kuraklık gerekçe yapılarak özellikle sebze-meyve fiyatlarında yaşanan fiyat artışları ile gelecek ay başlayacak Ramazan ayının enflasyonda artış yönündeki bekleyişleri etkileyen önemli unsurlardan olacağı belirtildi.

/ ANKARA

29.08.2007


 

Yaz bitiyor, domates ucuzluyor

Antalya Toptancı Halinde, geçen haftalarda yüksek fiyattan satılan domatesin fiyatı ucuzlamaya başladı. Yetkililer, özellikle domatesin pazara fazla miktarda girmesi sebebiyle fiyatının düştüğünü, diğer sebze ve meyve fiyatlarında ise artış yaşandığını ifade ettiler.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali yetkilileri, aşırı sıcakların hem sera hem de tarla (yayla) sebze üretimini olumsuz etkilediği belirterek, bir çok ürünün zarar gördüğünü ve kalitesinin bozulduğunu bildirdiler.

Kaliteli ürünün piyasaya arzının az olması sebebiyle domates başta olmak üzere bir çok sebzenin yaz ortasında yüksek fiyattan satıldığını kaydeden yetkililer, yaz sezonunun bitmesine az bir zaman kala pazara ürün girişinin arttığına dikkat çektiler. Yetkililer, özellikle domatesin pazara fazla miktarda girmesi sebebiyle fiyatının düştüğünü, diğer sebze ve meyve fiyatlarında ise artış yaşandığını ifade ettiler.

/ ANTALYA

29.08.2007


 

Sanayici ithalattan şikâyet ediyor

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, özellikle düşük kur politikası sonucunda Türkiye’nin ithal mal cenneti haline geldiğini ve bunun mevcut sanayi üretiminin gerilemesine sebep olduğunu belirterek, ‘’Üretim, Türkiye’nin 1 numaralı gündemi olmalıdır’’ dedi.

Koçer, yaptığı açıklamada, son 3 yılda üretim maliyetlerinin aşağı çekilmemesi ve düşük kurunda etkisiyle artan ara mal ve nihai sanayi ürünü ithalatının, Türk sanayisi için çok önemli bir sıkıntı olduğunu ifade etti.

Uygulanan ekonomik politika içerisinde yaşanan bu durumun artık bir kader olmamasını ve yeni hükümetin bu durumu acilen gündeme alması gerektiğini belirten Koçer, ‘’Türkiye kendi girişimcisini, kendi işçisini ve nitekim kendi üretim gücünü yine kendi uyguladığı bir ekonomik politikaya kurban etmemelidir. Üretim, şu anda Türkiye’nin 1 numaralı gündemi olmalıdır’’ değerlendirmesinde bulundu.

Koçer, AB ülkelerinde yapıldığı gibi Türkiye’nin de kendi sanayisi için bir koruma planı oluşturması gerektiğine işaret ederek, şöyle dedi: ‘’Artan ihracata rağmen daha fazla artan bir ithalatın olması ve özellikle düşük kur politikası, Türkiye’nin ithal mal cenneti haline gelmesine neden olmuştur. Bu da mevcut sanayi üretimimizin gerilemesine sebep olmaktadır. Bütün bunların yanında kalite ve standartları çok daha kötü olan ve hatta son zamanlarda kanserojen özellik taşıyan birçok kalitesiz mal ne yazık ki Türkiye’ye girmektedir. Bu malları Türkiye’ye getiren ithalatçılarımızın konuya daha özenle ve duyarlı yaklaşmaları gerekmektedir. Ayrıca, gümrüklerimizdeki kontroller Türk sanayisinin ve tüketicisinin korunması açısından son derece önem taşımaktadır. Türkiye, montaj yapan bir ülke olmaktan çok katma değer üreten ve ihraç eden bir ülke olmak durumundadır.’’

/ GAZİANTEP

29.08.2007


 

ESDER’den esnafa Ramazan uyarısı

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Ramazan ayı öncesi birçok temel gıda ürününde gözlenen fiyat artışlarını eleştirirken, Ramazan ayı fırsat bilinerek fiyat artışına gidilmesini doğru bulmadıklarını, zam yapan esnafla ilişkilerini kesebileceklerini bildirdi.

Çelikus, yaptığı yazılı açıklamada, fiyat artışlarının üretici firmalardan kaynaklandığını savunarak, ‘’Elbette her toplumda, her meslek grubunda olduğu gibi esnaflarımız arasından da çürük yumurtalar çıkabilir. Ancak burada üretici firmalardan kaynaklanan sorunları da göz ardı etmememiz gerekir. Esnafımızın mübarek Ramazan ayı öncesi böyle bir uygulamaya gideceğine ihtimal vermiyoruz’’ görüşünü vurguladı.

Ramazan ayı fırsat bilinerek fiyat artışına gidilmesini doğru bulmadıklarını ifade eden Çelikus, şunları kaydetti: ‘’Bu tutum esnafımıza yakışmaz. Zam yapan esnafla ilişkimizi keseriz. Bu konuda üyelerimizi uyardık, kesin talimat da verdik. Üyelerimizin hem kendilerinin fiyat artışına gitmemeleri hem de komşu esnafını uyarmasını talep ettik. Esnafımızın Ramazan ayını fırsat bilerek fiyat artışına gideceğine inanmak istemiyoruz.’’

/ ANKARA

29.08.2007


 

“Fındığınızı satmayın” demek yanlıştır

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, ‘’TMO alımlardaki yanlışlara devam ediyor. Bu son uyarıdır. Düzeltmezlerse daha sert tepki koyacağız’’ dedi.

Cirav, meclis üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, yıllardan beri sürekli fındığın siyasetin içinde olmaması gerektiğini söylediklerini, ama bu yanlıştan bir türlü vazgeçilmediğini ifade etti.

TMO’nun arz fazlası için geçen yıl devreye sokulmasını olumlu bulduklarını belirten Cirav, şöyle devam etti:

‘’Piyasadaki arz fazlası nedeniyle üreticinin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla olumlu karşılamıştık TMO’yu. Ancak, TMO gelecekte olmayacaktır. TMO’nun yerini lisanslı depoculuk veya prim sistemi gibi argümanlar alacaktır, almalıdır. TMO, geçen yıl yanlış ve aksaklıklarla dolu alımlar yaptı. Kendilerini bu yıl bunları yapmamaları için raporlar ve yazılar göndererek uyardık. Ama gördük ki aynı kafada devam ediyorlar. Geçen yıl aldıkları 160 bin tonun sadece yüzde 20’sini üreticilerden aldılar. Yani adeta üreticileri değil de yüzde 80 oranında aracıları desteklediler. Alım ve depolardan sorumlu memurlarının olmayışı şaibeler yaratıyor. Bunların acilen ortadan kaldırılması lâzım. TMO alımlardaki yanlışlara devam ediyor. Bu son uyarıdır. Düzeltmezlerse daha sert tepki koyacağız.’’

/ TRABZON

29.08.2007


 

Halk Ekmek, simit piyasasına giriyor

Simit fiyatlarının 50 kuruşa dayanması üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Halk Ekmek simit üretimi için hazırlıklara başladı. Son zamlarla birlikte simit fiyatlarının ekmeğin 2.5 katına çıkması vatandaşlardan sonra sektör temsilcilerinin de tepkisini çekti.

Maliyeti, ekmeğin altında olmasına rağmen kat kat pahalı satışlara seyirci kalmak istemeyen Halk Ekmek, tanesi 25 kuruştan satılacak simitleri piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Simit fiyatının çok yüksek olduğunu belirten Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, “Son zamlarla simit fiyatları 50 kuruşa yükseldi. Biz ekmeği 20 kuruştan satıyoruz. Simit fiyatının yüksekliği bu kıyaslamayla da ortaya çıkıyor” dedi.

Simit fiyatlarında indirime gidilmemesi durumunda Halk Ekmek olarak kendilerinin de simit üretimine başlayacaklarını dile getiren İlkbahar, satışları kendi büfeleri ve Ankara genelindeki 700 simit camekânı aracılığıyla yapacağını söyledi.

/ ANKARA

29.08.2007


 

GAP’ın enerji yatırımları göz dolduruyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde toprak ve su kaynaklarını geliştirmek, halkın refah seviyesini yükseltmek amacıyla hayata geçirilen GAP’ta, en önemli yatırım alanlarından biri olan enerji alanında fiziki gerçekleşme yüzde 74’e ulaşırken, sulama yatırımlarında bu oran yüzde 14’te kaldı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca hazırlanan ‘’GAP’ta Son Durum Raporu’’ndan derlenen bilgiye göre, GAP Master Planı öngörüleri doğrultusunda belirlenen GAP kamu yatırımları finansman ihtiyacı 2007 yılı fiyatlarıyla toplam 39 milyar YTL olarak belirlendi. Geçen yılın sonuna kadar 23 milyar YTL harcamanın yapıldığı projede nakdi gerçekleşme yüzde 59.3’e yükseldi. Geçen yılın sonlarına doğru Şanlıurfa Hidroelektrik Santralı’nın da işletmeye açılmasıyla proje kapsamında toplam 8 hidroelektrik santralı tamamlanmış oldu.

/ ŞANLIURFA

29.08.2007


 

Küresel dalgalanma, faiz indirimi beklentisini arttırdı

ABD’de yüksek riskli tutsat (mortgage) piyasasında başlayan ve dünya genelinde ekonomileri etkileyen dalgalanmayla birlikte başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltme ihtimali düşmeye başladı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, yaptığı açıklamada, 2 Ağustos’ta enflasyon konusunda “tetikte olacakları’’ açıklamasında bulunduğunu hatırlattı.

Bu beyanatın son günlerde küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmadan önce yapıldığını anlatan Trichet, otoritelerin, faiz artırımı konusunda bir taahhütte bulunmadıklarını ifade etti. Trichet’in bu açıklamaları, avro bölgesinde faiz artırımı beklentilerini azalttı.

/ SİNGAPUR

29.08.2007


 

Yüksekova’da 43 bin yeşil kart bloke edildi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki 78 bin 566 yeşil kartlıdan 43 bin 354’ünün kartının bloke edildiği bildirildi.

Yüksekova Sağlık Grup Başkanı Dr. Mustafa Karaca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilçede 78 bin 566 kişinin yeşil kartı bulunduğunu, bunlardan 43 bin 354’ünün kartının kullanılmasının durdurulduğunu söyledi. Yeşil kartların iptalinin söz konusu olmadığını belirten Dr. Karaca, henüz kesinleşmemiş sebeplerle bloke edilen yeşil kartların bloke edilme sebeplerinin en kısa sürede kart sahiplerine duyurulacağını ifade etti.

/ YÜKSEKOVA

29.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri